Despertem!

M.CARME JUNCOSA

Fa uns dies va sortir publicat al Butlletí Oficial de l’Estat la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària, coincidint amb l’últim dia de què disposava el Ministeri d’Hisenda per aprovar el Pla d’Ajust elaborat pel nostre Ajuntament per fer front al deute de 23 milions d’euros.

Aquesta Llei, com el seu nom indica, pretén garantir l’estabilitat pressupostària i la sostenibilitat financera del conjunt de les Administracions Públiques. Per fer-ho possible, estableix un topall màxim d’endeutament, de despesa i de dèficit estructural  “obligant” a les Administracions a acabar l’any amb equilibri econòmic o amb superàvit. Ara bé, una de les previsions d’aquesta Llei que, de ben segur, no deixa a ningú indiferent, és la possible intervenció a les Comunitats Autònomes i Entitats Locals (Diputacions, Ajuntaments i demés entitats dependents) que no compleixin amb els objectius d’estabilitat que preveu la Llei. És a dir, que si es supera el topall màxim de deute i no s’aprova cap Pla económico-financer, o fins i tot, si no es compleixen adequadament les previsions del “famós” Pla d’Ajust, es preveu que l’Estat pugui designar un Comitè d’Experts perquè intervingui l’ Ajuntament, impedint-li realitzar inversions noves i obligant-lo a constituir un Dipòsit. Fet que suposaria una limitació molt important de l’autonomia local reconeguda a la Constitució Espanyola.

El pitjor de tot és, però, que si no es compleixen les estipulacions dels Plans de Sanejament aprovats precisament per “solucionar” el problema de l’endeutament, o  les condicions fixades pel Comitè d’Experts designats des de l’Administració Estatal es pot acordar, fins i tot, la supressió dels òrgans de govern de l’Ajuntament, per part de l’Estat.

Sigui com sigui, sembla ser que els Ajuntaments han passat de ser els “grans oblidats” durant l’època de bonança a convertir-se ara, gairebé, en els protagonistes de la crisi econòmica, quan són precisament els que representen un volum de despesa més petit en relació amb la del conjunt de l’Estat o de Catalunya.

Tenint en compte això i la greu crisi institucional, de valors i de confiança del poble cap als seus governants en què ens trobem, és sorprenent llegir notícies com la que va sortir publicada el passat dia 30 d’abril al diari elCamp.cat: “El Vendrell s’embolica en debats estèrils amb els comptes pendents i l’atur als núvols”.

Ningú dubta que és molt respectable la iniciativa d’aprovar una moció contra la violència,  però veient el “panorama” crític en què ens veiem immersos , potser hagués convingut centrar més l’atenció en problemes més pròxims al Vendrell i que preocupen més als seus habitants, i més encara, en un marc legal en el que fins i tot es preveu la intervenció i, en última instancia, la supressió dels òrgans de Govern de la Corporació municipal.

Desconec les intencions dels nostres polítics, i si el motiu de Plens com aquest es deu a una “depressió Consistorial” efecte secundari de la crisi, a una mera “resignació”, a la inexistència d’una veritable “oposició” al Govern de torn, o si realment és que els nostres polítics s’han “oblidat” de fer política i es dediquen a fer tertúlies amb forma de Ple. Ja comença a ser hora de despertar-se…

Anuncis

4 thoughts on “Despertem!

 1. Tens raó M. Carme quan apuntes a la gravetat del contingut d’aquesta llei perquè atempta contra el principi de l’autonomia local i, m’atreviria a dir, contra els principis democràtics, però no és res més que una adaptació d’aquest corrent que travessa Europa d’acord amb el qual en virtut de l’ortodoxia marxada per Alemanya es permet substituir governs escollits democràticament per tecnòcrates que se suposa que han de solventar la situació i reconduir la desferra a la què els han conduït llurs governs.

  No sé a tu però a mi em recorda l’època en què Roma, en la seva etapa republicana, nomenava els dictadors per a un període curt de temps per resoldre problemes, però alguns d’aquests després no volien marxar. Per tant res de nou sota el Sol.

  Com a ciutadana em preocupa aquesta deriva i que un govern escollit democràticament pel poble, malgrat tots els defectes de la democràcia, pugui ser eliminat i els òrgans de la Corporació dissolts. És molt més greu del què sembla a simple vista i ens pot portar a una deriva molt perillosa o, si més no, a viure amb una espasa de Damocles damunt el cap.

  • I seguint amb les notícies del Ple del passat divendres dia 27 d’abril..més incongruències i la falsedat de les notícies que ens van arribar.

   Podem llegir al diari l’Opció d’aquesta setmana (data 4 de maig). Pàg 7.

   “Amb 14 vots a favor (CIU, PSC, PP i JpV) i 4 en contra (PXC) s’ha aprovat inicialment la normativa complementària….!

   També per unanimitat s’han aprovat les esmenes…

   I s’han rebutjat, amb 14 vots en contra (CIU, PSC, PP i JpV) i 4 a favor (PxC) les mocions presentades per PxC….

   A la sessió plenària hi ha hagut l’absència dels regidors Sergi Teruel (CIU), Joan M. Carrasco (PxC) i Jaume Piñol (JpV)”.

   Com pot ser que el Sr Jaume Piñol de (JpV) voti si no era al ple?. Pot delegar el seu vot en un altre partit?. O pot votar per adelantat abans del ple? Potser es desconeixement meu, però en tot cas que algú ho aclareixi, perquè sinó la credibilitat cada vegada és més feble. O potser és una errada de l’emissor de la notícia?.

   • L’OpCiu dius? Deu ser un error, segur que pel costum que el senyor Piñol sempre s’aculli/l’obliguin a la disciplina de vot fixada…

 2. Fet i fet, ja no ve res de nou: la nostra excel·lent classe política, aquella que creu que és la salvadora de la pàtria, la que no en té ni idea de gestionar un mínim patrimoni de tots, la que ens endeuta fins més enllà de les orelles i que, potser, ens haurem d’acabar venent fins i tot l’Àngel de Tobies, continua allà, vivint en una realitat paral·lela!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s