El Penedès al bell mig

28.01.13 | JAUME CASAÑAS | http://www.jaumecasanas.cat

Amb les imminents possibilitats que ens planteja el futur de Catalunya com a nou Estat d’Europa, cal començar a pensar en l’estructura territorial que volem pel nostre país.

 La Generalitat ja preveu la creació de vuit àmbits de planificació territorial del país, i un d’ells és el del Penedès que engloba tres comarques (Alt Penedès, Garraf, Baix Penedès i els municipis de l’Anoia que així ho creguin convenient desprès d’una consulta).

Fa temps que des d’aquest seu defensem el futur de Catalunya com a nou Estat d’Europa, i que això passa per posseir un sistema territorial competitiu i dinàmic. Perquè un sistema territorial sigui competitiu i dinàmic cal que posseeixi les qualitats de la complementarietat i de l’equilibri.

I creiem que el sistema territorial de Catalunya  cal que sigui complementari i equilibrat, i gran part d’aquesta complementarietat i d’aquest equilibri del conjunt Catalunya es troba al Penedès.

El futur del sistema territorial català passa per trobar un equilibri entre l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la resta del país. També cal cercar la millor complementarietat entre aquesta Àrea Metropolitana de Barcelona i la resta del país.

Creiem que gran part de l’èxit d’aquesta operació es troba en el Penedès. Aquest fet es degut a la seva localització estratègica respecte als grans eixos de comunicació (informació i capital).

El Penedès es troba situat al bell mig de tres grans eixos. El primer és el gran Corredor del Mediterrani que connecta el sud de la Península amb Europa. El segon és el recentment creat “Eix Diagonal” (blau)  que des de Vilanova i la Geltrú fins a Manresa passant per Vilafranca del Penedès i Igualada, connectant la costa Mediterrània amb la boca sud del gran Corredor dels Pirineus. El tercer és el que aquí denominem “Eix Central” (viola)  que des de Vilanova i la Geltrú va fins a Montblanc passant pel Vendrell i Valls, connectant la costa Mediterrània amb el gran Corredor Central de la Península Iberica.

JACME 4V-III

Aquest encreuament crea una externalitat que permet articular les sinergies internes del territori penedesenc, doncs es potencia un “Triangle Penedesenc” (verd) que connecta les tres capitals penedesenques; Vilafranca del Penedès, El Vendrell i Vilanova i la Geltrú.

Aquest mapa que presentem intenta representar tota aquesta reflexió territorial que acabem de fer.

Les tres comarques penedesenques; Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf, cal que siguin conscients d’aquesta localització estratègica, i caldrà que posseeixin els instruments de planejament i ordenació territorial que els permetin, primer una articulació interna a escala comarcal cercant el millor encaix en el desenvolupament de l’Àmbit territorial de planificació del Penedès.

El futur del sistema territorial de Catalunya, creiem, passa per trobar la millor articulació entre la potent Xarxa de ciutats mitjanes catalanes i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Potenciar eixos de comunicació alternatius i complementaris al domini del fet metropolita barceloní, com ho són els exemples dels “Eix Diagonal” i “Eix Central”, sembla que sigui una probable eina territorial que permeti l’equilibri i la complementarietat del conjunt del país, del conjunt de Catalunya.

Anuncis

10 thoughts on “El Penedès al bell mig

 1. Jaume, molt bon article que invita a la reflexió per pensar què i com volem ser d’aquí a 20 o 30 anys. Cal que pensem si volem que el Penedès tingui una entitat pròpia o volem diluir-nos entre Tarragona i Barcelona.
  Hi afegiria com a factors a tenir en compte, a més de la situació estratègica que tenim com a eix de comunicació, informació i capital, la localització geogràfica, econòmica (la vinya i el vi), els moviments interns de la mateixa població, i l’onada migratòria que hi ha hagut.

 2. Territorialment tot sembla molt bonic. Però jo, personalment, de moment veig poques sinergies entre aquestes tres comarques. Hi ha alguna cosa més que ens uneixi a part del vi i la vinya i la nova autovia Vilanova i la Geltrú-Vilafranca del Penedès?

  • bones! crec que t0hauries de fer la pregunta al revès….que ens uneix al camp de tarragona? anar a tràfic a la imperial tarraco? l’imposició d’una administració estrangera com són les provincies? En aquest sentit som a l’extrem de la provincia espanyola de tarragona, i els extrems sempre “pillen” per a dolent, sinó fixeu-vos el que passa a Girona i la N-II

   geogràficament, alt i baix penedès formen un continu (la plana del penedès) separada per muntanyes tant del camp de tarragona com del llobregat; històricament, som baix penedès i l’alt penedès és l’alt per alguna raó; econòmicament, hi ha estudis que concluen que el mercat tant laboral com econòmic en sentit estricte és el Penedès; culturalment, crec que la relació és ben visible..

   un altre cosa és que ens faci ràbia que a Vilafranca i Vilanova s’hagin planificat i executat millor les polítiques de qualsevol àmbit i aquí, simplement, s’hagin venut el territori al millor postor sense calcular les conseqüències…i la culpa d’aixó són sis lletres (tres i tres per ser més exactes i que me les estalvio per no ferir sensibilitats que cadascú s’imagini quines són(Josep Guillén no et sentís aludit que no va per tu), sigui a la costa o a l’interior.

   El que està clar és que tenim unes potencialitats que com a Penedès hem de saber aprofitar més enllà del ví i la vinya…comunicacions, capital humà i cultural, infraestructures que malgrat haver trinxat el territori ni ser sostenibles estan i, el que és més important, no es poden tirar enrere; turisme, que cal repensar; espais naturals, mal gestionats etc…l’únic problema és que amb els actuals gestors no arribarem enlloc ni al Penedès ni al Camp de Tarragona, ni potser, i espero que no segiui així, a la indepedència del Principat.

   Salut!
   Jon

   • Doncs per això mateix em faig aquesta pregunta, Jon. La faig perquè és clar que tenim coses en comú més enllà de la vinya i el vi, però no estan gaire o gens explotades. Al cap i a la fi, estem dient el mateix, penso.

   • Tranquil Jon, no m’havia sentit pas al·ludit, i sé perfectament de qui parles. I majorment estic d’acord amb el que dius, tot i que no crec que sigui únicament culpa del nostre laissez faire comarcal el fet d’haver acabat sent la “comarca ròtula” del país, sinó que això ha vingut determinat per decisions preses a despatxos de Barcelona-Madrid.

 3. El problema no és la falta de relació entre aquestes comarques, sinó les barreres de comunicació que hi ha. Si vols anar del Vendrell a l’Arboç-Vilafranca-Sant Sadurní només tens trens cada hora (i sempre ha estat així). Si vols anar del Vendrell a Vilafranca per carretera i no vols trigar tres quarts d’hora passant per la N-340 perquè tens deu camions al davant, has de pagar de peatge a l’AP7 gairebé 2 euros. I aquests dos exemples que poso són reivindicacions consolidades a la comarca: més freqüència trens (direcció TGN i BCN) i gratuïtat de l’AP7 inter-comarcal.

  • Miquel, a ningú li agrada fer cues a la N340 mentre veu la AP7 buida al costat. Si et refereixes a que determinades forces i interessos (econòmics, polítics…) han propiciat aquest model territorial, d’acord. Ara bé això no vol dir que tothom hagi consentit aquests greuges, tant per la saturació i desgast territorial com per les males comunicacions que tenim.

 4. Com diu el Miquel és molt bonic, però primer ens ho hem de creure,penso que potser l’Alt Penedès i el Garraf tenen la feina mig feta o s’hi aproximen. Aquí al Baix Pendès, primer hem de creure que tenim potencial(que el tenim) i després que les persones que ens representen i SOBRETOT nosaltres mateixos tinguem aquesta inquietut, no tot es potenciar el turisme, sinó la classe de turisme,l’ocupació,l’imatge que donem, la classe de connexions que tenim i com les podem millorar i aprofitar per crear un territori que s’adapti a les necessitats de fora i de dins.

 5. Retroenllaç: Quin és el paper del Penedès en el sistema territorial de Catalunya? | Territori Penedès

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s