Festes amb raó?

FREDERIC PORTA SERRAMIÀ

Des de començaments de juliol amb les Festes dels Barris, dels quals en vam fer un seguiment al bloc, a la vila hem pogut anar encadenant diverses festes, totes elles repartides per l’ampli terme municipal que tenim. Festes a les platges, a les urbanitzacions, la Festa Major de Sant Vicenç de Calders… Festes i festetes que fan que tinguem un estiu carregat d’actes i celebracions.

Dit això, aquest escenari idíl·lic fa pensar si realment el model que tenim adoptat és el més idoni, o si més no, si és el més sostenible econòmicament. No cal entrar a debatre el contingut, la forma de les festes, sinó el fons: Cal que tinguem adoptat un model, el ja àmpliament conegut per tots com “cafè per a tothom”?

I és que per poder debatre el fons, i malgrat que les comparacions són odioses, hem de veure com ho fan els nostres veïns i no tant veïns: concentrant els recursos públics a una finalitat i ben potent. I és més, els responsables de les programacions d’aquests actes es mouen perquè el sector privat s’involucri, es creguin la cultura popular com una plataforma de difusió de propaganda important, i alhora es creguin el model de festes que estan programant. I sinó, els nostres estimats veïns de l’Alt Penedès ens en poden donar unes bones lliçons…

Un dels exemples clars d’aquest model per posar en dubte són les Festes a les Platges. Tothom ha de tenir la festa a la porta de casa? És realment necessari dur a terme un correfoc al Francàs? Hem de duplicar i triplicar actuacions musicals el dia de Sant Joan perquè la gent a les platges no hagin de canviar ni de vorera per fer la revetlla? No es poden agrupar els actes en un barri marítim cada any, anant-se alternant?

Es pot entendre la postura del polític que ha de tenir contenta la parròquia guiri, perquè sinó l’any que ve no vindran a gastar i llavors el nostre estimat poble gairebé haurà de viure de la caritat. Si més no, i com hem dit molts cops, hi pot haver crisi, però no crisi d’idees. Per exemple, si les aplicacions als mòbils són el pa de cada dia, perquè no se’n pot tenir una amb tota la programació cultural i festiva de la ciutat? El Vendrell està present a Synctur, una plataforma mòbil (però amb registre previ i comandada per tercers… per tant no és ben bé el mateix). Potser són aquestes decisions, les que requereixen una inversió mínima comparat amb el resultat, una repercussió màxima les que s’haurien de potenciar: newsletters culturals, promocions via aplicacions mòbils, xarxes socials… Gairebé tothom té internet al mòbil, i és la manera més fàcil i ràpida d’arribar al públic i també a tots els que vivim al Vendrell.

Una de les proves més fefaents és la d’ahir, dimecres, al cicle “Música a la Vila”. La plaça del Tívoli plena…de gent del Vendrell. Res a dir, perquè també les programacions culturals són per a tots, però on són els estiuejants que troben lloc per aparcar i una oferta gastronòmica, comercial i cultural que els porti a venir a passar la tarda al centre (i gastar, està clar) per, finalment, gaudir d’un concert de música tradicional, i a més gratuït?

Així doncs no només s’hauria de treballar perquè les festes i la cultura siguin punt de trobada de platja i El Vendrell “poble” durant l’estiu, sinó durant l’any. Una bona proposta és “Sal del mar y entra en El Vendrell”, que vol que aquesta distància es torni més petita amb la cultura com a fil conductor. Falta, doncs, seguir-hi treballant des de l’Administració: que les festes i les promocions de la cultura a la vila siguin per tots més potents, atreguin més als de fora i als de casa i generin sinèrgies entre platges i poble, perquè ara per ara, tal com diuen: El que mucho abarca poco aprieta. I en aquest poble d’això en sabem, malauradament, massa!

Anuncis

11 thoughts on “Festes amb raó?

 1. Jo crec que s’hauria de treballar per una festa major de tots i no com ara que en tenim una per barri i molts cops com el cap de setmana passada amb actes paral·lels a Sant Salvador i el Francàs. No és temps per aquests excessos. Però clar els polítics no cedeixen perquè sinó no donem festa a la gent podem perdre vots que és l’única causa que justifica la política que tenim en el tema de festes. El que faltaria ara seria un programa de festes del barri, encara que fos un pdf per descarregar. Jo no l’he trobat i tu? no cal fer grans llibrets sinó un full que es pugui descarregar.

  • Estic d’acord amb tu, Miquel. No es fa el mateix tracte per les Festes del Barri del “poble”, que per les Festes de les Platges, que també són barris marítims. Fer programes en PDF per a mòbils costa 0 o gairebé 0, però llavors entrem en si hi ha els tècnics necessaris a la Casa Gran per poder-ho fer sense que suposi un cost extra per a l’organització. Molt a dir d’aquest punt de vista…

 2. Crec que tens tota la raó. Si agrupessin el pressupost que suposa tanta festeta, podriem tenir una festa “major” i no una festa.

 3. Jo tambe estic totalmet d’acord , ha mi personalment m’ha fet molta ràbia tanta festa quant ha casa ens hem d’estrenyar el cinturó perque cap de nosaltres te feina i vas a l’ajuntament a demanar ajuda i res !!! pero per festetes si , que mes dona si no podem menjar ? a ells que , nomes els importa tenir l’estatus ven al per cara a la galeria pero despres et persones allà i tot son negatives , com molts de nosaltres s’urien de trobar ja veuria-ho com afluixaben de tantes tonteries !!!

  Salutacións .

 4. És la meva primera intervenció, i tot i que intentaré ser el més breu possible, us vull felicitar per la feina feta fins ara en aquest blog, perquè, a banda de donar veu a la gent, si hi ha algun polític una mica llest veurà que, canals com aquest, són molt vàlids per saber què pensa, inquieta i li molesta al ciutadà del Vendrell (en cas que n’hi hagi algun que li interessi durant els 4 anys de la legislatura, és clar, no només els últims 6 mesos).

  Dit això, i sense voler entrar en cap confrontació, m’agradaria lamentar aquest pensament de “càrrega” que suposa dedicar esforços per fer actes a les platges. Entenc que per a molts, per no dir tots, els barris, la FM del Vendrell i les diferents festes de la Vila cobrin tota o la major part de la importància en termes d’ interès. Entenc que es parli de retallades (si no m’equivoco totes les entitats i actes les han patit poc o molt) i de voler comprimir recursos encaminats a objectius comuns per aprofitar difusions gratuïtes o més econòmiques.

  Jo, com bé saps, visc a Coma-ruga, gaudeixo de totes les festes del Vendrell i hi participo tant com puc, però el que em costa d’entendre és que se li resti importància al volum de gent que atrauen les platges i del que suposa, en termes econòmics, per la gent que hi viu tot l’any i, sobretot, la que de l’estiu hi viu l’hivern (sense comptar el que suposa per la Vila, si tenim en compte que quasi bé per fer una trista fotocòpia, comprar una sabata o revelar una foto has d’enviar a la gent al Poble) tenir un potencial turístic d’aquestes dimensions.

  Al Vendrell, castell de focs i encesa del campanar. A la platja, per fer un castell de focs per St.Joan (ja no cal imaginar-s’ho fer la FM), oblidat de feia un temps, es va haver de demanar “4 durus” en concepte d’ajuda als establiments del passeig. Al poble embarcats fins dalt el 26 i 27; a la platja la imatge de St.Ramon cada any sembla més una processó…

  No pretenc equiparar una cosa amb una altra; no hi ha d’haver 10 balls populars ni 15 grups de foc, no cal intentar el pilar de 6 ni la Td8 ni convidar colles forasteres de cap tipus. El que vinc a reivindicar és que a la platja hi ha una “vaca lletera” que des del meu punt de vista s’hauria de cuidar més, perquè de ben segur que tothom hi sortiria guanyant. Parlem de festes, però podríem parlar de paviments, voreres, rotondes, teatres, accessos…però això ja són altres temes.

  Au, ja teniu la meva primera aportació, felicitats de nou i per molts anys!

  • Estic d’acord amb tu que la platja és, a efectes pràctics, la gallina dels ous d’or. I que, per tant, s’hauria de cuidar més, no només mirar-ho de tant en tant. El fet és el que apuntes: hi ha al·licient per poder desestacionalitzar el turisme o, en altres paraules, fer que potser es plantegin venir-hi a viure? No hi ha al·licient a un lloc que per fer una fotocòpia, com dius, has de fer 5km en cotxe, gairebé.

   Dit això, crec que hi hauria d’haver una racionalització de les Festes, i això no vol dir menystenir les platges, però sí fer-ho més “sostenible” tant al “poble” com als barris marítims. La meva reflexió va per aquí: concretar-ho, compactar-ho. Que tothom pugui recordar (per exemple, els del “poble”) que X dies són les Festes de les Platges i guardar-les a l’agenda.

   Moltíssimes gràcies per aquesta primera aportació, esperem que no sigui l’última. I, igualment, si ens voleu escriure us convidem a fer-ho! Tenir una visió des de les platges pot ser molt enriquidora!

 5. Tot i estar d’acord en part de l’article crec just i necessari afirmar que hi ha detalls no del tot certs. Per exemple per la revetlla de Sant Joan no recordo actes musicals per triplicat anunciats i pagats per l’Ajuntament. Que recordi n’hi va haver 2: a la platja per la gent jove i al parc Tabaris per a totes les edats. Puc ben assegurar que el pressupost que l’Ajuntament destina a totes les actuacions musicals a les platges comptant Sant Joan i Festes d’Estiu no arriba ni a igualar el preu de les orquestres, havaneres, etc. (sense entrar en concerts) de la Festa Major del Vendrell. També cal tenir en compte que hi ha moltes festes d’urbanitzacions les quals s’autofinancen soles i d’altres on l’aportació de l’ajuntament és mínima. Hem de ser més curosos a l’hora d’analitzar segons quins actes ja que ni tot ho paga l’ajuntament ni tot el que es fa té el preu que sembla que hagi de tenir…
  Oi que no trobaríem ni just ni encertat afirmar que potser caldria suprimir les festes del barri perquè no cal que tothom tingui la festa a la porta de casa i menys faltant menys de 3 setmanes per la Festa Major? Doncs aquesta apreciació també pot ser i ha de ser aplicable a les festes de les platges.

  • Benvolgut Albert,

   No he anomenat anys, i crec i hi posaria la mà al foc que altres anys als veïns pròxims a l’Ermita de Sant Salvador se’ls hi ha pagat un grup. D’aquí ve el duplicat i triplicat. No entro a quines són les partides que destina l’Ajuntament a les festes, la crítica de l’article és a que no crec que sigui moral i ètic viure d’inèrcia i no replantejar-se el model actual de festes, que potser no és el més indicat.

   Crec que assimilar les Festes dels Barris a les Festes de les Platges és una comparació poc encertada. Quina és la història darrera de les Festes dels Barris? Tenen tradició històrica i, és més, molta gent les espera molt més que la pròpia Festa Major. Podem dir el mateix de les Festes de les Platges?

   I igualment, utilitzaré una mirada semblant a l’argument de les festes de les urbanitzacions: les festes dels Barris es co-financen, i l’aportació de l’ajuntament és un 25% del què representa el global de la festa. Igualment pensem i plantegem-nos si realment l’Administració ha de col·laborar econòmicament amb festes i festetes quan ja n’organitza unes.

   • Si entres en l’argument de que no cal que tothom tingui la festa a la porta de casa es fa inevitable que algú t’ho pugui comparar amb les festes del barri. Festes que, com bé dius, estan subvencionades (cada vegada en un percentatge inferior) per l’Ajuntament. Tan sols em refereixo a que si utilitzes aquest argument és fàcil que, probablement d’una manera injusta, algú et compari festes de barri amb tota la seva tradició amb d’altres festes amb menys pes en la tradició.
    Potser les festes de les platges no són tan esperades com les festes dels barris o la Festa Major però el que si que et puc assegurar que en els balls de nit de les platges la partició és altíssima. Desconec si en la resta d’actes (foc i cultura popular) la participació ciutadana és destacable.
    Per altra banda entenc que s’ha de modificar el model donada la situació econòmica actual. Per tan està de menys anomenar festes de Sant Joan d’altres anys. I en tot cas aquest any per Sant Joan hi va haver un castell de focs pagat per comerciants, una festa a la platja teòricament autofinançada pels propis productors de la festa i ball al Tabaris aquest si pagat per l’ajuntament amb un pressupost molt inferior a d’altres anys. No creus que ja és una reformulació del model?

 6. El problema que tenim actualment és que durant molts anys hem viscut de la cultura gratis. Que tots els concerts que es programen a les Festes Majors (o Fires i Festes, en el meu cas) han de ser gratuïts. I no, no és això. La cultura té un preu i no tot pot sortir de les arques municipals.

  Com ja dius, és totalment inacceptable que s’organitzin dues festes nocturnes paral·leles. Sigui a dues platges diferents o a dues places d’un poble de 12.000 habitants. Cal gastar el (poc) pressupost que hi ha en cultura d’aquesta manera?

  I sí, falta promoció. Molta promoció. Falta reinventar-se. Donar pas a nova gent. I creure’ns la cultura tradicional que tenim.

 7. Aquest tema sobre les festes als barris marítims i urbanitzacions al Vendrell dona per a molt, com ja ha estat comprovat. I jo sóc dels que penso que és insostenible mantenir tantes festes i tants actes (molts cops repetits) en llocs tan propers i gairebé dintre del mateix període de temps (primera quinzena d’agost).

  La meva pregunta és: com podem portar a terme cada any 4 castells de focs (Sant Joan, Sant Salvador, El Francàs i Coma-Ruga), 2 cercaviles de foc, diverses cercaviles de cultura popular, diversos balls de nit… als barris de les platges? Arribem fins a un punt que aquest tipus d’actes es solapen, com va passar diumenge dia 5 (al Francàs hi havia la cercavila de foc i a Sant Salvador el castell de focs, que el dia abans s’havia fet al Francàs).

  A més, com diu el Marc G., les platges si que atreuen gent, però als actes que s’organitzen a les Festes d’Estiu, tampoc són gaire concorreguts. A la cercavila de cultura popular de Sant Salvador hi havia poca gent i la gran majoria eren banyistes que s’apropaven al passeig a veure els grups; a la cercavila de foc del Francàs, (excepte al començament de la cercavila, davant del Camping i a les pistes a on finalitza) hi ha molt poca gent; a la cercavila de cultura popular de Sant Ramon, més del mateix (a més de que es un recorregut molt llarg i molt caloròs). I així podríem anar dient…

  Perquè no es podrien unir les Festes d’Estiu i que s’anessin celebrant cada any en un dels tres barris marítims? Podríem tenir un sol castell de focs, una sola cercavila de cultura popular, una sola cercavila de foc, menys balls de nit, menys actes repetits als diferents barris i, en definitiva, l’Ajuntament estalviaria una despesa que potser és excessiva per als temps que corren i, de totes maneres, tothom, tant els del Vendrell com els visitants, gaudiríem d’una bona Festa d’Estiu en un dels tres barris marítims.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s