Un futur poc estudiat

FREDERIC PORTA SERRAMIÀ

Durant els últims anys algunes de les universitats catalanes han apostat per la descentralització dels seus estudis, aprofundint en l’arrelament al territori. Tant la UPC com la URV han volgut dotar de centres universitaris ciutats properes als seus àmbits d’influència. Així, Mataró, Manresa, Igualada, Sant Cugat del Vallès, Castelldefels, Vilanova, Vila-seca, Tortosa i també El Vendrell s’han pogut beneficiar de la política de la universitat de proximitat. En molts dels casos anteriors la relació ciutat-universitat és molt més llunyana en el temps que la nostra, relativament recent: l’Escola de Relacions Laborals comença el curs 1995/1996 i els graus d’Infermeria i Educació Primària s’imparteixen des del curs 2009-2010. Actualment s’imparteixen els graus universitaris i es preveu l’extinció de Relacions Laborals el curs 2013/2014.

És evident que una ciutat amb estudis universitaris (i també amb una oferta de cicles formatius potent, no els oblidem) té una oportunitat d’or per al seu desenvolupament, no només econòmic sinó també social. Unes oportunitats que, ara per ara, El Vendrell sembla ser que, o no les acaba de veure o no se les acaba de creure. Per ser de les comarques amb més atur de Catalunya, la ciutat, amb els seus polítics al capdavant (tant preocupats pel tema…), hauria d’apostar per nous programes i cursos que es converteixin en un futur en nous talents per facilitar la inserció laboral, l’emprenedoria, l’auto ocupació… Ajudar les empreses existents a formar futurs possibles candidats i potenciar els existents, com els graus d’electromecànica i d’automoció que ja s’imparteix en conveni amb IDIADA. En definitiva, establir referències i objectius perquè El Vendrell sigui sinònim d’uns valors incalculables com és la qualitat i la varietat d’ensenyaments que s’oferten dins les capacitats pròpies d’una ciutat com la nostra.

A la comarca, el Consorci Universitari del Baix Penedès es va constituir, tal com indiquen els seus estatuts “amb la finalitat de promocionar, crear i gestionar centres d’ensenyament superior a la comarca”. Desconeixent el grau d’activitat del Consorci no convida a l’optimisme veure com es firma un conveni amb la UOC l’any 2000 i des de llavors la tercera ciutat de la província en població (sí, El Vendrell) “només” tingui un punt de suport a Coma-Ruga (que ni apareix a la web) i no pas una seu (tal com en disposen a Tortosa, Vic o Salt).  Tampoc és per tirar coets que hagin trigat 14 anys a poder gestionar engegar estudis universitaris. Si més no, fa posar en dubte la tasca d’aquest Consorci, la seva eficiència, la voluntat de tirar endavant i promocionar els estudis i de ser un mitjà comarcal eficient i entregat a la tasca demandada. No només això, sinó que la falta d’informació és mastodòntica: El Vendrell és la tercera ciutat que més estudiants aporta a la UOC a la província, però… quants ciutadans saben que disposen d’un punt d’informació a la vila?

Potser aquests fets ens haurien de fer reflexionar sobre si és el més idoni tenir el “campus” universitari aïllat a Coma-Ruga o si, realment s’aposta per aquest model i fem de la vila una ciutat-campus. Les sinèrgies que podrien existir si els estudis universitaris i els graus formatius estant integrats a la trama urbana (com és el cas històric de Bolonya o un cas més proper com el de Vic, una ciutat amb població semblant) conviden a l’optimisme: els estudiants fan vida a la ciutat, generen moviment econòmic (utilitzant, per exemple, les instal·lacions esportives, generant noves ofertes d’oci i comercials…) i la resta de la ciutadania pot aprofitar-ne igualment les instal·lacions, la bibloteca universitària… ja que, ara per ara i per la seva situació queden poc a l’abast del gran gruix de la població vendrellenca. És clar que, ara mateix, la universitat a Santa Maria del Mar i la vila no remen junts: estan a la mateixa barca, però cadascú mira cap a una direcció contrària, no s’aprofiten mútuament.

Les retallades que s’estan duent a terme a l’ensenyament, la recerca i la investigació no són el millor punt de partida, però com ja hem dit alguna vegada en aquest bloc, hi pot haver crisi, però no n’hi pot haver d’idees i d’ambició col·lectiva. Potser val la pena deixar de banda grans infraestructures que ens malmetin encara més el territori (que sembla ser que, últimament, sigui la panacea i l’única salvació del Baix Penedès) i potser val la pena apostar per un valor que ningú podrà robar-nos i alhora ens farà sempre avançar i tirar endavant: el capital humà. Menys contenidors de mercaderies i més cervell.

Anuncis

5 thoughts on “Un futur poc estudiat

 1. El consorci universitari crec que ja no existeix. Al final ho ha agafat la Rovira i Virgili perquè relacions laborals pels motius que siguin, entre altres els preus que hi havia, es va quedar sense alumnes. Llavors va venir la Rovira i Virgili es va instal.lar amb dues opcions a Coma-ruga. Evidentment és millor que el centre estés al Vendrell, però aquí ara per ara no sé on el podríem posar. Les universitats són empreses com qualsevol altra. Llavors el que fan es seguir els seus mètodes per captar alumnes en els seus cursos i graus. Tinc un amic que estudiava un doctorat de ciències i resulta que hi havia molts estudiants de fora que tenien un nivell inferior. Els profes van baixar el nivell perquè clar si mantenien el nivell perdien els alumnes. Això és a vegades el que ens està passant. A vegades sota noms intergal·lactics et trobes les matèries de sempre perquè no hi hagut una renovació real d’aquest tema. Abans la gent no estudiava perquè no hi havia calers, fa 15 o 10 anys la gent estudiava perquè hi havia força beques. Ara tal com està tot hem tornat enrera amb el problema de les sortides laborals. Si ets un becari encara pots trobar alguna cosa, però a partir d’aquí que ànims. Però jo crec que la millor herència que li pot deixar un pare a un fill és una carrera o uns estudis. Perquè encara que acabis muntant una parada al Turismar allò no t’ho treu ningú i ajuda molt a la vida. Encara que val a dir que hi ha universitaris que ho dissimulem molt bé i altres que no ho són que realment sembla que tinguin aquests estudis. Hi ha gent que li aprofita més que a altres. Aquí tot i pertànyer a Tarragona és més fàcil anar a Barcelona pel tren. El dia que tingum uns trens o uns busos amb esperit provincial potser llavors si que serà més interessant anar a Tarragona.

  • El que no es pot entendre doncs, Miquel, és que encara formi part de la pàgina web del Consell Comarcal del Baix Penedès si realment no existeix…

   Les comunicacions és un dels altres temes a debatre: és més fàcil anar a estudiar a Barcelona amb tren que a Tarragona, de la mateixa manera que ho és per anar a Reus, un altre dels centres principals de la URV. Cal millorar-ho, però això ja no és precisament competència nostra. Valdria la pena recordar les paraules del nostre diputat vendrellenc al Parlament, però veig que ara mateix valdrà més la pena anomenar la “crisi” com a “excusa” per no començar a cenyir les bases d’allò que podria ser un bon sistema de rodalies. Com volen que deixem el cotxe si no hi ha una bona alternativa? I la pregunta és: quants estudiants dels ensenyaments universitaris al Vendrell es desplacen en transport públic i quants amb vehicle privat (si no recordo malament una de les raons d’ubicar-se el “campus” a Coma-Ruga era per la connexió St. Vicenç-Tarragona)

   Per altra banda, la universitat és una empresa com bé dius, però no parlem del nivell, ni de les seves estratègies (és clar que si El Vendrell tingués l’exclusiva, per exemple, del grau d’infermeria, hi hauria més volum d’estudiants. Tot i així, aquesta “empresa” té tot un seguit de coses bones que podrien ser utilitzades per la vila i els seus ciutadans i que, ara mateix, no s’aprofita per la seva ubicació.

 2. Estic totalment a favor del comentari del Frederic Porta.

  El municipi del Vendrell, ens agradi o no té dos nuclis completament desconnectats entre si a tots nivells, socials, culturals, econòmics i polítics (la vila i les platges) i aquest és un fet que es ve produint històricament des de fa molts anys i sense que ningú faci res per evitar-ho.

  Tenir el “campus universitari” a Coma-ruga és un fet que desconneixen molts ciutadans del Vendrell i la seva oferta més aviat minsa tampoc no dóna gaires oportunitats i la majoria d’estudiants opten per anar a estudiar a Barcelona i Tarragona malgrat el dèfici històric del transport públic i les males comunicacions entre les dues capitals.

  Com pot ser que per anar del Vendrell a Barcelona tinguem només un tren cada hora?…Què acaben fent molts ciutadans i estudiants del Vendrell?…agafar el cotxe fins a Calafell per anar a Barcelona (un tren cada mitja hora) o fins a Sant Vicenç per anar a Tarragona…o sigui que cotxe privat per tot.

  Realment penso que la ubicació a Coma-ruga del campus va ser una mala estratègia, i potser amb més bona gestió municipal s’hagués pogut trobar un emplaçament per al campus universitari dins el municipi per dinamitzar la vida social i cultural, com per exemple passa a Vic. Bé que s’ha fet amb equipaments esportius i pavellons oi?…dons potser s’hagués hagut de pensar una mica més amb el cap, des dels diferents governs municipals, a l’hora de planificar el campus i no posar-lo en un lloc on passa totalment desapercebut.

  Perquè i malgrat que molts no ho volen reconèixer, el Vendrell té dos nuclis totalment desconnectats entre si i els del poble no se senten de les platges i els de les platges no se senten del Vendrell…i així dificilment podrem tirar endavant projectes comunitaris a nivell de municipi i mentrestant el nostre jovent continuarà marxant a estudiar a Tarragona, Barcelona i altres indrets de Catalunya.

  • Totalment d’acord.
   El problema, i segurament no exclusiu al Vendrell, és que un municipi sempre vol tot allò que se li ofereix, perquè el fa més important, més ostentós, tot i que poques vegades s’analitzen totes les circumstàncies que s’haurien de tenir en compte.

   Com bé apuntes, Bruna, el primer que s’hauria d’haver fet si s’hagués volgut que el campus tingues èxit, hagués estat analitzar i redissenyar les comunicacions tan intramunicipals com cap a les grans capitals. El Vendrell segueix tenint un tren cada hora cap a Barcelona i no em cansaré de dir-ho, tenim un diputat al Parlament que fa molts, molts mesos, va anunciar que s’estava estudiant la possibilitat d’implantar semi-directes, de la que “nunca más se supo”. No pot ser que la única millora substancial en quant a freqüències de pas sigui la implantació del tren de les 11,30h (abans passàvem de les 10,30h a les 12h).

   Sigui com sigui, i a nivell general parlo, aquesta tendència de territorialitzar les universitats i de fer-ne de proximitat està acabada: no s’aguanta econòmicament per enlloc. Així que suposo que a la història aquesta a Coma-Ruga li quedarà poc temps.

 3. Jo també estic d’acord amb els comentaris. Jo estic estudiant al Campus Terres de l’Ebre de la URV (a Tortosa) el Grau d’Educació Primària i sempre comparo les dues poblacions universitàriament parlant. Tant Tortosa com El Vendrell són gairebé iguals pel que fa a habitants, grandària, etc. però Tortosa ja fa molts anys que gaudeix d’aquest campus, encara que fins el curs passat es trobava al centre de la ciutat en un edifici que ja quedava petit per als estudis que es cursaven i els que es volien implantar. Aquest curs s’ha inagurat un nou campus, molt gran i modern i que satisfà totes les necessitats dels estudiants i professors i, en definitiva, de tots els usuaris del campus. Allà es s’imparteixen els estudis d’Educació Infantil i Primària, Administració i Direcció d’Empreses, Infermeria, Ciències Econòmiques i d’altres graus programats per a encetar en cursos vinents. A més, es nota que és una ciutat universitària (pisos de lloguers per a estudiants, projecte per a una propera residència d’estudiants, ofertes per a estudiants en llibreries i d’altres botigues, etc.) cosa que al Vendrell no podem veure per enlloc. Tot això en dues ciutats gairebé iguals en importància…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s