Turisme i oportunitats

FREDERIC PORTA SERRAMIÀ

Aquest no és el primer article en què parlem del turisme; recentment s’ha comentat la promoció de la ciutat, la Llei de Costes… i és que el turisme ha estat, des dels anys 50 i 60 del segle passat, un actiu econòmic molt important a la costa. Tant és així que moltes poblacions basen la seva economia en aquest sector, en certs llocs molt més estacional que en d’altres. Des de Cunit, a la punta septentrional de la Costa Daurada, fins a Salou (com a paradigma de què ha significat el turisme a casa nostra) són exemples pròxims de com aquest sector ha estat capaç de transformar la fesomia de pobles, costums i fins i tot certes tradicions històriques.

El Vendrell no n’ha estat una excepció. La nostra vila va ser pionera en destinació de vacances ja des de l’any 1958: un dels primers projectes d’una empresa privada perquè els seus treballadors tinguessin una destinació d’oci i esbarjo era la residència del Banco Hispano Americano que, des del 2007 és un hotel. No és d’estranyar, doncs, que el turisme n’és des de fa temps una base econòmica importantíssima per a quadrar els comptes. Tant, que com que El Vendrell no ha sabut diversificar la seva economia més enllà del totxo i el sector serveis, ara viu una situació encara més delicada en fallar-li una de les dues potes, econòmicament parlant. Coses de la visió de futur dels nostres polítics…

En part, i amb molta importància, aquest sector econòmic ha dut alegries considerables a la ciutat, però igualment sense treure’n en rendiment esperat. Els 600 milions de pessetes (3,6M d’€) del Pla d’Excel·lència Turística, per exemple, no van servir perquè el gir qualitatiu de les plantges i el centre en quant a turisme fos de poder-hi reconèixer un abans i un després, o almenys, una millora significativa. Uns diners que, ben utilitzats, podrien haver donat per molt. La pregunta que potser ens hauríem de fer és què s’ha fet perquè s’abandoni aquesta estacionalitat. S’hi ha invertit amb una mirada de futur? S’ha continuat treballant igual que amb el Pla d’Excel·lència Turística? S’ha gestionat correctament? S’ha fet una campanya de màrqueting adient al què comportaria tenir turisme tot l’any? Potser han encadenat uns quants No. Que ningú s’estranyi, al nostre poble això és normal.

Ara però, sembla que corre pressa que el turisme pugui venir durant la resta de l’any, o si més no, que vulgui venir perquè hi té alguna cosa a fer. Potser, i recuperant la poca visió dels nostres polítics, recordar que aquell projecte de centre lúdic termal (una eina a priori que podria servir per moltes visites fora de temporada estival i acabar de dignificar la zona del Tabaris, a Coma-Ruga) es va quedar en això, un projecte. El tancament del Brisamar tampoc hi ajuda. Un edifici sense adequar no pot ser un reclam interessant com ho podria ser el “miniturisme” de jornades, certàmens i conferències que podria oferir un entorn privilegiat com el que tenim.

Recentment, però, els polítics encarregats d’aquesta matèria s’han posat les piles i ja han anunciat que es promocionarà aquest tipus d’activitats fora de temporada estival. Fins aquí, tot correcte. En el camp del turisme esportiu, com s’ha anunciat, per exemple. Faltaria, però, de les paraules a les accions: Salou ja s’ha avançat i ha inaugurat el seu complex esportiu destinat no només a aquesta finalitat, sinó també a què els seus veïns ho puguin utilitzar. No són models comparables de ciutats com tampoc, de recursos econòmics, però de moment, Salou 1, El Vendrell 0.

Finalment, reclamar una mirada amb més atenció al centre del Vendrell pel que fa al turisme, en tots els aspectes. I és que no tot és platja i sol i Pau Casals, també hi ha vinya amb cellers esplèndits, hi ha rutes a peu, en bicicleta, exposicions fantàstiques a la Fundació Apel·les Fenosa… hi ha molt més per oferir i sembla que girem la vista a la resta del patrimoni que tenim (o que ens queda), potser perquè no l’hem explotat mai, i seria una feina massa feixuga per alguns. La mescla heterogènia i alhora la distància que hi ha actualment entre les platges i el “poble” fa que costi que tot funcioni com un conjunt homogeni. I a més, certes aportacions potser fan més mal que bé, o no estan pensades amb una idea de conjunt: falta recordar les senyalitzacions col·locades a corre-cuita abans de les eleccions del 2011 i que xoquen amb l’estil i la composició de les senyalitzacions “d’El Vendrell. La Cultura” Aquestes senyalitzacions són realment pels turistes, per guanyar vots en un desig gairebé efímer en el temps de dir “hem fet coses pel poble” o perquè no ens perdem els vendrellencs al centre històric?

Amb un turisme com el que tenim i amb els ingredients que tenim perquè tots surti bé (coneguts i no tant coneguts) fa falta que tot es conjuguin bé i es passi de les paraules als fets. I és que no només hi guanyarà el turista, hi guanyarem uns i altres: uns perquè ho gaudiran pocs dies, i els vendrellencs i vendrellenques perquè ho gaudirem tot l’any.

Anuncis

5 thoughts on “Turisme i oportunitats

 1. Hem deixat perdre un pla d’excel·lència que havia de servir per fer una mena de caldea i res de res. La gent ens visita perquè les platges estàn motl bé, però falta unir esforços per tirar endavant tot això. Hem anat fent i la cosa ha funcionat fins que un dia ja no van venir estrangers amb peles. Ara tenim visitants, però predomina molt el de la nevereta i l’ombrella i el del pollastre a l’ast. Si que tenim al Pau Casals, però jo crec el perfil de gent no ve aquí precisament per Pau Casals, potser si posessim altres hits de ràdio tele taxi tindrien més bona acollida que no pas el pessebre de Pau Casals.

 2. Segurament el turisme que tenim és el que ens mereixem, si més no el que es mereixen els que “treballen” en aquest àmbit des de l’ajuntament. D’aquí a pocs dies tornarà a celebrar-se la cutre fira de Turismar. És a dir per promocinar el nostre municpi, venen uns senyrors del Ripollés a vendre embotits, uns altre de no ser on a fer polseres, uns altres a …qualsevol tonteria que se’ls passi pel cap. I amb la fira de Santa Teresa passa el mateix, com tothom sap és molt tipic del Vebndrell i del Baix Penedès la indústria de com es neteja el terra, de com pelar un cogombre, o de com interpretar la nostra firma. No seria més normal que la fira, tant turismar com santa Teresa, hi fossin els productes i les industries que realment són vendrellenques i penedesenques. No seria més normal que qui participes a la fira fossin els cellers, els elaboradors d’oli, la gent del turisme rural ( cada vegada més important a la nostra comarca), els productors de porductes tipics de la zona ( com calçots,), els restaruradors, els pastissers (amb els productes penedessencs i vendrellencs). ?
  Mentre per promocionar el nostr municipi vingui un senyor potser ni tan sols ha sentit a parlar del Vendrell (si no és pel peatge), i no ens dediquem a fer fires realment amb productes locals, doncs segurament si, tenim el turisme que ens mereixem.

  • No és només un problema dels polítics; el que ha passat al Vendrell, que és els vendrellencs de tota la vida, els comerciants d’estiu, els que van vendre les vinyes vora al mar a preu d’or, han fet “el juliol i l’agost” durant molts i molts anys oferint uns serveis molt poc professionals a uns preus molt alts, i s’han lucrat a costa d’un turisme de paella, sangria barata i sol i platja.

   Però aquell turisme dels anys 60, 70 i 80 ja ha passat a la història i ara el turisme vol alguna cosa més que sol i platja, tot i que com diu el Miquel Caselles continuem tenint encara un gruix important de turisme de nevereta, parasol i pollastre a l’ast.

   Però aquest tipus de turisme és el que han volgut els polítics i els vendrellencs de tota la vida i que el han vingut oferint des de fa 50 anys. Ara volen canviar-ho tot perquè veuen que el “xollo” ja no funciona i la crisi comença a posar a cadascú al seu lloc, però la feina s’hagués hagut de començar molt més abans dissenyant i planificant unes polítiques turístiques de qualitat i no només un turisme masificat durant 2 mesos a l’estiu, “on tota cuca viu”. Si no es sembra, no es recull, i al Vendrell com que no s’ha sembrat, ara no es pot recollir.

 3. La idea inteligent de l’any passat no hagués estat eliminar el castell de focs i seguir amb el Turismar. La gràcia hagués estat no fer turismar i fer un castell de foc. Aquesta fira no va enlloc. Molts ho diuen amb la boqueta petita, però jo crec que és una despesa innecessària que ens podríem. Primer és el sou dels treballadors i a partir d’aquí en parlem. Muntar fires perquè tal com estem no ens porten enlloc.

 4. Perdoneu el retard en aquesta resposta, però us vull agraïr els vostres comentaris. Si més no, acabar el debat amb una notícia que ja defineix l’estil i el modus operandi del nostre consistori…

  I és que fa poc es va saber que Sant Salvador no tornaria a tenir bandera blava perquè l’organització creu que no es pot tenir un aparcament a la sorra. Fins aquí correcte.

  El problema és la resposta de l’Ajuntament: no deixarem de tenir-lo però la platja està perfecte. D’acord i potser serà cert, però al turista de torn i que potser s’ho mira, no li hem d’estar explicant contínuament el perquè de no tenir bandera blava. El que s’hauria de fer és actuar-hi si ja fa tres anys que no se’ns concedeix i adequar una zona d’aparcament, arranjar-ho, etc. No puc entendre aquesta tancada en banda donant les culpes als altres, quan no veiem la jàssera de formigó de 2 metres d’alt que tenim a l’ull…

  Repeteixo, gràcies a tots pels comentaris i aportarcions que fan que els articles preguin una altra vida amb els vostres punts de vista!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s