La jornada territorial del Penedès

JAUME CASAÑAS

El passat dissabte va tenir lloc al municipi de Cunit, una jornada territorial del Penedès. Aquest acte va ser coordinat per l’Institut d’Estudis Penedesencs juntament amb l’Ajuntament de Cunit.

Durant aquesta jornada es va parlar de molts temes, des del projecte polític territorial, dins del catalanisme polític, de les comarques catalanes fins al nou projecte de Vegueries que porta anys encallat.

Des del debat de les infraestructures, passant pel LOGIS, i la mobilitat al Penedès, bons debats i bona taula rodona.

Quin serà el futur del Penedès? Ningú en te l’absoluta seguretat, però podríem començar a dibuixar-ne les voluntats. El Pla estratègic del Penedès, elaborat amb la matriu de l’Alt Penedès i projectat en el conjunt de les comarques de l’Àmbit de planificació territorial, i futura Vegueria Penedès (Baix i Alt Penedès, Garraf i els municipis de l’Anoia que ho vulguin), en seria un bon full de ruta.

El problema és que aquest pla estratègic, no és vinculant, i els politics que dirigeixen els nostres destins col·lectius no tenen la obligació d’aplicar-ho, només depèn de voluntats, de sensibilitats, que no sempre van, ni han anat per la bona direcció, penedesencament parlant.

Abans de projectar infraestructures i d’altres projectes que puguin condicionar el futur pròxim del nostre territori, caldria, i durant aquestes jornades s’ha demostrat un cop més la seva necessitat, d’omplir de contingut polític un model territorial propi del Penedès, cosa que avui és inexistent.

Com volem sortir d’aquesta crisi, sense un projecte territorial de conjunt. Si no tenim projecte comú, cadascú anirà a la seva, com ha passat els darrers 50 anys, i així esta aquesta comarca.

Una comarca que encapçala, o que es situa en el top 5, de les classificacions més dramàtiques que fan referència a la crisi actual.

Unes estadístiques que fan por, però ja no només por en els temps actuals en el present, sinó que també fan por a curt i mitjà termini. Els índex d’alfabetització, de fracàs escolar, d’atur juvenil no fan preveure el millor dels escenaris per aquesta comarca.

És per això, que cal un compromís, un compromís clar des del punt de vista polític, un compromís que permeti als sectors econòmics més sostenibles i amb més projecció invertir a la nostra comarca, és tracta doncs d’engegar un procés de “marketing territorial”, un procés on la imatge de la nostra comarca, del nostre territori, sigui competitiva i atractiva.

Els ingredients hi són, cal individualitzar-los, coordinar-los i entre tots ells, crear una imatge del territori competitiva. L’únic avantatge que tenim és la nostra localització estratègica. Ara ens cal enriquir aquesta localització amb valor afegit, creant un pol d’atracció per a les industries del quart sector i una oferta turística de qualitat, en fi sostenibilitat productiva.

Anuncis

2 thoughts on “La jornada territorial del Penedès

  1. Una iniciativa molt interessant. Primer hem de saber i conèixer les potencialitats del nostre territori i a partir d’aquí projecta una proposta conjunta on la majoria de parts hi surtin beneficiades. Ja hem fet prou el ridícul creant zones industrials buides a tocar un poble d’un altre. A veure si ens posem les piles i ens definim una mica en clau comarcal o estem destinats a seguir com estem.

  2. El punt de partida és bo i s’hi haurà de treballar: també des del món 2.0 es poden dur a terme moltes iniciatives per treballar a fer d’aquesta cohesió territorial anhelada una realitat, però si més no el més difícil serà que la nostra classe política no tingui poca alçada de mires i sàpiga conjugar virtuds i defectes de cadascú per aplicar-ho a un bé comú, que és el Penedès. Tots a una potser ens en sortim!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s