Transparència sí, però…

28.05.2013 | LES4FONTS

“Transparència, seguretat i consens”, amb aquest lema s’abanderaven els socialistes durant la campanya de les municipals l’any 2011. Per fer justícia, és cert que la transparència ha augmentat durant aquesta legislatura; al cap i a la fi, i segons el Mapa de les bones pràctiques de la comunicació pública local a Catalunya el web de l’Ajuntament del Vendrell ha augmentat d’un 47% a un 80% en el grau de compliment dels indicadors de transparència, però amb això no n’hi ha prou per garantir els drets de participació (sense reglament!) i informació pública.

Un exercici de transparència és fer el que ahir es va fer a Reus, un ple extraordinari sobre l’estat de comptes del municipi. És presentar els pressupostos 2013 a la ciutadania, com va fer Sant Cugat del Vallès, per exemple. És, havent demostrat que els plens es poden passar en directe per RTV El Vendrell, emetre el ple del pressupost del dia abans, i no només el que convé (i a partir d’ara emetre’ls tots!). Transparència és que quan a l’Infoparticipa posa que el web consistorial publica els informes anuals del Compte General i la Memòria de la gestió econòmica de la Comissió de Comptes, no calgui fer un exercici d’espeleologia per trobar-los (any 2011 i 2010, però no hem trobat l’apartat concret que ho centralitzi).

De fet, transparència hauria de ser crear un enllaç des del web de l’Ajuntament a la Sindicatura de Comptes, amb el llistat dels comptes generals tramesos dels ens dependents del consistori (aquí) o amb els comptes de l’ajuntament (aquí), amb el conveni col·lectiu aplicable als treballadors de la casa (en parlàvem fa uns dies, es pot trobar aquí), o incloure a l’apartat estadístiques del web dades tan divertides com la pressió fiscal per habitant al Vendrell (873 euros per habitant l’any 2011 , posició 171 en el ranking autonòmic, molt lluny dels 646 de Vilanova i la Geltrú o dels 588 de Vilafranca) o el període de pagament a proveeïdors (258 dies l’any 2011, sent el 24 municipi que més tard pagava de tota Catalunya), per exemple.

Però no només això, voluntat de transparència és complir amb aquells indicadors més molests i que al capdavall donen la informació més útil per la ciutadania: eines per seguir el compliment del pla de govern (on és el reglament de participació ciutadana? Quan es començaran a fusionar o eliminar empreses públiques i patronats?) o de l’execució del pressupost o el publicar les subvencions atorgades per l’Ajuntament a entitats, són informacions molt més rellevants que la biografia dels nostres regidors.

I per últim, no confonguem transparència amb complir amb les obligacions legals. Que les actes del ple estiguin publicades al web (parcialment!) no és un exercici de transparència, és una obligació. Que les ordenances puguin trobar-se electrònicament, també. Com diu el nostre flamant nou – o millor dit, recuperat – alcalde, la transparència és una referència cada cop més rellevant en la gestió pública, però per posar (i segueixo citant literalment) en valor la participació i la col·laboració de tots els ciutadans en la tasca de construir un millor futur pel Vendrell cal deixar d’abanderar-nos amb els indicadors d’Infoparticipa i assumir la transparència com un valor inherent a tots els partits, anant molt més enllà d’aquests.

Anuncis

10 thoughts on “Transparència sí, però…

 1. No et manca part de raó, però també et recomano que no facis analisis tendenciosos.

  Quan poses les dades de pressió fiscal, està bé posar on són menors, però per què no poses les de Calafell, Cunit, Roda de Bara, Salou o Torredembarra on tots superen els 1.200 euros x habitant. Pel tema de la transmissió dels plens, no us heu parat a pensar que potser també pesen les qüestions tècniques? Abans d’escriure us heu parat a preguntar a la gent de la ràdio i TV, sobre la viabilitat? Fas un programa a la ràdio, segur que no t’ha de ser complicat preguntar-ho, oi?

  Està molt bé ser crític i sempre fa falta, però també s’ha de ser riguros i no manipular la realitat al nostre favor, ja que aleshores no s’informa sinó que es fa propaganda… vaja, el mateix que critiqueu dels polítics.

  • Massa problemàtica tècnica no hi deu haver si el ple de renúncia i canvi d’alcalde sí que el van passar en directe – i en múltiples repeticions – per la tele. Però per si de cas, sí, ho vam comentar amb una persona de RTV i ens va respondre, literalment: “de problemes tècnics no n’hi ha, el que falta és voluntat política per passar-los per la televisió”. Com veus no, no va ser complicat preguntar-ho.

   Ens hem acostumat a emmirallar amb Vilafranca i Vilanova, i especialment i si no recordo malament, durant el debat de les OF2013. Per això les citem. Òbviament que podem citar els altre 170 municipis amb pressió fiscal major que El Vendrell, però per això enganxem el link a la font i cadascú es mira les dades que més li interessen per provocar comentaris que animen l’entrada, com el teu.

  • Em fa gràcia, aquest AM sempre és dels que xinxen quan li interessa.

   Creu realment que El Vendrell s’ha de comparar amb Torredembarra? Cunit? Calafell? Salou? De debò?!

   Comparem El Vendrell amb capitals de comarca, com bé fan en aquest article. I comparem ciutats d’igual a igual en població per exemple. El que facin els altres a mi m’és igual. Si ens comparem fem-ho amb condicions semblants o amb paràmetres semblants, com ser capital de comarca, com he dit.

   Això és propaganda? Des de quan? Almenys aquesta gent diu el que no ens expliquen. Potser ho deu saber tot, quina sort!

 2. ja ja ja ben trobat.

  De totes maneres, jo també he parlat amb gent de la TV i m’han indicat tot el contrari… que es podria fer però no és tan fàcil ni ràpid com sembla ja que la sala de plens del Vendrell, segons sembla, no reuneix els requisits d’espai òptims per desenvolupar aquestes transmissions habitualment. Tot i això, estic amb tu en què si es pot fer es retransmetessin els plens en directe.

 3. Ah, i no t’ofenguis pel comentari Liliana, algu ha de fer d’advocat del diable, si no aquest fòrum esdevé un indret, permete’m l’expressió, massa homogeni…

  • Tot al contrari, en realitat els articles són l’excusa pel debat, molt més interessant, divertit i enriquidor!

   El problema d’això de la tele és que ja han passat un ple en directe, per tant, entenc que els problemes tècnics són solventables i més tenint en compte que els plens són un cop al mes. Un petit sacrifici cada trenta dies en favor de la transparència i tots aquests valors tan en auge, no crec que sigui un cost que no pugui assumir-se.
   En tot cas, serà una mica incoherent i inexplicable perquè un ple es passa en directe i – en cas que sigui el primer i últim – la resta no. Vaja, no ho entendré. I més quan, de tots els plens, aquest era el més simbòlic i el menys important, sent molt més rellevant, per exemple, el ple de pressupostos del dia abans. Quedarà, si no se’n passen més en directe, com ho diríem… Una mica tendenciós, per robar-te la paraula.

   I, si de veritat no es pot fer de cap de les maneres, crec que un Ajuntament de 36 mil habitant pot permetre’s el “luxe” d’instal·lar una càmera i passar el ple per streaming en directe, tal i com es fa ja en poblacions de quatre gats.

 4. Me quedo con esta frase de AM ” però també s’ha de ser riguros i no manipular la realitat “.
  Increible………voy a dar un paseo a que se me pase un poco…….

 5. Mi conclusión después de un buen paseo……
  ¿quien manipula la realidad señor/a AM?
  Quien mantiene una televisión que nos cuesta casi 600 mil € anuales, y es un auténtico asco al servicio de su amo?
  Quien gestiona empresas de toda índole enmascarándolas en fundaciones y que sirven a políticos como hacen a otra escala presidentes y ex-diputados con las compañías energéticas?.
  Quien asigna a dedo y por el simple hecho de disponer de carnet al corriente de pago del partido le proporciona un empleo?.
  Quien antepone favores personales a los intereses de la ciudadanía.?
  Quien utiliza boletines municipales como propaganda de partido o personal?
  Quien mantiene año tras año una entidad ruinosa e inútil como la Eina y esté el político que esté, tenemos que soportar el mismo discurso embustero.
  Quien de forma sospechosa recauda en multas dependiendo de sus necesidades.

  En fin esto es algo de realidad……..

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s