El Vendrell: els quatre mosqueters

HICHEM NASR YACOUB

La gestió municipal és la governança més propera al ciutadà, i el seu impacte al teixit socioeconòmic territorial és directe i immediat.
La higiene pública, la seguretat ciutadana, les taxes, i ben evidentment l’atur, són les preocupacions que tenim dia a dia. Per això crec que els governs locals dins de l’àmbit micropolític reduït són de gran repercussió en la nostra vida, en tant que formen part de la clau d’una sortida de la crisi política i el malestar que vivim. En definitiva, la bona governança local és el futur.

Ara bé, no entenc perquè l’Ajuntament del Vendrell és un dels més endeutats de tota Espanya. Molta gent no el troba atractiu, un poble que el tenim com un llit per dormir, per falta de comerços, zones per els vianants i centres comercials, tot i que el Vendrell ha estat un dels llocs on hi ha hagut més construccions durant l’última dècada. Aquest boom immobiliari ha semblat i sembla rendible, és la inversió perfecta per l’Ajuntament ja que confia en la recaptació d’IBI i taxes d’escombreries. Els darrers anys, l’Ajuntament ha duplicat les despeses de personal, però els ciutadans no apreciem que la qualitat de la vida al poble hagi incrementat, més aviat el contrari.

Una pujada de les taxes d’escombreries em semblaria bé si fos per pagar la mà d’obra i maquinària, en canvi, últimament veig els carrers més bruts que abans, vaja, que la pujada de la taxa és inversament proporcional al resultat que persegueix, tot i que evidentment, també hi ha una part de falta de civisme, que podria milorar-se per campanyes de sensibilització ciutadana. D’altres localitats, per exemple, multen seriosament als que pixen als carrers o als propietaris dels gossos que no recullen les seves deposicions, però al Vendrell no hi ha carrer on no hi hagi mala olor.

Però a més, la pujada de l’IBI no em sembla adequada ara mateix perquè la riquesa immobiliària de les famílies ha caigut un bilió des de 2008, tal i com es veu en aquest enllaç.
El principal problema és que ara estem pagant la factura del govern quatripartit, que tots recordem es va formar per fer aliança contra PxC. Ens apugen les taxes, els impostos, sembla que ens estan enviant el missatge: sou solidaris? Doncs pagueu.
No sé qui va treure aquesta doctrina de la pujada d’impostos tot i la degradació del valor del parc immobiliari, les dades xocants de l’atur o la pèrdua de poder adquisitiu dels ciutadans.

El que deia a uns amics: davant la falta d’una oposició de pes, ens trobem tots submisos al que decideixen els 16 regidors del govern del Vendrell, ja que sembla que s’han fusionat i tots voten en bloc pel simple fet de portar la contrària a PxC, encara que siguin decisions dolentes.

L’altre dia vaig comentar pel Twitter que penso seriosament votar Plataforma per Catalunya, però saben que per principis no ho puc fer, però crec que molta gent sí que ho farà i em temo una pujada de vots per falta d’una alternativa d’oposició poderosa. Està bé que PxC sigui minoritària per raons obvies, però no pot ser que el quadripartit estigui aplaudint-se els uns als altres en plens extraordinaris que semblen una representació conforme a un guió previst, sense precs, sense preguntes i sense queixes. Tot i que vam aplaudir l’aliança a l’hora de formar govern, vam advertir que el pitjor que pot passar és justament aquesta aliança de poders polítics. No podem fer front a un grup que té segrestada la legislació per haver pactat un govern deixant de banda PxC.

Anuncis

26 thoughts on “El Vendrell: els quatre mosqueters

 1. Moltes felicitats per l’article!!!. Realment som molts els ciutadans que veiem impotents com el quadripartit del nostre consistori, se’n riu de nosaltres a la cara i encara els hi hem de dir gràcies. Enhorabona per l’article.

  Realment fan falta moltes més veus d’indignació contra qui ens està governant, tot són copets a l’esquena, acords de sota mà per quedar bé els uns amb els altres i el resultat, tal i com ja van preveure alguns al veure la composició dels 16 regidors, és que ara ja tot queda a casa i és ben bé igual el nom del partit i l’ideari polític, ja que tots són iguals.

  Tots són tallats del mateix patró, i tots absolutament tots només vetllen per no perdre la seva parcela de poder, i la seva poltrona a la cadira, sense veure les necessitats reals d’una població que els hi va donar la confiança.

  Em sembla que els hi estan posant molt i molt fàcil a PXC a les properes eleccions. Molts no ho diran en públic (com a bon vendrellencs de socarel que són) però de ben segur que molts vots aniran cap a ells i tot gràcies a la nefasta gestió del quadripartit i a no saber ja qui és qui, ni que fa que, tot queda entre les mateixes bambalines de la mateixa pantomima grotesca municipal. I espereu ara que comença l’espectacle de les autonòmiques.

 2. Moltes gràcies per fer-nos aquest article. Quan vaig veure el tuit en què insinuava votar a Plataforma per Catalunya, no me’n vaig saber estar de fer la proposició que convertís aquests 140 caràcters en un article una mica més llarg. 🙂

  En tot cas, m’agradaria apuntar – i amb això estic d’acord amb l’autor – que personalment crec que aquest pensament de votar PxC a les properes eleccions s’està estenent per i amb força. Si les coses es mantenen tal i com avui estan, malgrat que encara quedi molt de temps i de ben segur que molts canvis per produir-se, PxC pot acabar concentrant tot el “vot de càstig” a la (mala) gestió d’aquests quatre partits que ara conformen el govern vendrellenc. Això però, no és cosa nova: a Vic, que durant l’anterior legislatura van adoptar aquest model que ara reproduïm al Vendrell, en les passades eleccions de 2011 tots els partits al govern van perdre vots en favor de PxC i d’altres partits que van irrompre de nou a l’Ajuntament.

  En qualsevol cas, i per molt que l’alcalde Benet Jané no auguri res de bó amb el discurs demagògic de PxC (veure si no el passat ple, si el podem veure d’algun lloc, òbviament), al Vendrell pot passar quelcom similar. La gestió de quatre anys de penúria econòmica repercutirà en tots els partits que no es desmarquin a temps, i l’auge de PxC vindrà també alenat per la crisi econòmica, que incita, com molt bé s’està veient a Grècia, per exemple, als radicalismes.

 3. pujar impostos és pa per avui i gana per demà!…ajustaments a curt termini poc coherents,,, pegats que no ataquen el problema de fons…però sembla que quan alguns (per no dir tots) arriben al poder deixen de veure el quid de la qüestió…com va dir un amic meu en un twitt: “La cosa es muy sencilla, para mejorar hay que cambiar cosas, y los que lo pueden cambiar, serían los únicos perjudicados, estamos jodidos”

 4. Sinó hi ha un canvi d’actitud per part de la classe política a les propers eleccions l’oposició actual no cal ni que faci campanya poden guanyar sense moure un dit. Esperem a les eleccions del 25 N i ja veureu com entren al Parlament i segur que al Vendrell tenen un motl bon resultat. Després que els veritables responsables no es preguntin que ha passat perquè ja fa uns anys que es veu a venir. Potser el qeu ens fa falta es tocar terra i començar de nou. Jo ho veig un xic arriscat, però tal com va si ningú és capaç de posar-li el cascavell al gat potser ja no hi haurà alternativa. Ara només toca esperar el dia 25 N.. Enhorabon al Hichem per aquest gran article d’opinió. Com diu la Liliana, cada dia som més els “mals vendrellencs”. Endavant amb el municipi que estimeme però amb els peus a terra i amb la mà al cor i no pas mirant com esgarrapar quatre vots al preu que sigui. La raó sempre s’emporta la partida, encara que a vegades es fa esperar.

 5. Moltes gràcies a la Cinquena Font per l’article, perquè la seva reflexió és una realitat fefaent del què està passant al Vendrell.

  Voldria ser més clar, encara. Diuen que s’ha de retallar i que tenim models establerts que, realment, són excessivament deficitaris. I és ben cert que, segurament i encara que no ens agradin, s’han de fer certs ajustos perquè la situació era insostenible…

  Però senyores i senyors! Feia anys i panys que l’ajuntament recaptava el 40% del què costa recollir la brossa. Fa anys i panys que s’abonen quantitats generoses als partits polítics? Per què cal donar tants calers a ells mateixos?

  Per altre costat, tenim com a càrrec de “confiança” al marit de la sra. Bundó, així que entre tots estem pagant un sou que no es mereix perquè aquest Sr, com tants d’altres que han passat per allà, l’únic que té és l’amiguisme per bandera i el clàssic comentari que mira, “que me quiten lo bailao”.

  Jo, per part meva n’estic fart. I estic d’acord amb l’argument dels mals vendrellencs, perquè aquesta gent que taaaaaaant diu que s’estima el poble realment l’únic que fan de profit és dirigir un mort vivent sense cap mena d’iniciativa i empenta i ganes de canviar les coses. Vaja, potser jo no els hi sé veure. I som nosaltres mals vendrellencs perquè ho hem permès.

  Així que…espero que alguna opció política canvïi el seu argumentari i la seva gent i la seva manera de fer, perquè sinó aquest poble està abocat a l’abisme social, polític, econòmic…si és que ja no ens hem tirat pel precipici ja.

  • El problema, i ja l’estem veient en l’actual composició del consistori (quatre partits!), és que semblen un de sol, ja que ara resultat que tots són fantàstics, tot ho fan bé, tot ho fan consensuat i no hi ha cap tipus d’oposició que els pugui fer tocar de peus a terra.

   Hem passat d’haver de pagar sous de 7 governants a les anteriors legislatures (perquè la resta era oposició) a haver-ne de pagar 16! més els 5 de l’oposició. I només cal que entreu a la pàgina web de l’Ajuntament per veure les retribucions que s’ha posat cada regidor al govern i sobretot veure el % del temps que hi dediquen per segons quines regiduries!. Voleu dir que això és sostenible?. És del tot escandalós i per això s’han d’apujar les taxes d’escombreries i l’IBI municipal. Calen diners per mantenir a 16 regidors al govern, perquè a aquests, us ho ben asseguro que no els hi faltarà ni un duro, malgrat que la tasca desenvolupada en certes regidories sigui més que de dubtosa professionalitat.

   Com ja vaig dir en un anterior comentari, el poder és el poder, quan un s’hi agafa, perd el nord, els principis i la dignitat, i es pensen que estan per sobre la resta de la ciutadania ( i que per cert, les persones que els hi van donar la confiança en el seu moment!). Espereu a les properes municipals i veureu com només es preocupen del seu poder, de recaptar vots i de no perdre ni un euro del seu sou. I que hi podem fer la resta de la ciutadania?.

   Potser l’abstenció, entés com a vot de càstig fefaent i molt contundent seria una bona opció al municipi d’una vegada per totes, i que es posses a governar qui realment tingui capacitats per fer-ho i sàpiga gestionar un municipi amb professionalitat i no el primer que passa i que s’apunta a les llistes del poder., de l’amiguisme i de l’enxufisme. Jo també ja n’estic farta que juguin així amb els nostres diners i els nostres impostos.

 6. I per l’edat que tinc i com que em considero del tot apolítica, però fins ara encara creia que havia d’anar a votar perquè creia que en el fons, alguns intentaven fer bé la seva feina, al llarg de la meva vida he votat a tots els partits i a tots els colors; en cada campanya intentava fixar-me en qui deia menys mentides i intentava ser més honest i no prometia el que ja sabia que no podria fer; al llarg dels meus més de 30 anys que he pogut votar, ho he fet a diverses formacions (des de ERC fins al PP) i totes sense excepció, totes m’han decebut i m’han decepcionat ja que desprès de dipositar el meu vot, l’han utilitzat pels seus interessos personals i han deixat aparcat el seu programa electoral en un calaix fins al cap de quatre anys que han tornat a prometre mentides sota falses promeses i amb propostes demagògiques que desprès de 30 anys ens han abocat al forat on som ara.

  Per això penso que el millor partit que podem votar és el de l’abstenció, però com a vot de càstig clar i perquè d’una vegada vegin que la ciutadania no és ignorant, sinó que ja ha arribat el moment de dir prou; prou a les males gestions i als enganys dels polítics a la ciutadania.

  • Jo no veig pas que l’abstenció es pugui traduir com a vot de càstig, ja que no anar a votar pot tenir mil i una explicacions. Quan parlo del vot de càstig cap a PxC em refereixo que òbviament que hi haurà uns nombres determinats de vots que seran fruït d’aquells que hi creuen convençudament, però que mirant els transvasament de vots entre els partits actualment al govern i els que fugen cap a PxC (o altres partits sense representació consistorial) s’hi ha de trobar aquesta raó.
   Al capdavall, penseu-hi: a qui votareu en les properes eleccions si tot es manté com fins ara? I tenint en compte que la trajectòria econòmica de l’Ajuntament segurament que seguirà pel mateix sender que ara, o fins i tot empitjorarà?

   • Sr Miquel, si, li ben puc assegurar que hi ha molta i molta gent “apolítica” més de la que ens pensem; al Vendrell les passades municipals hi va haver més d’un 47% d’abstenció i com diu la Sra. Liliana pot ser degut a moltes causes i una d’elles podria ser la apolítica o el no creure en la política.

    A mi m’és ben bé igual que qui governi sigui de dretes, d’esquerres o del mig. Però el que si demano és que el meu vot, sigui útil o al menys compleixin el que han promés a les campanyes electorals i que siguin honestos amb els qui els hi han donat la confiança i que no serveixi només per a enriqui-se i tenir el poder mal entés i mentre ells van engreixant les seves butxaques cada mes amb uns sous d’escàndol (si els comparem amb els sous de la resta de ciutadans i els que estan sofrint les retallades més dures) , els ciutadans hem de patir més i més retallades de serveis per poder arribar a finals de mes i en canvi pagar molts més impostos.

    Jo desprès de més de 30 anys de poder votar, ho sento, però cap partit ha acomplert el que han promés; ans al contrari, tots semblen nens de parvulari explicant al poble “El conte de la lletera”; és a dir “farem, farem, farem” i que han fet TOTS els polítics desprès de 30 anys?. Mireu com està l’Ajuntament en aquests moments, endeutat fins al coll, amb un prèstec i uns interessos que haurem de pagar durant més de 10 anys i encara no sabem com s’acabarà i quin municipi deixarem als nostres fills i als nostres néts.

    Enriquir-se a costa del contribuent, adquirir el poder malentés per assegurar-se una poltrona i empobrir el ciutadà amb els augments dels impostos i les retallades de sous. Jo em considero del tot apolítica i només demano als polítics, siguin qui siguin i del color que siguin, que facin bé i amb responsabilitat la seva feina. I creieu vosaltres que això s’acompleix?.

    Jo em sento indignada, estafada i enganyada per uns polítics que només propugnen falses propostes i enganyen cada quatre anys els ciutadans.

   • Jo crec bruna que labstencio tambe es una opcio politica que malhauradament no es pot traduir en escons buits perque no interessa a uns pocs pero es una opcio digna com qualselvol altra.

   • És molt probable que l’abstenció, concretament a la vila, sigui deguda a que els ciutadans fa molts anys que veiem les mateixes cares i que, a més, no han fet patir grans canvis necessaris al Vendrell, sinò que han seguit sempre en la mateixa línia i procurant no perdre el poder quan les legislatures arribaven al seu fi. Jo sóc del 1993 i durant tota la meva vida he vist aquestes mateixes cares… Potser és hora d’anar iniciant un canvi, no?

    Però l’abstenció, i com passa en molts àmbits de la vida social vendrellenca, pot ser deguda també al passotisme d’un gran nombre de ciutadans, que potser treballen a fora i aquí només dormen o qualsevol altre cas, i que pensen que a ells els és igual qui guanyi el poder, quan realment els hauria d’interessar una mica més, ja que aquests són els que gestionen els seus diners.

 7. Com a vendrellenca, que m estimo la meva vila, quedo perplexa amb l article i els comentaris. Primer vull creure que l autor de l article es un autèntic magrebí , perquè les seves frases mes aviat corresponen a gent d aquella que volia fer fora del país a ell i als seus paisans. Si realment es magrebi, no entenc com es dedica a criticar i no parla de la quantitat de recursos que,per al seu col.lectiu de paisans i d altres, s han donat des de diversos estaments, per ajudar.los a establir-se aquí per cohesiona- se, cosa que no sempre ha estat corresposta. Es allò que diuen: No em donem tot el que jo vull, doncs busco els contraris tot i que no m estimen. Per altra banda m estranya que la Montse Diu hi estigui d acord quan ha estat el seu propi germà l impulsor de moltes coses de tipus econòmic.que, en la passada legislatura, van ajudar a aprovar els regidors de PxC…Es cert que el govern municipal abans només tenia 7 regidors i que ara n hi ha 16, però cal recordar el nombre de càrrecs de confiança i que per tant l estalvi en aquest sentit no hi era. Per altra banda, ja que,segons sembla, el Sr Armengol està preparant la seva futura alcaldia amb aquesta gent de bona fe que s ho creu tot, doncs aniria be que la Trinxera amb la CÚP es prepares per fer una bona candidatura i així poder arribar a tenir una autèntica alternativa…Jo, d aquests dos grups, intentaria fitxar la Liliana, la Bruna i el Miquel Casellas, perquè tenen moltes idees i molta empenta per treure la vila del pou on està.

 8. Relegint el comentari veig que he confós la Montse diu amb la senyora Monste Diu. Demano disculpes per ella, però el comentari si que val per als avals de PxC en el consistori passat.

 9. Maria,sembla que només et fixis en el nom del autor de l’article ,i no el contingut (la proxima vagada signaré amb un nom català per que no treguis conclusions precipitades o erroneas ),aixì no desviarem l’objecte del debat cap a l’immigració…,que no és el meu de debat .Et recordo q l’objectiu del arricle és informar del risc dels governs de concentració i el desencant del votant i debatre visions de millora del vendrell ,sense posar l’emfasi en el objecte sinó en el contingut ….Però malgrat això,vull punctualitzar, que jo sóc D’origin Tunísia i des que vaig arribar a Cat fa 6 anys, he tingut la sort de traballar immediatement .Mai he rebut un sol euro d’ajut de l’ajuntement ni d’enlloc , i tant de bó no necesitar-lo.Però M’agradaria saber per curiositat ¿com va això de les ajudes de l’ajuntament als estrangers i el no estrangers ?il.lustre’ns i digue’ns quines son les partides destinades als estrangers, ja q sembla que tu saps qui és qui, i qui fa què …

  I per ultim,i tornant al debat , ¿a tu et sembla bé o coherent ,tornar a pujar l’ibi i taxes d’escombreries mentre els pisos costen menys de la meitat que fa set anys ?

  • Potser seria bo que el Sr. Hermini Caballero, regidor de Serveis Socials fes públiques mitjançant la web i altres mitjans de comunicació les dades oficials exactes amb xifres i % concrets del tipus d’ajudes que és donen i a qui és donen (però les dades realment oficials i no les que interessin que surtin als mitjans de comunicació; si us plau siguem honestos!).

   El comentari de la Sra Maria em sembla una mica fora de to, ja que presuposa que tots els que venen de fora ( i sembla que més concretament de països no comunitaris, perquè és clar si venen de França, Alemanya o Holanda, llavors ja no són de “fora”), només pel fet de ser-ho, ja demanen ajudes a tort i dret i tal i com comenta el Sr. Hichem, ell és un clar exemple dels prejudicis que encara tenen els vendrellencs de tota la vida i que ja ha reflexat la Sra Maria només pels noms i cognoms de qui ha signat l’article. Llastimòs, veritablement llastimós.

   Jo sóc catalana però no sóc vendrellenca i tanmateix de vegades també m’he sentit a dir, “és que tu no ets del Vendrell”, malgrat portar més de 30 anys vivint-hi. Enhorabona Sr. Hichem pel seu article, realment enhorabona i l’encoratjo a seguir opinant i aportant idees al blog, malgrat tots els entrebancs que de ben segur és trobarà com jo m’he trobat senzillament per no haver nascut al Vendrell.

   • Bé, hahaha és que crec que el Vendrell és una societat tancada… De fet, molts dels “vendrellencs veterans” encara pregunten si ets del Vendrell i de ser-ho, en quina família per tal d’ubicar-te i saber “de quin peu calces”.

    En tot cas, la regidoria de l’Hermini va impulsar fa uns mesos la guia d’antirumors del Vendrell (http://www.elvendrell.net/informacio/2828-es-presenta-la-guia-qun-vendrell-per-a-tothomq-.html), però desconec si inclouen dades exactes de ajudes i subvencions separades per col·lectius. És però un pas importantíssim per tal de fer pedagogia i desmuntar tota aquesta llegenda que sens dubte ha augmentat degut a la crisi.

 10. Liliana,Miquel,Montse,Bruna,F,GP, graciès pels vostres comentaris,són motivadors,tot i que acabo de treure el intermedi 3 de la l.lengua catalana i ara em toca començar el següent nivell:el (C) .

  El cnpl del vendrell,un consorci amb bons professors, sí que fan una gran feina per Cat i vendrell.

 11. M’ha fet molta il·lusió, Hichem, que participessis activament i amb un article molt ben ubicat i construit en aquest forum independent que són les 4 Fonts. Espero que segueixis en actiu a través d’aquest blog o el twiiter i altres mecanismes. Hi ha veus que no cal donar més importància que la que realment tenen. Com molt bé diu la Liliana aquí encara hi ha una mentalitat de poble que costa de superar. Ens seguim.

 12. Podria el Sr. Hermini Caballero fer públiques les dades oficials a tota la ciutadania (per exemple posant-ho a la pàgina web de l’Ajuntament, igual que han fet amb les retribucions dels regidors) de tots els ajuts que es van destinar l’any 2011 (perquè el 2012 encara no ha acabat) i sobretot especificar a quin tipus de col.lectius i a que van destinats?.

  Només si les persones poden accedir a la informació pública, podrem valorar realment els comentaris de la Sra. Maria i es podran trencar molts tòpics. Jo no havia ni sentit a parlar de la guia que s’ha editat i que comenta la Sra. Liliana i no sé pas on es pot aconseguir ni qui té dret a obtenir-la.

 13. Como joven del vendrell nacido aquí,estoy a favor de pxc ya que la inmigración venida fuera de euRopa i sobre todo la islámica choca con nuestra cultura,i en gran medida no quieren adaptarse solo ai que ver otros países como francia,Bélgica,inglaterra,grecia, europa solo podrá manteneR su cultura de occidente si lucha contra la colonización del islam gracias al apoyo de los politicos vendidos al sionismo

 14. Esta claro que hay una enfermedad en el ajuntament, pxc explota el sufrimiento la desconfianza y la impotencia general para atrapar votos rapidos y faciles, el gobierno osea, el cuatripartito, mira hacia otro lado y en vez de ponerse del lado del pueblo y sus gentes bajandose los sueldos, bajando los impuestos, y tomando medidas de proteccion social en beneficio de las personas, viven en su burbuja concentrados en atajar el mal (pxc), tan concentrados y obsesionados que toda su imaginación y fuerza se pierde. Bueno no se pierde, va a pxc. Me da vergüenza que tengan 5 representantes, asi de mal tiene que haberlo hecho el gobierno. Espero que todabia puedan dejar de mirar para otro lado y cojan el sufrimiento y los problemas de la gente y den soluciones reales: bajarse los sueldos, bajar los impuestos,dar facilidades para liquidar contribuciones, no imponer nuevas tasas (vados, podas, etc), no hacer caza de multas, en fin ser vecinos de sus vecinos y trabajar para su bien y no para su explotacion. Toda la obsesion contra pxc beneficia a estos, hacer lo correcto trabajando para todos los vecinos y pxc quedara como una anecdota del pasado (oscuro). Sanar esa enfermedad es afrontar los problemas con ganas de que mejoren las condiciones de vida de los que viven contigo en tu ciudad o vila.
  Un abrazo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s