L4F Control: Quina regidoria em toca?!

imatges_inicial
El passat dia 7 de febrer publicàvem un article dins la categoria de #L4FControl, on recollíem el temps que duien els nostres polítics representant-nos a l’Ajuntament, així com repassàvem les seves biografies penjades al web municipal, veient que molta de la informació que s’hi fa constar és implícita al càrrec que s’ocupa com a regidor, sent un dels casos més evidents el cv del regidor Sergi Teruel.Avui, tot i seguir amb aquesta tònica d’articles globals, ens centrarem en el repartiment de regidories en aquest govern quatripartit i del que ens costa aquesta extensa distribució als vendrellencs, tot comparant-ho amb el repartiment de carteres de períodes anteriors, concretament el de la legislatura 2007-2011.En primer lloc, cal recordar que els resultats de les eleccions del passat maig de 2011 van deixar un resultats complicats a l’hora de fer govern, en tant que el PSC, guanyador, no obtenia una majoria folgada, amb una Convergència i Unió trepitjant-li els talons i Plataforma per Catalunya que obtenia 5 dels 21 regidors del consistori. Durant les setmanes posteriors, es va desplegar tot un ventall de possibilitats que anaven des d’un implícit pacte CIU+PxC – continuant amb el que s’havia dut a terme en la legislatura 2007-2011 – una sociovergència, o bé el que va acabar esdevenint, un quatripartit en favor de l’exclusió de PxC del govern (i segueixo recordant, mània meva, els resultats d’aquest experiment en el municipi de Vic), deixant doncs forces totalment oposades en un mateix bàndol.El resultat d’aquest experiment ha sigut un govern amb setze regidors (CIU, PSC, JxV i PP) enfront els cinc que queden a l’oposició. Setze regidors pels que s’ha requerit de la creació o divisió de setze regidories.

Si fem una mica de memòria, la composició del govern de Convergència i Unió (en minoria, amb set regidors) durant la legislatura 2007-2011 era la següent:

2007
Imatge extreta del BOPT, de 29 de juny de 2007. 

Com veiem, aquesta concentració incentiva la unió de regidories de temàtica semblant, que poden estar connectades entre elles, fet que fa pensar que fins i tot la gestió, a priori, es pot veure optimitzada, en tant que una mateixa persona coneix i centralitza tota la informació relativa a ambdues. Exemples d’aquesta situació poden ser la unió d’urbanisme i obres públiques en un mateix regidor, tot el paquet de turisme, comerç, indústria i platges, o la unió de personal, secretaria i hisenda…

Durant la legislatura anterior també es va desenvolupar el Manual d’Imatge Corporativa de l’Ajuntament, amb la modernització del logo, així com també el desenvolupament de la marca comercial “El Vendrell Tot l’Any”. Allà, a més, es dividien les regidories en 17, per tal que no es vagin inventant regidories i se’n predefineixin sempre unes  que englobin totes les responsabilitats de gestió.

En el quadripartit actual la cosa canvia i molt. Desapareixen, o queden absorbides per altres regidories (no sabem quines, perquè a l’apartat “El Vendrell per temes” encara parla de la regidoria de participació ciutadana o de tecnologia i societat de la informació, sense que s’especifiqui a quin regidor correspon en l’actualitat o què inclou cada regidoria en la distribució actual) aquestes dues mencionades, o indústria, comerç i secretaria, i d’altres es rebategen i s’individualitzen per tal d’atribuir-les a un únic regidor, com el cas d’obres públiques, que abans s’englobava dins a via pública, o la regidoria de cementiri. Per tant, compliment nul del Manual d’Imatge Corporativa pel que fa a les regidories.

Així doncs, recapitulant, per exemple, el regidor Sergi Teruel només té atribuïda la cartera d’Esports, que durant la legislatura passada l’ostentava el regidor Jaume Domingo, juntament amb Serveis i Medi Ambient. Repetirem la reflexió que ja vam fer: és econòmicament sostenible remunerar un regidor per una sola cartera a una dedicació del 100%? El mateix passa amb el cas de’n Jaume Piñol i la regidoria de Medi Ambient o amb el regidor Joan Josep Nin, que només té atribuït Règim Interior.

Al contrari però també hi trobem un cas: el regidor Jaume Domingo, responsable en un inici de les àrees de Convivència i Civisme i Gestió de Residus (dues, i recordem que llavors era diputat i compaginava la feina de parlamentari amb la de regidor!) li va ser posteriorment atribuïda, amb el Decret d’Alcaldia 758/2012, la responsabilitat sobre Neteja Viària, competència manllevada a la regidora Teresa Mercader, que ara únicament s’encarrega del Cementiri (anteriorment corresponia a la regidoria de secretaria) i Parcs i Jardins (quelcom que sembla que, a priori, hauria de correspondre a Medi Ambient). Però malgrat aquests canvis, la regidora del PP continua cobrant la totalitat del seu sou, que és del 100% de dedicació.

Atenció, doncs, a la dada: 37,5 hores la setmana, durant unes 40 setmanes l’any són 1500 hores. A 4 anys, 6000 hores dedicades a l’únic cementiri i a Parcs i Jardins, que més aviat hauria de ser regidoria de Jardins, ja de que parcs no en tenim cap. 6000 hores!

En total, i d’acord amb el document de retribucions, que per primera vegada es publica, el govern de setze regidors ens costa més de mig milió d’euros l’any (563.500€). Al final de la legislatura ens haurà costat a tots, sense cap canvi al govern quadripartit, 2.254.000€. I tot això havent-se format en plena crisi.

Si bé la legislatura anterior existia la figura del càrrec de confiança, i si bé les retribucions han “patit” una reducció, en aquesta legislatura tothom ha hagut de tenir el seu càrrec per poder-se sentir realitzat. Òbviament, què és una cadira de l’Ajuntament sense un càrrec? Semblarien de l’oposició! A tot això, per exemple, no tenim un portaveu únic del govern quadripartit, que podria exercir un d’ells, però no vesteix tant, és clar…

I a tot això, mentrestant, aquest Ajuntament ha d’estar aguantant no només embats econòmics com el forat d’impagats de 23,5 milions que deu l’Ajuntament als proveeïdors, la pujada de taxes emportant-se la primera posició la taxa d’escombraries, o també la retroactivitat dels 4 anys de l’afany recaptatori en el tema dels guals (que ens fan pensar que masses diners dins les arques municipals, en teoria no n’hi hauria d’haver). sinó també  dubtes sobre les qüestions ideològiques dels pactes CIU – PP o encara més greu, JxV (ERC) – PP. Tot plegat, un pacte contra natura i una despesa molt important pels vendrellencs i vendrellenques.

Anuncis

17 thoughts on “L4F Control: Quina regidoria em toca?!

 1. L’anàlisi està prou bé però crec que falta perspectiva, per exemple, quin cost tenia el govern 2007-11 de 7 regidors i 4 càrrecs de confiança? O potser també seria interessant comparar-ho amb altres ajuntaments similars, sense la comparació tot pot semblar molt o poc segons l’angle que se li doni.

 2. Que un regidor tingui el 100% amb una sola cartera no és problema, el problema és quin és el rendiment del seu treball. I el que no és normal és que un tingui el 100% o garebé el 100% i es dediqui a d’altres activitats privades… o que encara no tingui la proposta de pressupostos fets a finals de febrer…

  • Home Roger, un 100% de dedicació amb el sou que comporta per dur el Cementiri… Vols dir què cal?

   Ara, lo altre totalment d’acord. Però qui ha de rebaixar la dedicació? La pròpia Junta? Llavors, sí els 15 saben que 1 es dedica més a activitats privades que a l’Ajuntament, amb una dedicació de 100 o 95, m’és igual, per què no s’actua? O és que seguim tapant-nos entre tots no vagi a ser que quan s’ataqui a un partit, aquells puguin defensar-se atacant l’altre?

 3. Me remito a Fernando Fernán Gómez ” En España no solo funcionan mal los que mandan, sino los que obedecen”
  Totalmente de acuerdo con que hay quien cobra el 100% cuando la realidad tal vez sea del 5%.
  Pero estos temas tan debatidos es calderilla con los realmente importantes….

 4. El problema principal no són les dades de quan cobren, ni quan hi dediquen, ni els estudis que tenen. El problema és el resultat final que es veu al carrer i percep la gent. No hi ha més històries ni dades ni comparatives que són interessants, però el rovell de l’ou és aquest. Com diuen en castellà: “No por mucho madrugar amanece más temprano”.

 5. Sobre el pacte antinatural vull dir una cosa: Els dies després de les eleccions es va produir un moviment espontani on tothom, o cadi tothom, animava a que es produís per aillar una amenaça democràtica que es deua PxC, o no ho recordeu?
  Jo, personalment, em manifestava contrari perque deixaven una oposició buida i en mans d’aquesta gent.
  A vegades a l’oposició es pot fer molta feina o, així hauria de ser.

  es pot

  • T’ho compro, i subscric el que diu el Frede més avall. Ara bé, crec que des de maig de 2011 les coses han canviat, i molt, especialment a nivell nacional. Justifica doncs renunciar a la pròpia ideologia del partit que representes en favor de fer un quadripartit que hauria d’intentar anul·lar a PxC? I encara més, la finalitat amb la que es va crear el quadripartit s’està complint? Es tenen en compte tots els regidors?

 6. Partiendo de la base de que el PP es CiU bis, y que los 2 abuelos buscaban un retiro dorado, el único extraño en esta pelicula es ERC y su mosquito tigre.
  El tema de la oposición aquí en Vendrell solo se utiliza para cobrar, y en esta legislatura para aprender a leer.
  Me molesta enormemente ciertos comentarios de algunos, que saben realmente como funciona este circo, y se dedican a la caza de mariposas.

 7. Juanma, Si te refieres a mi, yo mo se de que va el circo. Soy un ciudadano honrado que pago todo mis impuestos, como diria Don Vito.
  No he cobrado nunca ni un céntimo de dinero público,…. Soy sensible a estos temas y opino. Tu puedes decir lo mismo? Has participafo alguna vez en este circo que mencionas?

 8. Disculpar, he mentido. Cuando tenía 31 años, hace ya 23, realicé un curso de informática en Ayto. Sant Boi i estuve haciendo pràcticas unos meses en ese mismo Ayto. y cobré algo ( poco relevante, te aseguro). Desde entonces, nada.

 9. No me refiero a los comentarios que aquí se dicen, sino a nivel general. Muchos que saben callan, y ese silencio es lo que nos está matando.

 10. Voldria afegir una cosa referent a tot el que s’ha comentat…

  El clamor popular demanava deixar PxC a l’oposició. Totalment d’acord. Me’n recordo d’aquella cadena humana, blablabla… què se n’ha fet de l’Assemblea per la Convivència? El “problema” continua però no hi ha el neguit inicial, més aviat està molt parat…

  Dit això, estic d’acord que la ciutadania o gran part d’ella el demanava. Però què hi pinta el PP i JxV? CIU i PSC ja en tenen prous per sumar. Per tant, a què es van acollir els partits petits, per entendre’ns, al joc de “sigues el meu amic” que així no em criticaràs. I pam, s’hi va posar de quatre potes. I ara què? Els hi fan prou cas i atenció? O els tenen allà per “omplir” i “no emprenyis massa”… Llavors no entenc el sentit ètic de subscriure un pacte i encara mantenir-lo vigent si no es compleixen punts bàsics d’aquest…

  Per això estic totalment d’acord amb tu, Rodrigo, que a l’oposició es pot fer molta, molta, moltíssima feina.

  En quant al comentari posterior, Juanma Benítez, si saps com funciona el circ, des del bloc et convidem a fer-nos un article dient-ne totes les bondats de “mujeres barbudas, hombres bala y domadores de leones”

 11. Cada uno puede interpretarlo como quiera y las opiniones y los foros para eso están.
  Si en las altas esferas de la política nos estamos riendo bastante día a día, con temas de espías, sobres, viajes a Andorra, marmolistas etc etc imaginad a este nivel y con menos recursos.
  Te agradezco tu oferta de escribir en el bloc, ya veremos……

  PD Aunque ha sido de casualidad….tenemos mujer barbuda

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s