El Vendrell perd diners amb les escombraries perquè vol

Ismael “Zim” Muñoz

El reciclatge ens beneficia a tots. Tot i que estic segur que hi ha molta gent que encara no està conscienciada de la importància d’aquest tema en relació amb la salut i amb l’impacte ambiental, jo faré un enfocament econòmic des del punt de vista del qual, tots els vilatans del Vendrell en sortim perjudicats, i això és degut a una mala gestió de la recollida selectiva d’escombraries.

Abordaré el tema que he viscut més de prop: el desaprofitament del polígon industrial “La Cometa” com a gran donant de residus dels que l’ajuntament podria treure’n profit econòmic. No oblidem que la recollida selectiva la gestiona Ecoembes a tota Espanya, una societat que després ven el producte de la recollida a empreses que fan servir aquests productes com a matèria primària de la seva indústria, compra les recollides o directament ven la matèria ja tractada, segons les zones, ja que es una associació de la que formen part més de 12000 empreses  segons la seva web. El reciclatge està regulat per llei,  de manera que cada marca que ven un producte envasat és la responsable de reciclar aquest envàs i, en els casos que no sigui possible, la majoria (aquí està la clau), paguen una taxa que va destinada al finançament de les empreses que recol•lecten, separen i reutilitzen aquesta brossa.

Partint del punt que l’ajuntament obté ingressos de la seva brossa reciclable, i si no es així m’agradaria saber per què, ja que tots els ajuntaments en treuen; per què no va a buscar-la allà on més se’n produeix?

La llei diu que les fàbriques han de gestionar els seus residus industrials però al polígon de “La Cometa” no hi ha cap gran fàbrica que generi residus tòxics o restes de colada de metalls pesats o similar, al contrari, abunden els magatzems i els serveis a tercers o ventes directes, per tant, hi ha tot un arsenal de caixes de cartró i envasos (com succeeix al centre del poble amb les botigues) que l’ajuntament no està monetitzant. Per no parlar dels pròpiament dits residus urbans que es produeixen també al nostre polígon, tals com llaunes i ampolles de plàstic, gots de cafè i material d’oficina.

Al polígon hi pocs containers per la recollida selectiva (4 a dia 18 de Setembre de 2012) i la recollida dels mateixos és irregular, per no parlar de la nefasta ubicació d’algun d’ells, com per exemple un al mig del pàrquing de maquinària pesada. Tot sigui dit, aquests contenidors és com si no hi fossin ja que degut a la irregularitat de la recollida (i no només passa al polígon, habitualment es poden veure containers de paper i cartró o d’envasos desbordats a la Plaça de la Sardana i a la Plaça del Centre), alguns saquejadors se n’aprofiten i fan, pel cartró per exemple, fins a tres viatges en furgoneta al dia. I l’ajuntament ni se’n deu adonar, perquè no persegueix aquesta activitat com fan altres ciutats, ni fa perquè als saquejadors no els hi surti a compte fer els viatges, és a dir, recollir amb mes assiduïtat, ja que tenen més infraestructura i recursos que la gent que ha de viure de saquejar deixalles, no deurien de fer menys que ells.

La desídia del consorci en aquest tema va arribar al seu punt màxim quan ara ja fa cosa de 4 anys, un representant de l’ajuntament i el director de l’abocador de Bellvei van visitar algunes empreses del polígon per demanar que, si us plau, no aboquessin més cartró al contenidor blau que tenien a la porta, que era molt dur i s’encallava a l’hora de buidar-lo i llavors s’havia de baixar el conductor del camió i això li feia perdre el temps. Van recomanar als empresaris que es contractés a una empresa que tractés els residus.

Tot això, és clar, abans de la crisi. A dia d’avui, efectivament, algunes empreses tenen acords amb d’altres que donen el servei de la recollida del residu, però amb la subtil diferència de que paguen pel cartró, i més ara que hi ha hagut un repunt del preu i l’any passat ja es pagava a 132,75 € la tona.

L’ajuntament ja podria posar-se les piles en aquest sentit, ara que l’activitat al polígon no és molt gran, perquè quan aquesta torni a reactivar-se sigui la vila qui en tregui profit, ja que en aquests anys ens han recollit moltes tones, tones (i puc donar la dada només de la empresa en la que treballo, però són unes quantes a las que ja venen de manera privada a recollir el cartró) que gustosament haguéssim donat al nostre ajuntament i de les quals hagués tret més diners que del gual permanent amb caràcter retroactiu de quatre anys que ens han obligat a posar. No seria difícil fer un estudi de en quins llocs del polígon es podrien posar més punts de recollida selectiva si es vol minimitzar la quantitat de containers, fins i tot, sense moure’s de l’ajuntament es podrien consultar les dades de quins residus genera cada empresa, ja que l’administració ens obliga anualment a fer el part a l’Agencia de Residus Catalana.

Recentment, hem pogut escoltar declaracions del sr. Jaume Domingo dient que al Vendrell no surt rentable la recollida selectiva. Una bona solució potser seria fomentar-la.
La persona que estigui al davant de l’organització de les recollides, a més de ser un bon gestor o tenir un ampli coneixement logístic, també hauria de ser una persona conscienciada amb el medi ambient per tal de no desaprofitar ni diners ni residus.

Anuncis

9 thoughts on “El Vendrell perd diners amb les escombraries perquè vol

 1. Felicitats per l’article. Realment, ha donat una informació molt rellevant que penso que un nombre important de vilatans desconeixiem. Articles com el que ha escrit vosté ajuden a tenir una informació molt més complerta.

  Però realment, creieu que al Vendrell s’arreglarà alguna cosa?. Veient qui és el responsable del tema, ja podem intuir que a aquest senyor, em sembla que li interessa ben poc el tema de la gestió de residus al Vendrell, i possiblement l’ interessin altres temes i altres càrrecs públics i polítics dins i fora del municipi, sortir en moltes fotos als diaris de premsa gratüita explicant que tot ho fan bé, i així és manté contenta i enganyada a la ciutadania i és dona una informació que no és el més correcta èticament com ja s’ha demostrat en moltes anteriors actuacions del consistori.

  Em sembla que als responsables de les diferents regidories implicades, ja els hi està bé tot com està i com menys s’aixequi la llebre, molt millor i tot el que siguin malsdecaps afegits, millor callar, no donar massa informació i sobretot no haver de pensar en possibles actuacions alternatives perquè això implica massa feina.

  Cada dia al vespre, davant del lloc on visc, hi ha uns contenidors genèrics d’escombraries i a uns 25 metres, hi ha tres contenidors de reciclables (paper, vidre i plàstic). Dons bé, cada dia al vespre, una mitjana de dues a tres persones, passen pels diferents contenidors (en bicicletes, cotxes i furgonetes) a buscar tot el que poden i s’ho emporten per poder-ho vendre i sobreviure en moments tant durs de crisi.

  Les patrulles dels mossos i la polícia local passen també per davant on visc amb els cotxes als matins o migdies quan van a esmorzar en bars propers, però mai els hem vist actuant als vespres, o si més no intentant dissuadir a aquestes persones i oferir-los alternatives a la recollida de xatarra i donant-los informació de com poder millorar les seves condicions.

  Com ja vaig comentar en el seu moment, perquè s’ha signat un conveni amb Humana? si possiblement amb tota la roba que és dóna al Vendrell es podria crear una cooperativa social que donés feina a persones a l’atur o col.laborar més estretament amb Càrites?.

  Dons, perquè no és crea una iniciativa similar amb la gestió de les deixalles?. Aquestes persones que cada dia passen amb bicicletes, cotxes vells i furgonetes a recollir ferro, paper i altres materials reciclables, el deuen vendre en algun lloc oi?. Dons perquè no és regularitza aquest fet i es torna a recuperar l’ofici de drapaire i l’Ajuntament dinamitza aquest servei social, creant una cooperativa social de reciclatge al municipi?. I, amb la gran quantitat de naus buides que hi ha en aquest moment, potser no seria una solució tant utópica.

  Potser podria ser el primer esgaló de tot el procés de reciclatge; comptar amb aturats del municipi per gestionar aquest servei. Com diu l’autor de l’article, és deixen perdre molts i molts diners, però és clar aixó necessita d’una gestió eficaç i professional, continuada i dirigida i sobretot algú que pensi i actui amb responsabilitat i seriositat ii sembla que el nostre consistori està per altres coses.

  I, altre cop, felicitats per l’article.

 2. Un dels llocs on es realitza aquest servei de recollida porta a porta és a la Bisbal del Penedès on els veïns tenen molt clar com funciona i pel que he sentit n’estan contents. El reciclatge és un de les noves assignatures de la societat que de mica en mica hem d’anar assumint i entrant en els hàbits més sostenibles perquè entre tots tinguem uns pobles nets amb un cost mínim. Es pot fer, però ens ho hem de plantejar seriosament amb projectes amb cara i ulls on hi participin totes les parts implicades. És un repte de futur que encara tenim pendent i ens urgeix.

 3. Ismael, primer de tot felicitar-te també per l’article, m’ha agradat molt i crec que és un tema que cada cop está més en boca dels vendrellencs.

  Trobo molt bona iniciativa l’exemple dels cartrons. En els últims mesos podem veure molts cops gent recollint xatarra d’arreu, i la nau de La Cometa que es dedica a la recollida d’aquests materials és molt concorreguda. I si ens fixem, pel carrer no trobem cap resta de xatarra, ja que per molt poc que puguin donar per alguna peça, hi ha gent que realment ho necessita, i amb l’acumulament d’aquests materials es pot treure uns calerons per poder tenir un plat a taula cada dia.

  Amb tot això, vull arribar a que si amb d’altres materials es fes el mateix, segurament no hi hauria tanta brutícia pels carrers de la nostra vila. Voleu dir que a l’Ajuntament no li seria més rentable pagar una certa quantitat depenent del material, abans que la despesa de l’actual plantilla dels serveis de neteja? Es podria legalitzar aquesta activitat (em consta que fa una certa quantitat d’anys ja ho era) i igual que passa amb la xatarra, els carrers es trobarien molt més nets i algunes famílies que ho están passant malament, podrien anar subsistint. Això, segurament, també milloraria el reciclatge al municipi, tema també d’actualitat dels darrers dies amb la notícia de que El Vendrell és un dels darrers municipis en aquest tema.

  També es podria plantejar allò que es feia abans de reutilitzar les ampolles de vidre i, de retruc, es podria disminuïr l’ús dels envasos de plàstic. Actualment, vivim en una societat en la que fem servir molts materials que després de fer servir un cop no donem cap més servei. I crec que fa anys tot això es valorava més…

  Tant sols són alguns exemples i punts de vista, però que penso que podrien millorar la netedat i el reciclatge al Vendrell, alhora que l’Ajuntament tindria l’oportunitat d’estalviar i, fins i tot, l’oportunitat de ser un ajuntament i una ciutat puntera en reciclatge i gestió de residus.

 4. Felicitats per l’article! Llàstima que el que dius sigui habitual. Si no fos rendible no hi hauria tanta gent arreu del món que viu del que els altres deixem al nostre pas!

 5. En primer lloc, gracies a tots 🙂

  Bruna: Es cert que l’ajuntament en aquest sentit no fa gaire cosa, però tampoc hauríem de quedar-nos amb l’acció de “criminalitzar” als saquejadors. Son persones sense recursos i estan fent un servei ambiental (i fins i tot d’imatge, perquè alguns dies el centre fa pena). El que l’ajuntament hauria de fer es o regularitzar o aprofitar això d’alguna manera (cosa que no es fàcil en la pràctica) o evitar que a la brossa la gent pugui trobar com guanyar-se la vida, perquè no son condicions…

  Miquel Casellas: Al Priorat de La Bisbal del Penedès fa un any que van canviar els contenidors de recollida selectiva, i l’ajuntament va fer un tríptic per tots els residents on explicava el funcionament de la recollida i la promovia citant no només les millores pel medi ambient que això suposava, sinó que també feia al·lusió a una possible rebaixada de l’impost d’escombraries si els ciutadans ho feien de manera correcta i responsable. Una bona iniciativa a aplicar per aquí.

  Álvaro Quiros, en teoria des del 93 que es va fer la llei, aquest reciclatge de reutilitzar ampolles de vidre i demés, esta promogut, el que passa es que ja no es el ciutadà qui rep els diners directament, sinó que se’l emporten empreses subvencionades per tractar aquestos residus. Es una llàstima, perquè altres fan negoci, els residus no s’aprofiten del tot i el ciutadà no rep cap estimul directe (més enllà de la seva consciencia ambiental) per fer aquest reciclatge.

  Celia, la llàstima es que ni subvencionant certes activitats es facin correctament. En el fons a mi m’importa ben poc si l’ajuntament en treu diners de la meva brossa, el que vull es que aquesta deixi un impacte ambiental mínim. Estic mes content amb el servei que es dona de manera privada, perquè saps que aquest residu es tracta correctament (ja que te l’estan pagant, o amb els “saquejadors” que es guanyen la vida) i que no només es un paripé per rebre els diners d’Ecoembes, com passa a altres ciutats on es pot veure com carreguen tota la brossa al mateix camió (per ex. http://juanblan.co/?p=1431 ). Aquí al Vendrell també ho he pogut veure, però vull creure que son camions d’aquells de doble compartiment, que els hi ha.

  També m’agradaria replicar al Jaume Domingo, al twitter he vist que ha dit que algunes dades de l’article son inexactes i que s’empre s’hauria de contrastar. Des de l’agost (abans de tota la polèmica de les escombraries) tenen un qüestionari que vaig passar per poder emmarcar el funcionament del Vendrell en aquest article amb tot el que diu la llei, i com encararien el futur (punts verds, etc…) i altres problemàtiques relacionades però encara no m’han contestat, i com que es un tema que m’agrada, ja tenia un coneixement de la matèria, degut en part a la meva feina, per poder fer l’article. Fa anys que vaig fer un parell d’instàncies per ampliar la quantitat de containers de reciclatge al polígon o poder tenir una reunió amb algun responsable per fer-li veure el problema. I com ja sabeu pel meu text, l’únic que vaig rebre va ser una visita per instar-me a no fer servir el contenidor de paper i cartró.

  També diu el sr. Domingo al twitter que en un comentari (sense limit de text com es aquest blog) no es poden donar les explicacions suficients. Llavors, si aquí no es lloc idoni per contestar que tenim el debat montat, no es fa cas a les instancies, no es contesten les preguntes directes que es fan a l’ajuntament ni dona cap dada mes enllà de les declaracions de TV El Vendrell; si el ciutadà està desinformat, de qui es la culpa?

 6. Des del GEVEN voldríem emplaçar-vos a llegir els dos articles que hem publicat a premsa aquestes dues últimes setmanes, ja que tracten del mateix tema que aquí es parla.

  Nosaltres ens hem centrat també en l’aspecte econòmic de la gestió de la recollida però més en els residus municipals i no pas tant en els comercials o industrials com es tracten aquí ja que segueixen una normativa diferent, i creiem per tant que caldria matisar certes coses de l’article. De totes maneres ara tampoc entrarem a discutir-les, en part perquè no ens pertoca a nosaltres.

  Sigui com sigui, compartim plenament el sentiment que les coses no s’estan fent bé, no pas ara, sinó des de fa molts anys. Considerem que caldria un canvi profund en la forma de gestionar la recollida de residus tant al Vendrell com a tota la comarca del Baix Penedès. La nostra proposta consisteix en establir un sistema de recollida porta a porta i un pagament per generació a tota la comarca ja que es mostren com els dos sistemes que millors resultats donen arreu i redistribueixen la responsabilitat de la gestió entre tots els afectats d’una manera molt més equitativa.

  Si us interessa podeu trobar els dos articles complets a la nostra pàgina de Facebook https://www.facebook.com/geven.dospuntzero amb el nom “I això qui ho paga? Els Residus. Part I i Part II”.

  GEVEN (Grup Ecologísta del Vendrell i el Baix Penedès)

 7. Hola Ismael. Disculpa si el meu escrit ha pogut comportar alguna confusió pel que fa a les persones que recullen xatarra als contenidors (els potser mal anomenats “saquejadors”. En cap moment he volgut criminalitzar-los; ans al contrari, penso que són persones que estan buscant els mínims recursos per poder subsistir i amb tota la dignitat del món, mereixen el respecte més absolut i jo sóc la primera que penso que aquesta tasca mereix el més absolut respecte i dignitat.

  El que si que proposava és que des de l’Ajuntament, es pogués crear algun servei regularitzat en la gestió de residus perquè aquestes persones poguessin fer una feina en unes altres condicions. Penso, com ha dit vostè, que aquestes persones estan fent una feina medioambiental al municipi i no els hi agraeix ningú; per tant, potser seria el moment de dissenyar algunes polítiques socials per donar sortida a aquest col.lectiu.

 8. Ismael, pel que fa al tema de les ampolles de vidre, que era un exemple que havia ficat, potser no em referia tant a recollir-les per reutilitzar-les sinò a que cada família, per exemple, portés les ampolles de llet a reomplir-les i que realitzar això fos més barat que comprar-ne de noves. Jo sóc jove i això no ho he arribat a conèixer, però m’han comentat que això era una pràctica molt habitual i m’ha semblat que era una iniciativa molt correcte. Però és clar, això ja no és tant de competència municipal… hauria de ser una iniciativa del Govern que instés a les marques a portar-ho a terme.

  També m’agradaria dir que si ens hi fixem, generem una quantitat de residus extraordinàriament gran de qualsevol material a cada llar, i ho he pogut comprovar recol·lectant taps de plàstic (d’ampolles, pots…) que tenen un pes i una mida molt petita, però que al cap d’un temps arribes a treure’n una bona bossa plena de taps… Aquests els destinem per a la venta d’aquests, els quals els beneficis aniran destinats a la producció de cadires de rodes i curació de malalties, entre d’altres. Imagineu si fèssim això amb tots els residus que es produeixen en una llar. Tot estaria més net, cuidariem més la terra, aprofitariem els materials… En definitiva, el món seria un xic millor.

 9. Bruna, sí, t’havia entes, era només remarcar-lo perquè molta gent es quedarà amb això. Totalment d’acord.

  Àlvaro, soposo que el problema de les reutilitzacións potser es més per temes de sanitat que no pas per altres motius. Tens tota la raó sobre la quantitat de residus extarodinàriament gran a cada llar. Ja que sembla dificil que poguem aturar aquest model de venta (hi ha productes envassats fins i tot amb tres nivells), fem el possible per reutilitzar o reaprofitar els que no ens queda més remei que comprar. M’agrada i comparteixo l’actitut de pensar que el mon seria un xic millor amb petits gestos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s