Necessitem propostes des del territori pel territori

JOSEP GUILLÉN

Vull començar aquest escrit d’opinió felicitant els impulsors del blog Les4fonts. És una gran notícia per la nostra comarca disposar d’un espai obert per opinar i intercanviar idees sobre la comarca i El Vendrell. Les4fonts és un clar exemple que la gent jove no és passiva al que l’envolta, es mulla, opina obertament, amb llibertat i respecte, i ho fan (fem) en temes tan actuals com la política, l’economia i la societat locals.

En el meu escrit vull aportar una breu pinzellada sobre la recent notícia de la creació de l’agrupació d’empresaris ImpulsA. En primer lloc, considero que és important que es creïn espais per debatre i proposar alternatives sobre l’economia i la gestió dels recursos locals. El primer tema que ha triat l’agrupació ImpulsA per aportar a la comarca és la defensa de la plataforma LOGIS Penedès.

Fa prop de set anys que a la comarca es parla del CIM o LOGIS, des de diferents entitats comarcals i supracomarcals. Fins ara han estat molt pocs els agents socials -no organitzats en partit polític- que s’hagin posicionat a favor d’aquesta plataforma logística. El missatge clar i fort que ha projectat la comarca, públicament, és el de no fem el CIM. Set anys després, i en un context polític i econòmic diferent, la plataforma d’empresaris formada en la seva majoria pel sector del comerç del Vendrell reclama la implantació del LOGIS. Creuen que el LOGIS solucionarà els números vermells de l’economia vendrellenca? Quines dades hi ha per pensar que es crearan determinats llocs de treball? Quants polígons hi ha a la comarca amb baixíssima o nul·la activitat industrial? És més, en època de recessió econòmica, amb una disminució del consum global i del transport de mercaderies, quin nivell d’èxit podem esperar en aquest polígon?

D’altra banda, es vol un model de comarca que perpetuï els llocs de treball de baixa qualificació tal com s’ha fet al llarg d’aquests anys? O volem apostar per un model basat en la formació dels ciutadans i en la valorització dels recursos propis del territori?

L’agrupació d’empresaris vendrellencs, enlloc de reclamar polígons que no sabem què portaran a la comarca (i més ara que el govern central ha desestimat l’opció del Corredor Mediterrani i per tant anul·la el caràcter intermodal del centre logístic), podria centrar-se en donar propostes des del territori pel territori, que millorin l’economia local. Al Vendrell, una ciutat que durant tants anys ha viscut imbuïda per la construcció, que ha estat al capdamunt de les estadístiques catalanes en creixement d’habitatges i d’habitants, no pot amagar el cap sota l’ala a la greu situació i reclamar el que no sabem ni si serà un simple pedaç -el LOGIS-.

Per exemple, es poden reclamar polítiques que solucionin el gran estoc d’habitatge desocupat que hi ha a la costa, incentivant l’habitatge de lloguer per millorar la situació social i evitar el deteriorament dels immobles. O bé es poden establir millores en el comerç de proximitat, promocionar un turisme de qualitat a la comarca, o idear polítiques de desenvolupament econòmic local. Pel que fa a l’EINA, espai d’emprenedoria i polítiques actives d’ocupació, es pot millorar la seva gestió i fer-la més transparent proposant que enlloc de ser gestionat per una fundació privada, es gestioni pel SOC de la Generalitat, com la majoria de centres d’aquesta tipologia.

Per tot això, permeteu-me que qüestioni la idoneïtat de la proposta inicial de l’agrupació d’empresaris ImpulsA, ja que per defensar el conjunt de la comarca i la seva economia hi ha moltes propostes que es poden fer abans que reclamar el LOGIS Penedès.

Anuncis

17 thoughts on “Necessitem propostes des del territori pel territori

 1. En primer lloc felicitar a la iniciativa de les4fonts com a espai de debat sobre temes d’interès sobre el Vendrell i comarca.

  Centrant-me en el tema que proposa en Josep Guillén, primerament m’agradaria destacar que em sembla que la iniciativa ImpulsA es molt interessant i necessària. Precisament aquesta iniciativa aglutina empresaris de la comarca, que coneixen la seva casuística i necessitats i que poden fer propostes concretes relacionades amb el territori. Em sembla que la iniciativa privada i la emprenedoria es la clau per poder sortir d’aquesta crisi i millorar els nivells d’atur de la comarca, que es dels més alts de Catalunya.

  Per desgracia no conec de manera propera a la plataforma ImpulsA ni als seus membres, ni tampoc als impulsors del Logis, per el que les meves opinions es basen en les referències que tinc dels diferents mitjans de comunicació i amb el que he pogut parlar amb determinades persones del territori.

  Particularment sempre he sigut un defensor de la plataforma Logis, ja quan s’anomenava CIM. En època de vaques grasses ja es veia que el ràpid creixement de població de la comarca necessitaria d’una generació de llocs de treballs proporcional que a més permetés afegir un sector addicional a la construcció, serveis, turisme i agricultura.
  Penso que la ubicació estratègica de la comarca, on hi ha un nus viari i una línea ferroviària principal, es un fet que s’ha d’aprofitar per força. I això s’hauria d’haver fet quan l’economia rutllava bé, perquè ens hagués permès amortir en certa manera l’impacte que la crisi de la construcció ha tingut a l’atur.
  Ara de nou no podem frenar aquest projecte per dir que estem en crisi i es mouen menys mercaderies. Sense dubte una plataforma com aquesta generarà llocs de treball, començant per la seva construcció i continuant amb la seva explotació. Podem posar com exemple la nova plataforma logística que El Corte Inglés està construint a la Bisbal i que generarà més de 500 llocs de treball.
  També s’afegeix la voluntat expressada per ImpulsA de influir per aconseguir que Logis no sigui una mera plataforma d’intercanvi de mercaderies i també inclogui empreses de recerca. Això em sembla un punt interessant i necessari. Estic totalment amb Josep que es necessari intentar que comencem a generar més llocs de treball qualificats, i la recerca es un sector que ens pot ajudar, juntament amb la generació de sinergies amb l’activitat desenvolupada a Idiada.

  Sense dubte un dels principals problemes de la comarca, i m’atreviria a dir que a la majoria de Catalunya i Espanya, es l’excessiva dependència de llocs de treball de baixa qualificació. En el cas concret del Baix Penedès, crec que també s’ajunta amb un volum molt important de persones sense formació especialitzada, ni a nivell de formació professional ni formació superior. Està clar que es necessari potenciar la formació i la generació de llocs de treball d’alta qualificació i que permetin ser competitius respecte a d’altres territoris. No obstant, això implica un canvi, necessari, però de llarg recorregut, que inclús implica un canvi cultural i que s’ha dur a terme conjuntament amb solucions a més curt termini per donar feina a les persones que ho requereixen a curt i mitjà termini.

  En definitiva, i per no estendrem més, crec que tant l’iniciativa de ImpulsA como la del Logis son necessàries i positives per la comarca, evidentment amb conjunció amb altres iniciatives i sectors, com el del vi o el turisme que també son molt importants i poder encara ser-ho més.

  Salut!

  Raúl Giménez

 2. Evidentment tenim punts de partida diferents. La teva visió i segurament la de l’agrupació d’empresaris és funcionalista: tenim una comarca amb uns recursos que cal explotar -espai, vies de comunicació, mà d’obra poc qualificada…-.
  El meu plantejament és que aquest model d’explotació del territori basat en l’especulació i el suposat creixement econòmic ha quedat obsolet, i cal fer una aturada per veure què podem fer amb el que tenim, sense empitjorar-ho. Personalment, dono major prioritat als recursos socials, culturals, educatius, i els que ha aportat des de sempre el territori com l’agricultura, el turisme, la indústria agroalimentària i la de transformació…, que no pas un sector com el logístic que (per la seva vinculació amb l’economia global) no sabem on ens portarà als pobles que ens tocarà directa o indirectament.
  Merci per la teva opinió.

  • Precisament em sembla que en un món globalitzat com l’actual tenir una visió massa local no es positiva. En un entorn de crisi profunda a Catalunya i Espanya, molt passa per anar a un mercat global.
   Tenim l’exemple clar del sector del vi i el cava, on l’exportació es clau per el negoci. Avui he visitat Avgvstvs i m’ha sorprès molt positivament veure com exporten més del 75% de la producció.

   • Per tant, vens al meu argument en què hem de potenciar els sectors propis com per exemple l’agroalimentari (sector del vi i cava, l’oli, entre altres). Som un país exportador, i els del Penedès ho sabem bé, ara bé, per exportar els nostres productes no cal construir nous polígons logístics com el LOGIS, sinó que calen trens de mercaderies per portar els contàiners eficientment cap als ports i aeroports.

   • Josep, estic totalment d’acord en que cal potenciar sectors tradicionals de la comarca com el vi i el cava que tenen un gran potencial exportador. Com també crec que es poden potenciar altres sectors de valor afegit com el de la investigació.
    En això crec que tothom estarem sempre d’acord.

    Això no treu que també es pugui dur a terme un projecte com el del Logis, que evidentment no es necessari per el volum de mercaderies que mou pròpiament la comarca. A nivell de necessitat de la comarca jo ho enfoco a poder ser un sector més que aporti feina per un tipus de perfil professional (insisteixo que no es qüestió de tornar a l’error de d’apostar-ho tot en això).
    A nivell del moviment de mercaderies, es més una necessitat global de Catalunya que del territori.

    Per cert, crec que el fet que un dels membre de ImpulsA sigui el mateix celler Avgvstvs demostra que el projecte del Logis no te perquè estar en contra dels sectors tradicionals com el del vi.

 3. Jo crec que el logis penedès ara per ara és una cosa com les Madrigueres o com el nou Cap del Vendrell. Primer hem de sortir de la crisi que encara estarem un parell d’anys. D’aquí a aquest temps les cartes hauran canviat. Parlar que el Logis ens solucioni els nostres problemes, ara per ara és com dir que compris un bitllet de la primitiva per si toca. Una mica de fum per entetindre el personal. Al davant de Cimalsa han posat a l’Isidre Gavin que durant molts anys va ser cap de l’oposició a Lleida per CiU i al final l’han posat aquí per fer-li un favot. Res més.

 4. Primer de tot felicitar a una nova Cinquena Font que s’estrena i que esperem que no sigui l’últim cop: si una cosa té de bo la reciprocitat amb tots els qui ens volen escriure és que poden repetir tantes vegades com vulguin perquè la seva veu és tant o més important que la nostra!

  Dit això, estic d’acord que el Logis Penedès, si es que s’ha de fer, ha de ser amb una base diversificada. Com s’ha dit anteriorment en altres comentaris, lligar la producció de talent a l’Idiada pot ser-ne una opció: Perquè no formar a la comarca aquells que vulguin treballar-hi? Si més no, els estudis de Química a Tarragona són formulats amb el mateix esquema teòric que aquest. Potser seria una manera, també, de generar sinèrgies amb noves empreses que es vulguin establir a la comarca dedicades d’aquest tipus. En cas contrari s’ha de veure el cas del port de d’Amberes, un dels ports logístics més importants d’Europa sinó el que més: tenir una base del Logis com a punt de sortida de l’autopista AP-2/ C-32 Port-Aeroport… o també amb via de tren potser és un punt intressant de partida: Aprofitar el territori trinxat que tenim per potenciar la nostra economia.Tot i així, de la mateixa manera que potser no és bo centrar-ho tot en la logística, tampoc crec que sigui bo centrar-ho tot amb Idiada. Hem de saber potenciar tot allò que tenim, que podem tenir, i ens ho hem de creure.

  Finalment comentar la iniciativa de l’ImpulsA Penedès: Per mi sempre serà positiu que la gent, en aquest cas els empresaris de la comarca, vulguin tirar endavant. Dit això no hem d’oblidar que hi ha molt en joc en aquests llocs on aquest col·lectiu vol tenir-hi una implicació directa. No podem oblidar que existeix una Unió Empresarial del Penedès (UEP, es pot buscar per internet) i que s’hauria de potenciar. Llavors entendria el significat de l’ImpulsA, ara mateix el veig una opció alternativa que provoca que, potser, es divideixen esforços quan cal focalitzar-los en coses molt concretes i és tirar endavant la Comarca i el Penedès en general!

  • Home, si el punt de partida és que tenim una comarca trinxada… (tal com dius). A nivell de comarca la zona que està més trinxada (urbanísticament, etc) és la costa i no tant l’interior, tal i com passa al continu de la Mediterrània. La plana interior encara té molt potencial agrícola i turístic. No obstant els recursos turístics (projecte, ajudes, subvencions) es queden majoritàriament per al model de costa, prou obsolet.

   • És una realitat que tenim una comarca trinxada en el sentit de les infraestructures, i també és cert que no tant a l’interior, però també és una realitat l’AP-2, l’AVE… I també en l’urbanístic, que és una llàstima veure com ha evolucionat el creixement de la comarca. Però dels problemes potser en podem treure virtuts…

 5. No em puc imaginar com estaríem avui si fa 7 o 8 anys s’hagués fet realitat el projecte del Logis Penedès. Segurament, amb l’entorn de crisis actual, tindríem el trist rècord de ser la comarca amb més atur, no ja de Catalunya, que ja ho som, si no de l’estat i potser d’Itàlia i Portugal també.

  En aquesta comarca som experts en el funcionalisme. Som curts de mires. Incapaços de pensar en el benefici comú i a llarg termini. Aquí cadascú va a la seva i allò del “pan para hoy i hambre para mañana” s’aplica a la perfecció…

  Per què d’una vegada per totes no ens posem a treballar per un futur millor, aprenent dels errors del passat, que ens han portat fins aquí? El model econòmic del futur, segons diuen els experts, estarà basat en un model de treball en xarxa. Petits actors econòmics, microempreses i professionals en relació directa amb el client o consumidor d’aqui i de fora. El treball en xarxa es basa en l’objectiu comú. Sumant les capacitats i recursos de cadascú per poder ser més competitius i donar més valor al producte i a la vegada poder dur a terme projectes de major abast. Cal impulsar l’Eina, i convertir-la en un veritable espai pel foment de l’emprenedoria.

  Hi ha gent a la comarca que està esforçant-se dia a dia per crear sinergies, donar a conèixer un territori que és molt més que “un nus de comunicacions estratègicament situat” entre Tarragona i Barcelona. Crear una economia basada en el territori i que aporti valor. Com el sector del vi i el cava. Com el turisme de qualitat. Encara hi som a temps.

  • No sé si entenc el teu comentari. Suposem que el Logis es fa fa 7/8 anys. Suposem que funciona a mig-ple rendiment: La nau de El Corte Inglés, entre altres, es col·loca allà. El centre de distribució d’Ikea, també…anem suposant coses així. Realment creus que hi hauria més atur que ara?

   Amb això no vull dir que estigui a favor del Logis, CIM o com es digui. Vull dir que les coses, i estic d’acord amb tu, no s’han fet bé. Però tampoc cal culpar al Logis, CIM o com es digui de les desgràcies de tots, que de curts de mires ho continuem sent en tots els àmbits, abans i després del Logis.

   Estic d’acord amb tu que la microeconomia i les xarxes poden ajudar a tirar les coses endavant, i el tracte de proximitat amb el consumidor final també es valora cada cop més. Però no podem obviar que el jersei Quechua que m’he comprat recentment es continuarà havent de guardar en algun lloc, que els mobles de l’Ikea per muntar i desmuntar també s’hauran d’emmagatzemar, i que els cotxes/motos/vehicles industrials… tant hi fa, també s’hauran de poder distribuir, perquè es continuen produint a escala global. És a dir, hi ha d’haver una barreja d’ambdues coses: la microeconomia i les xarxes per al consumidor proper, i per segons quins sectors com el tecnològic, per al consumidor global… i l’economia global que continuem consumint. Hi ha d’haver equilibri entre les dues!

   • Estic d’acord amb el que dius. I el temps ens dóna la raó. Mira com estem per haver-ho confiat tot a la construcció… És clar que ens pertoca tenir logística. El Corte Inglés, Germans Boada, Intermarché… Però no podem tornar a ensopegar amb la mateixa pedra i fiar-ho tot de nou al mateix sector. Què passarà si d’aquí a 15 anys hi ha una crisi del petroli (com sembla que passarà) i encara no està fet el corredor del Mediterrani? Tindrem un desert de quitrà al mig de la comarca i un munt de treballadors a l’atur.
    Hem d’aprendre dels errors i diversificar al màxim l’economia. Donar valor al territori i preparar-nos per afrontar el futur amb les màximes garanties.

   • Estic d’acord en que cal una diversitat de sectors econòmics. Es evident que el Logis no seria una solució a tots el problemes, però estic segur que podria ajudar a generar llocs de feina. Crec que ningú planteja que s’hagi de basar tot ara en el sector logístic.

    Per descomptat que la comarca té més punts forts que només la seva situació estratègica. Però sense dubte aquesta situació es un factor més que ens aporta competitivitat i que hem d’aprofitar.

    Jo soc totalment partidari d’apostar per sectors com la investigació, que aporten valor i competitivitat, però com deia això es una solució a llarg termini, que s’ha de treballar en paral•lel a solucions que puguin generar feina a curt/mitjà termini.

    Per cert, recolzar un projecte com el Logis em sembla que es precisament promoure l’interès general… Dir que això es ser curt de mires no em sembla gaire oportú.

   • Raül, amb el tema de la diversificació em sembla que tens tota la raó. Ara, dir que el Logis és un tema d’interès general no hi estic gens d’acord. Creus, per posar un exemple que les persones que estan treballant per crear una marca turística de qualitat estaran d’acord amb tenir un desert de quitrà al mig de la comarca?, com donarem valor als nostres vins amb el parc logístic més gran de Catalunya al mig del Penedès?
    Precisament quant parlo de ser curts de mires em refereixo a això de l’interès general… Creus que pel fet de haver fet malament les coses durant molts anys, ja es motiu suficient per continuar-les fent malament? Com que s’han de crear llocs de treball a qualsevol preu, doncs fem el Logis i d’aquí 15 o 20 anys ja ens ho trobarem, o ja s’ho trobaran els que hi quedin…
    Crec que parlar d’interès general va molt més enllà de llocs de treball. També inclou cultura, educació, civisme, i sobretot deixar un territori a les generacions futures millor del que ens hem trobat.

   • Em sembla que difícilment ens posaríem d’acord en aquest tema 😉

    Jo segueixo pensant que el interès general es el que beneficia a una majoria de persones. I tenim una gran majoria de persones sense feina.

    Sota el meu punt de vista, amb les modificacions que s’han anat fent al projecte, el qual s’ha reduït molt en extensió, i si s’inclouen elements com la sortida de l’autopista a Banyeres i l’estació de tren (incloent el possible corredor del mediterrani) l’impacte de Logis, tot i existir, no seria tan gran. Per tant, crec que es compatible amb disposar d’una comarca on es potencií el turisme i el sector vinícola.

 6. Eiii Raúl,
  He sentit a dir que vista la oposició de la comarca interior i els pocs terrenys que tenen comprats, el Benet i el Martí estan sondejant la Generalitat per oferir-los 250ha entre el Vendrell i Sant Salvador. A banda i banda de l’autopista i també tocant el corredor mediterrani …. Que en penseu … podria estar be, oi?

 7. Tal com publica avui el profesor d’economia a IESE, Alfredo Pastor, en un article sobre el complex Eurovegas, citant-lo textualment:

  “Nuestro paro viene del lado de la oferta, por lo menos en tres aspectos. En primer lugar, la situación de nuestro mercado laboral ha hecho, hasta ahora, que la contratación de mano de obra entrañara un cierto riesgo. En segundo lugar, a veces las empresas renuncian a algún proyecto por no disponer de la mano de obra que necesitan. Y, finalmente, en otras ocasiones son los que entran en el mercado de trabajo los que no encuentran quien sepa sacar partido de sus capacidades.”

  Per tant, els problemes econòmics venen de l’oferta: 1) la regulació del mercat laboral, 2) l’educació i formació, i 3) la falta de llocs qualificats a l’economia. No ens calen grans complexos com el LOGIS o l’Eurovegas, que basen la seva activitat en la mà d’obra poc qualificada i amb baix valor afegit. L’autor conclou que “el mayor obstáculo a la creación de empleo sea la escasez de crédito para pequeñas y medianas empresas con proyectos” en la línia que ho exposa el Xavi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s