Una població encesa

05.08.2013 | Ciutadà Campanero

El diumenge 28 d’agost vaig estar a la Plaça Vella del Vendrell durant la (segona) polèmica de l’encesa del campanar i vaig veure:

-Un poble que tot i que amb matisos diferents, volien poder mantenir la tradicional encesa del campanar el dia 26, amb públic a la pròpia Plaça Vella i sense tanques. El poble estava disposat a respectar la normativa de seguretat per si sol. També volia que els responsables (tècnics o polítics) fossin els encarregats d’explicar els canvis i no haver-se  d’assabentar a través del programa de festa major.

-Una desorganització de l’autoritat. La Plaça Vella es va tancar amb persones que volien protestar dins de la plaça. A les preguntes dels ciutadans, la policia local deia que podíem estar a ambdós costats de la tanca, l’únic que no es podia fer era accedir de fora del perímetre de seguretat a la part de dins. Tot i així, en alguns moments, sota un criteri no molt clar, es deixava entrar a gent dins de l’àrea resguardada. El sistema era tan arbitrari que fins i tot a un mateix grup que arribava amb segons de diferència, se’ls hi deixava entrar a uns i a d’altres no. El descontrol va ser tant que fins i tot durant alguns minuts algú va obrir la tanca del carrer del Peix.

IMG_0498

-Uns regidors que no sabien com gestionar el problema. L’Eva Moreno va estar apartada (casi amagada) i d’esquenes a la multitud, enviant a la policia local a donar la cara per ella. Degut a alguns crits i a l’aparició d’un altre regidor, el sr. Escarré, finalment va accedir a acostar-se al poble per dialogar. La postura dels dos regidors era molt diferent. L’Eva Moreno reconeixia que s’havien equivocat, que traslladar de dia l’encesa havia estat una forta errada però que es va veure casi obligada per poder mantenir la tradició. També deia que la paraula “desallotjar” era errònia i que en cap moment, ni aquest any ni l’any passat es volia prohibir l’entrada de gent a la plaça en la seva totalitat, tant sols marcar un perímetre de seguretat que està definit per llei. Aquest perímetre ja es respectava aproximadament de manera involuntària la resta d’anys ja que dins d’aquesta zona de perill no s’hi veu res. El sr. Escarré tenia una postura més contundent i ferma. No reconeixia cap error i deia que els que estàvem allà no fèiem altra cosa que encendre a la població, i finalment, va dir que estar allà era absurd per que tot aquest acte s’havia consensuat amb una reunió amb la Comissió de Foc, i que fins que no marxéssim de la zona (al fi algú ho deia) no s’encendria el campanar. Curiosament un dels improvisats portaveus del poble era membre de la Comissió de Foc i va matisar que “a la reunió només es va dir que es contemplaven vàries formes de gestionar l’encesa per evitar el conflicte i les vau enumerar però no es va decidir res; Vau dir que ens tornaríem a reunir per prendre decisions i la pròpia Comissió de Foc s’ha assabentat a través del programa de Festa Major”. Tot un malentès, es clar.  Finalment en un intent de llançar la pilota a l’altra taulada, s’acorda que el proper any es mantindrà l’encesa el dia tradicional i que aquest any es traurien les tanques si podíem garantir que la resta de la població respectaria la zona de seguretat. La sorpresa del sr. Escarré va ser majúscula quan els interlocutors van accedir a fer ells mateixos, si calia, un cordó de seguretat. No es podia creure que tot fos tan senzill com dialogar amb la gent. Això sí, aprofitant que Televisió El Vendrell estava allà, es va instar múltiples vegades a que diguessin per la tele el que ens havien dit, cosa que es van negar fins que van esgotar les evasives i van entendre que un escrit a l’endemà no tenia sentit (ni credibilitat).

IMG_0502

-Un alcalde que volia fer gala de la seva autoritat. Un cop que regidors i població havien arribat a un acord, s’havia fet el cordó de seguretat i tot estava apunt per l’encesa. A destemps, va aparèixer el sr. Carnicer i mostrant el seu poder va dir que no s’encendria el campanar fins que no respectéssim la distancia de seguretat. Resulta que el perímetre de seguretat estava delimitat amb les tanques de forma incorrecta des d’un bon principi, i que aquestes havien de marcar la distancia a l’alçada del carrer Alt. No deixava de ser “una passeta enrere”, però era totalment inviable degut a la multitud que ja hi havia concentrada. En només 30 segons, el sr. Martí Carnicer, va ensorrar els acords fets prèviament, i en cas de no haver-hi hagut polèmica, s’hauria encès el campanar amb les tanques mal col·locades. Paradoxalment, ell era un dels únics que estaven dins del perímetre de seguretat. Passat un quart de l’hora de la encesa, l’alcalde va marxar entre xiulets i crits de dimissió per part de tota la plaça, acompanyat de la resta de membres de l’organització i del ajuntament.

-Una encesa de campanar que, no sé si degut a la lluita per mantenir la tradició, que sembla guanyada, em va semblar molt més bonica que els darrers tres o quatre anys.

Així va ser com jo ho vaig viure i no dubto que probablement hi hagi alguna altra visió. El que ens espera l’any vinent no ho sabem encara. El compromís de les autoritats és traslladar un altre cop l’encesa al dia original, i explicar de forma correcta tot el tema vinculat a la normativa per tal de que el perímetre de seguretat no sigui un motiu de conflicte. Ara bé, tenint en compte que des de l’any passat han tingut un any (i dos dies) per gestionar-ho correctament i no han estat capaços, ves a saber. I si no es fa bé, em reconforta saber que tindrem un bon grapat de ciutadans disposats a tornar a fer-se un entrepà per anar a la plaça i fer-ho saber.

IMG_0521

Anuncis

4 thoughts on “Una població encesa

 1. Felicitats a tots per defensar les vostres tradicions.
  Els polítics professionals com sempre, no parlen ni dialoguen, es queden en un sí però no, o un no però sí, tot a l´aire, sense decissions clares i passa el que passa.

 2. Aquest article ha estat publicat sota pseudònim per desig exprés del seu autor, del qui nosaltres en coneixem la identitat i, per tant, donem plena credibilitat a les seves paraules.

 3. Em sembla un bon article, ja que per la gent que no vam estar a la plaça ens permet saber més o menys com va anar la cosa. Tot i això, el fet que no vagi firmat li resta credibilitat… Dit això, felicitats a la gent que hi va ser!

 4. La veritat és que tot plegat és força rocambolesc i voluntàriament exagerat.

  1. La Normativa és la que és, agradi o no agradi. No l’ha imposada l’ajuntament. Això sí, si la normativa s’incompleix i algú pren mal, la responsabilitat seria de l’ajuntament com a organitzadora de l’acte. Llavors tots a plorar… i la resta de vilatants a pagar amb els nostres impostos la multa/indemnització que caigui…
  A mi no m’agrada, però si la responabilitat civil/penal fós meva, ja me’n cuidaria que no entrés ni Déu a plaça (bé en aquest cas, Déu sí, per resident).

  2. Quina tonteria és aquesta de fer cordons humans de forma voluntària? Siguem seriosos, les valles metàl·liques estan per això i punt. Què costa posar-se a l’altra banda? Quines ganes de buscar feina on no toca ni cal. Si a partir d’ara resulta que surten més barats els cordons humans, aviseu que al carrer Alt hem d’aixecar un parell de voreres… Les tanques serveixen per MARCAR/DELIMITAR una zona de perill potencial i que la gent se n’adoni i no hagi d’anar preguntant al primer que passa si pot o no passar. No són instruments del diable ni armes antipersona. Pienza pozitivo!

  3. Diu l’anònim autor que “El poble estava disposat a respectar la normativa de seguretat per si sol”. A sí? doncs jo vaig sentir els diables fent una crida a ocupar la plaça vella el dia de l’encesa…au vinga, no fem comèdia. La intenció d’estar-se dins dels limits formava part de la crida… o ara, a posteriori, resulta que no?

  de buenri,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s