Gran Penedès o Costa Daurada?

20.05.13 | XAVIER OLLONARTE ROVIRA

El Vendrell (capital del Baix Penedès) ha d’aprendre a exercir com a capital de comarca. De manera que, per tal de crear un vincle fort com a capital de comarca, hem de tenir clar quin és el nostre territori i quin nom porta el nostre territori per tal d’indagar una marca turística, social i cultural de qualitat. Alguns diuen que nosaltres som part de la Costa Daurada i d’altres diuen que som part del gran Penedès. De totes maneres, només hem de cercar el nom de la nostra comarca i sortirem de dubtes sobre el fet de reflexionar d’on som.

Treballar pel territori significa tenir clar d’on venim, d’on som i cap a on volem anar en un futur proper. El problema del Vendrell és que els seus dirigents polítics, al llarg de la democràcia, no han treballat per cercar la pròpia identitat de la ciutat del Vendrell, fomentar una marca de qualitat arrelada al territori i, per conseqüent, exercir com a capitalitat de comarca (falta de lideratge). El camí ens porta a indagar el treball en xarxa i per al territori. De manera que, a través dels canvis socials i econòmics, cada vegada més observem la gran necessitat de fomentar el treball entre quatre comarques històriques i sota el nom del Gran Penedès (l’antiga Vegueria Penedès) i, a la vegada, indagar un treball conjunt que ens uneix a través d’una única marca ben diversa (platja, vinya, etc).

Demanaria als polítics que siguin conscients i que reflexionin sobre la nostra pertinença: som de la costa daurada i som del Penedès? Seria convenient que ho fessin, ja que la població del Baix Penedès  està confosa perquè els polítics no han treballat sobre el tema territorial (no han fet els deures). Ara és l’hora de mullar-se i de casar-se amb una sola marca i, a la vegada, treballar amb les altres marques competitives.

Jo sóc del gran Penedès. I tu?

Anuncis

7 thoughts on “Gran Penedès o Costa Daurada?

 1. Personalment, la Costa Daurada no és una marca on m’hi identifiqui, i sí la del Penedès, que no només hi vivim i hi formem part, sinó que al Vendrell hi tenim tots els inputs que la distingeixen i fan singular aquest territori (amb més o menys mesura, i amb més o menys cura i atenció).

  Potenciar la marca Penedès crec que ens ha d’anar bé perquè no podem donar l’esquena al territori d’on formem part, i d’on hem d’exercir de capital si és que els nostres polítics realment també hi creuen.

  En aquest sentit és molt positiva la iniciativa de Cunit i Cubelles del Penedès marítim. Ells ho tenen clar i han apostat per aquest model. Crec que El Vendrell no pot restar-ne al marge i també hi hauria de formar part.

 2. Como apunta Miquel, Costa Dorada es el invento del TBO de un turismo efímero de bajo poder adquisitivo de segunda residencia entre Barcelona y Zaragoza, que a nivel de aportación solo se benefician unos pocos (Mercadona el gran beneficiado), mientras que al vendrellenc de a pie, lo único que le aporta es colapso total de los malos servicios que ya tenemos entre Junio y Agosto. (alguien ha acudido a urgencias en esos meses)
  Respecto a Penedés….pues tampoco, y las razones están claras…..no nos queda nada de lo que su nombre implica. (todos sabemos que no nos queda casi nada)
  Ahora mismo somos el último anillo del área de Barcelona, y el hijo no reconocido de Tarragona.
  En resumen…..estamos en tierra de nadie, rodeado por dos autopistas de pago que son las más caras de España, con un tren cuya tarifa es tan elevada, que ir a Barcelona sale más rentable el coche si es diesel. Donde la comunicación con Tarragona es la misma que hace 50 años. Con un turismo que al conjunto global no aporta, lo que nos cuesta. Con una industria inexistente gracias a esos que hoy en el salón de plenos jugarán a hacer de trileros.
  Por eso considero que está muy acertado el artículo e ilusionante, pero…..tener una marca siiiiiii¡¡¡¡¡ por supuesto que si. Pero ojo….que producto respalda esa marca? si solo podemos ofrecer, playas, museos y una dosis importante de miseria.
  Antes, hay que comer para poder disfrutar…….

 3. Seguint la línia del Juanma, jo també soc dels que crec que ara mateix no estem integrats plenament ni en el que és Costa Daurada ni tampoc en el Gran Penedès que el Xavier anomena. La idea d’una marca turística conjunta del Penedès és molt bona, però certament crec que hi tenim poca cosa a guanyar, ja que l’Alt Penedès ho acapara gairebé tot i es troben molt més avançats en aquest sentit i a la nostra comarca tenim poca cosa més per aportar-hi, més enllà de les platges.
  També és veritat que per la part de Tarragona i la Costa Daurada també ens tenen oblidats o que no ens hi hem volgut integrar. I si es crea una marca única del Baix Penedès? Si sabem aprofitar bé la nostra comarca, trobarem infinitats d’oportunitats per a crear un turisme de qualitat. Però clar, això constaria d’un treball conjunt de tots els municipis, cosa que fins ara (com a mínim jo) mai he vist.
  I més enllà de la pertinença històrica al Penedès i a l’antiga Vegueria, potser fins i tot m’atreviria a dir que una marca de l’Alt Camp, el Baix Penedès i els pobles del nord del Tarragonès (Altafulla, Torredembarra, Creixell, Roda de Berà…) no seria quelcom esbojarrat. Al cap i a la fi tenim moltes coses en comú… Per idees i punts de vista que no sigui!

 4. En primer lloc, moltes gràcies pels vostres comentaris en aquest espai de la xarxa virtual.

  En segon lloc, esmentar-vos que el Baix Penedès forma part del Gran Penedès i, per tant, no hi fem res dins de les comarques de Tarragona i tampoc dins de la marca Costa Daurada (marca empastifada pel turisme de no qualitat). En canvi, el present i el futur ens encamina a pensar i actuar pel treball en xarxa entre quatre comarques històriques (Alt i Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia) que estan completament lligades entre si. Treballar pel Penedès significa treballar per al nostre territori (vinya i vi), els nostres origens i el nostre futur com a gran territosi que volem ser.

  En tercer lloc, esmentar la inferioritat que alguns Baix Penedesencs senten envers l’Alt Penedès. Mencionar-vos que l’Alt Penedès porta molts anys treballant per la marca “Penedès” i el Baix Penedès sempre els ha girat l’esquena.Els nostres polítics, al llargs dels últims trenta quatre anys, no han treballat per cohesionar el nostre territori. I sempre excusant-se en criticar les comarques veines i el seu ego. No es pot treballar així! Si realment els nostre dirigents comarcals estiguéssin d’acord en treballar pel territori, ells i elles ja haguéssin comentat en aquest espai. Però no els interessa.

  Mentrestant els altres treballen, nosaltres dormim com a societat i critiquem i critiquem.

  Moltes gràcies a totes i tots.

  Cordialment,

  Xavier Ollonarte Rovira.

 5. Personalment crec que està mal enfocat haver de triar entre Costa Daurada o Penedès, ja que crec que són dos conceptes que en el nostre cas es poden i s’han de complementar i més en el temps de crisi que estem ara mateix, no podem renunciar a cap iniciativa que pugui ajudar el nostre municipi. És evident que si ens referim només a sentiment, a paisatge, a unitat geogràfica, nosaltes som Penedès, soposo que això està fora de tota discussió. Però per sort, o a vegades per desgràcia, som un municipi on el turisme és una part important de la seva economia, i és aquí on no podem renunciar a la “marca” costa Daurada, dic marca peruqè és un cocepte del tot artificial, al revés que el terme Penedès, però és una marca que ens ha d’ajudar, si ens sabem posicionar com un municipi diferent a altres polbes d’aquesta “marca”. Tenim un gran aventatge i és precisament que nosaltres podem “vendre” el Penedès, el terriotri, l’enoturisme, la cultura (no només Pau Casals, que sembla que no tinguem res més), el paissatge de pedra seca,…. I és per això que, al meu parer, veig el títol de l’article equivocat, no cal triar, si ho sabem fer bé han de ser dos conceptes complementaris.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s