Hem recuperat realment TV El Vendrell?

XAVIER MARTÍNEZ VIDAL

Aquest divendres Televisió el Vendrell “recuperava” el seu canal propi a través de la TDT.

Pels qui no ho recordeu, durant cert temps va estar emetent de manera al·legal mentre esperava incorporar-se al consorci de Penedès TV. Un cop formà part de PTV, van començar els problemes: centralisme de Vilafranca TV, TV el Vendrell emetia pocs programes i a poques estones, boicotejos quan havia de sortir un programa del Vendrell, etc.

I després de tots aquests conflictes, que l’únic que ha provocat és portar TV Vendrell en una de les seves pitjors èpoques, ha arribat la llum del final del túnel del 3d8.

Però per saber realment el que va passar, ens hem de remuntar uns anys enrere.

Va ser tan nefast el repartiment de canals de la TDT per part del Ministeri que ha tingut conseqüències a la llarga: dels 4 canals locals pel Penedès-Garraf, 2 eren privats i 2 públics.

Dels privats, un se’l va destinar a 4TV Mediterrani , una televisió que, pel que m’han explicat, té un DVD en una habitació d’un pis de Valls i cada cap de setmana el venen a canviar; una televisió sense programació pròpia, a banda dels enormes anuncis de pastisseries i restaurants de Cambrils i les sales de cinema de Vilanova i Reus. I l’altre privat se’l destinà al que fou, fins ara, la televisió del setmanari del 3d8, que a banda de la secció de notícies que tenia, la resta era programació d’altres televisions locals.

Però… què passava amb les locals “de sempre”? A la nostra zona en teníem 4 d’”oficials”: Canal Blau, Vilafranca TV, Marciel TV, i TV el Vendrell; i d’altres de més amateur, com TeleCubelles, La Granada TV, i alguna altra més.

A causa d’aquest repartiment de llicències, s’obligà a fusionar la tele de Sitges (Maricel TV) i la de Vilanova (Canal Blau) en una, que tot i que al principi va començar molt bé, a principis d’any Sitges va deixar el consorci TDT Garraf. El mateix va passar amb la tele del Vendrell, que es va veure forçat a unir-se amb la de Vilafranca per no quedar-se sense un espai a les nostres pantalles. I al final, com es veia venir, el projecte de Penedès Televisió ha acabat malament.

Després de posar-nos en situació, reflexionem. Què ha passat a la tele del Vendrell en els últims anys?

Jo recordo de ben petit, ara en tinc 17, que sentia il·lusió quan anava a casa dels meus avis a Calafell-Platja per posar la tele i “tragar-me” TV El Vendrell durant tot el dia, fins i tot el mític Infotext. (Ho sé, sóc un freak.) Aquells programes tan bons, amb uns documentals excel·lents per ser una tele local, com és el cas del “Gran Format”, que produïen l’Olga Olivé i la Sílvia Martínez i presentava el Víctor Merencio, i que sempre em quedarà a la memòria el gran reportatge, per exemple, que van fer sobre el Sanatori just quan estava a punt de ser l’actual Hotel RA. Un programa que guanyà premis, fins i tot. També teníem programes que a dia d’avui segueixen, a banda de Les Notícies, com “La factoria” d’en Llorenç Avinyó o el “Temps lliure” de la llavors Mar Vives i, actualment, d’en Pere Sallent. O aquell mític anunci de la Ferreteria Prats abans de la previsió del temps d’en Marc Rodero. Tot allò marcava l’essència de la tele del Vendrell, l’essència d’una població com el Vendrell. I què en queda ara de tot allò? Poc.

En els últims anys, TV el Vendrell, no s’ha renovat com ho ha fet, per exemple, d’una manera excel·lent el Canal Blau de Vilanova, potenciant la programació pròpia, els directes, la proximitat… Tot amb un aire modern però pròxim. I no vull dir que en els últims anys no s’hagin fet coses bones a la tele del Vendrell, perquè cal recordar que programes com “Nous vendrellencs”, “Track El Vendrell” o “Salmaldon TV” han rebut diverses distincions.

Però ara, TV El Vendrell, es proposa renovar-se, i hi confio.

Espero que, el més aviat possible, defineixin una programació concreta, sense Infotext, aposant per les repeticions, però sense ser abusiu (crec que, a hores d’ara, tot El Vendrell està començant a odiar al pobre Enric Batlle, pel seu personatge d’en Roc Aguilera als anuncis de la Regidoria de Medi Ambient). Trobo que han de combinar els programes de producció pròpia amb d’altres procedents de La Xarxa de Televisions Locals, per oferir una graella variada, i no pesada i repetitiva.

De moment ja s’ha anunciat un canvi que jo celebro, i molt, com són els directes, com el que demà realitzaran conjuntament ràdio i televisió per Sant Jordi.

Una altra renovació que s’ha realitzat és la del canvi d’imatge dels informatius, que ja tocava.

Portaven des del 2004 amb la mateixa imatge i plató, tot i que “ens la van intentar col·lar” fa un parell d’anys pintant tot el plató de gris per a que semblés diferent:

PLATO NOTICIES ANTIC2

PLATO NOTICIES

I quan es va anunciar que TV El Vendrell tindria canal propi, vaig pensar que estaria bé per aprofitar i canviar el plató dels informatius, i veig que algú es va posar al meu cap momentàniament i va fer-me cas. El dia que vaig visitar el “Pas de vianants” de la Liliana V. Calmet i en Miquel Casellas, quan em van fer un ‘tour’ per les instal·lacions, vaig poder confirmar una cosa que el meu frikisme televisiu portava detectant des de feia alguns dies: les notícies les estaven fent en un croma verd amb una imatge de fons del plató, i això ho feien perquè havien desmuntat el plató de les notícies que, tal i com hem vist, han renovat, i trobo que està força bé.

Això sí, trobo a faltar en aquesta renovació d’informatius un sumari de titulars al principi com fins ara, i estaria bé que la secció d’esports es fes des del mateix plató, no des de la redacció.

Aquí teniu un vídeo del pas del 3d8 TV a TV El Vendrell d’aquest passat divendres, amb els nous elements d’informatius.

Una altra cosa, per acabar, que estaria bé, seria que alguns municipis s’incorporessin i l’àmbit informatiu s’ampliés a tot el territori. Ja sé que és difícil en els temps que corren per consistoris com per exemple el de Cunit, però Calafell seria una proposta suculent.

Renovem-nos. No fem morir la Televisió del Vendrell. Si aquesta mor, una part del Vendrell i la seva gent mor. La tele local ens ha deixat moments i programes tan divertits com aquests (atenció al minut 10:40!), i encara ens en pot deixar més.

 

Anuncis

7 thoughts on “Hem recuperat realment TV El Vendrell?

 1. Molt bon article, el subscric punt per punt! Per desgràcia he hagut de viure en carn pròpia els diferents boicots des de vilafranca a les transmis d’hoquei, com per exemple quan van tallar els últims minuts emocionants de tot un Vendrell-Liceo perquè a aquella hora tenien programat posar castells… Per la part que em toca, espero que el canvi serveixi perquè a partir d’ara l’equip de les transmissions només haguem d’estar pendents del partit.
  Ah, i hauríem de pressionar entre tots perquè torni el Defectes Col·laterals!

 2. El Baix Penedès necessitaria una televisió comarcal que aplegues la majoria dels seus municipis amb uns professionals independents que es poguessin permetre el luxe de triar quina informació cobreixen i quina no. Ara no són bons temps per invertir en aquest tipus de serveis, però val més que tinguem una televisió i un parell o tres de ràdios fortes que no pas el que passa ara que cada poble té la seva ràdio i ha de connectar amb altres emissores perquè la programació no dóna per gaire. Una tele comarcal podria servir perquè tots plegats ens coneixessim millor i atès que cada poble de la comarca balla al seu ritme, aquesta seria una bona fórmula que tots anessin a un ritme similar. Està bé repetir programació, però com molt bé el Xavier, algun reportatge d’altres cadenes no estaria malament perquè veure-ho un cop o dos pot estar bé, però al final avorreix. De totes maneres jo crec que això és un pas perquè la gent ho miri directament per internet quan vulgui. Entrem en un periode de tràmit. Jo sempre he admirat als professionals dels mitjans locals perquè una cosa és parlar del Papa i l’altra parlar del teu veí que es regidor. La veritat és que ho fan molt bé. Com a a persona que té algun vincle amb la tele local, he de dir que sempre m’han aportat les màximes facilitats i mai he patit cap tipus de censura. Cosa que és d’agrair. Endavant amb la nova etapa i seguint prenent el pols a la societat vendrellenca. A veure si hi ha sort i alguna dia fem algo comarcal amb cara i ulls. Però això per qüestions polítiques ho veig una mica difícil. Haurem de deixar que els professionals s’entenguin.

 3. Gràcies Xavier,Bons pensaments a l’article, que em derigeixen a unes reflexións que potser caldria plantejar :
  Amb aquests vestits nous dels plateau ( que m’ha alegrat molt ) penso que també s’ ha d’anar pensant incorporar cares noves,i no dic que cal reciclar tot el personal , però sí donar opurtunitat a algù més (preferentement jove) per aportar noves ideas i devercificar temes per aconseguir l’ innovació !
  El direct d’avui és bona idea , la spontanietat és una veritat .Més reportatges a peu de carrer per recullir les sugerencies dels habitants de la vila.

 4. Xavier, jo també penso com tú i trobo que RTV El Vendrell cada cop anava a menys i fins i tot he arribat a pensar que no li quedava massa temps de vida (suposo que no dec ser l’únic). Ara, amb aquest nou retorn al canal propi i les ganes que demostra l’equip que formen la ràdio i la televisió locals sembla ser que tornarem a tenir una televisió igual o fins i tot millor que la de fa uns anys. Amb el temps ho veurem. I aprofito aquestes línies per felicitar a tot l’equip per l’especial de Sant Jordi en directe!

  P.D. Jo també soc partidari de que tornin programes estiuencs com el Defectes Col·laterals o el Tot o Res; programes que donen “vidilla” a la tele a l’estiu i que fan més caliu al poble!

 5. Tema delicado, que como bien apunta Miquel Casellas no son buenos tiempos para este tipo de inversiones.
  Mi opinión personal es que mientras continua en aumento el colapso de los Serveis Socials que no dan más de sí, y ven como sus partidas se recortan año tras año, no le encuentro justificación al gasto de un solo euro municipal, en una televisión y radio local así como prensa escrita.
  Otra cosa sería que estos entes fueran de carácter municipal, pero económicamente autónomos……eso estaría bien, pero no es el caso.
  Otra cuestión es saber quienes son los más interesados en que el altavoz siga en marcha…..cueste lo que cueste

  En definitiva……con lo que nos cuesta la broma podríamos poner en marcha un comedor social como Dios manda…..pero aquí manda el que mal aparca…

 6. què passarà d’aquí 4 anys quan subscrigui el contracte amb el 3d8? el Martí no hi serà … i si el polític de torn creu que la televisió local no és del seu interès electoral ..llavors què? amb el cul a l’aire tots !! (queda dit)
  Recordem els inicis amb el Xavi Millàn i tot l’equip. què n’ha quedat??

  Recordem que amb la multa que van pagar per emetre en pirata haguessin pogut fer moltes coses.

  Què no es van entendre amb Vilafranca i tota la culpa és de Vilafranca? ho dubto

  I ho sento si encenc focs o temes de debat … hi ha tant per dir …

  Salut i ànims

  Marta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s