L4F Control: Els nostres polítics

imatges_inicial

A finals de l’any passat vam participar com a ponents a les IV Jornades Internacionals de la Premsa Gratuïta que organitza l’Associació Catalana de la Premsa Gratuïta (ACPG). Allà, a més de poder conèixer altres blocs i noves experiències en el món de la comunicació 2.0, vam descobrir una eina molt important perquè el ciutadà conegui si els seu Ajuntament informa i és prou transparent en quant a la informació que transmet via online.

La Facultat de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), mitjançant el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural ha elaborat el Mapa de les Bones Pràctiques de la Comunicació Pública Local a Catalunya. A partir de tot un seguit de punts a analitzar, aquest laboratori comprova que tota la informació necessària per millorar la transparència del propi Ajuntament estigui disponible a la seva pàgina web i als seus mitjans de comunicació virtual oficials. El Vendrell no arribava ni al 50% de la valoració total en un inici, si bé actualment és del 76%, una de les més altes de Catalunya, fet que és sinònim de dues coses: un motiu de satisfacció que tots els vendrellencs i vendrellenques hi trobin la informació necessària, però una crítica que les coses no són tan difícils ni costen tant que siguin transparents. Tot i així, encara queden lluny els exemples de Sabadell, Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Barcelona o fins i tot Castellar del Vallès, que a més de tenir puntuacions més altes en aquest Mapa (fins i tot amb el 100% de puntuació), alguns d’ells es situen al capdavant en atenció als 80 indicadors (ITA) de la ONG Transparencia Internacional .

Un dels primers punts a analitzar per part d’aquest informe és si la informació corresponent als Currículums Vitae de cada regidor, així com també de l’alcalde, estaven disponibles. Finalment, l’Ajuntament els ha fet públics, cosa que s’agraeix, així com també la seva adreça de correu electrònic, que fins fa no massa només estava disponible la del cap de (l’única) oposició.

D’aquí en valorarem dos punts: la durada de temps que han ocupat càrrecs polítics els nostres actuals dirigents a l’Ajuntament, i en segon lloc, comprovar i fer una petita observació a alguns detalls dels currículums d’aquests.

Així doncs, hem volgut fixar-nos en les dades que ens ofereixen les biografies publicades a la web de l’Ajuntament. Val a dir que cap biografia segueix un patró, fet que és difícil poder comprovar i analitzar les dades seguint una base concreta, un altres del peròs que podem posar-hi a la informació publicada. Si més no, una de les primeres dades que hem analitzat és el temps que porten els nostres polítics representant-nos… (podeu fer clic a la imatge per veure-la a pantalla completa)

C:UsersFredericDesktoptaula Model (1)

I hi ha dades, si més no, curioses. La primera d’elles és que l’actual alcalde, Benet Jané, ha estat a l’Ajuntament del Vendrell des de les primeres eleccions democràtiques. l’any 2015 haurà estat ininterrompudament al consistori, exercint d’alcalde o de regidor durant 36 anys. Si fem cas de les estadístiques de la base de dades d’IDESCAT, corresponents a les piràmides d’edat, hi ha 15831 persones que només hauran conegut aquesta realitat (dades 2011). Una altra dada curiosa: el regidor Jaume Domingo, que l’any 2015 farà gairebé un quart de segle que és a l’Ajuntament, hi ha estat tant de temps com el 28.57% del regidors actuals o el que és el mateix, 6 regidors junts del propi govern.

L’altre alcalde que coneix El Vendrell i que encara està en actiu és el líder del grup socialista, Martí Carnicer. En aquest cas, haurà estat a l’Ajuntament 20 anys, els mateixos que el regidor Joan Maria Diu, tot i que quan un va finalitzar la seva primera època, l’any 1995, el segon va començar la seva carrera política, no trobant-se fins a les passades eleccions, després de 3 legislatures, 12 anys.

També trobem dos regidors que van coincidir una primera època, els regidors Jaume Escarré i Joan Josep Nin. El primer, però haurà estat fins avui en dia 4 anys actiu més que el seu company de govern, que reprèn la seva activitat política el 2011.

En total, tots els regidors sumen 180 anys dedicats al servei públic a l’Ajuntament. La mitjana, doncs, és de 11,25 anys. Gairebé 3 legislatures.

El segon aspecte és que, si bé ens hem fixat en les biografies, també hem d’analitzar aquelles coses que no corresponen al currículum real de cada regidor, com són les presidències o ser membre d’alguns dels patronats de l’Ajuntament. No són mèrits personals, sinó que són implícits molts cops en el propi càrrec. Per exemple, trobem els següents casos:

Albert_Sole_CV

En el cas del regidor de Cultura, l’acumulació de càrrecs com ser membre del Patronat de l’Auditori Pau Casals (del qual n’és el president del Patronat), així com els altres dos vénen donats per la seva condició política, si bé pots ser membre d’un patronat perquè l’Ajuntament et designa, com devia formar-hi part anteriorment a les seves responsabilitats polítiques.

Eva_Moreno_CVLa regidora de Ciutadania (nom inventat en l’últim acord de govern i repartiment del cartipàs municipal que no recull em Manual d’Imatge Corporativa de l’Ajuntament) ja és, per se, Presidenta del Patronat de l’Hospital Asil.

Teruel_CVEl cas del regidor d’Esports és el més significatiu dels tres casos, ja que el paràgraf més extens correspon a tot allò en què participa com a càrrec electe que és. La llista és bastant àmplia, prou com per veure i comprovar quina és la influència política en tots els àmbits municipals i com, de retruc, potser posar en dubte els formats actuals de Patronats de l’Ajuntament.

Per últim us deixem amb un cas, si més no, particular: i és com n’arriben a canviar els currículums segons on els llegeixis. Us pengem l’últim currículum i l’enllaç on poder veure-hi les diferències…

JDomingo_CV

I aquí, l’enllaç per contrastar la informació donada a la web de l’Ajuntament.

En resum, i per concloure, és positiu, molt positiu, que l’Ajuntament del Vendrell faciliti informació per tal de millorar la transparència de la institució, així com també donar dades de qui ens representa a l’Ajuntament, quins són els seus estudis i les seves experiències laborals, etc. No només això, sinó que també són importants documents de la feina del dia a dia de l’Ajuntament i que, en primer lloc, ajuden que el ciutadà pugui estar informat. I en segon lloc, fan més fàcil i més pròxima la relació entre política i ciutadania. Perquè la informació ja no és simple “poder”, sinó que és el motor per posar en comú amb el màxim de mirades possibles.

Anuncis

5 thoughts on “L4F Control: Els nostres polítics

 1. Aquest és un d’aquests estudis que penses que ho han tret d’un diari com la Vanguardia. A part del contingut que trenca esquemes i posa números a la dades brilla pel seu tarannà i model de fer crítica constructiva a casa nostra. Un esport que pel bé de tots s’ha d’estendre. Això d’escriure amb seudònims i anònims és molt fàcil. El que hi ha aquí és una mostra d’una gran currada feta amb seny i amb moltes dades. Enhorabona.

 2. Estem en un moment molt difícil. I el que fa pensar que això no té una solució visible és que no es veuen canvis substancials. Es baixaran les despeses, es faran ajustos, però no és només això el que necessita la ciutat. Necessita un canvi de mentalitat i un canvi de rumb molt clar. Estem pagant una mala gestió d’anys i anys, i no es pot entendre com qui ens ha anat portant aquí encara siguin els nostres representants polítics. Els alcaldes que tindrem ja hi van ser el ’79! Ningú ho veu?

  Pensar en casals d’avis que només hi ha l’estructura perquè no en podem pagar res més és llençar els diners. Tenir dies i dies els museus oberts sense cap visitant és llençar els diners. Suprimir la Festa dels 3 Tombs no és una solució estructural, que són les que realment necessita el poble. I aquestes són les que no arriben.

  Llavors què passa? Quin és el problema? Ja el dic jo: que per la boca mor el peix. I que els partits tant s’omplen la boca que canviaran i faran i desfaran…i el primer que han de fer és que l’empresa més gran de la ciutat (per desgràcia) sigui eficient, ens deixem estar d’amiguets i gent de partit i mirem per l’interès comú. On són els servidors públics de debò? Ni 36 anys a l’Ajuntament faran que algú es torni un veritable servidor públic si no en té vocació. Promeses sense fons, justificar-se constantment que s’està fent la feina del dia a dia i no planificant a llarg termini.

  No cal ser gaire curiós per veure com d’altres ciutats funcionen moltíssim millor, tenen altres problemes segur, tenen problemàtiques iguals, semblants o fins i tot pitjors. Però estan molt més ben gestionades i tiren endavant aportant a la ciutat i als seus ciutadans una millor imatge i en definitiva, una realitat molt millor que la nostra. Vic? Sant Cugat? Vilafranca? Vilanova? Sitges? Tortosa? Olot? Manresa? …

  Però clar, arriba el moment que els partits trien la seva gent, i és clar, aguantar gent crítica és pesat, i això no interessa als partits. La qüestió és tenir gent que em riguin les gràcies, que dubtin poc de mi o ho facin a l’esquena i que au, qui anys passa anys empeny. Enlloc de buscar meritocràcia acadèmica o professional, o experiència en els àmbits concrets ben reconeguda i amb una feina constant de vàlua. No tot són els estudis i això és ben cert, però hi ha extrems i extrems.

  De debò ens mereixem això? De debò?

 3. Retroenllaç: L4F Control: Quina regidoria em toca?! « les4fonts

 4. Retroenllaç: 180 anys de servei públic | les4fonts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s