Ajuntament: nosaltres també volem participar! (I)

07.01.13 | LILIANA V. CALMET

El poder públic té el deure de fomentar la participació ciutadana. Aquesta obligació emana de varies normes del nostre ordenament: la Constitució Espanyola, que a través de l’article 9.2 ordena que els poders públics tenen el deure de “facilitar la participació de tots els ciutadans” directa o indirectament “en la vida política, econòmica, cultural i social”; l’Estatut d’Autonomia de Catalunya (a través de l’article 4.2, en el mateix sentit que la Constitució); les lleis municipalistes, estatal i autonòmica (articles 69.1 que es pronuncia de la següent manera “les corporacions locals facilitaran la més amplia informació sobre la seva activitat i participació de tots els ciutadans a la vida local” i el 154.1, respectivament); però també a nivell europeu aquest mandat ha estat recollit en, per exemple, el Protocol Addicional de la Carta Europea de l’Autonomia Local, sobre el dret a participar en els afers del govern local, signat l’any 2009.

Des del punt de vista de la participació ciutadana en l’àmbit local, aquests mandats s’han traduït en una sèrie de drets que ens emparen com a ciutadans enfront de l’Administració. Els separaré per punts, fent incidència en molts casos a les mancances del web de l’Ajuntament del Vendrell en aquests aspectes:

 • Dret a la informació

El dret genèric reconegut per aquesta llei anomenada LRJP s’acompanya d’altres més concrets, també desenvolupats per la llei municipal catalana i complementada per la llei de  l’ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya.

Faculta, entre altres, a participar en la presa de decisions de l’Administració, a presentar al·legacions, al dret d’audiència, al dret a decisions motivades, a uns serveis públics de qualitat, al dret d’accés als expedients administratius i als arxius i registres, i a tenir certa informació al web municipal que l’Ajuntament del Vendrell no té, com pot ser informació sobre l’organització administrativa, les competències, el personal directiu i personal responsable de la tramitació dels procediments administratius, les resolucions de subvencions o les famoses i reivindicades actes (que no gravacions) del Ple.

 • Dret de petició i queixa

El dret de petició és un dret fonamental present a l’article 29 de la Constitució i desenvolupat per aquesta llei orgànica, mentre que el dret de queixa és present a l’article 29.5 de l’Estatut de Catalunya. Ambdós suposen una relació amb l’Administració: el primer per instar l’ens públic a realitzar alguna actuació en el sí de les seves competències i el segon, a vehicular la seva insatisfacció al voltant d’un servei públic o inacció de l’administració.

Vehiculant-se a aquests drets, alguns ajuntaments (que no el nostre) han creat la figura del Síndic de Greuges municipal, encarregat de vehicular aquest dret de queixa. Podeu conèixer més d’aquesta figura a través d’aquest link del Síndic de l’Ajuntament de Sant Cugat o bé aquest altre dels nostres veïns de Vilafranca.

Pel que fa al dret de petició – que aposto a què molts desconeixieu, tot i que el Parlament té una comissió específicament per aquest dret – la gran majoria d’ajuntaments han regulat el seu exercici a través del Reglament de Participació Ciutadana, el qual encara és inexistent al al Vendrell (el de Mataró, per exemple, data de 1999, ens duen 14 anys d’avantatge en temes de participació ciutadana!). De fet, si es busca al web de l’Ajuntament de la nostra Vila els termes “dret de petició” no surt cap pàgina que expliqui què és i com es pot exercir, a diferència de municipis com Girona, per exemple, tot i que aquest dret és constitucional!.

 • Dret a participar en una audiència pública

Tot i que legalment aquest dret es configura com la obligació d’incloure, en el si dels procediments d’aprovació de les ordenances i els reglaments locals, un període d’informació i audiència als interessats per un període mínim de trenta dies per tal de poder presentar reclamacions i suggeriments, constitueix, en el fons, un espai de diàleg entre administració i ciutadania, que molts ajuntaments han desenvolupat a través dels seus reglaments o d’actes puntuals.

Com a exemples, podem posar l’Ajuntament de la Garriga, que arran dels pressupostos pel 2013, organitza una exposició pública per explicar-los i poder contestar preguntes i recollir suggeriments, igual com l’Ajuntament de Sant Cugat, Vilafranca o Palafurgell (serà valent l’equip de govern per impulsar un acte com aquest?) o l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia i el seu Debat d’Estat de la Vila. També hi ha hagut altres formes de participació en la presa de decisions municipals impulsades des dels propis ajuntaments: Ascó o Vilafranca en relació als pressupostos participatius (atenció a aquest document de la Gencat, que parla d’aquesta experiència en els municipis catalans que s’ha dut a terme), els Consells Municipals del Districte de Terrassa o Barcelona, que al nostre municipi podrien ser substituits, donada la distribució del Vendrell, en consells d’urbanitzacions i barris marítims o aquest Pla de Participació Ciutadana de Cambrils.

I fins aquí la primera part d’aquesta sèrie d’articles que ens recorden que el nostre dret (i deure!) és participar i deixar-nos participar en la presa d’afers de l’esfera pública. Com s’ha vist, l’Ajuntament del Vendrell incompleix les lleis en aquells punts en què es fa referència a la informació que hauria de ser present al web (actes del ple, organigrama municipal, resolucions de subvencions i altra informació variopinta de caire similar) però també deixa perdre l’oportunitat de tenir eines de participació com el reglament de participació ciutadana, o d’organitzar actes que intentin apropar els polítics i la seva actuació a la ciutadania.

Anuncis

9 thoughts on “Ajuntament: nosaltres també volem participar! (I)

 1. Doncs vaja, sembla haver-hi molts mecanismes de participació i molts pocs a l’Ajuntament? I les noies que treballen a participació ciutadana què fan? O més que res, han fet alguna cosa en aquest departament?

 2. Al consistori de l’Ajuntament del Vendrell (parlem de regidors), als tècnics de les diferents àrees de les diferents regidories, a molts funcionaris del consistori, patronats, empreses municipals entre d’altres, no els interessa gens que la ciutadania participi ni tingui informació del que passa al municipi en general, ja que entre ells (i aquí hi incloc a regidors, molts tècnics, auxiliars etc) ho tenen tot apanyat i tot dissenyat de tal manera que la informació ciutadana quedi entre ells mateixos i sigui el mínim transparent possible i amb la màxima opacitat perquè no es puguin destapar tots els casos de corrupció, enxufismes, amiguismes que hi ha a l’administració local d’aquest municipi.

  En aquest ajuntament, a l’igual que en moltes entitats que s’anomenen cíviques, socials o culturals de tota la vida, ja els hi està bé continuar funcionant com en plena dictadura, és a dir que remenen la paella uns quants anomenats “els de tota la vida” i que tot quedi ben tapat, tot ben dissimulat i tot ben encobert per la mateixa gent del Vendrell que s’autoproclama defensora del Vendrell, com si la resta de la ciutadania no ho fossim.

  Jo vaig intentar col.laborar fa uns anys aportant idees en algunes entitats i fent propostes al Digui’ns com ho veu (de moment sembla que la única finestreta on line on la ciutadania pot dir alguna cosa). Dons bé, de totes bandes, l’unic que he obtingut ha estat el silenci més absolut com a resposta. El Digui’ns com ho veus, és l’exemple més clar que la participació ciutadana no funciona en absolut des de l’administració local. També vaig assistir a unes quantes reunions de diferents comissions que es van fer durant els anys 2008 i 2009, si no recordo malament, al lCamí Reial per demanar la participació de la gent i tot va acabar essent uns actes més de propaganda política o de justificació de no se sap què (perquè tot va acabar sense cap resultat i sense saber ben bé perquè es feien aquelles reunions) sense cap intenció de fer participar a la ciutadania i amb una poca professionalitat increible, ja que tot va acabar essent fum. En aquest consistori es comencen moltes coses i no se n’acaba cap, mentre que la ciutadania que tenim interès en participar veiem com realment no interessa que hi hagi aquesta participació oberta.

  Així dons, la participació ciutadana al Vendrell, és i continuarà sent una utopia ja que hi ha masses interessos creats per les altes nissages vendrellenques socials, polítiques, econòmiques i culturals que no els interessa en absolut que la ciutadania pugui dir-hi la seva.

  Moltes felicitats pel seu article, Sra Liliana. Realment, aquests articles haurien de tenir una difusió molt més amplia i poder-se fer públics en mitjans de comunicació locals més amplis. Felicitats.

 3. Molt bé Liliana,ara queda tot clar falta que l’administració faci un pas d’apertura,
  Però jo vull afegir una explicació sobre el articulo 9.2 : el principio de participación se entiende no solo en el sentido en el sentido de recibir los benefecios de la vida politica ,culturalo economica ,sino como la posibilitat de tomar parte activa en las decisiones politicas ,sociales ,culturales o economicas y en la consecucion de mejoras en estos ambitos

 4. Em sembla perfecte, el teu posicionament, la teva crítica respecte a la poca transparència i pocs canals de participació. El que et vull fer saber es que el sistema que dona suport a la legalitat que invoqués està en fallida per col.lapse, en fallida per abús de la gent que en viu (corrupció, trames immobiliaries), en fallida per desencís ciutadà. Quan et plantegis noves fites, si em vols creure, no pensis en arranjar res. Fonaments nous i noves regles de joc…. Construir, no reformar. Punt zero i máxima rigidessa en els drets i en els deures.
  Ja veus on ens han portat les permisivitats i la interpretació de la Llei. A un Estat sense sentit, una societat sense consum, un capitalisme sense sistema financer i a una gent al davant sense conciéncia.
  Si es per construir, res de lo vell serveix, per la qual cosa crec, que – i et suposo la bona fé – lluitar contra un sistema que aquí al Vendrell es tant vell com la Democràcia. Una mena de Pacte del Pardo, en el que Alfons XII digués. “……y en política de Martí a Benet y de Banat a Martí” El Vendrell no ha superat les tares de la Restauració. El defecte no es de funcionament, es de forma de ser.
  Amb la meva simpatía, Liliana, crec que es el moment d’en Miquel Casellas y la REpública de la Bona Gent.

  • Molt bona reflexió, Sr. Roselló.

   I a part dels Srs Carnicer i Jané, en aquesta legislatura també hi hem d’afegir la Sra Mercader i el Sr. Piñol i ja tenim el circ complert a la Plaça Nova que conjuntament amb el Sr. Armengol configura un escenari municipalista si més no curiós que és dedica a crear impostos de manera arbitrària en no saber com gestionar èticament els diners dels ciutadans.

   Com diu vosté les permissivitats ens han portat a tenir un consistori de pantomima, més d’actors teatrals que no pas de gestió rigorosa en tots els sentits. Es veritat, el defecte no és de funcionament, sinó de forma de ser i en quasi dos anys de mandat del quadripartit hem tirar enrere com els crancs i ja es veu que el consens entre partits només serveix per a empobrir més i més a la ciutadania. Punt zero i màxima rigidessa en els drets i en els deures, però en tots els sentits, literalment en tots els sentits.

  • Hi estic d’acord. Ara, també afegiria que si la situació s’ha perpetuat d’aquesta manera, de benet a Martí i de Martí a Benet (amb dues excepcions http://municat.gencat.cat/index.php?page=consulta&mostraEns=4316340003&accio=alcaldes) és perquè la ciutadania també ho hem anat permetent.

   Al Vendrell s’hi ha viscut molt bé durant molts anys, la construcció i tot el rèdit que es treia de la mateixa, i del turisme, ens han fet a tots no veure més enllà de les vaques grasses, que ens tapaven la visió. Això ha acabat, i entre els animals famèlics ja hi podem veure la misèria. És, com bé dius Joan, hora de canviar la forma de ser, d’implicar-nos tots plegats, i de canviar la dinàmica vendrellenca, fins últimament massa acomodada.

   • Mala referéncia dónes, hi manca l’amic LLASAT que ho va ser un temps després del Martí, el cas es que jo apreto més i et dic que la miséria que tu veus entre els animals, jo la conec entre les persones i aixó es greu. I els principals responsables (usurers financers) es dediquen a invertir els nostres quatre duros en paradissos dels mercats. El país es nostre, els diners son nostres, el treball es nostre i em de fer, liliana ja ho saps que pensop així, que el futur sia nostre.
    Sanejar el país vol dir acabar amb les rates. El terrenys on hi ha rates fan de molt mal preparar per fer uns fonaments per una nova construcció. Em demano si encara som a temps de cridar al Flautista… Poc abans de morir en Jordi Teixidor ens va dessitjar sort, en una comnversa privada.
    No crec en la sort, crec en la feina i amb dos tipus de gent, els joves nets i la Bona Gent.
    Sommiem, si, clar que sí….

   • Jo crec, Josep, que ja s’han acabat els temps de somnis. La crisi ha propiciat que molta gent es comenci a interessar pels afers públics i per com s’han gestionat, i es gestionen, l’erari de tothom. Ara que aquesta participació en la vida política s’ha incrementat en relació a l’etapa de vaques grasses, s’ha d’aprofitar. Tan a nivell de ciutadania, organitzant-se, participant amb força i constància i començant a ser una mica incrèduls amb el que s’explica des d’altes instàncies, tan a nivell de polítics i partits polítics, veient en aquesta gent que es comença a interessar una oportunitat de regeneració, de noves idees i d’apropament.

    La qüestió és doncs, com molt bé ho dius, començar a fer feina i deixar-se de sorts. No hi ha hagut mai millor moment que l’ara.

 5. Retroenllaç: Ajuntament: nosaltres també volem participar (II) « les4fonts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s