Una Festa major petita del Vendrell?

10.01.13 | JORDI QUINTANA  i JORDI INGLÈS  “Bero”

Tres antecedents

– 1884, El Sufgragio: “ECOS DE VENDRELL – 9 Agosto 1884 – La fiesta Mayor chica como aquí se llama la de S. Salvador, que se celebra el 6 de Agosto…” (http://bit.ly/WtMs0L)

– Sabanés i Santacana (2008) diuen que el 19 d’agost de 1907 es va celebrar la Festa Major de Sant Salvador per 1a vegada (p. 623) i que el Club d’Esport de Vendrell des del 1933 celebrava la Diada del Club el 6 d’Agost, per Sant Salvador (p. 267)

– Per la majoria de gent del Vendrell la Diada del Club d’Esports va esdevenir, sobretot després de la guerra civil, la Festa major petita del Vendrell

Aquesta Fira passada, una companya grallera comentava que quan havia d’explicar a algú de fora què era la Fira de Santa Teresa, sempre acabava intercalant-hi que era “con una festa major petita”.

Però, ha de tenir el Vendrell una festa major petita? Perquè? Quan? Com?

Si comencem pel quan, fàcilment coincidirem que la Festa Major i una Festa major petita haurien d’estar separades en el temps i per tant no lliga gaire celebrar-la el 6 d’Agost, una setmana després de la Festa Major. I ja que la Festa Major és a l’estiu, la petita potser hauria de celebrar-se a la tardor o l’hivern, però a l’octubre ja hi ha la Fira.

Per tant, o assumim que la Fira esdevingui formalment i informal la Festa major petita, cosa gairebé inviable ja que la Fira està molt centrada en el comerç, o s’aprofita algun dia amb un Sant o Santa destacat per la Vila o amb alguna efemèride rellevant, o es tria un dia “perquè sí”.

I ara el perquè. Hi ha avis i àvies, i persones no tan grans, que la troben a faltar; hi ha qui afirma que ens toca i correspon com a capital de comarca; hi ha qui diu que no podem ser menys que les localitats que ens envolten i la tenen; hi ha qui diu “perquè sí”…

I com? O sigui, per fer què? Potser sí que tindria sentit mantenir alguna cosa tradicional que ja es fa en altres festes, com les matinades o els gegants, però no hauria de ser una mini festa major o una festa major retallada. Algunes idees: que cada any hi participi un ball popular triat per sorteig, que es convidi un ball popular de fora del Vendrell, que es faci ball de nit com es feia al Club però obert a tothom, que hi tingui rellevància cinema o el teatre o…

Referències

Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona:

http://web.tarragona.cat/pandora/#top

Sabanés, Anna; Santacana, Àngels. L’Abans: Recull gràfic del Vendrell (1863-1965). El Papiol: Enfadós, 2008.

El blog de Xavier Güell: http://balldexiquetsdevalls.wordpress.com/2012/02/29/el-vendrell-1884/

Anuncis

9 thoughts on “Una Festa major petita del Vendrell?

 1. Potser vaig equivocat, però jo sempre he sentit que la festa major petita és per Santa Teresa, per això actuen els balls i grups de cultura popular, i a més s’hi fa la fira.

  Que l’apartat comercial hagi anat desplaçant la part de festa major, això ja és un altre tema.

 2. Els patrons del Vendrell són Santa Anna i Sant Salvador. Per Santa Teresa es fa la Fira, però Santa Teresa no pinta res al Vendrell. L’única cosa que és que la Fira coincideix amb Santa Teresa, però res més. A partir d’aquí per la Fira es vulgui donar un ambient com la festa major, ho trobo molt bé, però les cose són com són. Des festa major petita al Vendrell en tenim moltes. Una a cada barri i que duren tot l’estiu. El que s’hauria de fer, amb els temps que corren, es dissenyar una festa major sostenible arreu del municipi. No és normal que es llencin 4 castells de foc o 5 a l’estiu. Fer un analisis global del municipi i que surti una festa major integradora on hi prenguin part totes les entitats i barriades. Abans la festa major era la festa major. Un lloc al mig del calendari per ballar i gaudir de tot plegat i treure el bo i millor de cada poble. Ara tenim moltes festes majors i per molts al festa major és un dia de pont o un dia per anar a comprar a l’ikea.El que s’ha de fer no és una altra festa major petita perquè ja tenim el calendari força atapeït de festes sinó fer una festa major adaptada al segle XXI i a la situació actual que estem vivint. Abans missa, ball de tarda i ball de nit, era tot un luxe dins l’any. Ara si volem ho podem trobar cada cap de setmana. Hem de saber fer una festa actual sense perdre les tradicions, però que no sigui el típic atractiu turístic com passa en molts actes de les festes majors de les platges que està més dins d’un acte per entretenir els de fora que una festa major.

 3. Jo no trobo que ara sigui el més addient treure’ns una Festa Major petita de la màniga. Suficient feina tenim ja en mantenir les festes que tenim com per crear-ne de noves. Des del meu punt de vista, tenim una Festa Major de Santa Anna en la que cal seguir treballant-hi moltíssim per a que realment es converteixi en la festa gran del Vendrell. Repeteixo, és la meva opinió, però no crec que sigui una gran idea.

  • Si ens costa mantenir les festes que ja tenim és exactament pel mateix que tenim la Fira que tenim: perquè hem anat fent un copy&paste any rere any sense innovar, buscar patrocinis, vies de finançament, apostar per producte d’aquí, crear mogudes perquè la gent se la faci seva, etc…

   I amb això apunto una mica al que també diu el Frede: recuperem les tradicions perquè és potser el que als vendrellencs més s’hi podran sentir identificats i més s’implicaran per tirar-la endavant.

 4. Entenc el què diu l’Álvaro però tampoc cal extralimitar-se. Comparteixo profundament que la Fira està arrelada tot i que no sigui cap de les nostres patrones, però tothom ho té assenyalat al calendari. Dit això, i no sóc l’únic, penso que cal reformular la Fira en tots els seus sentits. L’enfocament que se’n fa de la Fira ha quedat obsolet en un món on comprem tot el que volem amb 3 click de ratolí. Les promocions que ens poden oferir les trobem la resta de l’any… si més no crida l’atenció del públic allò que normalment no fa tant: les mostres gastronòmiques, les mostres de vins i cerveses (el Vine…Tast n’ha estat un exemple d’èxit).

  Potser cal replantejar-nos les coses i apostar per dues coses: la primera, recuperar la tradició perduda de festa major, i per altra, oferir un producte que sigui interessant pels propis vendrellencs, per la pròpia ciutat en general com a reclam de cap de setmana, etc. Sinó, serà molt difícil ubicar, donar sentit i fer respectar una festa “nova” que ens haurem fet “perquè sí”

 5. I seguint amb el fil del Frederic, per recuperar la tradició perduda de la Festa Major, primer cal que es disseny un autèntic pla de cohesió social, d’integració o com se li vulgui anomenar entre tots els que vivim al municipi, ja que mentre a les entitats socials, culturals i tradicionals de la vila només hi pugui entrar segons qui, per qui és, i segons de la casa o família que siguin, molts nens/nes, adolescents, joves i adults estan esperant entrar-hi sense gaires possibilitats perque no hi ha més places o perquè senzillament no interessa que hi entrin i s’hi integrin.

  Mentre realment moltes de les entitats del Vendrell, per no dir quasi totes, no s’obrin directament i d’una vegada i sense embuts a tots els ciutadans i vull dir a “tots” dificilment podrem fer que la festa major sigui gran o petita esdevingui una festa realment popular i que es visqui autènticament com una festa de cohesió social. I, malauradament, moltes entitats no van per aquest camí; per tant abans que discutir si calen una o dos o tres festes majors, potser cal plantejar com les volem i qui volem que hi participi.

 6. Frederic, pel que dius de la Fira de Santa Teresa, és molt clar que fa falta una gran renovació. Però també tenen raó els que diuen que és la Festa Major petita del Vendrell, igual que tampoc es quedarien sense raó els que diguèssin que les festes del Pa Beneït també ho són.

  I Bruna, com ja vaig dir un cop, m’agradaria destacar que no totes les entitats o associacions de la vila tenen aquesta política d’admissió de nous socis de la que en parles. Jo et puc dir que formo part de 4 entitats que participen activament a la Festa Major, per exemple, i en cap fiquen cap inconvenient a ningú.

  • Hola Àlvaro. Tu deus tenir la sort de poder estar en quatre sense problemes, però hi ha vendrellencs que no poden entrar ni a una. I és clar que no es pot generalitzar, perquè com sempre, tot és relatiu i tot depèn de quin costat ho puguis mirar, però les que ho fan ja ho saben ben bé quines són i no cal dir noms. Enhorabona a les quatre que tu hi pots ser i que hi has pogut entrar sense problemes i només encoratjar-te a que en puguis fer la màxim difusió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s