Un Vendrell brut

LILIANA V.CALMET

Just fa uns mesos es començava a aplicar l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) als treballadors de la neteja del Vendrell, tot deixant a l’atur 12 persones durant un any. Com tots, aquest procés “d’ajust laboral” no va ser pacífic, i mentre que els sindicats denunciaven que una reducció de la plantilla comportaria un servei “precari i tercermundista”, des del Consistori es declarava que pràcticament no es notaria cap afectació, aconseguint mantenir la neteja dels carrers en el mateix estat que sempre.

Doncs bé, ja fa una setmana que surto fixant-me que cada dia els carrers estan més bruts. Potser és perquè el carrer on visc hi ha aquells arbres emprenyadors de flor groga que ara està caient i que s’està acumulant a les voreres i al marge de la carretera sense que ningú hi vingui a passar l’escombra. Potser és també perquè al mig de la vorera, just al costat de casa, hi ha una taca produïda pel que sembla ser un vòmit i que ja fa una setmana que hi és sense que hagi sigut netejada amb condicions. Sigui com sigui però, entre una cosa i l’altre la imatge del carrer és lamentable.

Més enllà d’aquests casos concrets i que trobo més evidents per veure’ls dia a dia, en les altres zones la neteja dels carrers en les altres zones no millora. El centre està brut, de dia, i molts cops de nit: a vegades passejar-se pel carrer Alt és haver d’anar evitant caixes de cartró, papers, o bosses de brossa que els comerciants deixen – ordenadament però potser no encertadament – a les portes de les seves botigues per a ser recollides, però que el vent o a vegades persones poc cíviques s’encarreguen d’escampar-les al llarg de tot el carrer. I tot i que val a dir que aquesta situació no pot atribuir-se a l’ERO del servei de neteja ja que fa temps que passa, contribueix a crear del Vendrell una imatge de ciutat bruta.

Ara bé, que el Vendrell no és una ciutat neta no és quelcom que ens hagi d’agafar de nou. Buscant notícies per aquest article he anat a parar a aquest web de l’Ajuntament del Vendrell que sembla ser el resultat d’alguna enquesta que es devia fer ara ja fa un temps sobre l’estat dels carrers i la situació dels contenidors. La queixa estrella és la brutícia dels carrers, mentre que la segona és la falta de contenidors de vidre i de paper per a reciclar. No sé quants anys té aquesta enquesta, però avui en dia jo escriuria igualment que els carrers estan bruts. I molta gent escriuria que sí, que de contenidors de vidre i de paper ja en tenim, però que ara ens falten, de nou, els contenidors per reciclar la brossa orgànica (tema que fins i tot s’ha posat en coneixement del Síndic de Greuges de Catalunya, de ben segur a causa de l’obligació legal de prestar aquest servei). Ara bé, ja ho diuen: la història és cíclica, i ni tan sols El Vendrell se’n salva, d’això.

Anuncis

21 thoughts on “Un Vendrell brut

 1. Totalment d’acord ,al meu carrer també es molt brut , cosa que acabo fent jo cada dia de la vergonya que hem fa que a la meva mateixa vorera estigui ple de papers , cigarretes , etc etc . en fi , queda tot dit !!

  • Si llegiu la noticia al setmanari gratüit “Notícies Tarragona”, a la pàgina 17, sota el titulars “El Pressupost pel 2012 prima l’estalvi i aposta per reduir la inversió en un 8%”, en un dels paràgrafs la noticia comenta: …En aquesta linia, els comptes municipals preveuen renegociar els contractes a la baixa pel que fa a escombreries, neteja viària, vigilància d’edificis públics i altres serveis…”

   També es comenta l’ERO parcial de Ràdio i Televisió El Vendrell, pero curiosament en cap moment es proposa un ERO parcial o total (estaria bé fins el maig del 2014) del consistori municipal. No haurien de ser els nostres representants els primers en donar exemple i renegociar els seus sous a la baixa? i no els serveis bàsics que afecten el dia a dia a la ciutadania?. Senyors polítics, no anem bé, no tot s’ho val i penso que en aquests moments és molt més important un ERO al consistori municipal que als serveis de neteja, escombreries, seguretat ciutadana…al cap i a la fi, tots els regidors ja tenen altres sous privats i com a bons representants públics haurien de donar exemple perquè ells poden capejar la crisi molt millor que el pobre treballador que el deixen al carrer o li retallen un 20% el sou

   • aquests mitjans com Noticies tarragona o l’opció el més interessant són els anuncis. La resta és un copy paste amb una clara tendència polítca que és nota de lluny només mirant les fotos de qui surt i els titulars. No perdis un segon és com si fos un tríptic d’uns gran magatzems que utilitza aquest format per vendre fum amb perfum de gran basar oriental. No perdis el temps. fes-me cas Bruna.

 2. Liliana, tens tota la raó del món. Ja he dit en altres comentaris, que el Vendrell és un poble brut, trist i gris, és un poble lleig on hi ha enormes contradiccions entre el que es vol vendre als turistes i el que realment tenim al nostre municipi.

  És un poble que no ha evolucionat i que en temes de neteja, cura dels carrers i manteniments de façanes d’edificis, planificació urbanística del centre històric, gestió de residus i medi ambient, estem encara a les beceroles com a principis dels anys de la transició democràtica.

  El lema El Vendrell tot l’any, caldria afegir-hi, El Vendrell tot l’any brut, trist i gris. Sort en tenim que gaudim d’un clima mediterrani excel.lent, amb molta llum i molta lluminositat, perquè si tinguessim un clima atlàntic amb plugues i boires tot el dia, i amb la bruticia que s’acumula dia a dia, el mal estat de la riera de la Bisbal i de la riera del Barri del Puig, la confluència entre les dues rieres a la carretera de Sant Salvador plena de bruticia; en fi que en podriem enumerar un seguit de carrers, places i altres indrets on la neteja brilla per la seva absència i la sensació que té el visitant quan arriba a la vila és de deixadesa total.

  Però com sempre qui ha de gestionar tots aquests temes i gestionar-ho de manera eficaç, prefereixen seure darrere d’un despatx, callar, no fer declaracions compromeses i esperar el 25 de cada mes per cobrar el sou municipal i que els carrers estiguin més o menys bruts, que les rieres estiguin en estat lamentable tot i les queixes dels veïns als polítics pocs els importa.

  He parlat directament amb un treballador de la neteja i diu que els estan explotant cada vegada més, que cada vegada han d’assumir més i més carrers amb les mateixes hores i que com que no poden obrir boca, dons a callar perquè sinó amenaces i al carrer.

  I així anem tirant, perquè qui dies passa, anys empeny i ara, aquests polítics que ens governen, tenen tres anys de renda abans no comencin a fer les “actuacions d’emergència i de neteja” un mes abans de les eleccions del 2014. Llavors, recordeu, que tot seran netejes, senyalitzacions de carrers, posades de primeres pedres i construccions a corre cuita d’equipaments ara totalment aturats.

 3. Des del meu punt de vista, el pitjor que té El Vendrell pel que fa a brutícia són les pintades i cartells a parets i façanes; llaunes, bosses i plàstics a terra; façanes del centre molt degradades; etc. Evitar això és feina de l’Ajuntament, però està clar que tots podem contribuïr a que no succeeixi. Però també hi ha el tema de les rieres que és una situació molt pèssima. En ple centre del Vendrell, passar pel costat del torrent i veure tota mena de brutícia, males herbes, pintades, etc. fa molta vergonya. I ja no parlem del Pont de França… un element tant tradicional i conegut de la vila, i que es trobi en aquest estat, és molt pèssim. Quan passeu per allà, fixeu-vos-hi bé.

 4. A Albinyana no tenim escombriare i la gent neteja el troset de la seva casa i no hi ha papers ni res. si que una part de la culpa sembla que la pugui tenir l’administracio, però tothom hi ha de posar el seu granet de sorra. Només cal veure els contenidors mig buigs amb bosses fora, la poda escampada per arreu. Clar sinó som més cívics entre tots ja podem posar un escombraire darrera de cada ciutadà. Aquí manca una mica d’ètica de tothom. El vendrell es brut perque potser una part del seus ciutadans ho són o només té la culpa l’ajuntament?

  • Hi ha una dita molt antiga que diu: “La bruticia crida a la brutícia” i és veritat que la ciutadania pot contribuir a mantenir més nets els carrers, ensenyant els seus fills a no llençar papers al terra, a guardar-se els embolcalls del berenar a la motxilla i llençar-los a l’arribar a casa, i per aquí comença un aspecte important del civisme, però també és veritat que no tot ho pot fer la ciutadania, i el que cal és que primer que tot, des de l’Administració no es facin actuacions puntuals i de cara a la galeria (com la neteja dos vegades l’any de la Riera de la Bisbal), que són diners malgastats i llençats directament a les escombraries, perquè al cap de quinze dies, i segons els veïns, ja torna a estar igual de bruta i maldeixada; cal que veritablement hi hagi un pla dissenyat amb el cap per les persones que realment en saben i que d’una vegada els diners es gestionin de manera que les actuacions siguin efectives, i això no es feina dels ciutadans, sinó dels qui han votat els ciutadans perquè els representin.

   Cal primer que tot que a les persones que ens fan diàriament la neteja de tots els nostres carrers, se’ls tracti amb respecte i dignitat des de la mateixa administració i no com a ciutadans de tercera que se’ls menysprea moltes vegades per la feina que fan. Perquè, senyors, sense polítics podem viure tranquil.lament dos, tres o quatre setmanes o un mes sencer i ningú se n’assabenta si són apoltronats al seu despatx o són de vacances a Hawai.

   Però tres setmanes o un mes sense les persones responsables de la neteja diària, dels responsables de la recollida d’escombreries, dels responsables del manteniment dels contenidors, a veure quin és el municipi que aguanta estar un més sense aquests serveis diàris. Cal un respecte per aquestes persones, respecte que en aquests moments, els polítics no l’estan tenint, des del moment en que varen pactar l’ERO amb l’empresa concessionària. VOLEN ELS MATEIXOS SERVEIS AMB MOLT MÉS PERSONAL que és el que assumeix les consequències de la tant coneguda mala gestió política.

   Estic molt d’acord amb l’Alvaro Quirós que la Riera de la Bisbal, (sobretot les parets són una veritable imatge de deixadesa i mal estat de conservació), el Pont de França i els seus entorns més immediats i jo encara hi afegeixo, les façanes deteriorades de molts carrers del barri antic, la imatge decadent de molts locals i comerços tancats del nucli històric entre d’altres, la imatge de tercer món de la riera del barri del Puig per no dir-ne més fan que el Vendrell pugui encapçalar el rànquing de pobles més deixats de Catalunya.

   • Disculpeu, en l’anterior missatge, volia dir QUE ELS POLÍTICS VOLEN ELS MATEIXOS SERVEIS AMB MOLT MENYS PERSONAL i presionen i maltracten als més febles per aconseguir reduir els pressupostos un 8% i anunciar-ho a “bombo i platillo” als mitjans de comunicació. Però com sempre, els que reben les conseqüències són els treballadors de base que no tenen dret ni a la queixa.

 5. Quan una administració va malament primer es comença per les empreses subcontractades. Segona etapa són les societats municipals. Tercer pas són els interins, 4t els laboralsi en darrer terme els funcionaris. Aquí al Vendrell ja hem fet els dos primers passos. Ara falta fins on s’arribarà. Només ens cal esperar que algun dia aparegui alguna sorpresa. Tot arribarà. Ara, de cara a l’estiu aquesta brutícia que ara veiem pot anar in crescendo sinó s’hi posa fil a l’agulla. Però tots preferirem destinar uns diners a unes sardanes a la rambla a unes sardines a Sant Salvador i a un castell de focs al Francàs que invertir-los en recollir les brosses que generem?

  • Ja hem vist que el govern quatripartit no serveix de res i que la gestió encara és més nefasta que amb un sol partit; les partides de cada regidoria són intocables i malgrat que molts es posen la boca del treball en xarxa i “anem tots a una”, tots sabem que és una fal.làcia increible i que com diu la frase popular “Al Vendrell cadascú mira per ell” també la podem aplicar al consistori.

   Senyors polítics, hi ha moltes prioritats al municipi i cal escoltar al ciutadà i no contestar-li que si vol alguna cosa, exactament contesti: ” si vol algo, escrigui una instància a l’Ajuntament” com fan molts polítics per treure’s de sobre el problema i amagar el cap sota l’ala. És la queixa de molts veïns quan van a demanar alguna cosa als polítics. I així anem fent, i mentrestant com diu el Miquel Caselles, anem tapant forats “atipant al turista de torn” perquè marxi content i tip, mentre la deixadesa va malmetent la imatge del poble poc a poc.

 6. Moltes gràcies a tots. No n’estava massa convençuda d’aquest article perquè naixia més de l’enfadament de sortir cada dia de casa i veure la vorera feta una porqueria que d’altra cosa, però ja he vist que ha propiciat un debat que, un cop més, supera en nivell i interès al propi article.

  Molt d’acord amb el que heu dit tots, però una reflexió de l’Àlvaro sobre les façanes m’ha fet recordar una cosa que ja fa temps que em pregunto: la legislatura passada aparentment es va dur a terme (o això posava en aquell llibre a tot color imprès per Convergència abans de les eleccions) un estudi cromàtic del Vendrell, suposo que amb aplicació a façanes per crear una aparença més agradable. Algú en sap alguna cosa?

 7. Aquest és un tema d’actualitat com molt altres que ha sortit a colació en aquest espai. Esperem que aquest debat serveixi per alguna cosa i almenys de mica en mica la gent vagi agafant consciència i es comenci a plantejar la realitat de les coses que ens volen vendre ensucrada amb un llacet de color rosa perquè sembli més bonic. Però com deu dir algun poeta: al polític se’l ha de mesurar pels seus fets i no pas per les seves paraules. Esperem que cada dia hi hagi més gent que apliqui aquesta premisa a l’hora d’escoltar o veure algun gran titular amb peus de fang.

  • I el que encara és més efectiu, és que cada ciutadà vagi apuntant en una llibreta els fets positius del dia a dia i els negatius del dia a dia. Jo ho faig i, de moment, en un any de govern, guanya per golejada els aspectes negatius del nostre consistori; la política com diu el Miquel del llaç de color de rosa que amaga un verí mortal, el pastís que ens volen vendre caducat de fa mesos, etc.

   Només cal mirar les notícies que surten a l’Opció cada quinzena (que més que un setmanari comarcal d’informació general i apolític, sembla un setmanari del Sr. Jaume Domingo -amb fotos incloses- i Convergència) i veure com es redacten les notícies per tenir content al personal. Serà que ja preparen la campanya per al proper alcalde? i comencen ja a vendre fum a la ciutadania? Senyors polítics, més fets palpables i no tanta propaganda barata.

   L’ERO de Cosbapsa ja s’ha produit, l’ERO de Ràdio i Televisió el Vendrell, també. Com diu el Miquel, a qui li tocarà ara?. I mentrestant, el Vendrell cada dia més brut i més deixat de la mà de…

 8. El dia 20 de juny farem un darrer programa per tancar la temporada de Pas de Vianants, els dimecres de 7 a 8 de la tarda a Ràdio el Vendrell. A veure si pots venir BRUNA, parlaríem una mica de tot el que s’ha parlat en aquest blog i tot allò que afecta el municipi. Per dir alguna cosa, per favor, posa’t en contacte amb mi o amb els membres de 4 fonts a través el mail d’aquesta pàgina. T’ho dic perquè ets una de les persones més actives d’aquest blog. Si altres persones també hi volen part que facin el mateix i ja decidirem, segons la resposta com podem fer el el programa perquè el nombre de convidats és limitats. Però sempre es poden buscar altres formats. Moltes gràcies

  • Hola Miquel.

   Jo sóc una persona que ja ha passat pel Pas de Vianants en alguna temporada, fet que agraeixo moltíssim perquè en tinc molt bon record, però prefereixo mantenir-me en l’anonimat, perquè malauradament en aquest poble, a les persones no se les jutja pel que són ni pel que fan, ni com són, ni pel que han fet, sinó que se les jutja en base a perjudicis i estereotips la majoria de vegades sense cap base ni fonament i se’ls hi posa una etiqueta concreta sense cap mena de justificació, fet que fa que la persona afectada no pugui tenir cap mena de defensa i hagi d’acabar opinant anonimament.

   Estic contenta que al menys, ni que sigui de manera anònima, al blog es puguin opinar i expressar el que sentim i opinen molts ciutadans del Vendrell sense que es rebin pressions de cap tipus; tant de bo, estessim en una societat prou plural per entendre que totes les opinions són vàlides i que l’objectiu és que es puguin construir debats participatius i molt enriquidors que ajudin a tirar endavant el municipi!.

   Penso que entre tots podem fer moltes coses positives, però en aquest poble encara cal que es trenquin molts tòpics envers a “etiquetar les persones amb una facilitat esfereidora” sense coneixer-les i creant, com he dit abans, tòpics i prejudicis molt dificils de trencar. Gràcies a tots.

   • Hola Bruna. t’entenc perfectament i espero com a seguidor d’aquest blog que segueixes manifestant les teves inquietuts i aportant el teu granet de sorra perquè tot plegat sigui una mica millor o almenys ho intenten. Una forta abraçda i gràcies pels comentaris sobre Pas de Vianants. Molt agraït. Tens tota la raó en la teva explicació. Aquí al Vendrell encara tenim molt d’esperit tribal que ens costa superar. Dins aquest esperit hi ha l’etiqutetatge malhauradament tan freqüent en el nostre dia a dia. Una abraçada.

 9. Només volia apuntar que, la manca de neteja dels carrers i l’evident augment de la brutícia als carrers, a banda del que comporta per la imatge del poble, he pogut constatar últimament al barri del Puig, barri en que només es netejava de tan en tant, quan no hi havia ERO i ara us podeu imaginar…, una presència més activa de rates al carrer. Tampoc es pot atribuir aquest fenòmen a l’augment de la brutícia al carrer però, tot hi ajuda. Per tant, penso que aquesta manca de servei de neteja al Vendrell pot comportar conseqüències més serioses de les que podem pensar.

 10. Encara que em desvii una mica del tema real a tractar, jo tinc l’esperança de que en el futur, les civilitzacions que estudiïn als seus avantpassats ens consideren poc menys que bàrbars per necessitar uns professionals per netejar el que embrutem entre tots. Cada cop que algú llença un paper o una llauna al terra tenint una paperera a 5 passes se’m trenca el cor.

 11. Retroenllaç: El Vendrell perd diners amb les escombraries perquè vol « les4fonts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s