23 milions d’errors

Les4Fonts

Dijous al migdia els mitjans de comunicació informen d’una notícia funesta pel Vendrell: El consistori té un deute de 23,5 milions d’euros a proveïdors. Aquest fet el converteix, ni més ni menys, en un dels Ajuntaments més endeutats de tot Catalunya.

El Reial Decret 4/2012 de 24 de febrer, aprovat pel Govern Central, obliga els Ajuntaments a presentar al Ministeri d’Hisenda el deute pendent als seus proveïdors. Fet això, els Ajuntaments podien optar entre satisfer els seus deutes per compte propi o bé acudir a un crèdit de l’Estat. L’opció escollida (l’única que podien escollir al nostre Ajuntament per “salvar” la situació) porta aparellada una operació d’endeutament i l’obligació d’aprovar un pla d’ajust que garanteixi l’operació. Aquest Pla haurà de ser la referència ineludible dels pressupostos municipals fins que s’hagi amortitzat aquesta despesa, l’any 2022. Per un costat és una garantia als proveïdors, però al mateix temps comporta que l’Ajuntament arrossegui un crèdit (de 31 milions d’euros l’any 2022) que serà, sens dubte, una llosa molt pesada sobre el pressupost municipal.

Per poder fer-hi front, s’haurà de destinar el 9% del pressupost de cada any a pagar a l’Estat amb dos anys de carència. Si no es satisfà aquest import, s’aniran descomptant les quantitats pendents de pagament de la subvenció anual que perceben les arques municipals. En resum: El Vendrell estarà lligat de mans fins el 2022. Fet que, molt probablement, comportarà una reducció dràstica de pressupost per als serveis, la cultura, els equipaments, les festes… reestructuracions de personal, un augment desmesurat dels impostos locals o simplement una combinació de tots els factors anteriors.

Ara mateix, el sentiment que ens envolta és de frustració, de vergonya aliena, de desmotivació, de pessimisme… Aquesta llosa que haurem de carregar deu anys (crèdits bancaris a part, un altre drama) provoca i incrementa encara més la desafecció cap a la classe política, cada vegada més desprestigiada i a qui hem d’agrair de tot cor que hagi hipotecat el nostre futur encadenant legislatures de mala praxis política. Sí senyor! Això és fer política: cercar el benestar local, vetllar per l’interès públic, per la sostenibilitat, estimar el poble i treballar perquè El Vendrell sigui conegut per alguna cosa més que per tenir partits amb tendències feixistes. O encara creiem que és una coincidència de l’atzar que els tinguem al consistori?

És inevitable posar en dubte la gestió pública del nostre municipi al llarg d’aquests anys, en quedar sobradament demostrada la incapacitat dels successius governs per fixar objectius a curt termini (quatre anys) i a llarg termini realitzables i “assumibles”. Sí, s’ha demostrat que hi ha hagut una gestió inadequada dels recursos i de males decisions. Els nostres polítics han caigut en el populisme, en la política barata, la de l’amiguisme i el “no pateixis, que jo t’ho arreglo”. Hem primat la cultura de la subvenció per tot enlloc de conjuminar esforços comuns per un bé col·lectiu. Hem “endollat” gent del partit de dubtosa qualificació professional, només perquè els voten i resulten afins a uns colors. Hem caigut en mantenir els privilegis d’uns pocs, els famosos “drets adquirits” d’aquest poble. I el pitjor de tot: sempre ens trobem amb les mateixes cares, les mateixes mentides, la mateixa manera de fer i les mateixes excuses.

Quants recursos públics en mans de persones que, com que no són diners “seus” tant se val si hi ha pèrdues i factures impagades d’un any per l’altre. No passa res! La casa és gran! Mentida, tot mentida. I els nostres polítics, inconscients, els primers que s’han cregut aquesta gran farsa. Hem preferit recaptar el 40% del cost de la recollida d’escombraries durant anys a tenir recursos per poder oferir serveis a la ciutadania i ajudar a qui ho necessiti, com a servei públic que l’Ajuntament ha de servir. Expliquem a qui cobra la pensió mínima o a famílies a l’atur que, per populistes, ara els hi hem d’apujar els impostos enlloc de tenir una economia sanejada i poder-los ajudar a tirar endavant. Bravo!

La política no és una ruleta russa, la recaptació d’impostos no és una màquina escurabutxaques d’impostos baixos per obtenir vots. Els càrrecs de confiança s’han escollit a “Tu sí que vales”, la responsabilitat pública no és el parxís i l’urbanisme de baix nivell no es basa en el Monopoly. Els càrrecs de confiança, els Consellers Comarcals, Ajuntaments i Diputacions, no han de ser un “Qui es qui?”. L’accés a la política no ha de respondre al “Quién quiere ser millonario” i quan es demanen explicacions, no s’hi val dir “Pasapalabra”.

I ara què? Com podem confiar en els mateixos de sempre, o més ben dit: en els dos partits de sempre? La ciutadania ha de dir prou, cal obrir un procés de reflexió. És el moment que apareguin alternatives locals amb cara i ulls per tirar endavant? No creiem que s’hagi de donar l’esquena al Vendrell, al contrari. Toca implicar-se, ara més que mai, deixant de banda el criticar per criticar i apostant per la crítica constructiva, encara que sigui dura. O volem que aquest futur hipotecat que ens han deixat a nosaltres també el tinguin els que vindran? Toca pensar-hi, però també tocarà actuar.

Anuncis

47 thoughts on “23 milions d’errors

 1. I el pitjor de tot és que els de sempre són els que més en patiran les conseqüències. A les administracions públiques, partits polítics, i sindicats, continuarem amb els favoritismes, col·locant els familiars i amiguets en plan tonto l’últim. Qualsevol és vàlid per gestionar els dinaers dels altres…
  I al final, quant ja no quedi ni un euro per repartir-se, llavors posaran el crit al cel.
  Penso que si a l’empresa privada es pot denunciar la mala gestió econòmica i demanar responsabilitats, s’hauria de poder fer el mateix a les administracions públiques.

  • Un text que diu veritats, mitges veritats.
   Hipocresia és el que hauria de sentir la gent que parla o escriu i després acaba menjant del mateix plat.
   La llosa és tenir que viure amb falses promeses, falses esperances, falsos crits de guerra que no aporten solucions. El problema més gran és aquest, i cap més, queixar-se és el que hem de fer, està bé que sigui a través d’un wordpress, però no ens enganyem, escrivint en un bloc poc farem. Si realment es vol un canvi s’ha d’actuar.

   • Mitges veritats? Parlem-ne… exposa-les i així ho podrem debatre entre tots!

    Em preocupa realment aquesta frase: “Hipocresia és el que hauria de sentir la gent que parla o escriu i després acaba menjant del mateix plat”. El mateix: exposa-ho i en parlem entre tots.

    Per entrar a l’acció primer cal un crit de guerra. No m’imagino les legions romanes anant calladets cap a la batalla sense una arenga prèvia. Potser aquest escrit és alguna cosa més que un crit de guerra: és la visió de 4 persones de la mateixa edat, potser que hi pensem si, a més, d’altres de la mateixa generació pensen el mateix.

    I perquè un wordpress no és una opció vàlida? També és un punt de reflexió, almenys aquesta gent pensa el que diu i darrera d’un nom i d’un cognom, no com tu i jo, que ens amaguem!

    I acabes dient: “si realment es vol un canvi s’ha d’actuar”. Acabo com he començat: proposa i en parlem!

 2. Al llarg de l’article parles de populisme, i t’haig de dir que aquest escrit és molt simplista i força populista. Ho és tant que em sembla que serà el mateix argument que farà servir PxC, i si no al temps. I això que gran part de culpa d’aquesta situació econòmica és culpa de l’Armengol i els seus sequaços que van votar tots els pressupostos i ordenances del darrer mandat, però bé…

 3. Responsabilitats! Aio és el que s’ha de demanar. I “si un ‘canta’ i n’arrossega d’altres que s’aguantin i assumeixin les malifetes”. Que el cas Millet no sigui l’exemple…

 4. A.M.:

  No confonguem populisme amb dir les veritats del que realment està passant i ha passat. Excusar-se amb PxC és massa simplista i un pèl massa vist…

  O no és veritat que s’han tingut les taxes extrabaixes durant anys. Tampoc podem negar l’endoll de molts, els sous alts, els càrrecs de confiança d’altres poblacions…

  Felicitats per l’article, per dir les coses com toca!!

 5. Independenment de qui tingui la culpa o no, independentment del discurs si és d’un partit o d’un altre. Independentment de tot un seguit de circumstàncies que també són importants el que s’ha de fer es tirar endavant. Per tant, s’ha de canviar el xip d’actuar i aplicar un seguit de principis que fins ara estaven ben guardats. Al final tot això ens ho haurem de menjar amb o sense xató la gent del Vendrell, per tant, quan abans comencem a fer una política amb cara i ulls i amb els comptes clars i tenint en compte la situació real que tenim millor. Ara el que toca és un pressupost nou per al 2012. Comencem per aquí i que els polítics diguin per on retallen, perquè evidentment la marxa que portem no la podem seguir portant. Ara ja no és dirà jo us prometo. ara és dira jo prefereixo retallar i anar fent. Ara que tenim un govern majoritari és pot fer. Si algú no ho veu clar que salti i faci d’oposició que ara per ara no en tenim i és molt necessària per no estar sempre parlant del mateix.

 6. Aquí el que hi ha de cert es que als vendrellencs ens tocarà rascar la butxaca per pagar tot això. Si el que es diu es cert entre els deutes varis i aquests 23 ens tocaran per barba més de 1.000 euros per habitant… això es insostenible!

  Tenim un problema, i es diu mala gestió….

 7. Caldria dir tambe que en aquests moments l’ajuntament te pendent de cobrar d’altres administracions i diferents indressos mes de 24 milions d”euros.

  • Estic d’acord amb el comentari de la Sònia. Si existeix aquest deute d’altres administracions que es digui. Tot i així a la nota de premsa penjada al web de l’Ajuntament del Vendrell només posa que la Generalitat deu 6,5 milions al consistori, que acaba deixant un dèficit preocupant altra vegada perquè és major que capitals de província com Tarragona o Girona. De quines altres administracions es deuen diners? Per què no surt a la nota de premsa, què ens haguéssim quedat tots més tranquils?

 8. Doncs seria interessat que aquestes coses també es diguessin, una transparència en números que aniria bé perquè la gent de El Vendrell no s’alarmés al sentir aquestes noticies. Es important per la gent sentir una seguretat econòmica de la vila i més en els temps que corren, de deutes sempre n’hi ha però les quantitats han estat alarmants per a tothom

 9. El problema no està en els 23,5 milions d’euros de deute a proveïdors, sinó també pensar quin és el deute real de l’Ajuntament. A Vic, per exemple, si bé no s’hauran d’acollir al Decret per a pagar aquests proveïdors, el deute acomulat total és de 40 milions d’euros. Per tant, fa por pensar en quin és l’acomulat del Vendrell. A més, també cal reflexionar sobre la classe política que tenim: qui ens ha de treure del sot, si els qui ens hi han portat són els mateixos que manen ara?

 10. Un parell de ràpides reflexions:
  – La persona que signa com a Jaume Domingo deu ser un impostor, perquè no em crec que el Sr. Jaume Domingo, el de veritat, sigui tan deslleial amb els seus companys d’equip de govern com per desautoritza-los o ridiculitzar-los públicament. Amb l’afirmació que hi ha als comentaris sota la signatura d’un tal Jaume Domingo es pot amagar dues realitats. Primera possibilitat, s’està descobrint una informació que no ha fet pública la nota de premsa oficial de l’ajuntament, i per tant des del consistori ens han amagat informació. Segona possibilitat, els Sr. Domingo té informacions sobre la situació real de l’ajuntament respecte dels ingressos que encara li deuen, que en canvi desconeixen la resta dels seus companys regidors. Potser algú hauria de donar explicacions sobre el que està passant després d’aquestes declaracions.
  – Sobre la pregunta que us feu: “Com podem confiar en els mateixos de sempre, o més ben dit: en els dos partits de sempre?” Recordo que fa uns anys vaig fer una estada de recerca a Florència, on vaig presenciar e primera persona un doble fenomen que em va impactar; la caiguda dels dos partits que havien liderat Itàlia durant més de 30 anys (la Democràcia Cristiana i el Partit Socialista Italià) com a conseqüència de la corrupció i l’aparició dels partits que els substituirien en les preferències dels italians (Forza Italia de Silvio Berlusconi, la Lega Nord d’Umberto Bossi i l’Alleanza Nazionale de Gianfranco Fini). Quasi 20 anys després, aquests nous partits han estat un autèntic fiasco, i ara el govern italià està en mans d’uns tecnòcrates que no es van presentar a les eleccions i aquells nous líders han acabat portant el país a la ruïna. És evident que cal la retirada dels polítics vendrellencs que ens ha portat a aquesta situació, però cal fer-ho de manera assenyada, no fos cas que pel camí acabem perdent alguna persona vàlida o acabi entrant algun oportunista populista que ens acabes d’enfonsar, com ha passat a Itàlia.

  • Estic d’acord amb la primera part del comentari, però discrepo en part en la segona: la política a nivell nacional depèn d’uns factors i presenta unes problemàtiques que, competencialment, no es poden comparar amb un municipi.

   Però plantejo el mateix caire de preguntes que al “Llegeixo i ric”, que de tant llegir s’ha quedat mut: quina proposta fem? Com “apartem” dels partits “de sempre” els que ens han portat a la crisi, d’ambdòs colors, bàsicament…

   Quina és la manera més assenyada?

   • Ai Liliana… encara no m’he recuperat de l’estupefacció que em provoca aquesta nota de premsa de l’Ajuntament del Vendrell. És evident que això canvia algunes coses. Ara tinc algunes preguntes que potser algú hauria de respondre:

    – Per quin motiu no van donar aquesta informació el dia que varen parlar de les factures dels proveïdors pendents de pagament per part de l’Ajuntament? Si no recordo malament, varen explicar els motius pels quals no havien pagar les seves factures i varen parlar de tres factors: augment de morositat en la recaptació d’impostos com a conseqüència de la crisi, disminució de la recaptació de determinades taxes i impostos com a conseqüència de l’aturada en la construcció i compravenda d’immobles, i els deute de la Generalitat. Aquesta nova dada ofereix una imatge d’improvisació molt lamentable.

    – Podrien donar més detalls sobre aquests diners que els hi deuen a l’Ajuntament (qui?, des de quan?, en concepte de què?…). La nota em sembla d’una superficialitat impròpia d’una administració pública. Sense cap mena de dubte és un pas enrere respecte de la nota que varen fer pública explicant amb tot detall el tema de les factures.

    – Quina política comunicativa té un ajuntament quan un regidor a través d’un bloc fa pública una informació que hores més tard fa oficial el propi ajuntament?

    Tot plegat ofereix una imatge de “salvese quien pueda” i de manca d’autocrítica que taca la imatge de tot el consistori i del municipi que els ciutadans no ens mereixem.

    Ara només demano una cosa: que tots aquests que dediquem més temps a buscar culpables aliens que a buscar solucions, marxin immediatament, abans que els facin fora a puntades de peu. Una cosa és ser transparents i donar informació clara i fidedigna i una altra molt diferent és donar excuses per justificar una situació lamentable, exculpant-se de tota responsabilitat com fan els nens al pati d’una escola quan han fet una malifeta.

 11. Aneu de tant en tant al Restaurant Stil (i d’altres) i veureu que amb la colla de llops que hem de mantenir cada dia, tirant de targeta per alimentar-se ells i el grup de secretaries i altres enchufats/des que porten, els deutes a proveidors (i dèficit) no pot fer altre cosa que crèixer. I consti que al Restaurant Stil si menja molt be! Les persones del nostre consistori que tenen 1, 2 o fins i tot 3 sous haurien de tenir la decència de pagar-se ells les viandes, sino que vagin a dinar a casa, com fem la majoria de mortals!!! Que no veuen que la festa s’ha acabat fa dies?

  • No m’agrada gaire que em suplantin la meva identitat anònima, hi ha molts noms per escollir! Què poc original!

   Això dels dinars no ho sé, però ens posem amb les més de 100 línies de telèfon particulars que hi ha a l’Ajuntament? Que el més poca cosa té una blackberry pagada pel consistori? Puc entendre que els càrrecs electes en portin un de mòbil de l’Ajuntament sempre i quan l’utilitzin amb seny. Puc entendre que la gent que treballa al carrer tingui un mòbil per comunicar-se internament…però segur, segur, segur que trobem línies de telèfon que no calen…

 12. El problema és que s’ha de fer un canvi radical de política. Jo crec que hi ha gent dins l’ajuntament actual que ho poden assumir, però a altrs els hi va gran un canvi acostumats a fer el de sempre fins que la vaca ja no dón de si. Al final de comptes com va passar a les passades eleccions cadascú es munta el seu partit, llavors la gent va a lo segur. el que s’ha de fer és una proposta coherent per tirar endavant el municipi. HI ha temps. Les queixes van bé per aplanar el camí, però s’ha de fer alguna cosa més amb cara i ulls que aglutini a gent que estimi el Vendrell i que tinguin les idees clares. Si aquí es parla molt i no s’articula res, estem igual que sempre. A veure si algú s’anima…

   • No li vulguis tant de mal al Miquel!! Avui estem concentrats en els polítics però un altre dia parlarem dels funcionaris, que molts d’ells més que funcionaris s’haurien de dir averiaris….

 13. Avui al web de l’Ajuntament surt una nota en la qual s’informa que a l’Ajuntament li deuen 29M€… No se a vosaltres però a mi això em sona a: l’hem cagat fent públic un deute tant gran, pensant que altres Ajuntaments donarien una xifra d’endeutament més gran. Fa gràcia quan diu el sr. DIU: “no es tracta d’una mala gestió econòmica de l’Ajuntament, sinó que la situació ve donada per una tensió en la tresoreria municipal a causa del que ens deuen a nosaltres”. Bueno, que un poble com el Vendrell arribi a 23M€ de despesa no és una mala gestió econòmica, i tant que no… el que és es una festa amb diners aliens.

  Que aquesta informació publicada avui pel web del l’Ajuntament (que es suposa certa, no més faltaria) no es podia haver fet pública el dia que es van donar les dades del deute, per tal que els mitjans de comunicació les tinguessin en compte alhora de donar la informació?
  Per a mi que ara l’Ajuntament intenti arreglar a corre-cuita el que tota Catalunya ja sap encara és més lleig El mal ja està fet!
  Lo primer que em va dir gent de fora quan va esclatar la notícia la setmana passada va ser: Ostres al Vendrell que han fet amb els diners? Ara us tocarà pagar a vosaltres tot això, us pujaran els impostos…

  Respecte al canvi generacional que hi ha d’haver a l’Ajuntament, dir que estic d’acord amb l’Alfonso quan diu que el canvi ha de ser assenyat. Sóc un jove, 26 anys (bueno, encara en considero jove…) que de tota la vida, fins i tot quan encara no tenia consciència, he sentit els mateixos noms a l’Ajuntament; Benet, Domingo, Carnicer (retirada al cementiri d’elefants?), Solé… i les mateixes cares (diga’ls assessors, amics o càrrecs de confiança dels noms anteriors).
  Penso que el problema de que sempre hi hagi lo mateix és un problema del propi sistema electoral. En un poble com el nostre no s’ha de votar al partit sinó a la persona i si ho fa malament doncs al cap de 4 anys al carrer però que no es torni a presentar es clar. Pero bé, això son altres “cantares”.

 14. Se sap en que i quan s’han gastat aquests 23,6M€? potser aclararia qui ha estirat més la maniga que la camisa.

  Vull dir, de quan són les factures? son imports alts? son del presupost ordinari o despesa corrent? Es per inverssions? obres noves? si treiem els 12M€ de la brossa, serien 11M€ a justificar.

  I l’altra. si d’aquest prestec paguen els 12M a FCC, no caldrà fotre al carrer a cap treballador? ens rebaixaran els impostos de la brossa? perque l’han pujat un 30%, no?

  en fi. moltes preguntes sense resposta.

 15. Bona nit a tots,

  Primer de tot us volem donar les gràcies per tots els comentaris. Creiem que és la millora manera de veure què pensen els qui visiten el bloc.

  Dit això, i com que un dels objectius del bloc és promoure sinèrgies per aconseguir crítiques constructives, us volem proposar, si voleu i en aquest mateix debat quines propostes creieu que serien les més adequades per rebaixar el deute de l’Ajuntament, quin serveis creieu que poden millorar, o quins altres creieu que l’Ajuntament ha de deixar de prestar.

  Amb un petit aspecte, el que cadascú hagi viscut més a prop, podem generar un debat molt interessant.

  Gràcies de nou a tots per participar-hi

 16. Fer servir el cap. Primer de tot coneixer la realitat i els numeros perquè la gent pugui dir això en podem prescindir. En principi això potser una olla de grills, però per portar a terme aquesta tasca primer s’ha de conèixer quin mal patim. A partir d’aquí intentar reduir o reconduir aquells punts més insostenibles econòmicament parlant. Reduir els sous dels polítics que no sigui aquest treball pel poble una manera de guanyar diner fàcil. Donar les subvencions per aquelles finalitats realment fonamentals per l’esser humà. En realitat fer una lectura profunda de tot plegat amb números reals. Si ara que van tots de la mà no ho fan, potser ja no tindran una propera oportunitat.

  • En aquest sentit, ahir vaig llegir aquest article del web El Derecho, que enumera una mica les opcions que tenen els Ajuntaments per complir amb el RD: http://bit.ly/GC6ptX

   Molta gràcia a la referència del menor cost que suposa ara l’acomiadament de funcionaris gràcies a la nova legislació laboral…

   En fi, suposo que a finals de mes sortirem de dubtes…

  • Estic absolutament d’acord amb el Miquel Caselles i també aprofito per felicitar als responsables del blog.

   Penso que el primer que han de fer els polítics és reduir-se encara més els sous, ja que és escandalòs el que cobren per la feina que fan…potser també que començin a retallar les despeses en restaurants, viatges i altres actes dubtosos que fan amb les seves targetes “d’empresa” i comencin a viure realment com els més de 4000 aturats que hi ha al municipi. Potser és hora que de debò sàpiguen com ha de viure un aturat amb 1000 euros al mes els qui els cobren.

   Exactament 4.469 vendrellencs van acabar l’any en situació d’atur, 135 més que al desembre de 2010 segons noticies de Televisió El Vendell.

   Potser si ells haguessin de passar el mes amb aquests diners, serien capaços gestionar els diners de tots els ciutadans del Vendrell d’una altra manera més justa, més racional i més rigorosa. Perquè al cap i a la fi, el que fan és malgastar els diners DE TOTS els ciutadans del Vendrell.

   Felicitats Miquel, pels teus comentaris.

 17. Crec que està bé fixar-se amb els sous dels polítics, però no crec que sigui el principal motiu del problema.

  El principal problema és la ineficiència interna. Menys auxiliars administratius i més tècnics que treguin feina i resolguin temes. Més incentius al funcionari que treballi correctament, i més estar a sobre i penalitzar el que fa perdre diners al consistori.

  Més projecció de què es farà durant els 4 anys i què després, no es pot seguir improvitzant perquè aquest tipus de polítiques provoquen augment de despesa. I sobretot, tenir molt clar que la casa per la finestra no es pot tirar mai, i menys amb diners de tots.

  Menys política de la subvenció fàcil i més política del cost. Ajugar amb tot allò que faci falta, però tampoc regalar els diners!

  Menys política de l’impost baix perquè guanyo vots i més gestionar els serveis sense dèficits que provoquin que l’Ajuntament hi “perdi” diners de tots i així poder ajudar als que realment estan en dificultats, com els aturats, famíles monoparentals, famílies nombroses, famílies de renda baixa per… polítiques socials, vaja…

  Diversificar l’economia, que cada legislatura es diu però sempre és el mateix: fum.

  En definitiva…moltíssima feina!

  • Tens tota la raó del mon. Tot plegat es fruït de la mala gestió dels polítics i de la manca de professionalitat dels treballadors del ajuntament.
   “El més tonto fa rellotges

 18. Es ben cert el dit per en “llegeixo i ric” que des d’un blog no cambiarem el món i, de la mateixa manera, dono la raó a aquells que han fet una petita critica a la falta de informació que ha proposat, si bé totes les que després heu anat fent comentaris amb grans i meravelloses idees per a cambiar el nostre municipi perquè d’aixó, arriba un punt en que rajar dels polítics, si no ho fem ben fet, no serveix de ser, personalment com a primera idea (aviam si us agrada) proposaria de fer presió al nostre ajuntament perque sigui realment honrat i mostri l’economia del poble ben desglossada, que com a vilatanes tenim TOT el dret de saber i no aquesta pantomima de resum que ens expliquen sense saber a qui van els diners, qui es amic de qui o qui es familiar de l’amic del cosi tercer del germa del regidor, ells estàn tranquilament asseguts en les seves cadires, saben que la seva nomina esta assegurada (encara que si gestionen igual els seus diners que els del nostre poble es llógica la por que tenen a perdre el carrec, doncs s’arruinarien ells i molts dels seus enxufats) mentre nosaltres escribim aquest blog o parlem al bar amb els amics tot emprenyats…

  Sincerament, algu d’aquest blog ha fet alguna cosa (i m’hi incloc) per a cambiar el poble? I no em refereixo a presentarse a eleccions i no sortir, a fer propostes al consistori, a escriure a falles o alguna de les maneres que de moment queda demostrat que no serveixen per a res.

  Feia temps que esperava que aparegues algun artícle que ataques directament als polítics vendrellencs ja que despres d’intentaro m’he vist completament bloquejada a la hora d’esciure’n un, pero no hem d’oblidar una cosa, som tant responsables ells com nosaltres del qque ens està passant, si bé ens han enganyat i mentit sobre com anava el poble, nosaltres hem sigut tant innocents de creuren’s-ho. No creieu que potser arriba la hora de sortir dels bars i de davant dels nostres ordinadors i anar a dir el que pensem (ni que sigui debatre-ho entre nosaltres) al davant de la “Casa de totes” que s’estan intentant quedar?

  Ells no ens tenen por i seguiràn fent la seva… Hem de fer que els nostres polítics respectin a la gent del nostre poble, cosa que no han fet MAI.

  • Estic d’acord amb tu, igual que ho vaig estar amb el “llegeixo i ric” quan va deixar el seu comentari. Fer el què fem en aquest bloc és molt fàcil: criticar i no arremangar-se de mànigues sempre ha sigut l’esport nacional d’aquest Vendrell, suposo que per això encara tenim els mateixos governants que fa cent cinquanta mil anys. Ara bé, tant nosaltres (les4fonts) com tots els que ens comenten aquí deixant noms i cognoms se’ns ha de reconèixer el petit mèrit de comentar i criticar sent-ne conscients que potser podem tenir conseqüències o que ens poden parar pel carrer i ens ho poden retreure. Tant tu com el llegeixo i ric heu comentat, però des de l’anonimat. Potser el primer pas per aconseguir que els polítics ens respectin és començar a dir les coses pel seu nom i amb el nostre nom i demostrar que la queixa neix transversalment de tota la població.

   • Potser sí que el més adequat seria comentar amb el meu nom perquè tothom sabes qui soc (possiblement alguna encarregada del blog coneix el meu mail), peró siguem sinceres, Vendrell es Vendrell, la gent xarra molt i apart, no es per una questió personal, no m’importa el que la gent pugui opinar de mi o el que puguin parlar pel carrer, però per desgracia en aquest poble sembla que les filles, germanes, cosines, tietes de algú siguin aquell mateix algú i no vull que possibles comentaris que hagi fet o faci en un futur puguin ser contraproduents per aixó.

    El dia que tingui un 100% de seguretat de que el que jo digui/faci no afecti a la meva familia, aquell dia posarè el meu nom. I no es per ferme pesada pero soc plenament conscient i responsable del que dic i faig en aquest blog i a la nostra vila, si algú se sent ofés per algun comentari estaré encantada de quedar amb ella un dia i parlar. =)

 19. Molt bé Liliana. Mira jo porto anys en aquest tema d’escriure als diaris i hi ha gent que avui m’ha saludat i demà l’he dit algo no motl bo i m’ha girat la cara, però he descobert que quan es tanca una porta se n’obren tres. Molt bé la teva reflexió. Això és el primer pas i….

 20. Els 23,5 milions de deute comercial declarats són fins a 31/12/11. A més s’han de sumar les factures rebudes a partir de gener fins ara. Tanmateix al SAC del ajuntament s’estan reben MOLTES instàncies dels proveïdors què no tenen les seves factures incloses en el llistat dels 23,5 (¿?) i estan registrades i entrades al ajuntament.
  Tot plegat quin és el DEUTE COMERCIAL REAL? 27 o 30 milions d’euros que són
  4.001.580.000,00 de les antigues pesetes. On són aquets calés?

  Algú sabria dir-me quin era el deute comercial que van deixar el socialistes al any 2007?

  A més al deute comercial li hem de sumar el deute financer (60, 70 milions d’euros?).

  Quins nassos!!!!!

  Ja és hora de començar a demanar responsabilitats.

 21. Mireu què m’ha arribat, és com el “contrapunt” de la versió oficial:

  El 30 de març en els decurs del Ple extraordinari de l’Ajuntament i en representació del Grup Municipal de Plataforma per Catalunya (PxC), la regidora i portaveu econòmica Araceli Bundó, ha representat a la formació identitària en la defensa del punt de l’ordre del dia referent al Pla d’Ajust formulat en compliment dels Reials decrets-llei 4/2012 i 7/2012. El següent ha sigut el seu discurs:

  “Des de PxC no podem votar a favor d’aquest Pla d’Ajust per la senzilla raó que aquest govern quadripartit composat pel PSC, CiU, PP i ERC no té cap credibilitat des del punt de vista econòmic i financer. Aquest és l’enèssim pla de sanejament que veiem en els darrers anys, i com els anteriors plans, aquest, tampoc el compliran.

  No podem votar a favor d’aquest Pla d’Ajust perquè són els succesius governs dels seus partits els qui han dut a la catastròfica situació econòmica i financera en què es troba ara l’Ajuntament, contràriament al que ens volen fer creure des del govern quadripartit. Perquè el prèstec sindicat de 23,6 MEUR significa la solució per a les 323 empreses i autònoms que se’n beneficiaran, i ho celebrem, però significarà sang, suor i llàgrimes per a l’Ajuntament i els contribuents durant 10 llargs anys.

  No podem votar a favor d’aquest Pla d’Ajust perquè si el deute als proveïdors s’hagués pagat en el moment que es va generar cada factura, com és normal, s’haguessin pagat 23,6 MEUR i ja està. Però com gestionen la cosa pública així de malament, ara n’hauran de pagar 31,2 comptant interessos i despeses financeres. Ara haurem de pagar el que devem als proveïdors i a més 7,6 MEUR més de finançament. Amb aquest nou endeutament hipotequen la vila del Vendrell “per als propers 10 anys”. Perquè seran 31,2 milions en lloc de 23,6.

  No podem votar a favor d’aquest Pla d’Ajust perquè vostès ens han amagat l’ou. El passat més de juliol des de PxC ja vam demanar per escrit i mitjançant instància el llistat de proveïdors amb factures pendents de cobrament, i encara esperem, fins ara, que ens les donin. Ara sí, ara reconeixen un deute als proveïdors de 23,6 MEUR, que afegit als 67 MEUR de deute viu reconegut als bancs, farà un deute de 90 MEUR a partir d’aquest moment, aproximadament un ràtio d’endeutament del 215%, quan el topall legal és del 120% i el límit per poder demanar crèdits és el 75%, tret d’aquesta situació excepcional i única segons la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría. Senyors del quadripartit, tinguin clar que aquesta és la darrera oportunitat, no hi haurà més finançament excepcional com aquest. La mala gestió econòmica i financera dels governs que hem patit ens han dut a aquesta situació ruïnosa, desesperada i sense cap sortida a l’espiral de deute als proveïdors, però aquest nou crèdit de 23,6 MEUR no és cap panacea, ara salvarem els mobles pel 2012, però ens quedarem arruïnats fins al 2022. Durant 10 anys sang, suor i llàgrimes per pagar tot això, com deiem abans.

  No podem votar a favor d’aquest Pla d’Ajust perquè segons el tancament de comptes de l’any 2010, es reconeixia un deute a proveïdors de “només” 19,6 MEUR, però ves per on que ara en demanen 23,6. Tot plegat, 4 MEUR més de factures impagades durant l’any 2011. Aquest govern quadripartit malbaratador compulsiu ha generat 4 milions més en factures impagades durant el darrer any perquè gasta el que no té i encarrega d’una manera suïcida i inconscient béns, obres i serveis sense reserva de fons per pagar-los. I no parlem tan sols de factures de milions d’euros, com els 12 que se li deuen a la concessionària de neteja viària i recollida d’escombraries, sinó que hem arribat a veure factures pendents pel ridícul valor d’un euro i quaranta-cinc cèntims. Això és ser ridícul senyors del quadripartit. Estan deixant l’Ajuntament i la vila del Vendrell en ridícul. I a més, ens sotmeten a un obscurantisme total, van anar amagant factures als calaixos per fer-nos creure que el pressupost era equilibrat. A més, recordem que no són 23,6 MEUR, sinó que en realitat en seran 31, incloent-hi els interessos i despeses financeres, com ja hem dit.

  No podem votar a favor d’aquest Pla d’Ajust perquè ara s’escuden en els 29 MEUR que diuen que els deuen, 6,5 MEUR són de la Generalitat i diuen que la resta és de vilatans que no han pogut fer front al pagament dels impostos i taxes. Si la Generalitat no paga, no s’ho gastin ni ho incloguin en els pressupostos de l’any següent. Pel que fa als impostos i taxes pendents de cobrament, els vilatans del Vendrell no són ni especials ni diferents dels d’altres viles i ciutats. A tot arreu passa el mateix i en canvi, no són el segon municipi més endeutat de tot Catalunya. El que passa és que vostès són els pitjors gestors, els més desastrosos de tots els ajuntaments de tot Catalunya. Vostès han vulnerat la regla d’or de la gestió d’una hisenda municipal demanant un crèdit com aquest per finançar despesa corrent, quan la despesa corrent s’ha de finançar amb ingressos corrents. Per això diem que no tenen cap credibilitat. Mirin, no es pot gastar un euro que primer no s’hagi cobrat. Parlen de morositat, però vostès són els primers morosos. Sort en tenen que la nova Llei de Transparència i Bon Govern no és amb caràcter retroactiu, si no, alguns de vostès avui no hi serien aquí perquè estarien inhabilitats per 10 anys.

  No podem votar a favor d’aquest Pla d’Ajust perquè l’Ajuntament del Vendrell va tenir durant molts anys un comportament de “nou ric”, amb unes despeses molt altes, que, vistes amb perspectiva, són injustificables, i que es basaven en l’errònia creença que els elevats índexs d’ingressos que tenia es mantindrien durant molt de temps. I ara, un govern tan gran i tan ferm de 16 regidors, no té cap més idea constructiva tret d’endeutar-se més i més, i escanyar al contribuent, que són les dos úniques coses que saben fer. A partir d’ara, ja ens podem esperar puges estratosfèriques d’impostos i taxes any rere any, com ja han fet només començar el seu mandat. Sabent, a més, que per molt que els pugin tindrem menys i pitjors serveis. Ni tan sols serviran per solucionar res a aquestes alçades… el mal ja està fet i és irreparable. Només ens exprimiran més i més per pagar els deutes que la seva mala gestió ha generat.

  I no podem votar a favor d’aquest Pla d’Ajust perquè al ple del passat 27 de desembre, PxC ja va demanar un pla de sanejament dels comptes municipals, nosaltres ja ens vam avançar, i ara ens demostren que vostès no es posen a treballar fins que no reben l’ordre des del Govern de l’Estat. Això només ens revela que els comptes de l’Ajuntament no tenen sortida més enllà de l’espiral diabòlica d’endeutament al que ens estan sotmetent.

  Per tots aquest motius no podem votar a favor d’aquest Pla d’Ajust. No obstant això, i per responsabilitat política, tampoc no hi votarem en contra, perquè una de les nostres prioritats és que els proveïdors cobrin, i també, perquè de no aprovar-se el Pla, l’Ajuntament del Vendrell entrarà en fallida i en un escanyament financer sense precedents, i per tant des de PxC ens abstindrem. Gràcies”.

  • Potser els hem de recordar a aquet grup municipal (…), que ells en l’anterior legislatura SEMPRE van donar suport al govern de CIU, aprovant pressupostos, liquidacions, comptes generals, etc, etc, etc.
   A què juguem?

  • Personalment no crec que el discurs del partit de l’oposició sigui el contrapunt a la versió oficial, sinó que serà una versió “tergiversada” o si més no “edulcorada” que serveixi per defensar la seva posició com a oposició… I el mateix dic de la versió dels partits de govern, d’on tampoc en podem treure aigua clara respecte de la situació econòmica actual de l’Ajuntament del Vendrell…

 22. Jo crec que la solució és fer com Rasquera i plantar marihuana per sortir de la crisis. És cert que 23 milions no són 1.6 de Rasquera però si ens esforçem tots podrem cultivar prou marihuana com per pagar el deute i portar al Justin Bieber per la festa major.

 23. Retroenllaç: L4F Control: Quina regidoria em toca?! « les4fonts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s