Eleccions 2012: El Vendrell en xifres

26.11.12 | LILIANA V.CALMET

Es deia que aquestes eleccions serien històriques i, certament, no han defraudat les nostres expectatives, si bé que en un sentit que potser, la gran majoria de nosaltres, no esperàvem. Sigui com sigui, i deixant de banda l’anàlisi a nivell general que deixo als politòlegs de veritat i no als que juguem a ser politòlegs, m’agradaria centrar-me en les dades de vot al Vendrell, amb alguna breu pinzellada a nivell baixpenedesenc.

Font: Parlament2012

Un dels comportaments electorals que m’inquietava veure era què farien els votants de Plataforma per Catalunya en un dels feus com és Vendrell. En aquest sentit, és interessant veure com aquesta formació ha perdut pistonada, amb 584 vots, 314 menys en relació a les passades eleccions de 2010.

Tot i així, no asseguraria que aquest decreixement pot qualificar-se com a victòria, i més tenint en compte l’actual situació política a la nostra Vila. Si comparem les dades de les eleccions al Parlament de 2010 amb les eleccions municipals de 2007 o les de 2011, on, respectivament, 2253 i 2328 votants van confiar amb el partit (i ressaltar en aquest puc la poca distància temporal entre les autonòmiques de 2010 i les municipals de 2011), veurem que quan es tracta d’eleccions al nostre consistori el vot augmenta en relació a les catalanes, pel que podem deduir que aquest no és un vot d’un electorat fidel, si no que corresponen a “vots prestats” per altres motius, ja sigui l’alt índex d’immigració al Vendrell o el cansament pels partits de l’establishment vendrellenc amb candidats perpetuats al càrrec. Seguint aquesta tònica, serà interessant veure el resultat de Plataforma a les municipals del 2015, on ja no només podrà aglutinar els votants fidels i els eventuals, si no també tot el vot de càstig a la gestió quatripartita, assimilant-se al que passà a Vic a les darreres municipals del mes de maig.

En segon lloc, és interessant veure el podi de forces final al Vendrell: Convergència i Unió, PP i PSC, amb un augment de vot al PP tal que ha desbancat els socialistes de la segona posició que ocupaven al 2010. La nostra Vila segueix lluny de la tònica d’altres ciutats veïnes com Vilafranca, Vilanova i la Geltrú o Sitges, on entre les tres primeres forces hi ha un partit clarament independentista. 

Aquesta absència podria vincular-se amb l’alt índex d’immigració interna del Baix Penedès (un 67,8%) en relació a les comarques veïnes (un 47,7% a l’Alt Penedès o un 50,6% al Garraf), que ha configurat la nostra comarca com una ciutat dormitori de gent que treballa i/o vivia al cinturó metropolità, històricament menys tendent a votar aquest tipus de partits.

Font: Ajuntament del Vendrell

Igual de significatiu és l’augment de Ciutadans (C’s) al Vendrell. En les passades eleccions del 2010, van atorgar la confiança a aquest partit únicament 431 persones, contraposant-se amb les 1370 que ho han fet aquesta vegada. De ben segur que podem lligar aquest auge a l’augment de la participació i al caràcter d’aquestes eleccions en l’eix nacional i, subsidiàriament, fins i tot a la pèrdua de vot de PxC, cap a opcions més significades en el mateix eix.

En tercer lloc, ressaltar l’augment de vots d’ERC-Cat Sí (973 vots de més en comparació a les eleccions al Parlament de 2010) i a ICV-EUiA (579 vots més), i la lleugera pèrdua de vots de Convergència i Unió (367), partits tots ells favorables a la consulta plebiscitària i comportament repetit a nivell general.

El Vendrell a banda però, val la pena a nivell del Baix Penedès ressaltar alguna que altra dada: a Calafell el podi de forces imita la situació vendrellenca, relegant ERC a quarta posició, amb una Convergència i Unió que perd pràcticament 500 vots; a Cunit, el PSC, el PP i CIU han quedat pràcticament empatats a diferència de les eleccions de 2010, on entre el PP i CIU hi havien 600 vots i finalment, a Llorenç del Penedès, l’augment d’ERC-Cat Sí resulta igual de significatiu que al Vendrell, sumat també a un augment de vots a la Federació Nacionalista.

I per últim, felicitar a la Teresa Vallverdú, única representant del Baix Penedès al Parlament de Catalunya, amb qui vam tenir la sort de comptar al #BPparlamentari! Felicitats!

Anuncis

9 thoughts on “Eleccions 2012: El Vendrell en xifres

 1. Estàs segura d’això que dius?

  “Aquesta situació podria vincular-se amb l’alt índex d’immigració interna del Baix Penedès (un 67,8%) en relació a les comarques veïnes (un 47,7% a l’Alt Penedès o un 50,6% al Garraf), que ha configurat la nostra comarca com una ciutat dormitori de gent que treballa i/o vivia al cinturó metropolità, històricament molt menys tendent a votar partits d’esquerra.”

  Disculpa la ignorància, però diria que més aviat és al revés no? El cinturó metropolità ha estat el feu del “socialisme” sempre, no? És possible que no hagi entès la teva afirmació, si és així, disculpes. No obstant he trobat així ràpid aquestes dades del 2010

  http://www.idescat.cat/territ/BasicTerr?TC=5&V0=4&V1=1&V3=384&V4=4802&ALLINFO=TRUE&PARENT=25&GERMANS=TRUE&CTX=B

  • Potser no s’ha entès (o he agosarat massa). Em referia a intentar trobar una explicació de perquè un partit com ERC està relegada com a quarta força al Vendrell a diferència de les ciutats veïnes, vinculant-ho a tota aquesta immigració interna, que estic d’acord amb tu que vota PSC i potser PP en menys mesura (que s’ajunten amb la capelleta de votants fixes que tenen al Vendrell) i que la fan baixar fins aquesta posició.

   • Ja… entenc per on vas, és possible. Però clar així a seques comentar que les forces d’esquerra baixen (o no pugen) perquè aquí ens hem convertit en ciutat dormitori del cinturó metropolità…. no li trobava, i crec que no té sentit.

    Si més no, no té sentit sense més informació en relació si aquesta immigració és d’un col.lectiu concret per exemple o que prové d’uns barris molt concrets o ve per uns motius específics, ja que aquesta gent com et comentava i es constata a l’estadística son de les zones on hi ha més % de vots cap a l’esquerra.

    A més, cal sumar-hi, si no he consultat malament les dades que has facilitat a l’enllaç tampoc son molt significatives, per exemple el Garraf i l’Alt penedès han seguit la mateixa tendència que el Baix Penedès i es mouen en xifres d’immigració que tampoc estan extramadament allunyades de la base que sembla ser sobre 1000, vaja o això entenc de les taules

   • Més dades sobre la comarca dormitori:
    http://www20.gencat.cat/docs/ptop/Home/Departament/Plans/Plans%20territorials/Territorials%20parcials/Aprovats/ptp%20del%20camp%20de%20Tarragona/Documentacio%20i%20planols/AD_3_Diagnosi_BaixPenedes.pdf

    http://www.catpaisatge.net/fitxers/catalegs/CT/Memoria2/Unitats/M2_U28.pdf

    http://elpais.com/diario/2000/02/06/catalunya/949802857_850215.html (quina font millor que els nostres estimats alcaldes? hahaa)

    Parlo de la immigració interna, però també cal sumar-la a la immigració externa per tal d’explicar per què no hi ha un partit independentista en el podi de forces al Vendrell. Però compro altres tesis, eh? 🙂

   • Primer de tot he de dir que no vull entrar en polèmiques, que no se’m mal interpreti.

    Entenc més o menys el que volies dic (crec que força i a més penso que tens bastanta raó), entenc encara molt més el que comenta la Dolors, crec que l’explicació que dona s’ajusta encara més a la realitat.

    No renego de les dades, i molt menys nego que El Vendrell hagi tendit a ser “ciutat dormitori”.

    Ara bé, crec que l’afirmació del text en què deies textualment:
    “….ha configurat la nostra comarca com una ciutat dormitori de gent que treballa i/o vivia al cinturó metropolità, històricament molt menys tendent a votar partits d’esquerra.”

    No és correcta.

    No volia rebatre-la, únicament amb la puntualització de la Dolors, on definia aquesta zona com a “constitucionalista” per etiquetar-ho d’alguna manera (molt correcta penso) ja n’hi hauria prou.
    Dir que la zona metropolitana no vota esquerres crec que és un error, que ni de molt bon tros fa que l’article no sigui bo, no s’entengui o el que volgueu…

    Amb tot, no poso en dubte el tema de la ciutat dormitori com veig que m’apuntes ara amb els links, ni dubto de l’utilitat i necessitat diria jo de treballar amb dades estadístiques com sembla que m’apunti la Dolors (tot al contrari), sinó que una de les afirmacions de l’article crec que era errònia, res més.

    Un altre aspecte seria el referent a la utilització de les dades. Ja no pel teu cas en concret, ni molt menys, sinó a aquests dies de voràgine electoral.

  • Jo crec que l’afirmació de la Liliana s’entén perfectament. De fet, quan es fan especulacions sobre cessió de vots d’un partit a l’altre s’ha de treballar amb estadístiques i, històricament, l’àrea metropolitana (o el cinturó roig) ha votat partits “constitucionalistes” (PSC, PP i ara C’s) més que altres zones de Catalunya. La presència de nouvinguts al Vendrell provinent d’aquest cinturó té especial incidència en aquest vot d’aquests partits. Sobretot ara, que C’s capitalitza el vot “d’esquerres i espanyol”, històricament més pròxim a lo que era la Federació catalana del PSOE, integrada al PSC. Molt bon article Liliana.

 2. Jo crec que hi ha moltes coses que es poden deduir dels resultats polítics. Jo crec que al Vendrell és una rara avis perquè els partits clàssics de mica en mica van perdent pes en la nostra societat. Els seus líders d’aquest fenomen lent però continuo encara no s’han assabentat. Ara per ara, al Vendrell no hi ha líders polítics nous clars que es puguin enfrontar en unes propers municipals. Dins el PSC hi ha algun cas, però a la resta ben poca cosa. ERC manté un partit sense líders que cada cop que hi ha eleccions es treu un as de la màniga. CiU aprofita al màxim els vitalicis de sempre. Han de fer un pensament sinó qualsevol formació se’ls menjarà ja siguin de dretes o esquerres. Avui en dia al Vendrell sense fer campanya i amb quatre dades prou evidents per tothom pots aconseguir un bon resultat. El paisatge està despejat. Per altra banda, la Cup o derivat s’entesta a presentar el mateix candidat cada cop. Done’m una oportunitat a nova gent i que la cosa rutlli. Almenys provar-ho. Per altra banda, la situació econòmica és molt difícil, ajuda a l’alarma social quan les coses no s’expliquen com s’han d’explicar o no se saben explicar. Aqeustes eleccions la gent ha votat el que volia. La gent que volia independència Erc, els que no la volien PP, els que no la volien i estaven rebotats Cs i CiU els fidels que cada dia en son menys perquè la gent quan no poden posar la calefacció a casa perquè no poden pagar el gas, jo crec que la indedència no e´s el que més demanen. També s’ha demostrat que les enquestes no són gens fiables. Alguna cosa falla.

 3. Realment El Vendrell i el Baix Penedès en certa manera també. En aquestes eleccions ha estat la comarca amb menys índex de participació i, en canvi és la comarca més deprimida econòmicament. No estic d’acord en què hi ha una influència només per l’origen d’aquesta població molt plural que tenim, si fos així a Sant Vicenç dels Horts no hi hauria un alcalde d’ERC. Crec que es deu més a què som una comarca una mica invisible, massa sovint hem de dir que no interessem a ningú: Barcelona no ens considera seva, no entrem a la seva àrea d’influència primera; per Tarragona no comptem (tot es queda amb Alt i Baix Camp i Tarragonès); quan es parla de Penedès es pensa en l’Alt i Vilafranca; quan es parla de Costa Daurada es pensa en Salou i Cambrils. Al final segons com tinc la sensació que som uns no ningú. I malgrat tot tenim moltes coses i un gran potencial que no sabem comunicar. Per als partits potser tampoc som importants i en el cas concret d’ERC són masses d’anys de lideratge feble o forani a la Vila.

  Tot plegat és només una impressió per compartir.

  • Més que una comarca o una vila invisible, em sembla que és el fet que hi ha molts ciutadans invisibles i on només se’ls té en compte com a números en el cens electoral i se’ls hi demanen moltes responsabilitats a l’hora d’anar a votar però que la resta dels dies tenen molts pocs drets i una invisibilitat propiciada pels polítics localistes de torn que ja els hi va bé que existeixi aquest tipus de població perquè així no molesten, ni es queixen i ells poden fer i desfer al seu gust seguint amb un model polític caduc, desgastat i obsolet.

   Això ha quedat reflectit a l’hora d’anar a votar. Per això s’explica que quasi un 40% de la població s’hagi abstingut, perquè els invisibles ho som sempre, el dia a dia i per tant també el dia de les votacions. Els resultats, en el cas del Vendrell, és el recull del que s’ha anat sembrant al llarg dels darrers 50 anys i mentre les polítiques del municipi no canviin, els invisibles continuarem existint.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s