El comerç al Vendrell: del bloc a la ràdio

LILIANA V. CALMET

Vist l’èxit que va tenir fa unes setmanes l’article de la Sònia Díaz sobre el model comercial vendrellenc i abusant de la bona voluntat de l’amic Miquel Casellas, ahir vam tenir l’oportunitat de traslladar aquest debat al programa “Pas de Vianants”, a Radio Televisió El Vendrell, comptant amb la presència de grans coneixedors del tema, com ho van ser la Pepi Mercadé (ex-presidenta del CIT), l’actual president del CIT, Magí Mateu, i en Jordi Ollé, propietari del Restaurant Joila situat a Coma-Ruga.

Més enllà dels detalls concrets (podeu escoltar aquí el programa sencer), personalment em vaig quedar amb una sèrie d’afirmacions que es van fer durant el programa per diferents participants i que ara m’agradaria comentar. En primer lloc, tothom va estar d’acord en que el creixement del Vendrell ha sigut erroni en tant que en comptes de crèixer cap a la platja, s’ha crescut en sentit oposat, cap a la muntanya, creant una sèrie d’urbanitzacions que no estan integrades en el nucli central del Vendrell i un abandó progressiu dels barris marítims. Aquest creixement ha perjudicat, sobretot, els comerços de la zona costanera, especialment durant la temporada d’hivern, on, tal i com deia el senyor Jordi Ollé, Coma-Ruga era un “cementiri de vius”.

En segon lloc, un dels punts que van resultar més polèmics és si realment el Vendrell necessitava més aparcament. Vàries opinions van sorgir al voltant d’aquesta proposta: impulsa la comoditat dels compradors i per tant incentiva l’assistència als comerços o, en el sentit oposat, major senyalització dels pàrquings existents, així com alguna espècie de bonificació en el preu del aparcament per aquells conductors que hagin fet compres en el comerç del Vendrell.

En ambdós casos però, parlem de coses difícils de solucionar en el temps actual, ja que es necessitaria d’una inversió elevada. I parlem també de coses que no són competència directa dels comerciants, sinó que formen part de l’inestable “oportunitat política”. Personalment, i aquesta va ser la meva sensació després del debat d’ahir, els comerciants s’han d’aplicar la màxima que sempre utilitza un dels membres d’aquest bloc:  “hi ha crisi, però no crisis d’idees”.

L’altre dia, tot passejant pel centre, un dels restaurants del carrer del Peix tenia posat un anunci a peu de carrer que pregonava menús per menys de 3 euros. Però la iniciativa no és única: a un dels forns del Vendrell deixen les pastes del dia abans més bé de preu, o fan una oferta de 2×1 en el pà que compres; una ferreteria del municipi ha obert un outlet on poder comprar els seus productes de manera més assequible o des d’un establiment del carrer de les Flors s’impulsarà una iniciativa gastronòmica, amb l’objectiu d’augmentar la clientela dels restaurants i bars durant la temporada més fluixa.

Sí, està clar que el creixement del Vendrell ha sigut perjudicial pels comerços de la costa, que pràcticament treballen de Setmana Santa a finals de setembre. Sí, segurament a major places d’aparcament, major comoditat i per tant, més compradors que vulguin venir a comprar al municipi. Però el comerç, si vol sobreviure en aquest temps actuals, ha de reinventar-se i impulsar propostes, iniciatives i descomptes enginyosos, que siguin atractius pels compradors potencials i que els permetin seguir mantenint un ritme d’ingressos constant.

I per últim, agrair a la Sònia Díaz, al Miquel Casellas, al Joan Màrquez i als tres tertulians d’ahir per participar al debat i també a tots els que vau, esteu i deixareu algun comentari a les4fonts. Poc a poc estem complint l’objectiu principal d’aquest bloc que no n’és cap altre que fomentar la participació i el debat entre tots els qui integrem el Vendrell. Gràcies!

Anuncis

3 thoughts on “El comerç al Vendrell: del bloc a la ràdio

 1. Moltes gràcies Liliana, Sònia, Josep, Pepi, Magí, Joan per fer possible aquest programa. Entre les deduccions que vaig extreure d’ahir és que falten places d’aparcament, però gratuïtes. Jo crec, ahir no va sortir, que falta una mica més d’unitat i autoestima per part dels comerços vendrellenc i com no, una mica d’esperit comercial. Hem de tenir en compte que ja no som un poble sinó una ciutat i hem de prendre les mesures que corresponen en aquest camp. El més importants és que tots des de polítics a compradors han de canviar el xip i fins que tothom tingui les idees clares en aquest sentit no anirem endavant. A veure si la crisi ens ajuda a canviar el model i adaptar-nos al segle XX. un debat molt intens que dóna molt de si. El mercat municipal del Vendrell també necessita algun tipus de reactivació perquè la veritat hi ha poca clientela.

 2. Voldria fer unes quantes consideracions al què he escoltat a la ràdio:

  1; L’aparcament. Em sembla aberrant, i ja m’ho semblava abans de la crisi, demanar un aparcament on es planteja al programa per part de l’Expresidenta del CIT. L’aparcament del Puig pot ser potentíssim si les coses es fan bé i ESTÂ AL CENTRE del Vendrell. Potser l’aparcament “Parven” del c/ Sant Magí hauria a passar de ser per veïns, pagant unes mínimes quotes de plaça d’aparcament (només el que val el manteniment, no cal guanyar-hi diners per part del consistori-concessionària i donar servei al barri, ja que la seva situació comercialment parlant és pèssima, sobretot per arribar-hi si algun dia es volen treure els cotxes del centre). Com s’apunta es pot fer una concessió per a la construcció de l’aparcament i a més a sobre un equipament potent per a la ciutat. Només és qüestió de capacitat de gestió, però ja estem demanant massa a l’equip de govern i a la nostra gran classe política…

  2; La borsa de locals buits. Si bé és cert que és una eina amb molta projecció, hi ha d’haver no només la implicació de l’Ajuntament en la gestió i en la negociació dels locals, és que també hi ha de ser el CIT. Entrar a la borsa d’habitatge potser podria significar adoptar preus més baixos dels lloguers per tal que, al propietari, li gestionin el lloguer. De no cobrar, a passar a cobrar hi ha un món, però no es pot fer sense la col·laboració de tots, inclòs el CIT.

  3; “El cementiri de vius”, Coma-Ruga. Totalment d’acord, el creixement de la ciutat havia d’haver estat cap a la platja: serveis més barats, poder viure a la platja però no haver-se de desplaçar amb el cotxe per tot, un planejament estratègic dels equipaments de ciutat… Falta canviar de mentalitat, no som un poble, som una CIUTAT. Barcelona va haver de fer el canvi de xip amb el pla Cerdà; ni molt menys El Vendrell s’ha d’assemblar a Barcelona, però sí que s’hi ha d’assemblar en com s’uneixen tots els nuclis dispersos per generar una ciutat compacta. Hi ha molt a dir de tot això!

  4; El CIT i el seu pes a la ciutat. Malament anem si el CIT no és, d’entrada, la plataforma de TOTS els comerços del Vendrell. Ens autoconformem, i això no és bo. No hauria de ser així, hi podria haver “delegacions” (per les platges, pel Tancat, pel centre…) però sota un mateix paraigües. Així, amb aquest model, dubto que el CIT aconsegueixi tenir el pes que, pel volum de població i la ciutat que tenim, hauria de tenir…

  5; Impulsa Penedès. No hi estic gens d’acord amb el que exposa l’ex-presidenta del CIT: Impulsa PENEDÈS…no Impulsa EL VENDRELL… són dues coses diferents. Totalment d’acord amb què anéssin del braçet en el temes de la ciutat i més pròxim de la comarca a la capital, i que establissin la seva seu i base d’operacions al Vendrell. Però el Penedès també és la Juncosa del Montmell si s’hi vol establir una oferta de turisme rural/gastronòmic lligat a la resta de cellers, en una ruta d’enoturisme, per exemple, què hi pinta el CIT a la Juncosa? (és l’exemple extremista, però així és totalment entenedor).

  i 6; la cita: “No som una ciutat mediocre, som una ciutat amb possibilitats”: L’ex-presidenta del CIT formula aquesta afirmació, de la qual no hi puc estar d’acord: Actualment SOM una ciutat mediocre, que NO utilitza les seves màximes capacitats. Som un gegant adormit, quan el fem despertar no serem mediocres… fins llavors estarem a la cua de tot. I d’aquesta situació ens n’hem de sentir responsables tots: els polítics els primers, el CIT també, els vendrellencs i vendrellenques amb les seves actituds “de tota la vida” també…

  Hi ha moltes coses a canviar. Però si més no el debat ha estat, crec, molt positiu. Faltaria veure l’altre cara de la moneda, els comerciants del Tancat, etc. etc. En qualsevol cas, moltes gràcies a la ràdio per fer possible aquest debat engegat en aquesta casa. Esperem que no sigui l’únic!

 3. El programa de radio sobre el comerç va estar molt be, però va explicar alguna cosa que no sabem ja? si, falta aparcament, si, la crisis ha afectat molt i sobretot a la nostra comarca, si, els locals buits son molts i els lloguers poc accessibles, si, la zona de platja, Coma-ruga, Sant Salvador, El Francàs….cementiri de vius, però no vaig sentir gaires propostes innovadores o diferents.

  Posem pel cas, que a través del CIT, tots els comerços de El Vendrell ens poguéssim “publicitar”, es a dir, un portal web, amb adreces, fotografies, inclús videos, informació varia de productes o serveis, enllaços a blogs(Molt més completa que la ja existent)…. Crec que a través de les xarxes podem difondre el comerç de Vendrell, es una eina gratuïta o de baix cost de les que ens podem aprofitar.

  L’any passat vaig anar a Barcelona a una xerrada “el comerç local i les noves tecnologies”, d’on es van extreure molt bones idees que poden representar una
  oportunitat per la promoció del comerç local. Crec que les noves tecnologies i la Societat en Xarxa, representen una bona oportunitat. Ep, es una idea!:)

  Us deixo l’enllaç del petit resum que va fer Ricard Espelt a la Xerrada:

  http://ict4rd.net/theplateishot/wp-content/uploads/2011/04/confe_comerç_06_04_2010.pdf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s