Gimnàs, on vas?

11/01/13 | REBECA OLLÉ SÁNCHEZ

Molts centres esportius, gimnasos, clubs inclouen serveis d’assessorament de dietètica i control de pes a les seves instal·lacions esportives.  Com  a usuària i Dietista-Nutricionista em sembla una molt bona iniciativa en incorporar aquests serveis, a més si s’ inclouen dins de la quota mensual ja que facilita i dóna una oportunitat a molta gent que està interessada en rebre aquest assessorament, ja perquè ho necessiti per qüestions de salut, perquè vulgui millorar els seus hàbits alimentaris o bé per a millorar el seu rendiment esportiu.

Com a professional de la salut he de manifestar la meva decepció, ja que per desgràcia existeixen molts exemples d’intrusismes professionals. Tots els Dietistes-Nutricionistes a diari estem treballant per a arribar a més gent, fer-nos valorar més, donar-nos a conèixer i fer saber a la societat que existeix un perfil professional exclusivament per atendre aquestes necessitats que estan a l’ordre del dia, sobretot en el món de l’esport i de l’estètica. Una de les obligacions que tenim, és defensar la nostra professió i lluitar contra els intrusismes que detectem, ja siguin intencionats o no.

Des d’aquest article, vull fer saber a la població que en la majoria dels casos, aquests intrusismes es donen a causa de la ignorància de molts que s’atreveixen a exercir o donen el permís a altres professionals, no del món de la nutrició, a treballar com a tal. Per la falta de valoració i consideració que tenim per part moltes administracions, empreses tan públiques com privades, és oferir a la gent serveis de dietètica i nutrició amb la bona voluntat d’enriquir la seva oferta, però des del desconeixement, no ho doten amb les persones adequades o específicament qualificades per a cobrir aquests serveis, posant al capdavant a altres només perquè hagin tingut alguna experiència anterior i els hi hagi anat bé, siguin fanàtics del món de la nutrició o bé perquè es llegeixin molts llibres i/o revistes,  ja es consideren com a entenedors i amb el dret de dur a terme aquesta feina. Ser Dietista-Nutricionista no es qüestió de  ser “amant” de la nutrició, sinó que rere de tot això hi ha una carrera universitària de 4 anys que dota d’una titulació oficial, la qual sí dona el dret de poder exercir aquesta tasca.

Amb tot això, vull posar de manifest que no perquè un servei sigui gratuït, hagi de tenir una qualitat de “low cost” ja que estem en un cas on es posa en risc la salut i la confiança de les persones a seguir unes pautes alimentàries.

Molts centres, tant esportius com de bellesa, es preocupen d’exigir una titulació a la persona que contracta per atendre una sala de gimnàs o una cabina d’estètica, però en molts casos no consideren necessari exigir el mateix per a l’àrea de la dietètica i nutrició, ja que no han sigut conscients de la repercussió que pot tenir i sense haver-s’ho plantejat, estan fomentant un intrusisme professional molt greu i preocupant per a tots els professionals del sector.

Des del nostre col·lectiu es seguirà lluitant i alertant per a que en un futur pròxim hi hagin menys casos i es requereixin les titulacions corresponents per a fer front als intrusismes professionals que ens afectin directament, encara que s’ha d’esmenar que no només passa en en el camp de la nutrició sinó en totes les professions.

Anuncis

8 thoughts on “Gimnàs, on vas?

  1. Molt d’acord Rebeca!! I mooolt apropiat en els temps que córren. Em de lluitar plegats i assegurar un tractament dietètic de qualitat per tothom 🙂

  2. Prou d’acord, pero simplement volia fer un recordatori de que amb dos anys també et pots treure un grau superior i en comparativa amb apunts d la uni hi ha coses molt interessants 😉

    Ah I les dietes no son simples “tractaments”, que anomenar-ho així també ens “desprestigia” (depenent del punt de vista)

    • Primer de tot moltes gràcies a tots per els comentaris. En segon lloc, responent a “Farta de Vosatres”, he de dir que té raó en que no he anomenat el CFGS de Dietètica, pero en tot moment m’estic referint a D-N, de totes maneres si no li ha semblat bé, disculpi les molèsties. Per altra banda, vull preguntarli on ha vist lo de simples “tractaments” i quina mena de desprestigi dono. Gràcies.

  3. La salut, l’esport són coses molt importants. Ens hem de fixar qui tenim davant com a professionals, perquè sinó estem en bones mans podem patir greus conseqüències sense donar-nos compte.

  4. Molt ben dit i escrit!! S’hauria de tenir en compte i donar-li més ressò a aquests tipus d’ecrits-denúncies, ja que en aquest cas estem jugant amb la cosa més preciada que tots tenim, és a dir, amb la nostra salut. Una mala praxis i els resultats poden ser horribles. No sé, crec que tots ens hauríem de parar un moment a pensar que és l’important per nosaltres i a les mans de qui ho deixem, sí d’algú que prèviament s’ha preparat o d’algú altre. En fi, cadascú allí amb la seva salut!
    Un petó Rebeca i segueix escrivint!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s