L4F Control: La màgia del superàvit vendrellenc

portada_cv
11.04.2013 | LES4FONTS

Si d’una cosa es valen molts cops la classe política és de la desinformació de la ciutadania. Una ciutadania que no coneix, no reclama. I per tant, no molesta massa. Avui ens centrarem en veure i comparar pressupostos i deutes de la vila, una paraula màgica que ha aparegut durant molt de temps, i una situació que, actualment, la podriem titllar de patètica.

És una cosa molt feixuga d’explicar normalment amb text, però hem intentat ser el màxim de gràfics possibles. Tampoc creiem que els grans números, sense posar-los en comparació a un “què” serveixin de massa. I tampoc serveixen unes dades, si no ens comparem amb ciutats propereres. En aquest cas, hem escollit Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. Juntament amb El Vendrell, les 3 capitals del Gran Penedès.

En els següents gràfics, Vilanova i la Geltrú estarà representada pel color blau; Vilafranca del Penedès pel groc i, finalment, El Vendrell serà el vermell.

PRESSUPOST MUNICIPAL | DEUTE VIU

VILANOVA I LA GELTRÚ

Comencem analitzant l’evolució particular del pressupost i del deute de cada una de les ciutats individualment. La primera serà la capital del Garraf, Vilanova i la Geltrú. La ciutat ha anat veient reduït el seu pressupost durant els últims anys des dels 96M d’€ del 2008 fins als 67M d’€ de l’any 2011, Una devallada de 29M d’€. Al gràfic següent tenim, en verd, el pressupost. En taronja, el deute viu de l’Ajuntament. 

C:UsersFredericDesktopCrea una carpetataula_població Model

A la gràfica podem veure com, el deute viu, presenta una oscil·lació entre anys, contraient-se o dilatant-se 9M d’€, curiosament aquests 4 exercicis. Malgrat això, el deute viu de l’Ajuntament de Vilanova està lluny d’arribar a les xifres del total del pressupost de la ciutat, com veurem més endavant com es pot esdevenir…

VILAFRANCA DEL PENEDÈS

Seguim amb la capital de l’Alt Penedès. Vilafranca del Penedès té un pressupost que, com l’anterior, s’ha anat reduïnt durant aquests anys, si bé repunten els dos mínimament l’any 2010. En aquest cas, el pressupost passa dels 50M d’€ de l’any 2008 fins als 40M d’€ del 2011. 

C:UsersFredericDesktopCrea una carpetataula_població Model

El deute viu de l’Ajuntament es manté constant, amb lleugeres reduccions els anys 2009 i 2010, però estable durant els quatre anys analitzats. És, amb diferència, el deute viu més baix de les tres capitals. 

EL VENDRELL

Passem a casa nostra. La situació del Vendrell és, sens dubte, la més diferenciada de les tres en quant a deute viu, si bé coincideix amb les altres dues ciutats en veure reduït el seu pressupost des del 2008 fins al 2011.

C:UsersFredericDesktopCrea una carpetataula_població Model

El pressupost de l’Ajuntament del Vendrell ha passat dels 59M d’€ del 2008 als 46M d’€ del 2011. Malgrat això, el deute viu ha passat dels 52M d’€ del 2008, als 66M d’€. La tendència és a la baixa des de l’exercici del 2010.

En relació amb el pressupost municipal de l’any 2011, això representa un rati d’endeutament del 131,28%.  Sí, ho han llegit bé. 131,28%.

EL DEUTE VIU

Ja hem vist el deute viu de cada ciutat per separat. Ara, per poder-los comparar, els hem posat junts, des del 2008 fins al 2011 i a la mateixa escala.

C:UsersFredericDesktopCrea una carpetataula_població Model

Aquí també volem introduir una altra dada que serà important: la població (dades 2011). Vilanova i la Geltrú és la ciutat més gran de les tres: 66.591 habitants. Vilafranca i El Vendrell són molt properes: 39.035 habitants la primera, i 36.647 habitants la segona. 

És clar, doncs, que El Vendrell, tot i ser la ciutat més petita de les tres és la que té el deute viu més alt, superant àmpliament per més de 14M d’€ el de Vilanova i la Geltrú l’any 2011, una ciutat que no s’allunya massa de duplicar en població la nostra vila. Envejable, per a les capitals del Baix Penedès i del Garraf, la situació de Vilafranca del Penedès.

DEUTE PER HABITANT

Quines són les conseqüències del deute viu per habitant? Òbivament, com més alt sigui, més tocarà per habitant. Però… quant és això?

C:UsersFredericDesktopCrea una carpetataula_població Model

Tenir la població més baixa i, a la vegada, el deute més alt ens porta a veure en aquest gràfic la gran diferència de què deu cada habitant de cada ciutat respecte el seu deute viu. En el cas del Vendrell, a cada un de nosaltres ens tocaven l’any 2011 aproximadament, 1800€ pels aproximadament 750€ de Vilanova. Els menys morosos, en conseqüència, són els vilafranquins i vilafranquines: menys de 500€.

LLAVORS… SUPERÀVIT? I EL DEUTE?

Abans de res, cal aclarir que en un exercici anual podem tenir superàvit. Totalment cert. Podem tenir més ingressos dels què hem previst, generant un saldo positiu del pressupost calculat inicialment. Malgrat aquesta situació, l’Ajuntament del Vendrell ha anat augmentant any rere any el seu deute viu. On és, doncs, el superàvit?

En tot cas, i apartant les excuses vàries que poden (intentar) explicar aquest endeutament exagerat, avui ens agradaria deixar-vos amb alguns fragments de les notícies sobre el tancament dels pressupostos dels anys 2008 a l’actualitat (bé, a l’actualitat no, perquè encara no tenim els números de l’any 2012, al encara no haver-hi pressupost plantejat per aquest 2013), on el regidor d’Hisenda Joan Maria Diu pronuncia la paraula màgica: SUPERÀVIT. Comencem:

L’any 2008, l’exercici es tanca amb un mòdic SUPERÀVIT de 155.000 euros (veurem les xifres que manegem a posteriori, res a veure amb aquesta minúcia). Malgrat això, la crisi de la construcció i la conseqüent caiguda d’ingressos derivada de la disminució de llicències d’obres i plusvàlues de compra i venda d’immobles ja s’estava començant a notar.

El regidor d’Hisenda del Vendrell, Joan Maria Diu (CiU), va defensar ahir el resultat econòmic de l’any 2008, que, segons les dades oficials, va deixar un SUPERÀVIT de 155.000 euros.

El 2009, l’exercici econòmic  es tanca amb un positiu de 473.000 euros. I es va tancar gràcies als vots de CiU, PP i PxC (oh!, recordàvem això?), mentre que els partits a l’oposició, PSC i ERC, van argumentar que aquest SUPERÀVIT era “incongruent” amb altres cares de la situació econòmica municipal, ja que es tardava molt més que abans a pagar els proveïdors del Consistori. Fins i tot, el llavors regidor d’ERC, Eladi Llop, va referir-se a aquests 473.000 euros com “un resultat que ni moltes empreses han tingut en anys bons, econòmicament parlant”. Aquí el fragment de traca i mocador de la notícia, on no es diu explícitament superàvit, però ho comptem igual:

Segons va defensar el regidor d’Hisenda, Joan Maria Diu (CiU), el municipi havia tancat el pressupost amb un resultat positiu de més de 473.000 euros, una quantitat que pel PSC i ERC és “incongruent” amb altres cares de la situació econòmica municipal.

El 2010, a més del hit SUPERÀVIT, arriba un altre clàssic de les finances municipals: la culpa és de l’herència rebuda. Veiem-ho:

Diu ha respòs dient que el pla de sanejament “ja existeix des del 2008, per culpa de l’estat en què van deixar les finances els socialistes, amb una gran quantitat de factures sense comptabilitzar”.

Deixant aquesta qüestió de banda, tan típica i tòpica de la política a tots els nivells, centrem-nos en el tema que ens ocupa: el SUPERÀVIT corresponent a l’any 2010. Sabem que no encertareu la xifra -i més en prespectiva del deute que ara té l’Ajuntament-, així que sense més us deixem el paràgraf corresponent:

Diu ha assegurat que els comptes del 2010 s’han tancat amb un SUPERÀVIT de 600.000 euros, quan el dia abans el PSC havia apuntat a un dèficit de sis milions.

Sis-cents mil euros de SUPERÀVIT l’any 2010! Quina màgia, quin control de les finances municipals! Però ah, tornem a les dades que dóna el Ministeri d’Economia i Hisenda: “el Ayuntamiento de Vendrell (EL) a 31/12/2010 posee una deuda de 67.458.000 €, el 129,02% del presupuesto municipal para el año 2010”.

Com hem vist anteriorment, però, el deute va augmentar del 2008 al 2009 més de 12M d’€. Del 2009 al 2010 3M d’€. Perdó? Llavors tenim un SUPERÀVIT de 600.000 euros i un augment de l’endeutament fins al 2010 que arriba de 67.458.000 euros? L’any 2011 ha començat a baixar el deute, de forma molt minúscula respecte el gran augment vist els anys anteriors. El resum de tot plegat: Visca la parcialitat informativa!

Però seguim, seguim, tot i que ja lluny del SUPERÀVIT. L’any 2011 es va tancar l’exercici amb un estalvi net de 6.072.127 euros, sense mencionar la paraula màgica, i sí començant a reconèixer un deute de 81.139.232 euros:

Val a dir, però, que en la proposta de pressupost no hi han inclosos els 23,6 milions d’euros que l’Estat ha avançat a proveïdors en concepte de factures pendents del 2011. I que, si es tenen en compte, el deute s’eleva a 81.139.232 euros.

Ja que no podem ressaltar cap fragment amb el leitmotiv d’aquest article, en ressaltarem un en relació a les mesures que es van acordar al pla d’ajust i que encara no s’han dut a terme perquè segur que, com tots sabem, las cosas de palacio van despacio:

Altres mesures significatives són la dissolució de El Vendrell Serveis Integrals (encarregada d’executar les actuacions de neteja d’espais públics i manteniment d’edificis), la reestructuració de El Vendrell Esport i Lleure (gestionadora de les instal·lacions esportives), i l’estudi de noves concessions.

Qui dies passa, el pressupost pròrroga. I així arribem a principis d’abril, sense pressupost formulat per enguany, amb un endeutament de 66M d’€ reconegut pel Ministeri d’Economia i Hisenda. A més, un pla d’ajust que hipotecarà el pressupost i la gestió fins l’any 2022 (amb sort!). Unes mesures d’estalvi que no s’han dut totes a terme encara i un regidor que fins fa dos anys ens venia una moto anomenada SUPERÀVIT sense acompanyar-la de la seva parella anomenada ENDEUTAMENT, que encara al capdavant de la Regidoria d’Hisenda (i acompanyat per una sèrie de regidors que hi eren i encara hi són).

I és que ja ho diuen: aquesta no és terra de dimissions.

Anuncis

14 thoughts on “L4F Control: La màgia del superàvit vendrellenc

 1. Això de tenir superàvit i que l’endeutament segueixi creixent passa a tot arreu, al Barça per exemple cada any passa amb molts milions d’€.
  Això si, a l’ajuntament seguiran fent debats sobre la independència i altres coses, abans d’arreglar el que realment els hi hauria d’importar que és el nostre ajuntament.

  • la independència el primer pas per començar a sortir de la crisis. el discurs de l’unionisme es demagogic. no es pot fer cap clase de politica sense tenir el control dels diners.

   • Ara ja entenc perquè encara no tenim pressupostos al Vendrell, doncs! Estarem així fins que s’aprovi la moció per la independència? Perquè si és així ho veig negre, amb aquell que pentina gats i gossos hahaha

   • aviam gat espavilat amb 22.000 mil·lions d’expoli que sufreix la generalitat, i a sobre amb el marge de deficit que li ve imposat, com es pot fer un pressupost a un l’ajuntament o al un puticlub ? d’on et penses que venen els calers tu, que els porta l’angel tobies del cel?

   • A veure, fem una llista: taxa de guals, IBI, plusvàlua, ICIO, taxa obertura nous establiments, taxa casaments a la platja, IAE, vehicles tracció mecànica, aigua, clavagueram, contribucions especials, brossa… Seguim?

    No devem compartir mandataris, Arturo, perquè els que jo veig, recapten molt, cobren el doble i massa per la labor de ser independents no estan…

 2. Bon article!!! Aquest analisi demostra un fet evident la gestió del DIU (CiU) i el suport còmplice de PxC a aquesta gestió va multiplicar l’endeutament x 2 en només 4 anys… El millor de tot és que des de PxC van donant lliçons d’economia i Mr. Superàvit calladet, ara només surt per parlar del Top Manta i els cotxes de la policia local

  • No ens quedem només amb el deute que ha generat l’últim govern convergent del 2007 al 2011. El 2008 comença amb un deute brutal. O trobeu normal aquesta xifra de deute. Caldria veure altres legislatures anteriors com ha evolucionat aquest deute.

   En tot cas, no han governat gaires partits en aquest poble, així que ja coneixem la totalitat de culpables!

  • És cert això :que Diu va tenir suport complice de PXC ? , explica´m si us plau aquesta gestió qui va multiplicar l´endeutement
   perdoni la meva ignorancia , és que visc des de fa poc temps aqui . Gràcies

   • És públic i notori que pressupostos i ordenances fiscals de 2008,2009, i 2010 es van aprovar gràcies al suport còmplice de PxC.
    Com diu Fèlix el Gat, és cert que anteriorment també hi havia deute, però l’any 2007 el deute era d’uns 40 milions d’euros, ara estarem, entre deute a proveïdors i deute financer, amb més de 90 milions d’euros. TOMA! TOMA!! TOMA!!!

   • Et deixo un recull d’enllaços, a tall d’exemple!

    Notícia de directe.cat conforme Anglada reconeix un pacte secret entre PxC i CiU durant la legislatura 2007 – 2011: http://bit.ly/12LyKcr

    Notícia Diari de Girona en el mateix sentit que l’anterior: http://bit.ly/Zj5bby

    Una entrada del bloc de la Laia Gomis, en que s’anuncia el desemmascarament del pacte PxC – CiU: http://bit.ly/10VJPTl

    Aprovació inicial dels pressupostos del 2009 amb vots CiU, PxC i PP: http://bit.ly/14e1RWT i http://bit.ly/16UwQmz

    Aprovació de la moció prohibició del burka als espais públics, amb vots de CiU, PxC i PP: http://bit.ly/16UwZ9D

    Aprovació de les ordenances 2010, amb els vots de CiU, PxC i PP: http://bit.ly/ZOLDL8

    Seguim?

    Sort que internet té memòria, perquè nosaltres sembla que no!

 3. Buen apunte Liliana, y eso que efectivamente podríamos seguir…..

  CiU en El Vendrell ha sido y es el disparate con mayúsculas lo mires por donde lo mires, y muchas de sus decisiones son precipitadas y rectificadas posteriormente.

  Recuerdo con mucho cariño cuando Benet “legalizó” el Top Manta en Coma-rruga…….y ellos mismos ahora preparan un plan específico para erradicarla….lo anuncian a bombo y platillo que lo están consiguiendo, y presumen de las medallas que se regalan los unos a los otros…..

  Para todo esto lógicamente utilizan la prensa que pagamos todos…..

 4. Quin historial tant brut ….en fí tot sembla com aquest payo que va comprar un leoncito per a mascota i ara el leon es grand i els vol menjar ..o almenys .ara fa pinta que Dui i Armengol coneixen cadascu millor el terreny de l’ altre ja ja ja
  Jo profitaré la primera ocasió per demanar a l’armengol que m’expliqui aquest deute , ja que el Dui no diu res …
  Si non algun dia demanarem que

  • Algun dia , hi haura un partit a l’oposició que expliqui que passa amb els nostre diners amb Auditoria de comptes …

 5. Exacto una auditoría externa en principio sería perfecto pero…….es imposible….olvídate de ello, ya que siempre serán mayoría los que tienen algo que esconder (CiU, PSC, PP y PxC) y los que han creado este monstruo de más de 80 millones de €.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s