La Trinxera, l’Ajuntament i PxC

LILIANA V. CALMET

He de confessar que durant aquestes últimes setmanes he anat seguint amb interès – i perquè no negar-ho, amb certa fascinació fruït de l’efervescència de tot plegat – l’embolic relacionat amb l’Ajuntament del Vendrell i el Col·lectiu La Trinxera  (entitat que, d’altra banda, consta domiciliada pel Departament de Justícia de la Generalitat al Centre Cívic).

Deixant de banda la repercussió que ha tingut el conflicte i que s’ha visibilitzat en mitjans com La Vanguardia o l’E-Notícies, projectant de nou una pèssima imatge del Vendrell, cal entrar a situar-nos en la problemàtica del cas.

L’escull legal amb el que aparentment s’ha trobat la Trinxera és l’article 72 de l’Ordenança de Convivència i Civisme, que promou l’obligatorietat de comptar amb un permís de l’Ajuntament abans de poder penjar qualsevol cartell a la Vila. Desgranant-lo, aquest precepte estableix:

 • l’Ajuntament té la potestat de fer retirar aquells anuncis, rètols, plaques o emblemes que continguin ofenses, insults o descrèdits a altres persones (article 72.1);
 • la col·locació de cartells, pancartes, banderoles, adhesius, etc amb fins publicitaris o no s’ha d’efectuar als llocs expressament habilitats (72.2);
 • es requereix de l’autorització expressa de l’Ajuntament per penjar cartells, pancartes, adhesius o qualsevol altra forma de propaganda o publicitat en uns determinats espais públics que prestin serveis específics a la ciutadania (72.3.3)
 • i l’Ajuntament podrà autoritzar, a sol·licitud d’associacions o entitats, la col·locació d’aquests mateixos elements relacionades amb activitats i esdeveniments de caràcter puntual (72.4).

Reflexionant-hi, el problema d’aquest article no és la necessitat d’autorització prèvia (al capdavall, és un model implementat a moltes altres ciutats i que evita que segons quin tipus de cartells siguin exposats al públic), sinó la falta de motius pels quals l’Ajuntament pot rebutjar un cartell determinat. És a dir, en quin supòsit no s’autoritzarà un cartell? En quin si? Com han de saber, els receptors d’aquesta ordenança, quin tipus de cartell fer per obtenir l’autorització? Aquesta absència de criteris comporta una facultat d’arbitrarietat que pot acabar generant, en molts casos, una mala imatge de l’ens públic al no autoritzar determinats cartells sense gaires fonaments legals, atribuint, com ha passat, la decisió a motius polítics.

Tot i això, és cert que l’article faculta l’ens a retirar aquells cartells que continguin ofenses, insults o descrèdits. Hauríem de preguntar-nos doncs: entra dins aquest supòsit el cartell de la Trinxera? El que s’hi conté són insults, o s’empara més aviat en el dret a la informació?  Sense ànims d’avorrir, per respondre aquesta qüestió cal remetre’ns al Tribunal Constitucional i la jurisprudència al respecte. Així, el Tribunal s’ha pronunciat sovint en favor de fer prevaldre el dret a la informació en aquells casos en que la notícia sigui rellevant per l’interès públic o es destini a mantenir l’opinió pública informada, sempre i quant es comptin amb els requisits de veracitat i interès general o rellevància pública de la informació, connectats en tot cas, a la projecció pública de la persona a que es refereix o a les característiques del fet noticiable.  En aquest sentit, un cartell d’aquest tipus, que versa sobre persones eminentment públiques, que ofereix informació de rellevància (o no ho són, les condemnes penals?) i que el teu contingut és veraç, no hauria de veure, per criteris objectius i en atenció a l’ordenança, rebutjada l’autorització municipal.

Paral·lelament a aquesta situació, dos actes més es sumen al conflicte entre l’entitat i l’Ajuntament: el primer la negativa de facilitar a la Trinxera l’ús de la sala Portal del Pardo en base al caràcter polític de la conferència i el segon, la moció que Plataforma per Catalunya entrarà al proper ple per anul·lar el conveni administratiu entre l’ajuntament i el Col·lectiu, tot instant el tancament del local cedit a aquesta i altres entitats. Sembla doncs que la història no acaba amb les sancions imposades per l’encartellada i que serà objecte de debat i votació al proper ple, on, ara si, es podran fer evidents les sinergies entre els diferents partits consistorials.

Anuncis

8 thoughts on “La Trinxera, l’Ajuntament i PxC

 1. Aquests cartells han estat més mediàtics que la resta gràcies al ressò dels mitjans de comunicació i xarxes socials. Si l’Ajuntament no hagués mogut un dit no haguessin tingut la transcendència que han ara han tingut generant un debat que pot marcar un demà en accions similars. Independenment del que decideixi el ple municipal que no té més importància, el poble que és el que interessa ha descobert coses noves d’una formació i d’unes formes de procedir i de l’actitud del consistori. En aquest cas, la Trinxera ha guanyat per golejada el partit,

  • No estic d’acord amb tu Miquel, perquè per aquesta regla de tres, qualsevol persona o entitat, sota el paraigües de la “llibertat d’expressió” pot anar penjant cartells en contra de qui no “ens caigui bé”, “no pensi com nosaltres” o senzillament “li tinguem posat el dit a l’ull” i s’acabi exposant i fent públic qualsevol idea, sigui política o no, diferent a la nostra i això pot arribar a ser perillòs i portar a enfrontaments entre col.lectius per no tenir clars els límits ètics del que és políticament correcte o no.

   Penso que si que hi ha un buit legal sobre el que és permès o no per exhibir en espais públics i que l’ordenança no queda gens clara ni explicitada on està el límit i qui o que ha de posar la ratlla del que pot arribar a ser ètic o moral del que pot arribar a ser groller i aquest és un tema de debat que es ve arrossegant des de fa molts i molts anys que en molts casos ha arribat als tribunals.

   Cal tenir tambe en compte el dret a la privacitat i on són els lìmits, perquè tothom, persones i entitats tenen drets, però també tenen o han de tenir deures i si hi ha una normativa o una ordenança cal que la compleixin totes les entitats o persones, siguin del color polític que siguin. Aquest és el principi de la democracia oi?

   Només cal veure com ha acabat el Sr. Murdoch amb el seu diari “News of the world” clausurat per les escoltes il.legals.

 2. La Bruna té raó. A més, doneu per suposat que totes les dades dels cartells són certes. I si no ho són? Llavors els de La Trinxera poden haver-se ficat en un bon embolic. Esperem que no sigui així.

 3. Sense entrar en la discussió de qui té raó en l’exposició pública dels cartells de marres,i si el contingut és ètic o no.
  M’agradaria dir en quan a la llibertat d’expressió sempre hi ha la llibertat de elecció. Cascú és prou grandet, i suposo prou intel•ligent, per obviar el que no és del teu parer o no va amb el teu tarannà.
  Jo, particularment, no li hagués fet el més mínim cas, a no ser per la propaganda generada, me’n hagués donat enseguida de que uns són contraris dels altres i no hagués fet el mínim cas.
  NO us entenc, deu ser cosa de la edat, no voleu tanta llibertat i ara em sortiu amb el dret de la privacitat d’unes persones que són publiques i a més tots sabem del peu que calcen, quina privacitat se’ls pot respectar.
  D’altre banda, quan estan els carres plegats de paperets donat telèfons amb “llogo pis”, “faig feinetes”,o “el meu amic tal es casa”, o “fa l’aniversari”, etc. on està el respecte a la privacitat. Se’ls ha multat per embrutar les parets, on està el compliment de la ordenança. No ho trobeu impúdica i immoral aquesta exhibició de la privacitat humana. Entenc perfectament el comentari del Miquel i el recolzo plenament.

  • si realment aquesta es la filosofia que volia exposar. Gràcies Glòria perquè m’ho has explicat com jo ho volia dir, però reconec que la cosa està una mica liada. gràcies per saber llegir entre unes línies més tortes que dretes.

 4. Pel que respecta a la reflexió de la Bruna, sols comentar-li que té tota la raó en quan cal un debat, exposant drets i deures, limitacions, de cara a poder fer respectar el dret cívic. Senzillament per l’exemple que he exposat de la utilització de les parets per fer propaganda de tota mena.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s