El Barri del Serrallo estrena les Festes del Pa Beneït 2012

M.CARME JUNCOSA

Aprofitant que comencen les Festes dels Barris, i tenint en compte el to crític amb què es pensen i realitzen les falles per part de cadascuna de les Comissions de Barri,  és inevitable traslladar al bloc els aspectes que, pel seu contingut,  poden ser més interessants, tant de les festes en sí  com, sobretot, de les elaborades falles.

Divendres passat, al migdia, sentíem els primers coets que donaven el tret de sortida a les Festes dels Barris del Vendrell , que s’inauguraven dissabte amb els diferents actes organitzats per la Comissió del Barri del Serrallo, a qui cal felicitar, primer, per fer posible la continuïtat de la celebració de la festa malgrat les dificultats i després, per la feina feta.

Doncs bé, dit això, i després d’un dia d’activitats i de la tradicional passejada de les parelles del pa beneït pels carrers del Barri, arribava l’hora d’anar a “llegir la falla”.

D’entrada, sorprenia la seva estructura en forma d’elefant,  amb un seguit de gags i bons “regals” sobre actuacions que han marcat l’activitat política i social del poble durant aquest any. Una estructura que, per la seva originalitat i aconseguida realització, de ben segur que no va deixar a ningú dels assistents indiferent.

D’entre els gags que es podien llegir a la falla, i al marge dels típcis temes sobre el del deute de l’Ajuntament, la retirada de contenidors i les retallades, també apareixien gags sobre la inauguració de VIPS, les restriccions a l’entrada de la Plaça Vella el dia de l’encesa del Campanar, i un altre sobre les “relíquies” que es podrien trobar fent reformes al Portal del Pardo l’any 2156: passadissos secrets dels funcionaris, bandera blava de Sant Salvador, petaca requisada durant el Carnaval, Carnet d’atur i rebut d’hipoteca impagat…  Tots ells molt suggerents i expressats amb el típic to amb què se’ns presenten cada any les falles. Us en deixo algunes fotografies:

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Ara bé, de tots els gags, destacaria el  que tractava sobre la imposició del pagament de la taxa dels Guals, per ser  un tema que realment ha portat molta polèmica al poble.  D’una banda, per la retroactivitat amb què se n’ha exigit el pagament, i de l’altra, pel fet d’exigir-lo a tots aquells que comptessin amb entrada i sortida de vehicles rodats i que travessessin la vorera (bé públic) fent-ne un ús privatiu o especial, sense tenir en compte si disposaven o no de vehicle rodat, ni si utilitzaven la porta amb aquesta finalitat.

El Barri del Serrallo ja ha donat per acabada la seva festa, però ni les activitats, ni la festa, ni les falles s’acaben aquí… encara queden més barris. Així que les panaderies ja poden anar preparant coques per beneir, els veïns  ja poden pensar i preparar els sopars de carrer i els més matiners haurien de començar a prendre consciència de què probablement tindran dificultats per dormir…  Ahir, de fet, ja vam poder sentir els coets que marcaven l’inici de la festa del Barri de França i força gresca pels carrers de la zona al llarg de la tarda.

Després de tot això, només queda dir, tant als Vendrellencs com als forasters,  que veniu al poble, passegeu, llegiu les falles i participeu als actes que s’organitzen,  perquè hi ha molta gent implicada al darrere que s’esforça per garantir que, malgrat la crisi, puguem tenir unes festes com cal.  I ho estan aconseguint. És increïble veure com tanta gent es mou per fer possible aquesta festa, i encara ho és més comprovar que la majoria d’ells són gent jove . És aquest l’esperit el que necessita el Vendrell per créixer com a poble!  Bons “Barris” a tothom!

Anuncis

2 thoughts on “El Barri del Serrallo estrena les Festes del Pa Beneït 2012

  1. Doncs sí, molt treballada la falla del Barri del Serrallo, però l’estructura de l’elefant no creus que representa l’elefant al qual va disparar el Rei d’Espanya? Jo vaig interpretar això per la corona que porta i pel tret que hi ha en una de les potes del darrere. Bones festes del Pa Beneït!

  2. Molt interessant aquest article per dos vessants: primer de tot perquè la seva autora s’atreveix per primer cop per un tema popular tractat d’una forma popular deixant una mica de banda la temàtica més seriosa i la segona perquè aquest cop el tema és un dels més populars de casa nostra que molts cops no són el prou valorats que es mereixen. Com veiem a les falles, es critica molts cops als ajuntaments i totes les potes d’aquest gran pop, però també hem de pensar en les persones anònimes que fan que aquestes festes del barri siguin populars i molt molt concorregudes per part de propis i estranys.
    Estic d’acord amb l’Àlvaro sobre la interpretació de l’elefant, però hem de deixar que cadascú faci la seva lectura. Com més visions hi hagi més ric és un text i més arriba a la gent perquè cadascú se’l fa seu.
    Realment la temàtica de les falles és com un resum del darrer any a la vila. Allí veus un repàs en clau d’alguns temes que han estat notícia en el darrer any. Però una de les virtuts és la interpretació d’alguns gags que hi ha molta gent que se li passa per alt sinó està al tanto del dia a dia del Vendrell en clau popular. Un gran article ideal per aquesta setmana en què ca dia dia és festa major d’un barri. A gaudir-ho tots plegats i a donar vida a aquesta activitat centenària tan nostrada que encara té un poder de convocatòria que molts actes de festa major ja voldrien..

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s