Crònica d’una mort anunciada

FREDERIC PORTA SERRAMIÀ

El títol de la celebèrrima novel·la de Gabriel García Márquez “Crònica d’una mort anunciada”, ha servit molts cops per encapçalar, i també finalitzar, molts articles i comentaris d’opinió. Fins i tot ha estat adoptada pel nostre llenguatge quotidià per dir allò que predèiem i que ha acabat malament.

En aquest cas, el nostre Santiago Nasar vendrellenc no és cap personatge físic, no s’aixeca d’hora el dia que l’han de matar, ni tampoc espera que cap vaixell atraqui al port de Coma-Ruga duent el bisbe de visita a terres vendrellenques. El nostre propi Santiago Nasar és una de les celebracions històriques més importants de la vila, la Fira de Santa Teresa.

I és que la crònica d’una mort anunciada comença pel cartell: Un cartell que ensenya en primer terme la font de la Rambla és el millor reclam per la Fira? No es veu res de la mostra! On han anat a parar aquells cartells d’anys enrere? Eren més actuals gràficament els cartells dels ’90 que els d’ara! Seguim amb el programa. Què poc atractius són els plànols d’informació… La necessitat que l’Ajuntament tingui personal preparat dedicant-se a la seva imatge corporativa es veu clarament en aquest programa, i no sembla que hi vulguin posar gaire remei.

Però seguim, que la cosa no acaba aquí: el Regidor de Medi Ambient i el d’Enllumenat (que també és el de Promoció Econòmica) es devien posar les mans al cap al veure que els llums de la Fira estaven oberts a la nit. Quina poca eficiència energètica! Això passa a un segon plat perquè tenim una de les preguntes estrella sense respondre: Com pot ser que, sent festa local el dilluns, les úniques restes de la Fira que queden són els estands mig desmuntats? Ni mostra de cerveses, ni secció automòbils… res de res. Com és que agafem festa local per la Fira, si no podem gaudir de la Fira? Fem festa un altre dia que tingui més sentit, com el 27 de juliol…

Però no tot a la Fira és dolent! No senyors, hi ha coses positives: gràcies als Nens del Vendrell hi va haver una nit amb actes més enllà de la mitjanit. Igualment menció apart mereix la mostra de cerveses artesanes, l’estand de les Cuines del Vendrell i d’altres expositors de productes gastronòmics. Gràcies a la inestimable aportació d’una sola empresa i/o distribuïdora vam poder assaborir cervesa d’aquí i d’allà. Sinó…ni això!

Aquesta mirada molt resumida no és més que la crítica a un model de mostra multisectorial que ha passat a la història, però que encara aguantem perquè, com sempre al nostre estimat poble, mai ningú s’ha plantejat que tot allò que hem fet fins ara pot, avui en dia, no ser el més encertat, i que s’han de buscar noves vies.

Aquestes “oportunitats de negoci” que veuen, als seus escrits de presentació de la Fira tant el nostre batlle com el Regidor de Promoció Econòmica hi podrien ser durant tot l’any, en diverses mostres que facin no perdre l’esperit de la Fira, però que aportin activitat econòmica i comercial durant èpoques on l’únic que passegen pel Vendrell són les fulles dels plataners de la Rambla.

I un altre dels grans temes d’aquests dies: on són les entitats? Cal una Entimostra pròpiament dita? Potser es podria haver aprofitat el format de la Fira per encabir-hi allò que ens identifica culturalment com a poble i com a comarca. No cal anar gaire lluny, ni tampoc escarrassar-se massa per veure que els models de fira poden ser compatibles i econòmicament viables si pensem una mica com poder treure suc d’aquest valuós patrimoni cultural.

Tot això són petites pinzellades d’un model que, durant 183 anys ha anat evolucionant, i ara també toca evolucionar-lo. Sense una revisió d’aquest model de Fira continuarem quedant enrere, veient com altres ciutats organitzen fires amb molt més interès, sigui perquè són unisectorials, sigui perquè tenen més atractius als visitants, sigui pel que sigui. No ens podem permetre deixar morir (si no és morta ja) una festa que tots tenim assenyalada al calendari i molts esperem. Esperem, doncs, que l’any vinent no haguem de lamentar-nos d’una altra mort anunciada, la d’una 184ena edició d’una Fira de Santa Teresa que, sens dubte, necessita renovar-se,  o morir definitivament.

Anuncis

19 thoughts on “Crònica d’una mort anunciada

 1. Aquesta fira, i cada any queda més palés i queda reflectit en els resultats, només serveix per justificar els sous d’uns polítics i uns tècnics i funcionaris que any rera any agafen els arxius/carpetes dels anys anteriors i hi canvien l’any (Alcaldia, Promoció Econòmica, Turisme, Medi Ambient entre d’altres involucrats).

  Per què cal innovar si amb el que hi ha fet, ja es va tirant?.

  És molt millor dir que tot és degut a la crisi i que no és pot fer més amb els diners que es tenen, quan ens hauriem de fixar més en el que deia Abert Einstein: “No pretenguem que les coses canviin, si sempre fem el mateix. Les crisis són la millor benedicció que pot passar a les persones i països, perquè les crisis porten progressos..Qui atribueix a les crisis els seus fracassos i penuries, violenta el seu propi talent i respecta més els problemes que les solucions…LA VERDADERA CRISIS ÉS LA CRISI DE LA INCOMPETÈNCIA…L’incovenient de les persones i els països es la MANDRA per trobar sortides i solucions…”.

  La resta, i els resultats ja els hem vist en aquesta nova edició de la fira. Com molt bé diu el Frederic, aquest model de fira és totalment obsolet; només cal mirar el tipus de stands que hi van, i veure que realment és una fira que pot ser al Vendrell, a Figueres o a Amposta; és igual, perquè el model és el mateix. I les entitats hi poden aportar el seu gra de sorra, però mentre tots els de la casa gran (que són els que cobren a final de mes per fer aquesta feina) no hi posin voluntat, ganes, esforç i sobre tot creativitat i molta imaginació, tindrem aquest model de fira obsolet, malgrat l’engany dels encapçalaments dels programes de la fira fets per l’alcalde i el regidor de promoció econòmica (que per cert, caldria també renovar a fons i ser més sincers).

 2. El que s’hauria de fer ara, hi ha temps, és agafar representants dels diferents sectos implicats en la fira, des de ajuntament, fins a comerciants, compradors, veïns de la zona centre, entre d’altres i fer una comissió per estudiar com és pot millor per l’any vinent. A partir d’aquí anar treballant un canvi per poder oferir una fira que ens representi. No és un tema de diners només sinó també d’imaginació i fer foc nou. Si no funciona, doncs millorar les deficiències i anar buscant aquell model que millor s’adapta a totes les parts. Enguany que el dia 15 fos festiu i no hi hagués fira és una cosa que queda un xic esperpèntica. Al Vendrell s’ha fet sempre una fira al voltant de Santa Teresa que no vol dir que sigui de Santa Teresa, sinó que es buscava el cap de setmana més proper a aquesta onomàstica. Si el dia 12 no fos festa, no hi hauria cap problema, però al ser festa de tant en tant trobem situacions com la d’enguany. Jo hagués posat aquesta festa local un altre dia, com podria ser el dia després de Santa Anna que era dijous i haguéssim tingut un dia més per gaudir de la festa o sinó un altre dia, però amb més criteri que no pas el dia 15 perquè és Santa Teresa.

 3. Subscric totalment l’article del Frede i els comentaris de la Bruna i el Miquel Casellas.

  No entenc quina és la dificultat d’aquest Ajuntament per veure què fer un “còpia i enganxa” des de temps immemorials és, avui en dia, un sistema pèssim per gestionar fires, festes i demés. No sé si el problema rau en la falta de ganes de treballar al respecte, de manca de formació en aquests temes en concret de la gent/tècnics que els duu o de tenir un duo d’alcaldes que fa vint-i-cinc anys que manegen les cireres del poble i que pensen que per no equivocar-se, millor repetir el que una vegada va causar èxit. Sigui com sigui, això és un FRACÀS COL•LECTIU: el Vendrell està perdent pistonada per totes bandes (un èxit 2.500 tíquets quan a Sant Sadurní amb 12.000 habitants en venen 40.000 pel Cavatast??????), quedant totalment relegada en relació a les capitals de comarca veïnes.

  Respecte d’aquesta Fira en concret molt d’acord amb el que s’ha dit. On era la mostra de cerveses quan només hi havia dos estands, de la mateixa empresa? S’ha comunicat que es cel•lebra aquesta Mostra a les empreses cerveseres que s’estava distribuïnt per Licors Jané? Jo recordo haver vist a moltes fires de pobles petits l’estand de Cerveses del Montseny, per exemple.

  Un altre desencert ha estat desaprofitar el dia de festa. Es podien haver mantingut els estands montats el dilluns i haver aprofitat per fer una Entimostra molt més reduïda temporalment? S’ha pensat en això? No entenc perquè cal retallar en relació a les Entitats i no en relació a aquest model caduc.

  Tenint en ment aquest inmovilisme de l’Ajuntament, m’agradaria contraposar-ho amb les Cuines del Vendrell. Han vist d’aprop la crisi i han entès que el model de l’any passat aquest any no tindria l’èxit esperat, i s’han decantat per aquells tastets que, qui més qui menys, n’ha pogut gaudir a un mòdic preu de 3 euros.

  Sincerament, si la 184ena Fira de Santa Teresa ha de ser com enguany, que s’estalviïn tota la parafarnàlia dels estands a la Rambla i que potenciïn el Mostraví i la zona de la Plaça de la Sardana. Segur que hi guanyem en quant a imatge i en quant a quantitat de diners estalviats.

 4. Sens dubte l’actual model de fira deixa molt per desitjar, però aprofitant l’article anterior sobre el paper de Penedès TV, m’agradaria saber perquè no vam poder veure per la nostra estimada televisió la diada castellera històrica que vam viure diumenge passat. Una de les poques coses bones que podem rescatar d’aquesta fira i ni tan sols la podem gaudir ni en directe ni en diferit per la televisió que se suposa que és de tot el Penedès i no d’un poble en concret?

 5. A veure la nostra fira de Santa Teresa està obsoleta en tots els sentits i àmbits, ja que no pot ésser que una fira sigui igual que ara fa dues dècades. I, a més a més, any rere any anant cercant l’empitjorament d’aquesta fira tan nostrada.

  Em fa vergonya anar per la rambla i observar una fira obsoleta i sense cap atracció comercial de qualitat.

  Em fa vergonya anar a la fira del vi (que només es fa cada dos anys. Hi ha persones que encara no acaben de saber a quin lloc vivim. Que estem al gran Penedès!) i veure que només hi ha dos estands contants. I que de parades del Penedès no n’hi ha. Observar que en aquest poble hi ha persones que el terme “Penedès” els hi causa repugnació, la veritat és que m’entristeix molt i moltíssim. Ara fa un any vaig anar a la fira del vi de Reus i, en aquesta fira, hi havien totes les representacions del camp de Tarragona (exceptuant el Baix Penedès). De manera que comencem a pensar en el Penedès i no en el camp de Tarragona (que no ens aporta res de res). La fira del vi del Vendrell és la més antiga del Gran Penedès. I, en canvi, Vilafranca i Vilanova en celebren una de més nova i a anys llum de la nostra. Penese-m’hi i relexione-m’hi.

  Em fa vergonya anar a la fira de la cervesa i veure que no hi ha varietat de cerveses per escollir. Qui vingui a el Vendrell esperant una fira de la cervesa, de ben segur que s’indigna i no torna mai més. Almenys jo ho faria.

  Em fa vergonya que en aquest poble no treballem en xarxa i amb credibilitat amb el conjunt del gran Penedès. Si estem tancats, segur que no aconseguirem res. I d’aquí es veuen els resultats i les evidències que evidencien la gran mentida de l’actual Vendrell.

  Em fa vergonya que el Vendrell estigui tan deixat i brut. No pot ésser que a les vuit de la tarda del diumenge de la fira encara estigués la plaça vella tota bruta de la diada castellera. Quina imatge s’emporten la gent que ve de fora del nostre poble.

  Em fa sentir bé tota la gent (les classes populars) que fa cultura i lluita perquè el Vendrell encara pugui aixecar, de manera tímida, el cap de sota l’ala.

  Una abraçada!

  Salut i força!

 6. a veure, Jordi, que no te n’enteres… no és Penedès TV sinó Vilafranca TV. N’han d’aprendre molt de Canal Blau i Maricel TV si pretenen ser una TV comarcal.

  i això de la mostra… deixeu-me q digui… no hi ha més cerveses q obligatòriament hagis de veure’t dues Moritz?

 7. Extrec les idees que potser aporten alguna cosa a la crítica constructiva de la Fira del Vendrell:

  Agafar representants dels diferents sectors implicats en la fira, des de ajuntament, fins a comerciants, compradors, veïns de la zona centre, entre d’altres i fer una comissió per estudiar com és pot millorar per l’any vinent
  No és un tema de diners només sinó també d’imaginació i fer foc nou.
  Potenciar el Mostraví i la zona de la Plaça de la Sardana.
  Començar a pensar en el Penedès i no en el camp de Tarragona
  En aquest poble no treballem en xarxa i amb credibilitat amb el conjunt del gran Penedès. Si estem tancats, segur que no aconseguirem res. I d’aquí es veuen els resultats i les evidències que evidencien la gran mentida de l’actual Vendrell.
  Tot el negatiu, crec que ja el coneixem de fa anys,que si la mala gestió, que si els polítics, la justificació dels seus sous…. Tot això ho sabem i es ben cert, perquè a la fi i al cap son ells qui ens han de donar una bona fira, que per això reben un sou pagat per tots.
  Ara bé, si no aprofitem aquests espais per proposar coses positives de que ens serveix queixar-nos?
  Potser hauríem d’anar a la font, la que som capital de comarca i aprofitar la fira per explotar tot el potencial que tenim. Al Baix Penedès mai s’ha aprofitat el territori, els nostres vins, les nostres terres, els nostres comerços i la nostra gent. A la fira només hi veus grans empreses, asseguradores, estans enormes i buits perquè potser no es un sector que interessa. Potser hauríem de veure estans de comerços, petites i mitjanes empreses del Baix Penedès,nous models de negoci,cases rurals, botigues de la zona, empreses que ofereixen conèixer el Penedès des d’una vesant diferent que la del totxo, empreses que cridin l’atenció i facin participar al possible client que passeja per la fira…. i tot això pensant en no fer de la fira un negoci lucratiu en el lloguer dels estans, pensant en un preu raonable per l’abast de tothom.
  Potser d’aquesta manera la gent de fora es digna a passejar pel Vendrell, perquè cregui que val la pena aquest poble i es demostri, que es fan les coses ben fetes. Si els organitzadors de la fira no s’adonen del concepte caducat que tenim, no ho salvarem mai.

  • Potser aquests comentaris els haurien de llegir els polítics i els tècnics, que com vosté diu, són els que ho organitzen any rera any i cada vegada amb pitjors resultats. On viuen i treballen aquests senyors i senyores?. La ciutadania ja n’està ben farta de veure que les coses no funcionen i que qui les ha de fer funcionar (i em repeteixo, però és així, ja cobren un bon sou), l’únic que fan és anar desmantellant el poble mica en mica però inexorablement. Penso que cadascú s’ha de posar al lloc que li pertoca, però tinc la sensació que tots els habitants/treballadors de la “casa gran” viuen emparrats dalt del campanar sense saber que passa al seu municipi. La fira d’aquest any ha estat una autèntica vergonya, però qui ho ha de solucionar?. Mentre no hi hagi ganes de canviar ni de treballar una mica més, tot continuarà com sempre, tot continuarà igual i em sembla que cap dels que hem opinat aquí podem fer-hi alguna cosa més que donar la nostra modesta opinió.

   • Jo crec que això ja ho llegeixen polítics i tècnics, com a mínim alguns (segons ens consta). En tot cas, nosaltres no hem inventat res, i no som ni els primers ni els últims que diem això de la Fira. El que no s’entén és com l’Ajuntament en si no pot fer autocrítica dels actes que organitza, limitant-se sempre a felicitar-se per lo bé que s’ha fet. Crec que aquests és un dels problemes de la nostra manca d’evolució, qui pot millorar si ni es critica a si mateix ni escolta les crítiques dels demés?

 8. Veig que tots els comentaris van més o menys en la mateixa direcció, jo també hi estic plenament d’acord que aquest model de Fira és anticuat i caduc, ja fa temps que ho dic. Crec que hauriem de passar de les paraules als fets, no sé com, però segurament una recollida de firmes per presentar a l’ajuntament seria un bon començament. Molts podreu pensar que hi ha coses més importants a canivar, potser si, però en el tema que ens pertoca crec que alguna cosa hem de fer.
  Finalment, un petit incís, que consti que ni treballo a l’ajuntament, ni sóc polític ni res semblant, però no entenc alguns comentaris de la Bruna, posant a tothom que treballa a l’ajuntament al mateix sac, hi ha gent molt vàlida i gent que no tant, o no gens, com a tot arreu, però crec humilment, que això de generalitzar, en qualsevol àmbit no és ni bo ni just, Bruna no s’ho prengui malament, però com diu aquell “algú ho havia de dir”.

  • Sr Huguet.

   De ben segur que hi ha gent vàlida a tot arreu i gent que no ho és tant, i això ja ho he comentat en anteriors apartats i en diferents comentaris. Sóc la primera que sé que no és pot posar a tothom dins el mateix sac, i qui es pot donar per al.ludit ja ho sap, i que com a tot arreu hi ha bons i mals gestors, bons i mals polítics i bons i mals funcionaris, i bones i males persones, però mentre es van fent malament les coses, així anem dient, així anem fent, així anem passant i mentrestant com que sembla que les responsabilitats cada vegada quedin més diluides; ningú sembla que sigui responsable de res; dons com també he dit en anteriors aportacions “qui dies passa, anys empeny” i de ben segur que molts polítics i tècnics pensen que aquests que ara opinen “d’aquí uns dies ja no s’enrecordaran de res”, i “apa anem a pensar quin és el proper despropòsit”. I mentrestant millor no opinar ni donar la cara, ja que així tot passa i queda en l’oblit.

   De ben segur que en algun raconet hi ha bons funcionaris que intenten fer la be la seva feina, però com que no faran res que no els hi manin els polítics, i malauradament ja sabem que i qui tenim al municipi, dons és un efecte dominó i aixi ens van les coses.

   I vostè creu que una recollida de signatures arreglaria alguna cosa?.

   • No sé si una recollida de firmes arreglarà res, el que si que sé és que és més que no fer res. Es pot provar, es pot fer que es presenti a un ple, hem d’exigir als nostres representants que ens representin. A part de fer comentaris als blocs, jo m’incloc, hem de poder fer més coses per influir a la gent que ens governa. S’ha d’intentar, no veig que poguem estar pitjor que ara.

 9. Sr Huguet.

  Jo, al llarg de la darrera legislatura i vist que semblava que estaven més oberts a la participació ciutadana, he fet diverses propostes de millora pel municipi que no comportarien cap despesa extra, algunes preguntes de dubtes de la comunitat de veïns que han o hauria de poder resoldre l’Ajuntament i algun suggeriment a la famosa pàgina Digue’ns com ho veus.

  L’unic que he obtingut cada vegada és un missatge automàtic de resposta agraïnt-me la meva participació. Res més, absolutament res mes. Cap més resposta ni positiva ni negativa. O sigui que si més no jo he intentat fer aportacions, però al menys en el meu cas, totes han anat a parar al “correu no desitjat”.

  Es pot provar amb una recollida de signatures, però penso que tornarà a caure a la carpeta “arxius arxivats”.

 10. Primer de tot moltes gràcies pels comentaris de tots a l’entrada i el debat posterior, que també ha derivat a com enfocar la participació ciutadana, en referència a l’article anterior de la Liliana.

  Dit això, és evident vistos els comentaris que hi ha una corrent d’opinió generalitzada que cal canviar alguna cosa al format de la Fira. És evident, també, que aquest “model” d’èxit i d’oportunitat econòmica de la ciutat que ens volen vendre és una cortina de fum per obviar una realitat: estem a la cua com a ciutat en moltes coses, i toca posar-se les piles.

  Si més no, només cal veure la nota de premsa, escueta, de l’Ajuntament sobre la Fira…que ha estat de balanç positiu. Però no hi ha dades comparatives respecte altres anys, no sabem si els ingressos han pujat o si la reducció de la despesa ha servit perquè els tiquets venuts compensin part o gran part del cost de la Fira. Un altre cop falta de transparència d’un Ajuntament que viu en una realitat paral·lela. A veure si algun dia toquen la veritable realitat: si no s’hi posen…malament!

  http://www.elvendrell.net/informacio/2976-balanc-positiu-de-la-fira-de-santa-teresa.html

 11. Al mes de juny ens ve el Turismar. Aquí és on em de fer la pressió. Hi ha temps, perquè el consistori s’ho replanteji. Estic d’acord amb el Joan Huguet. L’Ajuntament tan sols farà cas a la ciutadania s’hi ha signatures en desacord.

   • De debò, penso que no cal perdre ni un minut més en intentar que el consistori dissenyi fires i mercats innovadors, perquè ja s’ha vist que no només no funciona la Fira de Sta Teresa i el Turismar. Al mercat nadalenc de l’any passat, quantes parades hi havia?.

    El més assenyat per tots plegats, o al menys és el que fa/fem molta gent del Vendrell, és agafar el tren o el cotxe i anar a veure els mercats nadalencs de Barcelona, Vilafranca, Vilanova, Tarragona, Girona entre moltes d’altres. A part que es coneixen nous indrets del país, també és coneixen altres fòrmules de dissenys d’aquests tipus d’esdeveniments i com a mínim podem gaudir d’ofertes comercials i turístiques molt més interessants que les que tenim aquí. Llàstima de capital de comarca.

 12. Retroenllaç: El Vendrell ja no és un poble (però no ho sembla) | L4F | Les4Fonts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s