Teixir les associacions, teixir la ciutat.

30.05.13 | LES4FONTS

Durant aquest temps, al bloc sempre hem defensat que hi pot haver crisi de molts tipus, però si una de les crisis no hauríem de conèixer, és la d’idees. Aquesta és una de les poques que, sens dubte, ens farà tirar endavant i ens ajudarà a generar possibles noves maneres de veure les coses. Entre altres, a trencar possibles tòpics i la típica frase “tota la vida s’ha fet així”.

Si una cosa fa vius pobles, viles i ciutats, aquest és el teixit associatiu. No es pot entendre una societat, o gran part d’aquesta, que no participa activament en alguna fórmula associativa, sigui del tipus que sigui. És una eina integradora d’abast enorme. I també és una manera de crear un sentit de pertinença al lloc on vivim, de sentir-nos identificats amb la realitat que ens envolta.

Perdre l’Entimostra és afeblir, sens dubte, el teixit associatiu. Les entitats però, amb un petit afany de superació, organitzen una Fira d’Entitats que, tot i no substituint en format i assistència l’Entimostra, fa pensar que no tot està perdut, i que la iniciativa de les entitats i la seva voluntat han guanyat la partida a aquesta “crisi d’idees”.

A començaments de maig es va celebrar la segona edició de la Fira d’Entitats, amb més participació que a l’octubre i amb una molt bona afluència de gent, del Vendrell i de fora. Un teixit associatiu ampli i complex que demostra que es pot treballar conjuntament per aconseguir objectius i fites comuns. De les dificultats, doncs, han sorgit noves oportunitats. I el resultat palpable és el reportatge d’RTVEV de la Fira i de totes les activitats del passat 4 de maig.

En paral·lel, la Coordinadora d’Entitats és aquest projecte que s’ha engegat i que camina decididament per ser aquest punt de trobada entre les entitats i associacions del Vendrell. Teixir les entitats i associacions en una voluntat única de no donar-se l’esquena, treballar pel conjunt de la ciutat, afavorir les relacions entre els associats. I el més important: viure i poder gaudir d’una ciutat on es prioritza l’interès col·lectiu a l’interès individual.

I per què cal una Coordinadora? Per defensar les entitats, donar suport en tot allò que necessitin, millorar i optimitzar els recursos del propi teixit associatiu o simplificar (i fer més justes i transparents) les relacions entre les entitats i l’administració. Aspectes que caldria millorar en un futur per fer-les més sostenibles econòmicament, transparents i participatives. Teixir la ciutat pot ajudar El Vendrell a tenir una societat més implicada, més activa, i amb més identitat pròpia que sense ajudar a teixir-la.

No només pot ser un punt de trobada d’entitats. Les relacions entre l’empresa privada i el teixit associatiu poden millorar, com ho han estat les col·laboracions amb, per exemple, el Vine Tast, o Vine Tastets posterior. I en cap cas s’ha de donar l’esquena a l’Administració, amb qui s’hauria de treballar conjuntament.

En definitiva, la creació d’un òrgan com la Coordinadora maximitza les possibilitats del teixit associatiu del Vendrell, fent-lo créixer i dotant-lo de les eines necessàries per la seva màxima difusió. Sols, però, tindria molt menys sentit. Si l’Ajuntament, realment, vetlla pels interessos de la ciutat, demostrarà que cal donar el suport necessari a una iniciativa que neix de la voluntat de les entitats. Perquè la Coordinadora d’Entitats serà el que les entitats vulguin que sigui.

Anuncis

22 thoughts on “Teixir les associacions, teixir la ciutat.

 1. Sempre ha estat molt necessari fer enllaços i unir més aquest teixit associatiu vendrellenc en el qual cadascú camina per la seva banda i en el que mai s’ha fet res conjunt. Sembla ser que fins que no s’ha perdut l’Entimostra; les subvencions cap a les entitats han començat a disminuïr; i aquestes s’han hagut de començar a moure encara més per tirar endavant, no s’ha decidit trobar-se totes juntes i intentar organitzar una fira i, a arrel d’això, la futura (gairebé present) Coordinadora. S’ha hagut d’arribar a aquest punt per adonar-se’n, sí, però aprofitem-ho i així podrem treure alguna cosa positiva d’aquesta crisi que en aquest cas ha afectat al teixit d’associacions. Idees i treball són les paraules que de ben segur més es sentiran, però així s’aconseguirà millorar aquest teixit, fer-ho més proper a la resta de ciutadans i ciutadanes i cohesionar socialment en major grau el nostre estimat Vendrell, que falta li fa. Treiem-li suc i no deixem que tot sigui negatiu!

 2. M’ha agrdat aquesta article de grans propòsits i bones intencions sobre l’associacionisme al Vendrell, però hi ha una sèrie de tòpics que cada dia em costen més de creure. Primer de tot, la riquesa de les associacions que tenim en realitat és una pobresa, perque si que hi ha moltes entitats, però força d’aquestes comptem amb molt poques persones com a socis i participatns i són el marc de moltes persones que els agrada fer coses i quatre amiguets més. Un exemple són les bèsties de foc on algunes si que tenen colla i les altres són quatre i el cabo. Potser que ens ho plantegem si cal tenir tantes bèsties de foc i algunes amb greu mancances de personal. Però clar no podem tocar l’ego d’alguns cabdills populars Al seu davant hi ha molts cops la mateixa persona, que ja confons amb l’entitat. Després hi ha entiats musicals i culturals que se solapen en l’àmbit musical i cultura. Perquè no som capaços d’unificar entitats i que agafin força i entitat per elles soles. Després tenim entitats que hi són, però la majoria de gent no saben ni que existeixen. Realment estan molt tranquil·les o realment tenen un problema de comunicació amb la societat que les acull. Després hi ha una sèrie de persones que són d’unes quantes entitats al mateix temps i la gran majoria de gent no saben ni que existeixen. Alguna cosa passa. Si agafessis un grup de gent i entres en alguna d’aquests entitats de quatre colegues els hi donaries un susto. Jo crec que les entitats haurien de renovar president i càrrecs cada 8 anys com a molt i buscar gent nova. Després hi ha entitats com l’Embarcada que fa campanya per captar gent a les escoles i hi ha cua per entrar. Alguna cosa no funciona aquí. Doncs busquem alguna cosa on es puguin encabir. Si, per acabar i lligat amb el text en totes les coses tan aquí com al Nepal com més intervingui les entitats públiques millor és pot fer una cosa. Vinga endavant i que la festa continuï.

  • Molt cert el que dius Miquel,jo diria que hi ha poca activitat socio-cultural al carrer , si no com s’explicaria que els joves o la gent gran,per passar el rato,van al pati de la estació o a la rambla a menjar pipas o a passajar com si allò fos un parc o jardí .Si els preguntes que feu aqui ?et contestarien :no tinc on anar,ni res a fer … , respostes com aquestes et fan questionar seriosament la falta de mitjans de distracció i atracció a la vila .Aqui passen 2coses :
   1. les entitats son tancades i fetes pels de toda la vida:unes certes categories sociales o uns quants (com el cas de poblets petits)i no s’ han adonat q el vendrell ha crescut molt i certes practiques tipiques de poblets ja no funccionen.
   Sort que hi estan els colegis que sí que estan un gran feina.
   2.hi ha molta gent amb poca gana d’invulclar-se al teixit associatiu o simplemet no s’ els facilita aquest primer pas per fer-ho.

   I partir d’aqui torno a plantajar un fet que vam parlar l’altre dia pel twitter :perquè a vegades entras a 1bar i tothom parla castella, ni una paraula en català , i entras a altre i només escoltes el castellà,….després cada comunitat culpa l’altre de no voler integrar-se o barrejar-se….
   Y bueno de la comunitat immigrants de la carretera de valls , ja ni parlar-ne (que allò necisita un estudi a part)

   Solucions? Doncs que les busquin ells que per això els paguem un sou.
   Ah Gràcies pel redactor(a) per plantajar aquesta questió,m’agradat molt el tema és primordial debatir la questió de la cohesió social

 3. Moltes gràcies per les vostres aportacions, però discrepo amb la idea del Miquel de menys entitats i amb el comentari del Hichem en gairebé tot.

  La qüestió no és treure entitats, sinó treballar per la difusió i perquè aquestes tinguin més fàcil la seva posada pública. Garantir el relleu, que molts cops és difícil, i donar i posar en valor les seves activitats.

  Molts cops la feina de les entitats és silenciosa i anònima, i no per això no deixa de ser important. El Vendrell té moltes entitats i s’ha de poder treballar conjuntament per poder donar resposta a tots aquests problemes que plantegeu.

  Si hi ha poca activitat socio-cultural al carrer, en part (que en discrepo) és potser per la capacitat que tenen les associacions de poder sortir al carrer. És, molts cops i segons el tipus d’activitat que facin, una tasca complicada.

  Les entitats no són tancades en participar-hi, i aquí crec que hi ha una gran barrera que s’ha de tancar. Si tu ets una persona inquieta i que et vols apuntar a qualsevol associació o entitat, et mous una mica. És la teoria de Mahoma. Que s’ha de fer més perquè la gent vegi què hi ha i què pot fer al Vendrell? Totalment d’acord. La Fira d’Entitats n’és un exemple. Però la qüestió és recíproca, i hi ha moltes manifestacions per fer picar la curiositat a més d’un: des de la Festa Major, el Nostrefoc o la Festa de la Primavera. No només són actes per anar a mirar, també són actes per, si interessa, involucrar-s’hi.

  I l’Administració, el nostre Ajuntament, el que hauria de plantejar és un tracte just i equitatiu a tothom, que ara mateix no ho és.

  • Ja sabia jo que anaves a discrepar, ja ja ja …
   Has tornat a repetir el vam dir (però en altres paraules )¿ ón discrepes exactament? Pots desenvolupar la discrepancia?

   • Ostres! Acabo de passar pel centre , sona musica , assajos de models, botigues fent preparavions , fa tota la pinta que demà sera un gran dia al centre,molt bé l’iniciativa
    .Aquest cap de setmana em quedo a vendrell , a veure que tal !

 4. Miquel, jo tampoc estic gaire d’acord amb tu… Si no entenc malament, el que voldries es retallar el ric teixit associatiu de la vila? Jo crec que és difícil poder ajuntar entitats petites i fer-ne una de gran que aglutini més gent, més que res perquè cadascuna té els seus fins i les seves activitats de ben segur són de diversos tipus. També s’ha de dir que depèn del cas, és clar. Per exemple, no fa massa teníem l’Associació Cultural d’Andalusia i el Centro Cultural Andaluz García Lorca, doncs a hores d’ara són una mateixa entitat. Lògic. Però anar més enllà… A més, què hi guanyaríem si totes les entitats tinguessin 1.000 socis com és el cas dels Pastorets del Vendrell? Cadascuna té un gruix diferent depenent de les activitats que realitzi. T’imagines una bèstia de foc amb 1.000 socis?

  Si que tens raó en que moltes entitats són un grup d’amics i poc més, però també va en funció de la difusió que es faci de l’associació, ja que moltes no son gens conegudes i fan poca difusió. També penso que no sempre la gent busca una associació que li agradi i on pugui pertànyer, sinó que molts cops és necessari que des de les associacions es busqui la gent oferint unes activitats que podrien ser del seu gust (ja saps que pertanyo a diverses entitats, i et puc assegurar que hi ha més gent que ha passat a formar part d’elles perquè les hem animat i no perquè han volgut apuntar-s’hi per voluntat pròpia). I ara m’agradaria ficar-te l’exemple de l’Àliga del Vendrell. Una associació que acabem de fer néixer, que gairebé ningú sap de que va això d’una bèstia sense foc, i en no res hem aconseguit 15 portadors/ores, 5 grallers/eres i 3 timbalers/eres. I el millor de tot: un 80% d’aquests no pertanyien a cap entitat ni associació del Vendrell! Ens ha costat? Doncs bastant, però es pot fer. He ficat aquest cas perquè és el que coneixo de primera mà, però n’estic segur que a moltes entitats els passa el mateix. En definitiva, per a mi és insignificant que una associació tingui 1.000 o 20 socis. El teixit és molt ric i n’hi ha per a tots els gustos, absolutament tots. Qui no vol pertànyer a alguna és perquè no vol!

  Pel que també dieu el Hichem i tu de que és difícil trobar activitats socio-culturals al carrer, a quin tipus d’activitats us referiu? Perquè la veritat és que és difícil trobar un cap de setmana que no hi hagi cap activitat programa per alguna entitat. Com a mínim és el que jo veig a l’agenda cultural de cada mes! I Hichem, de totes maneres, que els avis o els joves vagin a La Rambla a passejar, o a la plaça Nova a menjar pipes o fins i tot marxar a una altra ciutat (ep! que no passa res si un dia anem a passar el dia a fora del Vendrell! jeje) què té de dolent això? Relacions socials d’aquelles com les “d’antes”!

  I amb el que si que estic totalment d’acord amb tu és que els presidents de les associacions puguin estar un màxim de 8 anys al càrrec. Aires nous sempre són bons! (Que si et pares a pensar, fins i tot seria una bona idea per aplicar-la als alcaldes!). Per cert Miquel, també m’agradaria que em fessis una petita explicació d’aquesta frase que no he acabat d’entendre: “Després hi ha entiats musicals i culturals que se solapen en l’àmbit musical i cultura.”.

  I de pas, deixo l’enllaç de les associacions que ja pertanyen al Registre de l’Ajuntament del Vendrell, per si algú que passi per aquí que no hi pertanyi a cap, que no s’ho pensi! http://www.elvendrell.net/el-vendrell-per-temes/participacio-ciutadana/registre-municipal-dentitats.html

  • Gràcies per tota la infornació que has aportat !

   però vull saber ¿Hi ha alguna entitat qui ha pogut sumar gent de diferents cultura / ideologies (catalano parlant, castellano parlant, arabs, rumanesos, sud-americans) ?

   Que la velocitat de creixement del vendrell ha sigut superior a la capacitat de cohesionar.

   Una entitat que pot aglutinar tanta diversitat estaria pionera 😉 perquè almenys a molts bars , no s’ ha aconseguit atreure gent diversa.

   • Hichem, ara mateix que jo sàpiga no hi ha cap entitat que aglutini gent de diverses cultures/ideologies, cosa que no vol dir que hi hagi diversos tipus de gent en algunes entitats, però així generalment com dius tu no en tinc constància. El que si que hi ha és associacions andaluses, extremenyes, argentines, àrabs, saharauís… però totes per separat.

    La velocitat de creixement del Vendrell és evident que ha afectat a la seva cohesió. Hi ha molt poca gent que hagi vingut a viure del cinturó de Barcelona cap a aquí que formi part d’alguna associació, per exemple. N’hi ha, però generalment no, ja que marxen fora a treballar i el poc temps que són aquí tampoc tenen el sentiment de pertinença al territori. Ni molts d’ells fan l’esforç ni la resta de vendrellencs els intentem atreure.

    I per últim, això que dius dels bars és molt generalitzat, més que res perquè molts cops el tipus de gent que va a un bar o altre depén molt de l’amo de l’establiment, de l’ambient d’aquest, de la decoració, del tipus de menjar que es serveixi, etc.

   • Molt bones a tots.
    Si que hi ha una entitat com la que demana el Hichem, i a més ho fa des de fa molts anys, primer va integrar el fluxe d’immigració andalusa i extremenya del anys 60 del segle passat, i en els darrers anys integra part de la nova immigració, tant nord-africana, com sud americana., Aquesta entitat, que aquest diumenge celebra el seu 87è. aniversari són els Nens del Vendrell, només cal que passeu qaulsevol dia d’assaig pel local, o que aneu a la plaça un dia d’actuació i no us costarà gaire veure els diferents orígens dels membres de la colla.

   • Tens raó Joan, en aquest sentit sempre ha estat una entitat molt integradora. Jo pensava, però, que en Hichem es referia a una associació amb dedicació exclusivament a integrar gent nouvinguda mitjançant gent autòctona.

 5. Jo crec que el que s’ha de fer es unficar entitats tipus embarcada. Ajuntar esfoços perquè a l’hora de la veritat es podrien aconseguir molte més coses que ara mateix anant cadascú per la seva banda. Per exemple, els grups de foc doncs comprar la pirotecnia tots al mateix lloc. En altres casos, les entitats veïnals un dels grans misteris de la vila, doncs que es puguessin coordinar i a part de fer sopars i similars doncs acollir cursos, però a nivell global, no com ara que cadascuna va al seu rollo. Una mena d’associación de entitats de veïns i promocionar i informar a la gent. Ara molts no saben ni on paren ni que fan. Hem d’unificar entitats i deixar les coses personals i de quatre amics en favor del poble. Si que hi ha moltes perosnes, pero ara cal saber quantes persones paguen com a socis d’una entitat. Si els Pastorets són o eren 1.000. No ho sé, però estem parlant de 37.000 habitants. On són la resta? M’agrada que la gent participi. No cal que tots pensem igual, però almenys que tothom expressi el que pensi i de mica en mica anirem traient conclusions que ens beneficiaran a tots. Amb aquests debats al 4 fonts es pot treure més informació que en motles webs públiques. Endavant i que cadascú digui el que pensi.

 6. És veritat que es podrien unificar algunes entitats de la mateixa branca, però recordem que estem al Vendrell i que cadascú, malauradament, mira per ell. El que dius de la compra de la pólvora dels grups de foc no és cap idea estrambòtica, però normalment cada colla sempre té els seus acords i els seus interessos amb una pirotècnia o una altra. Però repeteixo, no és cap mala idea… En realitat si una sola pirotècnia s’encarregués de tots els espectacles de foc del Vendrell (colles de foc, castells de foc, falles del Pa Beneït, encesa del Campanar, etc.) segurament s’aconseguirien grans acords i tots en sortiríem beneficiats.

  També trobo part de raó en les associacions de veïns. Algú sap exactament quantes i quines hi ha? Jo per exemple em toca de més a prop l’Associació de veïns del Mas d’en Gual i només em consta que celebrin la festa del barri a començaments d’agost i l’any passat una festa infantil de la Castanyada. Fan alguna cosa més? Doncs no ho se, perquè no rebo cap informació. Suposo que et referies a això. De totes maneres, espero que amb El Teler les AA.VV. s’unifiquin més entre elles i treballin també per intentar millorar cada barri i fer més força totes juntes de cara a les administracions públiques.

  I si, és gairebé impossible que tothom sempre estigui d’acord en tot, però aquesta és la clau de les associacions i, en general, de la societat. Saber coordinar-nos i saber arribar a acords és primordial. I sens dubte, aquests debats són molt enriquidors. D’entre uns i altres anem coneixent noves dades i noves informacions i anem dient la nostra.

  I com podràs comprovar, no he comentat res sobre les coses personals i els amiguismes de les associacions d’aquest poble com tu dius. Jo ja ho dono com un problema d’aquest poble impossible de solucionar. Quan alguna entitat, festa, comissió, etc. es personifica, la cosa no pot acabar bé.

  • I això és bó per la cohesió d’una vila ?que hagi asociacions andaluses, extremenyes, argentines etc …? Que Cadascu defensi el seu ? Banderes i més banderes !
   Que jo sapigua només pots trobar la barreja per obligació : al vagó del tren, als colegis, als supers…després hi ha molta exclusió al teixit social i cada clase no es troba comoda amb l’altre ..
   SI les entitats no traballen la cohesió de que serveixen tantes?

   • Jo no he dit ni que sigui bo ni que sigui dolent. Tan sols et deia el que podem trobar d’aquest tipus d’associacions a la vila. No crec que la intenció d’aquestes sigui defensar res seu. Poden ser bones per a que els nouvinguts d’aquests llocs tinguin un petit racó a la vila per trobar-se i celebrar tradicions típiques de les seves terres. No hi veig res en contra. En canvi, per al que tu dius doncs no, no és cohesió. Però és que són totes les entitats les que han de procurar per la cohesió del Vendrell. De totes maneres, ni es pot obligar a tothom a pertànyer a alguna entitat en concret ni tampoc podem tancar portes a certes persones per no ser nascudes al Vendrell. I ja t’asseguro que els dos casos es poden trobar fàcilment. Qui vol integrar-se ho pot fer (en la gran majoria d’entitats, ja que n’hi ha algunes que són molt més restringides i si no ets de cal “…..” o de la casa dels “…..” ja no ets mirat per igual).

   • Joan ,Doncs molt bé és un exemple a seguir !
    D’altre banda a mi em choca veure com els catalans passin (mirant de reojo)a la actuació de sevillana a la rambla sense parar ningú amb molt menyspreu,
    I vice versa quan actuen els sardanistes no hi trobaras cap castellano parlant …¿realment cal separar les actuacions? , no poden actuar al mateix escenari? La mateixa celebració? Barrejant public!

    Doncs això , si esquincem les entitats , acabariem fent un acts de partits politics…ja m’entens .

 7. Exacto Hichem ¡¡¡
  Creo que sin querer has dado en la diana con; ” D’altre banda a mi em choca veure com els catalans passin (mirant de reojo)a la actuació de sevillana a la rambla sense parar ningú amb molt menyspreu,
  I vice versa quan actuen els sardanistes no hi trobaras cap castellano parlant ”

  Si llegas a comprender esto, te será más fácil lo demás.

 8. Una pregunta , algú ho saps espero que si, perquè per poder treballar al Vendrell cal ser de la Trinxera la CUP o algun partit polític. Mira l’Valdivieso endollat ​​a Mercadona . A qui cal fer la pilota al Martí o com diu el juanma al que mal aparca.

 9. Tú misma Maite, pero en vez de preguntarlo….afírmalo directamente.
  Hace 2 años me encontré a un amigo afiliado al partido del que mal aparca. Me comentó que estaba en una situación tremenda y que tenía que encontrar un trabajo…ya¡¡¡ Le dije:¿Pero tú? que vas con el carnet en la boca? Ves ahora mismo a ver a tus colegas y coméntales el caso, verás como todo se arregla.
  Una semana después y como he dicho ya hace 2 años que este hombre hace ver que trabaja, y disfruta de un buen sueldo….gracias a esa fidelidad, sumisión, y a un dedo más largo que el del Ángel Tobíes.
  Si quieres trabajar olvida la OTG o la Eina (jajajajaja) y pásate por Dr Robert sede de CiU…..no digas que vas de parte mía que te cortan el agua o vete a saber….

  Un saludo Maite

 10. Gracias Juanma por el consejo ,,,, . Em afiliare a la CUP i així el Suana me endollara a la Diputacion o la filla del cap de policia me endollaran en algun lloc, jo em conformo amb poc emb un museu o a la biblioteca amb la seva mara

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s