Un calendari de festes insostenible?

MIQUEL CASELLAS

El calendari de festes del Vendrell és insostenible en la situació actual i tal com estan les finances municipals. No podem tenir cinc festes majors, sis festes del barri i altres esdeveniments culturals. Sense oblidar Sant Joan, La Fira, Carnaval i altres cites al llarg de l’any més o menys importants.

Ara falta que els polítics donin la cara i diguin que això és inviable i que plantegin una proposta. Això no crec que ho facin perquè temen perdre vots i prefereixen fer una retallada lineal de tot plegat. Una forma de deixar tots contents i enganyats. Hem de ser valents i hem d’afrontar la situació actual amb la cara i no amagant el cap sota l’ala. A més la situació de molts joves del Vendrell és molt dolenta, alguns perquè estan a l’atur i els altres perquè s’han de buscar la vida fora perquè aquí no hi ha alternativa laboral. No oblidem la situació crua que passen actualment moltes famílies del Vendrell per arribar a final de mes.

Hem de ser coherents i afrontar la realitat actual com pertoca. Per això, hem de donar vida a la vila i comarca contractant gent de casa que ho fa prou bé i concentrant actes festius i evidentment, deixant-ne algun al bagul dels records. La gent ho entendrà i a més és el que ha de fer un polític que estimi el seu poble i a la seva gent. Una mesura que ja he dit diverses vegades és concentrar totes les festes del barris marítims en una i que cada any sigui en un punt diferent. Altres propostes han d’anar sorgint de la mateixa Comissió de Festes i de la ciutadania perquè el més important és que la gent tingui aigua corrent a casa seva que no pas un concert sota el balcó.

Anuncis

15 thoughts on “Un calendari de festes insostenible?

 1. Soy algo ingenuo pero quiero seguir confiando en los responsables políticos del Vendrell a los que personalmente apoye con mi firma pero…
  Perdonad mi claridad pero estamos realmente para FIESTAS???
  Supongo que hay cuentas que necesitan este dinero como agua de mayo, y creo que la gente entendería una reducción o incluso una eliminación de algunas fiestas.
  Un abrazo a todos

 2. El que és insostenible és que es facin tantes festes i totalment de forma gratuïta. La cultura té un preu. No es pot fer gratis. No es poden programa tots els concerts sense la intenció de fer pagar entrada.
  El calendari cultural que hi ha a tots els pobles s’ha de mantenir. Però no de forma gratuïta. No ens podem carregar la cultura d’aquesta forma.

 3. Jo no crec tant que s’hagin d’eliminar festes, sino en tot cas actualitzarles. Us posaré un exemple: quin sentit té que per la fira s’ompli la rambla d’stands, amb el cost que això comporta, perquè s’omplin de gent que et diu com netejar una paella, com polir el terra,… no tindria més sentit no posar tants stands però els que hi hagi siguin de coses pròpies del vendrell i de la comarca (si, si de la comarca, que ja va essemt hora que el vendrell s’enteri que forma part d’una comarca i que no és el melic del món), hi podria haver els nostres cellers, l’oli, les rutes termals, les rutes rurals de l’interior, les puntes de coixí de l’arboç, les cooperatives comarcals,… Fer un fira del vendrell i comarca de veirtat. Reduint molts costos i portant gent. Pel que fa als barris marítims: la festa major és la festa major del Vendrell i fa on s’ha fet sempre qui vulgui festa ha de venir al nucli del vendrell, és així com s’integren els nouvinguts, no que cada u vagi per ell i cada carrer o cada barri tingui la seva festa major. Als barris mar´tims es pot aprofitar la iniciativa privada si els interessa, que segur que si, per portar conjunts per fer balls les nits d’estiu, o per portar grups de l’embarcada, o de foc o els Nens, però l’empresa privada de la platja ha de tenir un pes en les festes.
  També és veritat que no és lògic que tots els concerts de la Festa Major siguin gratuïts, hem d’entendre que tot té un preu, i si volem anar a un concert determinat, potser l’haurem de pagar (això val tant per concerts per gent jove com per gent gran)

 4. El que és insostenible és tota la colla d’enxufats que any rere any hi ha desmesuradament sense cap mena de control en l’administració, ja sigui a l’ajuntament, consell comarcal, etc, etc.

  El que és insostenible és que cada regidor tingui un sou desmesurat.

  El que és insostenible és que els polítics tinguin carta de llibertat per no pagar deutes i no passi res.

  El que és insostenible és que un grapat de persones cobrin no sé quan per assistir a un ple, quan donat per circunstancies de la feina és el que els hi toca.

  El que és insostenible és que tota aquesta tropa de l’ajuntament vagi a menjar sovint a restaurants i pagui l’ajuntament.

  I així podriem estar una bona estona, però clar, desgraciadament qui ho ha de pagar tot és el ciutadà quan des de dalt s’està fent un “despilfarro” de diners públics.

  Que hi ha diners pel que es vol, és així de trist. A més, si es volgués estalviar diners de ben segur que es pot estalviar per moltissimes bandes i no tocant tant el que dóna alegria i felicitat en un poble.
  .

 5. Si és veritat que el sistema actual no va ni en rodes. A partir d’aquí hem de fer les festes que calen però cal tenir en compte que les coses no seran, o no ho haurien de ser, com ara. Hem de tenir clar que no tot serà tan gratis com com fins ara i què hem de fer les coses amb el cap i els peus i no com ara per omplir la cartellera a qualsevol preu. A veure si aprofitem aquesta crisi per entrar en el segle XXI amb el cap i no amb els peus com anem fent fins ara.

 6. Cal una revisió de tot plegat… no podem donar per bo el que hem fet o ens han estat organitzant: més transparència, millor gestió dels recursos públics… un llarg etc. Com apunta en Rami no només són les festes, ho és tot: qui gestiona els diners municipals, qui treballa en un lloc que potser no és el més qualificat per fer-ho… ens cal una revisió de l’Ajuntament, de la feina que desenvolupa cadascú dins la casa de tots…hem de passar l’ITV!

  El tema dels sous és un altre tema, ja parlarem si és que els considerem alts, baixos, i en relació amb què i amb qui els trobem alts o baixos…és una qüestió molt relativa aquesta!

 7. Estic molt d’acord amb la idea de passar una ITV a l’Ajuntament.

  I paral·lelament a això, referent a l’agenda cultural de concerts de festa major i altres:
  Ens cal portar grups internacionalment coneguts? Ens calen concerts “gratuïts” dels Mojinos Escocidos o de Mago de Oz? O potser valdria més la pena portar a grups del panorama nacional, o grups de versions a un preu molt més raonable? I en cas de voler gaudir de grups més car sempre hi ha l’opció de fer pagar entrada…

 8. Prefereixo tornar a escombrar la vorera de casa que retallin en Cultura.
  Altra cosa és si un acte o una festa i el seu model de celebració aporta alguna cosa cultual a més de diversió.
  No finançar o no subvencionar Cultura vol dir privatitzar-ne una part, esdevenint “exclusiva” i inaccessible pels preus; i fer-ne desaparèixer una altra, perquè no és econòmicament rentable o no interessa ideològicament.
  La Cultura, encara no tingui preu, mai és “gratuïta”: té intencions.

 9. Actes més racionals. No es tracta de fer menys festes, sinó de festes més ben fetes. Per què la cultura sempre n’ha de sortir escaldada? Com ha comentat el Rami, el “desfalco” de diners a què ens sotmeten els polítics ja és prou trist com perquè a sobre haguem de retallar en l’única cosa que ens fa sortir al carrer amb ganes, socialitzar-nos i fer-nos créixer com a poble (no valoro la salut d’un poble per la seva activitat econòmica sinó per la seva actitud social!).

  No sé vosaltres, però jo almenys els dies que realment que disfruto d’aquest poble i de la seva gent són precisament a les festes!

  El que no quadra, evidentment, és en llançar els quartos amb macroconcerts i anades d’olla vàries per part d’alguns.

 10. Estic d’acord amb els últims comentaris…però he de dir que ens hem mal acostumat!

  La cultura no és barata, però tampoc cal que sigui sempre i de facto en aquest poble gratis, i m’explico: no pot ser que s’hagin fet concerts de 60.000 euros i no s’hagi pagat ni la voluntat que hagués ajudat, almenys, el que costés netejar el Botafoc, o el que sigui. Si es monten concerts d’aquests hi ha d’haver una repercussió pel poble, El Vendrell hi ha de guanyar en alguna cosa! Que consti que jo no dic que no es montin si hi ha la possibilitat, però hi hem de treure partit!

  Només cal comparar com munten les festes en altres pobles per veure que necessitem passar l’ITV com havia dit abans: la gent s’espavila i contacta amb gent que vulgui pagar, els veïns s’impliquen, els comerciants no es queixen i estan orgullosos… Aquí el món al revès: els de festes no foten més brot del que s’ha fet sempre, la gent passa (no generalitzo tampoc) i els comerciants sempre hi foten problemes…

 11. Com molts dels que heu opinat, penso que el problema no és que hi hagi moltes festes. No em sembla malament que els barris marítims tinguin la seva festa major, o festes de barri, digueu-li com vulgueu. És una manera de fer barri, de conèixer els veïns i relacionar-nos entre nosaltres. Ara bé, potser no cal gastar el que s’ha gastat els darrers anys.

  Per Festa Major, si enlloc de dos castells de focs només hi ha l’encesa del campanar, tampoc crec que passi res… i si no ve Mago de Oz, doncs millor, què voleu que us digui… Si fem concerts d’aquesta magnitud no pot ser que siguin gratuïts… Si optem per fer un concert “gran” per Festa Major i concerts més baratets, es pot optar per fer pagar el “gran” si cal, però no 20€, que recordo que fa 9 o 10 anys algun concert al Club per Festa Major havia costat 20€!!!

  Com diu el Joan Huguet, comparteixo la idea de que cal fer canvis a la Fira. És bona idea el concepte que proposes d’obrir la Fira a la comarca i començar a actuar com capital d’una vegada, però tampoc crec que s’hagi d’eliminar la Fira comercial… ara, potser cal fer-hi canvis per fer-la més interessant, Potser aquí s’hi podrien implicar els comerciants del Vendrell, el CIT,… no ho sé, són idees i suposo que ja les deu haver valorat algú.

  Un altre tema, que potser hauria de ser un article a banda són els 2 dies de festa local. Penseu que ha de ser el divendres de Fira (que durant el dia no hi ha actes més enllà dels estands i molta gent acaba marxant de pont) o podria ser el 27 de juliol?

  Algú comentava també la implicació o no de les empreses. Al Vendrell potser hi falten grans empreses que s’impliquin amb les festes locals i hi col·laborin econòmicament. És un handicap que tenim… I pel que fa als comerciants, crec que n’hi ha que són conscients que l’organització de Festes fa que molta gent s’apropi al Vendrell, hi passegi, hi compri i conegui el municipi. D’altra banda, també hi ha els que sempre es queixen perquè els diables passen per davant… com en tot, cal parlar les coses entre comissió i comerciants, però aquests últims han de ser conscients de que si per Festa Major el Vendrell està ple de gent és precisament per les cercaviles i els actes que es fan als carrers. No sé si a altres pobles hi ha tants problemes en aquest sentit…

  Només la implicació i les ganes de tots permetran que, tot i que no hi hagi ni un duro, puguem seguir tenint les Festes que tenim! Tema ITV a l’ajuntament i despilfarro, potser ja hem fet tard…

 12. De vegades els grups musical actuen com els especuladors i aprofitant els bons moments demanen preus desmesurats aprofitant-se de la fama i el bum mediàtic. Opino que no es mereixen contracte, ni paga la pena…, encara que alguns agradin molt a algú d’alguna administració o comissió.
  Però actes culturals i festius, no només vol dir concerts “a lo grande”. Sí, aquest és un bon reclam com a capital de comarca però no té sentit jugar competir amb els pobles i les comarques veïnes. Ja ho diu la dita: “Val més poc i bo que molt i dolent”. De vegades el que s’ofereix Música a la Vila, tot i ser de petit format, té molta més qualitat que els grups de Festa Major contractats per “épater” no se sap a qui.
  I ara, més soroll: m’agradaria que el Vendrell tingués Festa Major petita!

  …i no he acabat!

 13. Va, faré una mica d’advocadessa del diable! En primer lloc destacar, potser per la configuració de l’Ajuntament del Vendrell, que festes i cultura és separat i que mesclar-ho en raó d’aquest article potser no acaba de fer el fet. Molt d’acord en que retallar cultura és totalment perjudicial per a tothom, però també, com deia l’Observador Vendrellenc, potser caldria revisar en general en què ens gastem els diners (i sobretot, en que no) i prioritzar i distribuir novament les partides de despeses.

  Sobre el tema festes, no veig descabellada la reflexió de’n Miquel, la de’n Jovani i l’Edgar. Ens hem malacostumat a que les festes han de ser de caràcter gratuït. Gaudir de tot i no pagar per res, i fins i tot, escandalitzar-nos si cal pagar alguna cosa. En els temps en que ens trobem i amb caràcter general s’està tendint cap al famós copagament, per la sostenibilitat del sistema i, de retruc, per a poder augmentar el pressupost a aquells departaments que més el necessiten (més PIRMI’s i menys subvencions a festes [autònomicament parlant]!). No gaudiriem igual amb concerts de pagament? Amb petites contribucions econòmiques? Amb patrocinis privats?

 14. Edgar, Núria Nogués, Jordi Quintana gràcies pels vostres primers comentaris al bloc, benvinguts!

  En general: ja sabeu què si voleu fer-nos algun article i participar com a cinquenes fonts esteu convidats a fer-ho!

  Gràcies a tothom!

 15. Bones! he trobat molt interessant lo que s’esta dient i el debat que s’esta generant en aquest blog al voltant de temes locals que estan sortint.

  Sobre lo dels concerts i festa major en general, jo defenso els actes gratuíts, perque , en aquest temps que corren, l’entrada ja suposa un impediment greu perque molta gent pugui participar, i mès en aquest poble on la taxa d’atur es tant alta. una altra cosa es que necessitem un mago de Oz, Suaves o Boikot perque puguem disfrutar de la festa major ( i que consti que m’agraden molt aquests grups!) ja fa molt de temps que es reclama una empalmada amb grups de versions o comarcals/locals a la festa major de Vendrell, segur que no seria tant car i la gent s’ho passaria igual de be.

  una altra questio es que no nomès es important com es gasten els diners sino qui decideix com es gasten. tan complicat seria realitzar una gestió mes participativa del pressupost de festes, on hi pogues partcipar i decidir les entitats de la vila? aixó em sembla que ja s’ha parlat amb altres temes.

  Una abraçada a la gent que manteniu aquest blog!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s