Carnaval Style vendrellenc

18.02.13 |ÁLVARO QUIRÓS

Ja ha passat el Carnaval del Vendrell 2013, una festa en la que molta gent estava expectant per veure com esdevenia aquest any després de les novetats de l’any passat i de la gran davallada de participació de carrosses i comparses. Enguany des de la Comissió de Festes s’ha volgut tornar a donar una mica d’empenta a la festa de la disbauxa a través del vídeo “Carnaval Style” i l’arribada de Sa Majestat Carnestoltes i un intent de tornar a recuperar el nombre de carrosses i comparses d’altres edicions, cosa que s’ha aconseguit mitjanament. Les intencions són bones i cal seguir treballant, però potser caldria algun canvi per tornar a ser un dels millors carnavals de tots els que es celebren al Penedès.

En primer lloc, podem veure que no s’ha arribat a cap acord amb l’Ajuntament de Calafell per canviar l’horari de la Rua de Segur de Calafell del divendres a la nit, que comença a les 21:00h. (una hora després que la d’aquí). La gran majoria de grups van directament cap a Segur de Calafell sense assistir a la del Vendrell ja que pel que sembla al poble veí els grups han d’anar a les tres rues de la localitat per cobrar la subvenció i, a més, es permet veure alcohol durant la rua, tema que ara tractaré. El que no acabo d’entendre, però, és que fa diversos anys que es podien compaginar bé totes dues rues i ara no.

Pel que fa a l’alcohol, per temes legals no es pot beure al carrer. D’acord. Però si consultem la Ordenança del Civisme i la Convivència de l’Ajuntament del Vendrell, concretament el Títol II, Article 14, punt 4 diu: “És prohibida la venda, el subministrament i el consum de begudes alcohòliques: b. A la via i als espais públics, especialment en parcs i jardins, llevat dels espais expressament reservats per a aquesta finalitat, com terrasses o vetlladors, o en dia de fira, festes patronals o similars”. El Carnaval no entraria en aquesta excepció? No seria un similar? En tot cas, si amb la prohibició el que es volia era millorar la imatge de la festa, perquè havíem de ser els pioners? Potser podríem haver esperat a que altres poblacions com Calafell, Cunit, Vilafranca o d’altres properes que celebren rues també ho fèssin i així segurament no haguès perjudicat tant la rua vendrellenca.

També m’agradaria destacar la novetat d’enguany d’acabar la rua al Centre d’Oci Les Mates (a causa de la col·laboració d’aquest espai amb el Carnaval del Vendrell) i el nou repartiment de premis per a diverses categories que intentava millorar el nivell de la rua. Molt bona idea tot plegat, però al final del recorregut les carrosses van marxar ràpidament per a poder incorporar-se a la rua de Segur de Calafell i molts dels premis atorgats no van ser recollits per falta de membres dels grups premiats. I pel que fa al concert que posava punt i final a la festa, molt poca gent hi va assistir.

I el que diré ara potser semblarà molt esbojarrat, ja que sempre és extrany fer canvis a tradicions de molts anys, però perquè no plantejar-se el canvi de dia de la rua vendrellenca i així poder tenir un dia exclusiu pel Carnaval del Vendrell? Dijous Gras potser seria un bon dia. La rua en si podria ser l’arribada del Carnestoltes, és un dia que no hi ha més rues als pobles del voltant i podrien assistir-hi totes les carrosses i comparses sense problemes de solapament amb el Carnaval d’altres poblacions. I és clar que al dia següent és laborable, però a Vilafranca, Sitges, Calafell i a d’altres rues també passa el mateix i mireu si en tenen d’èxit. I tot el que enguany es va realitzar a Les Mates gaudiria d’un públic molt més nombrós i seria una festa molt més lluïda. Tot és plantejar-ho per trobar millores i no deixar perdre una festa que teníem ben consolidada i de referència al territori.

3 thoughts on “Carnaval Style vendrellenc

  1. El carnaval al Baix Penedès té una inèrcia. Intentar que les carrosses es quedessin a les matas hauria d’haver estat a un preu molt alt, perquè les carrosses van al que van. Jo crec que fer una rua dijous gras no tindria èxit perquè encara hi ha gent que treballa i té les seves històries. El que s’hauria de fer seria un altre acte a les Matas que no trepitges l’horari de ningú. A veure si amb sort i imaginació es pot donar vidilla a aquest espai del Vendrell que no passa pels millors moments.

Deixa un comentari