Sobre l’entimostra

ÁLVARO QUIRÓS

Últimament hem sentit que enguany és molt probable que no hi hagi el certamen biennal de l’Entimostra, la fira d’associacions i entitats del Vendrell. La raó, segurament, és perquè l’Ajuntament no té prou recursos econòmics per portar-la a terme i, per tant, els perjudicats són tot el teixit associatiu de la vila, que no és poc.

Potser el consistori no vol mantenir els estands que s’utilitzen a la Fira de Santa Teresa una setmana més per a poder celebrar aquest certamen, però jo em pregunto: perquè no es reuneixen Ajuntament i entitats per a poder trobar una possible solució? Parlant entre tots, entre idees d’uns i d’altres, es podria arribar a una decisió per a poder realitzar-la, ja que seria una llàstima perdre aquesta fira que atrau molts vendrellencs/enques i foranis/ànies i que, per sobre de tot, ajuda econòmicament a les entitats gràcies a la venda de marxandatge i altres elements i a que s’incrementi el nombre d’associats de cada una d’elles, ja que hi ha per a tots els gustos.

Si el problema és que mantenir els estands una setmana més és molt car, jo tinc alguna idea, a veure què us sembla. Un fet és clar, i és que el muntatge i desmuntatge dels estands s’ha de fer hi hagi Entimostra o no, o sigui que només hi hauria la despesa de mantenir els estands uns dies més a la Rambla. En aquest cas, es podria arribar a un acord amb les entitats i pagar la despesa entre elles i l’Ajuntament, per exemple, ja que penso que aquesta tampoc seria massa més gran. O una altra opció, fins i tot, podria ser que cada entitat muntés les seves pròpies paradetes per mostrar la seva activitat i els seus productes i que, per tant, per a l’Ajuntament el cost seria gairebé nul. Amb aquesta última opció, per a que m’enteneu, podria ser un estil Nostrefoc, Mercat Fora Estocs, Mercat de Nadal…

La qüestió és no deixar de perdre aquesta biennal tan vendrellenca i ja que tenim aquest gran teixit associatiu del que tant presumim i que poques ciutats tenen, el mostrem amb orgull a totes les persones del Vendrell i voltants.

Anuncis

14 thoughts on “Sobre l’entimostra

 1. Jo penso com tu. La fira ha de promocionar el poble i la comarca i no que sigui un tot hi cap. A veure si acabem d’entendre la lliçó. Divendres surt un article meu similar al Diari del Baix Penedès.

 2. Jo ja ho he comentat algunes vegades. La Fira, la part de la Rambla, tal i com està muntada ara, per mi és ridicula, per fer això millor no fer res i això que ens estalviem. Trobo que el que hi hauria d’haver és una Fira del Vendrell i de la comarca (ja és hora que exercim com a capital de comarca), els expositors haurien d’estar relacionat amb el nostre entorn, i creieu-me que si es vol es pot omplir la Rambla. Han de venir cellers i bodegues, establiments rurals, balneraris, elaboradors d’oli i vinagre, cuines del Penedès, gent de la pagesia i la indústira penedessenca…. Crec que a la nostra comarca tenim un gran tresor, de platja a muntanya i no la podem desprofitar com estem fent.

 3. Jo proposaria a l’ajuntament que substitueixi la fira per l’entimostra, crec que l’entimostra es molt més interessant, que no expositors que sempre venen el mateix i la gran majoria no son de la vila ni de la comarca…

 4. Ja s’ha anunciat oficialment que no hi haurà Entimostra. Ni enguany ni en els darrers 10 anys, mínim: “per bé que el crèdit a retornar al govern de l’Estat durant els propers deu anys (demanat per pagar els proveïdors) ho posarà difícil”.

  • Això d’oficialment hi discrepo, s’ha sabut per una notícia de La Fura. A veure si des de l’Ajuntament es veu que comunicar i explicar les coses és molt millor que no callar-se-les, deixar que es sàpiguen per altres mitjans (veure els Matins TV3) i perdre el control de què s’explica i com. Això d’emetre notes de premsa només per coses boniques i estalviar-se les altres és un frau a tots els vendrellencs.

   • Tens raó Liliana, potser em vaig equivocar de paraula, quan vaig dir oficialment em referia a que ja no eren rumors. Disculpes!

   • No, si no ho deia per tu.. Era per posar de relleu la política comunicativa de l’Ajuntament, que per cert, va treure nota de premsa el divendres, i l’últim pàrragraf, com bé deies tu en un tuit, ja indica que en els propers deu anys, potser, no tornarem a gaudir de l’Entimostra… Una pena!

 5. És evident que el model de La Fira necessita un canvi, ja que no és una fira representativa d’allò que ens caracteritza com a ciutat i com a comarca en tota la seva amplitud. Hi ha coses que sí, hi ha coses que no. Igualment, és un bon moment també per replantejar-nos si realment La Fira ha de ser una mostra multisectorial…o pot ser alguna cosa més. Un festival de música? (Track?) Una nova proposta cultural al carrer? Sigui el que sigui… alguna cosa que ens posi a l’agenda del públic. Així potser s’acosten al Vendrell, veuen què hi fem, quin teixit associatiu tenim, s’interessen per fer intercanvis (un punt d’intercanvis de grups de cultura popular podria ser interessant aprofitant tot el potencial cultural que tenim…) Etc etc

  Però clar, toca pensar per fer això i no tothom hi està disposat!

  • Molt encertada aquesta reflexió Frede, cal seguir apostant per una fira multisectorial, o cal tendir cap a una fira que comenci a donar rellevància al producte d’aquí, o fins i tot als productes artesanals, que donen al que compres la característica de ser únics i que per tant esdevenen més atractius al consumidor?

   Igualment, si amb una cosa em quedo és amb l’últim paràgraf de la nota de premsa anunciant oficialment que no hi hauria Entimostra: “…per recuperar aquest certamen tan esperat per associacions i entitats del municipi per donar-se a conèixer, explicar les activitats i tasques que fan i, també, fer créixer la seva massa social.” Com podem descriure la Fira de Santa Teresa tal i com ara està entesa per a què sigui més important que l’Entimostra, importantíssima pel teixit cultural tal i com es reconeix des del propi AJuntament??

   • Doncs sí, és clar que cal un canvi a la Fira de l’actualitat. I Liliana, segurament molts donem més importància a l’Entimostra perquè era una fira de casa, una fira que beneficiava a entitats i associacions, una fira formada per vendrellencs i vendrellenques, i que durant aquells tres dies mostràvem amb orgull a tothom vingut de fora. En canvi, no podem donar més importància a la Fira perquè en general beneficia ben poc al Vendrell i al seu teixit empresarial, que hi és poc present. Potser aquesta és la gran diferència, entre d’altres.

 6. Algu de l’ajuntament s’ha posat en contacte amb els grups de cultura popular i les entitats per buscar un alternativa? probablement no (almenys que jo sapiga) apart ja heu comentat que la politica comunicativa de l’ajuntament es nefasta.

  la veritat es que en una epoca de crisi, on el paper de la societat i de l’associacionisme es mès important que mai, suspendre l’entimostra sense ni tan sols debatre i/o proposar alternatives al teixit associatiu es un mostra del desgavell municipal, si no hi han diners podria haber-hi almenys solucions imaginatives….

  • Això és el que jo deia jCaralt. Que jo sàpiga a cap entitat se l’ha convocat per conversar i trobar possibles solucions per fer sobreviure aquesta mostra (i sóc membre de diverses entitats). Diners no hi ha, però idees segur, com bé tu dius.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s