Governant amb l’enemic

02.05.13 | LILIANA V. CALMET

Hi ha actes d’aquells que hi vas sabent que algú hi prendrà mal. Fa gairebé un any vaig escriure un article sobre la visita d’Oriol Junqueras a la nostra Vila, amb el següent títol: “Oriol Junqueras i la incoherència al Vendrell“. Ara el podria repetir perfectament, però canviant el nom del líder d’Esquerra Repúblicana de Catalunya pel de la seva portaveu, Anna Simó.

I m’explico: el passat dimarts dia 30 es va celebrar, al Centre Cívic, una xerrada amb l’Anna Simó i la diputada baixpenedesenca Teresa Vallverdú, dins el marc de la campanya “2014 decidim llibertat“, destinada a explicar la necessitat d’emprendre, de manera seriosa, el camí cap a la independència de Catalunya tot seguint una sèrie de passos.

erc

Entre altres, aquest camí es justifica per l’asfixia econòmica de Catalunya, il·lustrada amb una sèrie d’exemples com ho són la desbaratada despesa armamentística de l’Estat Espanyol (recordem, del PP), el gran espoli fiscal que es sofreix per part de l’Estat (que segueix sent del PP, recordem de nou) i la manca de pagament de la famosa Disposició Addicional 3ra per, de nou, l’executiu espanyol del PP. La cirereta del pastís a tot plegat la fica, precisament, aquestes declaracions d’Oriol Junqueras fetes el dia 1 de maig, on explícitament assegura que la culpa de la situació de Catalunya la té el PP.

I és en el marc d’aquest leitmotiv que la diputada Teresa Vallverdú va explicar una anècdota que em va semblar del tot adient pel municipi on es donava la conferència i que intentaré recollir amb més o menys encert. Explicava que alguna gent, sempre que sentien que des de la formació republicana es donaven les culpes de la situació actual al PP, exclamava: “Vols dir que és culpa d’ells una altra vegada?” i que l’objectiu de tots plegats era fer pedagogia per convèncer totes aquestes persones dubtoses de la veritat d’aquesta afirmació i de la necessitat de la independència en base a aquest maltractament des d’Espanya.

Desconec si aquesta és la millor posició per prendre (acceptem aquest argument victimista per justificar, per exemple, l’endeutament de l’Ajuntament del Vendrell en base a què la culpa és de les altres administracions que no ens paguen, sense exigir responsabilitat als que actualment estan o han estat al càrrec?), però entenc que sí que és la que Esquerra Republicana de Catalunya ha decidit defensar durant aquest procés.

I és en aquest punt quan torno al principi d’aquest article i repeteixo que hi ha actes en els que algú surt malparat i, repetint l’argument que ja vaig mantenir després de la xerrada que va donar Oriol Junqueras al Vendrell, la secció local d’ERC al Vendrell i el seu representant al Consistori prenen, ideològicament, mal, perquè no es pot, o més aviat, no és coherent defensar la tesi que el govern espanyol del PP és la causa de la nefasta situació de Catalunya i formar part, alhora, d’un govern quadripartit amb dues representants populars, que voten sistemàticament i escriuen notes de premsa com aquestes, tan radicalment contràries a les tesis defensades per Esquerra. Perquè al Vendrell, ERC s’ha posat, literalment i de manera voluntària, l’enemic al govern municipal.

Per acabar dues, o més aviat tres pinzellades més. La primera, una cita extreta de la pròpia nota de premsa del PP del Vendrell que he mencionat abans, i què ens fa pensar que potser la incoherència no només s’evidencia per formar govern amb dues regidores populars, sinó que també CiU i PSC ajuden a posar portes al camp independentista que se li pressuposa a ERC del Vendrell:

En el pasado pleno ordinario de El Vendrell, el Partido Popular mostró su negativa a la moción presentada por el partido de Junts pel Vendrell (ERC) en el que se pretendía declarar moralmente la localidad como territorio catalán, libre y soberano, propuesta que quedó diluida por el resto de los partidos que forman el equipo de gobierno (CIU – PSC) presentando un texto alternativo en el que se aprobaba dar respaldo al Parlament y al Gobierno de la Generalitat de Cataluña para la realización de un referéndum o consulta popular, iniciativa que de nuevo el Partido Popular rechazó rotundamente.

La segona, un fragment de la revista “Botafoc”, elaborada per la secció local d’Esquerra al Vendrell, on es titlla al Partit Popular, i per extensió les dues companyes de govern del representant d’ERC a l’Ajuntament, de “fatxes espanyols” (al final de la imatge).

article erc local

I per últim: quin és aquest fi (més important que els principis ideològics del propi partit que es representa, més important, en aquest cas, que la independència) que justifica els mitjans d’Esquerra al Vendrell?

Anuncis

37 thoughts on “Governant amb l’enemic

 1. I jo em pregunto: Si existeixen discrepàncies ideològiques tan manifestes i evidents entre els partits que conformen el govern municipal, quina extranya i poderosa força els manté encara units?

  • La resposta és senzilla…

   Primer de tot ens foten el pèl, ens enganyen, ens diuen que treballen pel poble… Ui! Quin fart de feina.

   La segona és perquè deuen tenir afany de poder, i poca coherència ideològica, ja es demostra

   I la tercera, amb un símbol n’hi ha prou: €, € i més €

  • Potser massa draps bruts al poble i així tots calladets. Aquest invent de la concentració de partits en contra de PxC, a més de ser un “despilfarro económic”, no funcionarà i tindrà l’efecte contrari al dessitjat. Al govern ho estant fent tan bè que PxC pujarà si no espabilem. Lamentable.

 2. ¿Verdad que no tiene sentido el actual equipo de Gobierno?
  Para responder y aclarar todo el tema PePero del Vendrell habría que volver a preguntarle al que mal aparca y al de las barbas, ya que son sus satélites y los que crean la discordia……antes no se notaba tanto verdad?

 3. Doncs d’aquest molt bon analisis a l’article ,deduixo un altre mostra de la classe que ens volen vendre la moto de la identitat(independencia) i bla bla bla : pel que fa els cales els interesos propios que no s’els toquin, pactant amb el partit contrari a la seva ideologia i amb el diable si cal,(la pela és la pela)
  Que bé ens va el negoci identidari :coherencia coherencia i la mare que va parir a la coherencia .
  Ah i una altre cosa, avui me enterat que el señor que vol designar la hisenda propia cobrara 103.000 € ‘any,

  http://www.vozbcn.com/2013/04/30/140100/mas-nombra-capellas-hacienda/#.UYJdIsx5JXg.twitter

 4. el nen del timbal va a la seva, no sap ni que erc es un partit assembleari (no sap ni que es. ni on esta, nomes l’interessa pillar els 180.000).Hi ha una fractura important entre la secció local i ell. de fet de la colició junts pel vendrell, ja no queda cap dels elements que la van formar inicialment.

 5. En primer lloc diré que tothom és molt lliure d’amagar-se darrera d’un pseudònim, m’imagino que així és més fàcil dir mentides i insultar a la gent, no dones la cara i cap problema. Però bé anem al que realment importa. Segurament em direu que entro en tòpics quan us digui que no és el mateix parlar a nivell nacional que a nivell local, però és veritat, i si sou sincers estareu d’acord amb mi. A nivell nacional estarem d’acord que probablament no podriem torbar un pacte més antinatural que ERC i PP, els senyors (i senyores) del PP ens insulten, ens maltracten culturalment i econòmicament, ens menyspreen i alhora no deixen que decidim el què volem ser, personalment espero posar el meu vot a la urna l’any que ve amb un SI escrit i ajudar a que el meu país obtingui la llibertat. Però a nivell local podriem entendre que pot haver-hi pactes que poden semblar estranys però per la idiosincràcia de la ciutat pugui arribar a ser possible i fins i tot beneficiós pel poble (si més no aquesta era la seva intenció en el seu inici ara farà dos anys). És cert que durant aquests dos anys hi ha hagut punts de vista molt diferents en alguns casos, i no només amb el pp, recordem que part del psc va votar en contra de ser municipi per la independència, i que tant el psc com ciu van descafeirnar la declaració de sobirania…. i no només en temes identitaris hi ha hagut friccions, soposo que tots recordeu la divergència en el tema de la gestió de residus i l’empresa Ecobp amb el regidor senyor Domingo. De totes formes crec que des de la regidoria de medi ambient (on hi ha el nen del timbal com diu aquest personatge que s’amaga darrera un pseudonim), s’està fent molt bona feina (combatre mosquits tigre, implantació colònies de gats, protecció del corriol, implantació del car sharing, manteniment de camins, combatre les difenrents plagues, gestió del refugi de gossos i la seva adopció,…..) tot i que és una regidoria molt petita i amb molt poc pressupost en si mateixa. El temps dirà si el regidor Jaume Piñol ha fet una bona feina o no, si està fent bé de seguir al govern o si faria bé de passar a l’opocisió, el que ningú podrà negar és que si està a l’ajuntmanet hi és per voler deixar la seva emprempta i no, com diu aquest senyor del psudònim, a fer-se ric a costa de tots, senzillament perquè no li cal. Tot és més senzill, està a l’ajuntament perquè creu en el què fa i si sóc tant clar dient això és perquè el conec des que erem petits i m’en refio a ulls clucs !

  • Joan no estic d’acord amb res del que has dit, es demagogia, la politica municipal no es nomes fer de gestoria, , et recordo que la nació es construeix des de baix cap a dalt.
   L’any 31 en Macià va proclamar l’estat catala des del balco de l’ajuntament de Barcelona, i la 1ª republica tambe es va proclama des dels ajuntaments.
   Al PP i a tots els feixistes se’ls combat a tot arreu¡ i un independentista de debó ,no s’asseuria amb un del PP o qualsevol altre fatxa que correr per aquest poble ni per pendre un café¡.. o sigui que no em vinguis amb excuses. per disculpar una incoherencia brutal. per aixo estic totalment d’acord amb l’article aquest.
   i un altra cosa per mi la independència no val per a res si no hi ha una regeneració democràtica a fons, no serveix de res tenir un estat per continuar fent el que han vingut fent fins ara, jo vull una catalunya lliure i socialment justa¡

   Salut i República(catalana)

   • Hola Arturo, ara no entraré en el que és demagogia o no ho és, pel que veig tu en saps molt d’això. Només un petit apunt d’història, pequè quan es fan afirmacions històriques pirmer s’ha de saber de què carai es parla. El President Macià, efectivament proclama la República catalana, però la frase continua i diu “com a a estat integrant de la Federació Ibèrica” i afegeix “d’acord amb el president de la república federal espanyola….” per tant que una cosa és el què desitgem quue hagués passat i l’altra el què va passar realment, demagogia seria això ? estic d’acord amb tu en canvi, que cal una regeneració política a fons i que no serveix de res crear un nou estat si no és socialment just (després cada u interpretarà què vol dir aquesta frase tan ambigua). De totes maneres dubto bastant que des del Vendrell i amb un sol regidor aquest tingui el suficient pes com per proclamar la República Catalana des del balcó de la plaça Vella, però, bé, potser tu m’ho explicaràs com es fa això, sense demagia …

   • perdona no se si ho saps pero primer es va proclamar la republica catalana, unes hores abans que ho fessin els espanyols. despres va fer el comunicat aquest que comentas, per una cosa molt simple , per evitar una guerra als catalans, ja que no teniem en que defensar-nos com sempre, ni monarquia, ni república espanyola, “primer catalunya”

  • Joan tens una empanada mental, estas a l’anc? si parles com un unionista a veure si sera veritat el que diuen que no fa falta quel cni envii més agents per crear confusió.

   • Home, ja entrem en els insults personals, és el que passa quan s’acaben els arguments i més si t’amagues darrera uns psudònim, però bé què hi farem, tristament aquest país nostre n’està ple de gent com tu, que un cop se li rebaten els fets amb la raó l’únic que els queda és l’insult, doncs res home si així et sents més bé cap problema, apa que et vaig tot molt bé.

   • Hola Joan d’acord,anem a debatre amb arguments.
    1er diguem els principis basics d’una federació ?(i no val la trampa que proposen els sociates, aixo no es federalisme), després,segona amb quins principis es basa una confederació? desprès debatrem si vols sobre l’esperit en que va redacta proclamació l’avi Macià. ( a casa som militants d’Estat Català des dels fets de Prats de Mollo,saps que son aquest fets suposo,no?
    Salut i Repùblica.

   • No si jo no m’enfado, alguns si ,que están molt sensibles ultimament….

 6. Mi humilde opinión me dice que mezclar el temario del Parlament de Catalunya o del Congreso no ayuda en nada al Vendrell, y siempre estamos con lo mismo.
  Si Jordi Évole hiciera un programa de Salvados, al estilo Orense pero en Vendrell, a más de uno le daba un ataque de risa.
  Sobre la utilización de nicks para ocultar la identidad, personalmente me da igual….me molesta más, el que sabe la verdad y la oculta, amparándose en tonterías que no vienen a cuento….municipalmente hablando.

 7. O sigui que les manifestacions públiques d’alguns regidors no son més que escenificacions de cara a la galeria i que les fan forçats per les direccions dels seus paritits. És això? Ens cal tanta comèdia? De que serveixen llavors les sigles en l’ambit municipal? Potser seria més pràctic (i més lògic) una candidatura de llistes obertes i així els escollits no es veurien lligats per unes sigles determinades. No sé, és només una reflexió en veu alta.

  • estic d’acord amb tu, i s’esta treballant en aquest sentit,s’ha de fer una agrupació electoral on els candidats de llista els hauria d’elegir el poble en sufragi. jo crec que trobariem 21 persones pels districtes del poble, Autogestio¡ es la sol·lució¡, no necesitem politics profesionals.

   • Ja ho vas dir en una altra entrada… tant de secretisme és una mica sectari, al final serà una bola, o una colla de coleguilles indepes o del què sigui que volen colar-nos un gol. Autogestió? En quin sentit? No és coherent dir autogestió i voler polítics, encara que no siguin professionals.

    Per cert, què vol dir un polític no professional?

   • Arturo yo tampoco entiendo bien lo que significa autogestión, ya que lo que hacen ahora creo que ya lo es…..o no?
    Se auto-gestionan los presupuestos con unos números que en la empresa privada no tendrían cabida. Se auto-gestionan para ganar elecciones y seguir con el cuento.Y por supuesto se auto-gestionan sueldos y enchufes siempre amparándose en la mentira y el engaño.
    El resultado es ……los que lo vemos desde la barrera y “flipemmmm”
    Por cierto……rumores indican que se prepara nueva secretaria a l´Ájuntament……será por enchufe? o habrá convocatoria? ……..lleva apellido ilustre…..tictactictac

   • A veure anem per parts, jo no sé si veieu que som al davant d’una cruilla, es a dir quel model no dona per més, per tant tenint com a base la radicalitat democràtica.

    Nosaltres proposem la reorganització de la societat des de baix, oferint a tots la posibilitat de participar directament en les funcions d’autogovern (autogestió)dels difernts sectors que composen el municipi.

    Tribunero un politic professional, es aquell que des de que va fer la primera comunio esta fent de politic, aixo comporta la professionalització, es a dir es el seu modus vivendi,
    Nosaltres pensem que un professional s’ha dedicar a la politica temporalment, limitant els mandats, etc

   • Nosaltres, nosaltres… qui sou vosaltres? Una secta masònica? Un grup d’aficionats al ganxet? Una companyia de teatre amateur?

    “Nosaltres proposem la reorganització de la societat des de baix”. Aquesta absoluta fal·làcia que tothom moderniki cupero està omplint-se la boca, però resulta que no sé quants milions d’anys que existeix el cooperativisme, no sé quants milions d’anys té l’associacionisme… però queda guai dir aquesta frase.

    Per tant…ets cupero? No tinguis por, aquí en aquest bloc no es discrimina per raó de ser ni de creença política!

   • No sóc cupero,ja ho sabràs quan toqui, qui som, (fa molts anys, que estem dient el mateix ( i per desgracia tot esta anant tal com venim dient i ha remei
    )o sigui que per tu la democracia en estat pur es una falacia? doncs molt be es bo saber-ho.

   • Perdonad …..existe la democracia en estado puro? alguien nos puede documentar al respecto?
    Creo que lo que Arturo ha querido expresar, es que el actual sistema requiere una limpieza total, y eso ya sabemos todos que es imposible….
    Ni desde abajo, ni desde arriba, el poder maneja y no permiten desbarajustes ni gente que moleste…..y en nuestro caso particular como es El Vendrell, los boletos están vendidos…..o mejor dicho comprados.

   • Arturo: VENS FUM. Menys comentaris d’aquests i més acció. A aquest pas us tocaran les campanades del 2015 i encara estareu fent comentaris en aquest bloc mentre us mengeu el raïm. A més, si esteu montant això, que són aquestes ànsies d’esbombar-ho als quatre vents? FUM FUM FUM.

   • Juanma, va per aqui la cosa, ja ho sabem que es molt dificil, però encarà hi hauria aparheid a sudafrica, si no hagues nascut l’ ANC (African National Congres).
    Gat no et posis negitós home¡

 8. Pues es así jguarinos. Si partimos de la base de que el que mal aparca compartió mesa y mantel con el doctor, ahora lo hace con Martí, y además maneja donde quiere a los satélites del PP….el resultado es…….que las siglas importan un pimiento, y solo sirven para la organización del personal, la disimulación y por supuesto la gran mentira impuesta a los que llevan lana en vez de pelo y ejercen como soldaditos con nómina incluida.

 9. M’ancanta……… Desprès de reconèixer la teva coherència i la teva persistència en el fet de que ERC – et parlo com a militant que en sóc – deixi el govern municipal, he de manifestar que hi formem part en forma de coalició i que a les coalicions els acords son sempre, he dit sempre, consensuats. ERC no pot abandonar l’equip de Govern perquè no hi és…..
  De tota manera sembla un fixament per part teva el fet de que cada acte que fem a la vila del Vendrell el trobis mancat de coherència,
  Et diré que la posició d’ERC es molt crítica amb la manera de fer les coses a la Casa Gran i per posar dos exemples: saps que hem discrepat de forma rotunda en el contracte de recollida selectiva i en la pervivència de la societat EL VENDRELL SERVEIS INTEGRALS, per ètica.
  Com sempre et saluda
  JOSEP ROSELLÓ

  • No us equivoqueu, cada acte no, només aquells que posen de manifest una contradicció de discurs entre el que es diu que s’hauria de fer i el que s’està fent al Vendrell.

   Què sou molt crítics, em consta. Només cal veure el Botafoc. El que passa però, que potser aquesta esquizofrènia interna que teniu – i em refereixo al fet de considerar que ERC no està dins el govern quadripartit – compta amb tants matissos que ni tan sols els electors ho entendran, a les municipals del 2015. I això potser us suposa un problema.
   Perquè al capdavall, quan aquests dos exemples que em poses són també els que ha defensat el regidor no tan aliè a ERC, o quan se’l veu a les rodes de premsa junt amb el vostre president i l’Anna Simó o quan ja en algun ple deixa de banda la marca JxV i parla com a ERC, la separació es comença a diluir…

   • Liliana, he deixat temps per entremig abans de contestar aquest comentari teu. Volia tenir el cap centrat per no marrar el meu missatge. I ara contesto.
    No es just – legal, segur que si – que emetis un diagnostic i/o veredicte de que patim “esquizofrenia interna” amb la desconsideració que representa – tu que estàs avaluant el dia a dia vendrellenc i pots intervindre amb els teus escrits – el jugar de forma no imparcial.
    recordo haver parlat de política un sol cop amb tú – a la seu d’ERC i durant el recompte d’unes eleccions – i no vaig notar la teva acritut respecte el nostre partit. Si has canviat d’idea no serà per els missatges que hagis rebut de la Secció Local. Pero fer-ho sense escoltar el nostre missatge sobre els nostres posicionaments no hem sembla seriós.
    Podem reconduir aixó el dia que vulguis a l’hora que vulguis. ERC sempre ha estat oberta a parlar i, sobretot , a escoltar. Crec que fora un favor que ambdós ens fariem. Nosaltres avaluem molt la teva veu i el teu sentit de que les coses s’han de fer ben fetes, per aixó crec que ho hem de reconduir.
    Quedo a la teva disposició, tant a títol personal com a titol de secretari d’Organització local per a si un dia vols parlar de tot i de tothom.
    Et saludo, amb respecte….

   • En aquest article esperava comentaris de dues persones: tu, que no has defraudat les meves expectatives, i el teu company de batalles, qui s’ha declarat el gran absent. Però l’altre dia me’l vaig trobar i pel que em va dir, Josep, crec que no m’equivoco massa en emetre un diagnòstic del que patiu. Però sí, tenint en compte que des d’aquella conversa que vam mantenir ha plogut molt i s’ha dissipat molt fum, t’agafaré la paraula i en parlarem, algun dia.

 10. Quan tants satèlits dels partits de l’ajuntament pregunten amb insistència que es vol muntar des de la ciutatdania, serà perque alguna cosa els hi deu preocupar.

  Ja sabeu. Ànims i a veure si surt alguna cosa de bo d’aquestes inquietuts ciutadanes i veiem canvis positius pel poble.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s