Propostes a l’aire per a la Festa Major

ARIADNA CABALLERO – Acaba l’estiu i amb ell les festes majors. De fet hi ha qui considera que l’any nou comença al setembre i no l’1 de gener. Doncs bé, ara que deixem enrere l’època més festiva de l’any, em proposo plasmar algunes reflexions que fa temps que em volten pel cap. De fet, en el darrer article de les4fonts el Frederic Porta i tots els que hi van aportar comentaris plantejaven ja molts temes interessants en aquest mateix sentit.

Bé, anem al gra! En primer lloc dir que no he aconseguit trobar el pressupost de la Festa Major del Vendrell. Seguiré buscant-lo… El que si que sabem és que s’ha reduït en un 65% respecte l’any passat. Una reducció que també s’ha donat als barris marítims en un 45%, cosa que van criticar algunes associacions de veïns.

Si no m’equivoco, al Vendrell el gruix del finançament de la Festa Major prové de l’ajuntament. No sé quina col·laboració es rep per part d’empreses del municipi (que seria interessant) ni quina quantitat es recull venent marxandatge, però sospito que poca cosa… Quan el 25 de juliol vaig anar a comprar la samarreta de la Festa Major vaig veure que poques se n’havien venut. De petita recordo que a casa compràvem el programa de la Festa. Encara tomben per casa les figures dels gegants, d’un diable, uns puzzles, un acordió de cartró… iniciativa que fa uns anys que ha desaparegut.

Fa temps que visc molt de prop també la Festa Major de Vilafranca i, de fet, ara hi visc. Sé que el teixit empresarial de l’Alt Penedès no és el mateix, i que al Vendrell no tenim grans empreses que puguin patrocinar i col·laborar com ho fan segurament les de Vilafranca. Tot i així, he observat iniciatives per finançar la festa que van des de la tradicional capta i venta del programa, la venta de samarretes, l’apadrinament de trons o el lloguer d’espais a bars que vulguin col·locar una carpa a la Rambla o en alguna plaça. A més, la recaptació de les barres dels concerts es destina a cobrir les despeses de la Festa, mentre que al Vendrell les barres de festa major es cedeixen a entitats. Els administradors de Vilafranca d’enguany demanen encara la col·laboració de la gent i asseguren que si tothom posés 10 euros, la festa estaria pagada.

Aparcant el finançament, que potser cal replantejar, però sense deixar Vilafranca, dues petites coses que valoro positivament d’aquesta festa. En primer lloc el fet que les cercaviles no passin sempre pel mateix lloc. El dia 29, Sant Fèlix surt de casa d’un administrador i el 31 d’agost entra a casa d’un altre. D’aquesta manera, la cercavila del 29 pot començar en un barri i la del 31 acabar en qualsevol altre, cosa que porta la festa més enllà del centre. Val a dir que molts balls del Vendrell intentem fer això el dia 24 de juliol, durant l’assaig general.

En segon lloc volia esmentar la participació a la Festa Major de la gent gran amb dificultats de mobilitat. El dia 15 d’agost el Ball de les Gitanes (amb les gralles del Baix Penedès) vam anar a ballar a la residència d’avis de la Muntanyeta, una cosa que no havíem fet mai simplement perquè ningú hi havia pensat. Enguany un dels galerons ho va proposar i d’aquí van sorgir més idees, com el fet que per la Festa Major o la Fira alguns balls hi poguessin anar. L’altre dia a Vilafranca vaig veure com en una de les cercaviles es reserva un tram de carrer a les persones de les llars i residències d’avis, un indret on tots i cada un dels balls s’aturen a fer de les seves. Una manera interessant també de fer arribar la festa a tothom.

Tot plegat petites propostes que tenia ganes de plasmar i a les quals de ben segur molts de vosaltres en podeu anar sumant d’altres.

Anuncis

14 thoughts on “Propostes a l’aire per a la Festa Major

 1. Hola a tothom! Fa temps que us segueixo i en primer lloc m’agradaria felicitar-vos per aquesta iniciativa, tant als impulsors com als opinadors habituals.
  Fins ara només us he llegit, però aquesta vegada he volgut intervenir per puntualitzar un parell de coses sobre l’article (que està molt bé per tant felicitats a l’ari):
  – En primer lloc informar-vos que el pressupost de la fm d’enguany ha sigut d’uns 80.000 euros aprox. segons he pogut contrastar amb diverses fonts, (per tant molta cosa no es pot fer), i és per això que crec que la idea d’un finançament privat no estaria malament.
  – Respecte al fet que diversos balls de cultura popular puguin anar a actuar a la residència de la Muntanyeta, m’agradaria recordar que els Gegants fa uns anys que hi actuen aprofitant el dia de l’assaig general, per tant en aquest aspecte (si em permeteu l’expressió) l’Embarcada no ha “descobert Amèrica”.

  • Tensa raó Jordi que els gegants hi han anat diverses vegades! En cap cas dic que ho hàgim descobert, sinó que mai ningú de nosaltres hi havia pensat i és una cosa ben senzilla de fer! De fet, ho vam fer les gitanes a títol personal, no hem parlat res amb la junta de l’Embarcada però estaria bé proposar-ho allà com també a la resta de grups de cultura popular… El dia 27 de juliol, per exemple, que molts balls no actuen fins tard a la plaça Nova potser seria un bon moment per anar-hi… són idees que les haurà de valorar la comissió de Cercavila o cada entitat si ho creu oportú! A viam si t’animes a escriure més sovint!

 2. Jo crec que amb el temps haurem de tornar a buscar finançament alternatiu a les festes majors a part del municipal. Estem en un temps que tot això ha de canviar i ha de trobar noves formes de fer-se realitat. El que s’hauria de fer és que un grup de gent que no sigui els de sempre es reunís per dissenyar una nova festa major i una fira i per què un calendari anual de festes municipals. A partir d’aquí anar configurant una festa adaptada als nous temps. Ara és el moment. A veure si la transparència i la sobirania popular es deixar notar.. Vinga va.

 3. ei ari el gegants i nans del vendrell poder fa casi 10 anys que anem a la residencia
  actuar dies avans de festa major i el galaro que va proposar anar a la residencia va diro arrel de una xerrada amb mi un dia fent un cafe,que trobo perfecte que en mica en mica altres balls vaguin a la recidencia perque la gent gran u agraeix molt i molt

  • Joan, potser el que cal doncs és més comunicació entre els grups i que iniciatives com la dels gegants es facin extensives a altres grups. T’he de dir que fa deu anys les gitanes no existíem… hehehe! En cap moment he dit que no hi anés cap altre grup i que fóssim pioners en res, sinó que si nosaltres no ho havíem fet abans era simplement perquè no hi havíem pensat. Apa, a viam si parlant-ho més grups s’animen! Salut!

 4. no solament es tracta de diners, tambè hem de parlar de esforç, treball i il·lusió, caldria veure i analitzar si fem prou tots plegats, ( comissió, treballadors, entitats etc…) per fer una festa millor, i que no ens equivoquem diners no sempre es igual a millor

  Hem dona la sensació que no es així, per exemple hem permeto qüestionar, per que solament dos dies tenen ball a la rambla, quan tothom sabem que per dos durus podrien tenir tots els dies, i que de vegades la gent gran no pot fer un altre cosa.??? i la excusa de que no hi ha peles, no si val…….

 5. Primer de tot, començant pel tema del finançament de la Festa Major, seguint amb el cas de Vilafranca, els programes (que són llibres, amb fotografies a color i àmplia informació, i no petits desplegables que gairebé costen de llegir) es posen a la venda arreu de la vila i, a més, cadascú pot fer una aportació econòmica. Mirant el 3devuit, una setmana abans de la Festa Major de Vilafranca, hi apareixía un termòmetre del finançament de la Festa, que ja se situava al 75%. També és veritat que les empreses hi col·laboren molt. Però parem-nos a pensar… Això al Vendrell funcionaría? Jo crec que no, i els motius es perquè a Vilafranca tothom viu la Festa Major, tota la vila l’espera impacientment i consideren que és el més gran que tenen. Al Vendrell, en canvi, no passa això ni de bon tros…

  Pel que fa al tema de les cercaviles, poso en dubte la funcionalitat de la Comissió de Cercavila. A Vilafranca, Sitges, Tarragona, etc. no em consta que tinguin cap comissió d’aquest tipus i les cercaviles llueixen moltíssim més. A més, els hi trobo molt més de sentit, ja que al final de cada una d’elles hi ha el patró o patrona de la localitat i tothom qui el vol acompanyar, que al cap i a la fi, la festa es fa en honor seu. Als membres dels grups, a més, se’ls veu gaudir molt més, hi ha molt de públic, són més lleugeres (les cercaviles del Vendrell avançen molt lentes)… I mireu les dues que tenim, la del 26 al matí i la del 27 a la tarda/nit: hi ha molt poc públic. I Ariadna, jo també sóc partidari de fer variar els recorreguts de les cercaviles.

  I també afegir que a la Residència de la Muntanyeta, també hi hem assistit algun cop l’Agrupació Musical Santa Anna, i la veritat es que és bastant gratificant veure les cares d’alegria i d’emoció que posen els que en el seu dia van tirar El Vendrell cap endevant.

  Per últim, també m’agradaria dir la meva sobre una part de la Festa Major que no es veu. Parlo de l’ambient. Aquest estiu he recorregut diverses festes dels pobles i ciutats del voltant, i quan vas pel carrer et fan saber que és festa gran: els carrers són més plens que mai, plens de banderes del poble o ciutat, amb temàtica de Festa Major a aparadors i locals de tota mena, veus que la gent ho viu de veritat i moltes coses més que no són fàcils d’explicar però que en el seu moment els notes, etc. Doncs al Vendrell, aquest ambient mai l’he trobat. I és el que més em preocupa d’aquesta Festa Major que tenim.

 6. Bones!

  EStic d’acord amb lo que diu l’Alvaro, per a un sector del comerç i població general de Vendrell, la festa major la veuen com un estorb i molestia i no com la gran festa de la vila. aixó crec que es degut a, com s’ha dit altres vegades, que les politiques de creixement de la vila han convertit el Vendrell en ciutat Dormitori de barna i tgn, hi ha un sector gran de la població que no sent com a propi el poble i no sap gairebe res de les seves festes i tradicions. la presencia de moltes urbanitzacions disperses, que fan la seva “vida” propia allunyada del centre, no hi ajuda gens.

  Per altra banda, crec que ens cal reflexionar sobre el model de festa major, però sense ser excessivament destructius, jo crec que tenim una bona festa major perque tenim un bon teixit associatiu que s’ha ha anat treballant desde fa molts anys per donar lo millor de Vendrell. Tambè cal tindre en compte que al Vendrell tenim tambè les festes dels Barris i la festa de Santa Teresa que , en algunes ocasions, es viuen amb la mateixa intensitat que la festa major.

  l’Ari comentava lo del merxandatxe, es veritat que cal buscar formules alternatives, es podria provar lo del apradinament, o de recollir fons a traves de la xarxa (verkami o altres plataformes similars) per a certs actes concrets.. lo de les figures i programes “grans” de festa major, jo tinc parents a Vila i m’han dit que costaven 20 o 30 e. cada un, jo considero que son cars. De totes maneres qualsevol forma de finançar-se tindra exit o no depenent de la difusió que se fagi.

  Lo de extendre la festa major a tota la població, es vital que es fagi. es molt bona inicativa la de portar les gitanes o els gegants a la residencia d’avis, tambè s’hauria de portar durant el curs a les escoles ( crec que ja es fa). aquest any el Nostrefoc l’hem portat al Tancat com una forma d’apropar la festa a aquest barri…

  En relació a le barres de festa major, joc crec que, com ho fem al Vendrell, es una bona forma de finançar les entitats en aquests temps.

  En resum , crec la festa major de Vendrell es millorable, però te el seu potencial i cal treballar-la i mantenir el que funciona. tambè cal tindre en compte que alguns del problemes de la festa que descriu l’Ari en el seu article son problemes , no de la festa en si, sino en general del Vendrell.

  perdoneu per la xapa.

 7. Un comentari breu i que dirigeixo a TOTES les entitats:

  Està clar que hi ha coses de la nostra Festa Major millorables, però la primera de totes (com a mínim la que veig més important) és que les entitats participants sumin a l’hora d’organitzar-la i aportar idees. Que deixin d’atacar-se públicament i de culpar-se per tot.

  A partir d’aquí potser aquesta característica tant vendrellenca de fer crítica destructiva a la lleugera començarà a canviar… (que quedi clar que no ho dic pel que dius a l’article, Ari! És a nivell general!)

 8. Vilafranca, vilafranca, vilafranca… a vilafranca a vegades la caguen (i molt). tampoc ha de ser una festa on emmirallar-se. deixa molt q desitjar. durant anys, el dèficit que deixaven era superior al pressupost que tenien altres pobles x les seves festes.

  les processons? pèssimes. els balls fan masses parades, les processons es fan molt llargues. i tot el dia amb el sant amunt i avall

  i per no parlar d’aquell drac, que mai han volgut fer cap prova per saber exactament de quan és.

  I el marxandatge que tenen és molt dolent. per cert, què tenen?

  ah, això si, sort q en tenen dels castells, sort… 10.000 persones diuen q hi havia el dia d sant fèlix?

 9. Estic d’acord que, com apunta l’últim comentari, Vilafranca no és la panacea universal. Segurament tindran moltes coses a millorar, com a tot arreu.

  Dit això…dir que, igualment, ens passen la mà per la cara en la gestió de la Festa en sí. Potser, doncs… necessitem un model de festa totalment diferent perquè està clar que no podem competir amb una festa que, ells mateixos (i això sí que és portar la pedanteria fins a l’extrem) consideren la més popular. Sense comentaris al respecte d’això.

  Aquesta tasca duta a terme pels gegants la desconeixia. Totalment. Bravo per les gitanes, per sumar-s’hi. Però…perquè no ho apliquem als actes a plaça? Recuperant aquesta idea de reservar espais a la gent d’aquests col·lectius. I l’escola Garbí? Els grans oblidats molts cops d’aquests actes, i que també existeixen.

  Es necessita un nou cop de timó amb la gestió de les festes d’aquesta vila. I gestió implica la gent al capdavant, la promoció econòmica i alhora social, la programació estable d’actes culturals i festius, que Cultura i Festes vagin de bracet… Tantes coses!

 10. Jo, crec, que el finançament de la festa Major de Juliol l’han desquartitzada per complir amb les altres festes dels barris i de les platges. Si volen que els veïns dels seus barris es facin la festa, han de començar a recollir els calerons a l’endemà d’haber acabada la festa. I que l’aportació econòmica sigui zero . Els calers de la festa més important de l’any ha de ser la Festa Major. Agradi o no agradi, els nostres polítics s’han carregat la festa més important de l’any, per omplir de vots a les urnes municipals. El què hauriem de fer és rocollida de signatures per no polititzar-la i que els ciutadans escollin la millor opció.

 11. He anat seguint les notícies sobre la festa major de Vilafranca per diversos mitjans. Independentment dels models, de l’afecció (o desafecció, més aviat) dels vendrellencs a la seva festa major, dels percentatges econòmics que es destinen a les diferents festes, em quedo en el fet del finançament de les dues festes majors.

  A Vilafranca, sent només 5 administradors, aconsegueixen finançar com a mínim, i per la última notícia que va sortir, el 75% de la festa, cosa que els permet dur, en aquests temps de crisi, grups tan punters com Mishima. Si mireu a la web de la FM de Vilafranca veureu la quantitat d’empreses i administracions que han col·laborat amb la festa (http://www.festamajorvilafranca.cat/html/estanambnosaltres/index.html), fet que indueix a pensar que si aquí al Vendrell no participa gairebé ningú és perquè no s’hi posen les ganes suficients, perquè independentment de la desafecció del comerciant a la festa, col·laborar-hi és promoció del negoci, i una cosa pot veure’s compensada amb l’altre.

  Pel que diu el Jordi Graell, el pressupost d’enguany per la festa major del Vendrell ha sigut ínfim en relació als anys de bonança on portàvem Mago de Oz, però potser superior al que vindran en els propers anys, més tenint en compte la situació de l’Ajuntament. Cal veure que es vol fer, si començar-se a buscar la vida i saber vendre la Festa Major del Vendrell a les empreses per recaptar fons, o quedar-se assegut i lamentar-se dels anys daurats on obries el calaix i no el podies tornar a tancar dels bitllets que hi havien.

 12. Molt d’acord amb la Liliana. Com sempre, al Vendrell, és molt fàcil criticar, però a l’hora de treballar, la cosa ja canvia… El dia en que de veritat es començi a TREBALLAR per la Festa Major, aquesta canviarà positivament.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s