D’alcohol, disfresses i subvencions

ARIADNA CABALLERO

Divendres sembla que participaran a la rua del Vendrell setze carrosses i set comparses, mentre que fa un any van ser 40 carrosses, una quinzena de comparses i unes 5.000 persones les que hi van participar. Està clar: la prohibició de beure alcohol ha fet que moltes carrosses hagin decidit no sortir al Carnaval del Vendrell. Tot i que… fa uns dies les inscripcions superaven la trentena de carrosses sabent ja que no es permetria beure alcohol. Així doncs, què ha passat perquè amb pocs dies quinze de les carrosses que havien de participar a la rua del Vendrell s’hagin donat de baixa?

Potser les raons econòmiques hi han tingut alguna cosa a veure. El 2011 les carrosses que van participar al Carnaval del Vendrell van rebre una subvenció del 200 euros. Enguany el pressupost s’ha reduït i només les vint primeres carrosses en inscriure’s tenien dret a la dotació econòmica, que ha passat a ser de 100 euros. Tot i això, 30 grups havien decidit participar-hi. Ara, però, la meitat s’han donat de baixa. He pogut parlar amb un grup que tot i ser dels vint primers en inscriure’s al Vendrell i tenir dret a subvenció, ha optat per participar, finalment, a Segur de Calafell, on la dotació econòmica dobla la del Vendrell.

En primer lloc, dir que és una llàstima que la rua del Vendrell i la de Segur coincideixin en horari. La rua de Segur feia alguns anys que s’havia deixat de fer i el consistori l’ha recuperat, de manera que Calafell té, novament, tres rues de Carnaval. Abans, era compatible participar a la del Vendrell i després a la de Segur, però ara sembla que no hi ha temps. Si els responsables dels dos municipis no han tingut en compte els actes del poble del costat a l’hora de programar el Carnaval i no han sigut capaços de posar-se d’acord en aquest tema, permeteu-me que posi en dubte en què es podran donar suport dos pobles tan propers i d’una mateixa comarca com són el Vendrell i Calafell. D’altra banda, seria interessant conèixer l’opinió dels calafellencs pel fet que el municipi torni a celebrar tres rues.

També m’agradaria trencar una llança a favor d’una Comissió de Festes que durant un any treballa, no només per la Festa Major, sinó també pels Tres Tombs, el Carnaval, la Festa de la Bicicleta, la Festes de Sant Salvador, Coma-ruga o la Fira. Festes on, tot i rebre el suport d’altres comissions, la de Festes sempre hi té un paper destacat, abans, durant i després de la festa en qüestió. Potser la Comissió de Festes té massa fronts oberts i caldria fer petites comissions, una per organitzar el Carnaval, una altra per la Festa de la Bicicleta, una altra per la Festa Major,… o és millor centralitzar-ho tot? En qualsevol cas, sempre hi haurà decisions que agradaran més o menys, poc o molt encertades que generaran debat i polèmica, però no per això, crec jo, s’ha de menysprear la tasca feta per aquest grup de gent.

Anuncis

40 thoughts on “D’alcohol, disfresses i subvencions

 1. La veritat es que considero molt greu l’errada de la comissió de festes, doncs no ha sabut valorar en profunditat el impacte d’una mesura que, ben gestionada i explicada, no hagués comportat ni l’enrenou ni l’efecte que ha provocat.

  Abans d’organitzar qualsevol cosa crec que la comissió hagués tingut de valorar en profunditat els efectes col•laterals que la mesura que estaven prenent causaria.

  Ara ja és massa tard per arreglar-ho!!!

  De totes maneres sóc dels que penso que s’ha de prohibir, com ja vaig dir en un altre comentari, “per imperatiu legal” el consum d’alcohol a la rua de carnaval, donat que i participen menors d’edat, però d’això a provocar el daltabaix que s’ha provocat hi ha un abisme!!!

  En fi, això demostra que la gestió pública no és tant senzilla com molts de vosaltres pensàveu……

 2. Estic d’acord amb en Pemi Gual amb què una mesura ben gestionada i explicada no hauria de tenir tals efectes. Però em remeto a la seva pròpia frase per discrepar-ne “Això demostra que la gestió pública no és tant senzilla com molts de vosaltres pensàveu”…

  I és que, per molta pedagogia que se’n faci, en aquestes contrades el tema de l’alcohol i el carnaval és un binomi que costarà trencar no el primer any, sinó en posteriors. És una qüestió massa arrelada als joves com per pensar que, explicant amb temps les coses, s’arreglin i s’acceptin amb menys enrenou. Per altra banda, és molt agosarat pensar que la Comissió de Festes no ha valorat en profunditat els efectes col•laterals d’una mesura, si més no, polèmica. Perquè no suposem que ho han fet? Com a organitzadors any rere any ningú millor que ells per poder justificar aquesta decisió, i el què comporta. O no?

  Dit això, crec que la Comissió de Festes ha tingut una mala praxis amb el “timing” per publicar les notes de premsa i les rodes de premsa del Carnaval, com es va comentar a l’article anterior que també parlava d’aquest tema. Si més no, rellevant que en aquest blog hi hagi dos articles parlant d’una base comuna: El Carnaval del Vendrell… alguna cosa deu passar en la consciència pública de la gent.

  Estic d’acord amb l’autora, la Comissió de Festes, en el format que el coneixem, és insuficient per a tantes festes. Llavors el problema rau en considerar, per mi, dues hipòtesis: O es ramifica, com bé diu l’autora, o es semi-professionalitza d’una manera més destacada per poder encarar totes les festes, innovant permanentment, buscant noves vies pel desenvolupament d’aquestes, etc.

 3. És una pena que un Carnaval que cada any anava en augment ara caigui de cop. Cada divendres de Carnaval al vespre, l’atenció de l’Alt i el Baix Penedès es centrava al Vendrell, amb carrosses i comparses provinents de totes dues comarques.

  Sobre el tema de l’alcohol, sense entrar en opinions, s’ha de dir que forma part de la normativa de convivència i civisme, encara que potser hagués estat més convenient establir una decisió conjunta amb la resta d’ajuntaments de la comarca que organitzen rues i així potser no s’hagués vist tan afectada la rua vendrellenca.

  Pel que fa a les subvencions econòmiques, crec que no hi ha massa solució. Estem en una época de crisi en la qual es retallen pressupostos de tot arreu, i les festes no se’n escapen. Ho hem d’entendre, encara que no agradi.

  I per últim, sobre la recuperació de la rua de Segur de Calafell, jo em pregunto: per què no s’ha fet com antigament es feia? Jo recordo que la rua de Vendrell començava a les 8 del vespre (com sempre s’ha fet) i totes les carrosses i comparses, segons anaven acabant del Vendrell, anaven cap a Segur. Aquí el que sembla és que l’Ajuntament de Calafell ha volgut destrossar la rua del Vendrell.

  Una mala manera d’organitzar el gran conjunt que forma el Carnaval del Baix Penedès.

 4. Bona tarda a tothom!

  Crec que el tema del carnaval dóna per dir moltes coses, així que intentaré anar pas a pas.

  Primerament, jo sóc dels que no està d’acord amb la prohibició de veure alcohol i trobo molts justets els arguments que s’han donat per justificar-ho. Per una banda, per protegir els menors i per l’altra sobre el deslluïment que teòricament que suposa.

  En quant el deslluïment, no penso que hagi de tenir relació amb si es consumeix alcohol o no. De fet, dos dels Carnavals amb més renom i amb més participació del Penedès, com són el de Sitges i el de Vilanova i la Geltrú no en prohibeixen el consum.

  Per altra banda el tema de la protecció del menor em sembla una simple excusa. Em sembla així perquè en podríem posar múltiples exemples, en aquesta vila, on aquest principi no és compleix, des dels concerts de Festa Major, a les festes del barri, al concert a la platja de Coma-ruga per Sant Joan, cap d’any, etcètera etcètera. Es dóna la circumstància moltes d’aquestes festes, no només estan organitzades per la Comissió de Festes, sinó que com a mínim fins fa no gaire, s’emportava un percentatge dels guanys de la barra.

  No m’agrada la prohibició perquè ni tan sols crec que serveixi per evitar allò que la Comissió vol evitar. I no m’agrada la prohibició perquè, com sempre, fa pagar justos per pecadors. Crec que tothom que la gran majoria de gent que assisteix a la rua, encara que begui alcohol, ni acaba pel terra ni amb cap coma etílic. I crec que voler justificar una prohibició, intentant pintar a tothom com una colla de borratxos, és perillós.

  A més a més, no estic d’acord que s’hagi ni tan sols consultat, a les entitats que des de fa anys organitzen carrosses per Carnaval. Crec que la gent que forma part de la Comissió de Festes està en el seu dret de proposar fer un Carnaval d’una altra manera però no estic gens d’acord en que aquesta decisió es prengui de forma unilateral. Uns pocs no poden decidir per una majoria.

  De tota manera per mi el problema de fons és un altre: el model organitzatiu de les festes és obsolet i caduc, amb la comissió al capdavant. I quedi clar que parlo de la comissió com a concepte i no de les persones que la formen!

  És una entitat molt poc transparent, que no se sap com s’escolleix, ni com funciona, ni de quants diners disposa, ni de com se’ls gasta, i que en molts casos ha afavorit els amiguismes. Per no parlar que massa sovint varia en funció del color de qui mana. Mentre tot continuï així penso opinar tantes vegades com cregui oportú.

  Crec que s’ha de canviar el model organitzatiu i donar un pes més important al teixit associatiu de la vila. Existeix una comissió de foc que organitza els actes de foc, una comissió de ball populars que, per exemple, organitza les cercaviles del municipi…tan difícil seria la creació d’una Comissió de Carnaval on les entitats que hi participen siguin les responsables de proposar com creuen que ha de ser la rua i organitzar-la? Que no oblidi ningú que el Carnaval es possible gràcies a molts factors i, crec que no m’equivocaria si dic que el més important són les persones i entitats que hi participen. Per desgràcia sembla que se’n ha oblidat…

  Salut!

 5. Un cop més s’ha caigut en la política fácil per culpa d’uns pocs s’ha pres una mesura massa dràstica per a tothom. Sort que la majoria de gent encara sap el que fa i pot beure amb control sense que s’arribi a aquests extrems. La mala comunicació del tema carnaval perquè s’hagués pogut vendre com un carnaval per anar a lluir atès que no s’hi podia beure alcohol donant premis a les millors carrosses i no a a les 20 primeres. Això hagués estimulat la participació sense cap mena de dubte, en especial de les que s’ho curren més. Per altra banda, Calafell ha volgut recuperar una tercera rua que feia un parell d’anys o tres que no anava tot i la crisi que diuen que tenen, potser en el tema festes no en deuen tenir. No ho sé pas. Si ho hagués fet amb cura i respectant horaris d’abans que s’eliminines la de Segur no hagués passat res. Però ha fet una maniobra que no perjudica aquesta harmonia comarcal que cada dia és més dubtosa. Així no s’actua. Perquè encara que donin més peles i s’hi pugui beure no comparis anar desfilant per dins el Vendrell que per molts carrers buits de Segur on no hi ha ni una ànima. A veure que passa. Esperem que no plogui i que cadascú gaudeixi de la seva festa. L’any que ve esperem que algú rectifiqui perquè tots hi guanyem si fem les coses amb seny i no com aquest any.

 6. Bé, primer de tot m’agradaria saber ón s’ha gestat la idea de prohibir l’alcohol per Carnaval, perquè com a persona de carrer, us he de dir que encara es discrepa si aquesta decisió s’ha pres des de la Comissió de Festes o des del mateix Ajuntament. Estaria bé que ens ho aclarissin, perquè em dóna la sensació que ara ningú es vol endur el mort al llit.

  Estic d’acord amb el Ruben en el qüestionament que fa de la Comissió de Festes com a entitat. La seva transparència, els seu funcionament, com mouen els diners, com apliquen decisions, etc. I vaja, qui són els qui hi estan a dins i per què. El perquè el deixo a l’aire perquè he sentit rumors que estar dins la Comissió és un bon trampolí per entrar a la vida política del poble. Reitero que són els rumors que m’han arribat a les orelles. Ho dic per si algú ja de bones a primeres se’m vol tirar a la iugular. Però vaja, estaria bé que també ens ho aclarissin.

  En el tema de l’alcohol, veig moltes incongruències. Alcohol i festa s’uneixen per bé o per mal des de temps ancestrals. El problema d’avui en dia poden ser algunes imatges que es veuen, sobretot de joves, pel carrer. Sí, borratxos com una cuba.

  Però permeteu dir que l’alcohol no és la causa d’aquestes seqüències lamentables que veiem pels carrers sinó que n’es una conseqüència. No cal celebrar un Carnaval per veure com s’està denigrant el jovent. Podeu anar als col·legis a veure com molts no saben ni situar Xina al mapa o podeu anar a centres comercials a veure com venen la seva ànima a modes i a l’estúpid materialisme d’allò que és popular, guay i fashion. I us estranya que després no vulguin sucumbir a les litrones d’alcohol quan arriba una festa? Quan l’única manera de destacar és estar prou deshinibit per superar tots els complexes amb què hem criat la nostra joventut? Us penseu que prohibir l’alcohol serà la solució? La solució a què?

  Estaria bé saber que durant la llei seca dels Estats Units va ser l’època del país en què més gent va morir per intoxicacions etíliques i quan hi va haver més gent enganxada a l’alcohol. És una petita observació que segurament no serveix per a res en el nostre cas però que continua sent curiosa.

 7. Jo, que he estat membre de la comissió de festes (ja fa uns anys, però em consta que encara funciona igual) haig de dir que evidentment que està polititzada, lògicament des de el moment en que és la regidoria de festes qui tria els seus membres i el seu president, doncs la cosa està clara. Això no vol dir que hi ha hagut regidors o regidores que han estat més imparcials o apolítics a l’hora de triar els seus membres, però la majoria dels membres i el president sempre han estat gent afí al partit.

  Dit això també vull dir que durant el meu temps com a membre de la comissió de festes una de les meves grans batalles va ser saber de quin pressupost disposàvem exactament, doncs això era tot un enigma i tot un secret. De fet aquest pressupost era com un elàstic que si convenia s’allargava més i sinó convenia, o no s’allargava o s’encongia (com per exemple l’any dels aiguats).

  Es per tot plegat que estic d’acord en que la comissió és una cosa molt tancada i polititzada i això potser és difícil que sigui d’un altre manera. De fet aquesta comissió jo crec que només serveix per no personalitzar tant en el regidor de festes les decisions sobre els actes a programar, apart d’obrir el ventall d’idees a l’hora d’escollir els actes, ara, us puc assegurar que durant el meu temps a la comissió també va ser molt difícil sortir-nos d’un guió que ja està fixat, ja que hi ha un munt d’actes que per la seva tradició i pes dintre de la societat Vendrellenca lògicament són intocables. Aquest va ser un altre dels grans temes de debat a la comissió: que és tradició i que no, i si les noves idees i nous actes són precisament els que, amb el pas dels anys, acaben sent aquesta tradició.

  Això si, el que puc assegurar-vos es que durant la meva època com a membre de la comissió de festes ens ho vam passar d’allò més bé, però també vam treballar de valent perquè tot funcionés i perquè la gent del Vendrell gaudís de totes les festes. Es una feina sacrificada (almenys aleshores) donat que fèiem reunions setmanals i molts cops acabàvem a les tantes del matí recollint fins i tot cadires, venent tiquets, …..

  Dit això, i tornant al tema carnaval i alcohol, no puc estar d’acord amb que la protecció dels menors sigui una mala excusa, no es tracta d’una protecció, sinó de respectar unes lleis que hem triat entre tots, entre les quals ni hi ha una que diu que els menors no podem consumir alcohol. Posar com excusa per justificar-ho, com fa el Ruben, de que a tot arreu (concerts, festa major i altres) els menors beuen alcohol, és una solemne tonteria, clar que els menors acaben bevent alcohol fent tot el que poden per eludir la legalitat, però una cosa és el que hem fet tots d’aconseguir l’alcohol mitjançant mil maniobres i tripijocs, i un altre molt diferent és servir-lo en safata.

  Ja us dic jo que, amb prohibició o sense, l’alcohol estarà present a la rua de carnaval i a qualsevol altre festa popular del Vendrell i del món mundial. El món ja fa temps que roda i l’alcohol també, ara, un altre cosa és utilitzar i polititzar aquest tema per crear conflicte i per carregar-se la festa, que és al final el que hem fet entre tots, començant per la comissió de festes i acabant per la CUP.

 8. Només faré un parell de comentaris, i no vull ser gaire extens:

  1a .- Referent a l’alcohol, trobo correcte que diguin que desllueix el carnaval que les carrosses siguin “barres mòbils” però a la concentració s’hagués pogut beure, i quan la carrossa es poses en marxa “tancar l’aixeta”.

  2a.- Subvencions, estic d’acord que s’hauria d’haver premiat a les carrosses que més s’ho “curren”, i no a tothom si no hi ha diners per a gastar.

  3er .- El “problema” de Calafell, ha de quedar clar que des de Calafell s’ha informat a tots els Carrossaires que si t’apuntes a Segur, i no hi arribes a temps, no cobres ni Segur, ni Calafell Platja, ni Calafell Poble. Per tant t’hi jugues 600 euros en subvencions ( 200 € per cada dia ), si Vendrell hagués pagat més ( que no dic que ho hagués de fer, que hi ha crisi i no vull que em retallin els barris ), la gent no hagués anat a Segur i ja està.

  Atentament,

  Un Carrossaire i participant a quasi totes les festes de la Vila.

 9. Pemi amb el tema alcohol vull fer una puntualització sobre el que he ficat abans, ja que no quedat del tot clar. Quan dic que em sembla una excusa no em refereixo a que no sigui important “protegir” el menor, sinó que és l’excusa que s’ha fet servir per tal de prohibir l’alcohol.

  Si l’objectiu és que el menor no begui hi ha altres alternatives, fins i tot, es podria haver plantejat l’opció de que no hi hagués alcohol a les carrosses que portin menors. O qualsevol altra opció que segur existeix! Si tinc una empresa, o una botiga, i hi ha dos treballadors que sempre arriben tard i no fan bé la feina, la sol·lució es fer fora a tota la plantilla o prendre mesures amb els que no compleixen? Crec que és una qüestió de sentit comú que penso que és el que ha faltat en aquest cas.

  Aixó sí, tots aquests canvis s’haurien d’haver fet amb temps i consensuant-ho amb les entitats que hi participen.

  I per cert, el tema de carregar-se la festa no és una conseqüència d’aquells o aquelles que a títol individual o col·lectiu expressin la seva opinió, ni tan sols de les persones que formen part de la Comissió de Festes. Per mi els responsables són aquells i aquelles que ens governen que durant els darrers anys no han presentat alternatives per canviar les formes de fer les coses en el tema de festes. És impossible no polititzar quan partim de la premisa que existeix una regidoria de festes, encapçalada per un càrrec que polític, i que representa que alguna reponsabilitat hauria d’assumir. Així doncs, per mi hi ha una responsable que el Carnaval del Vendrell se’n vagi a norris, l’Eva Moreno regidora de festes.

  • Com sempre, els comentaris del Ruben tan objectius, je je. El procediment és clar: la comissió de festes trasllada una proposta a la regidora i la regidora ho trasllada al govern. El Govern ho vota a favor a través de junta i accepta aquesta nova proposta. Per tant, la responsabilitat és de tothom des de la comissió a tot el govern. Tot i això, dubto que només sigui pel tema de l’alcohol que hi hagi menys participació (A Vilafranca també esta prohibit el consum d’alcohol a la rua). Crec que la irrupció del Carnaval de Segur és el que ha fet més mal, i el risc a perdre les subvencions. Però en un temps de ‘retallades’ com l’actual, no crec que els ajuntaments hagin de repartir tants diners a les carrosses, (és una opinió). D’altra banda, si per aquelles coses de la vida s’hagués begut alcohol al Carnaval i hagués mort alguna menor per un coma etílic aleshores de qui hagués estat la culpa? A qui buscarien els mitjans i els opinadors? O els partits polítics? Ja es va veure amb els ofegats a la platja aquest estiu, per les ments més simplistes la culpa és sempre dels mateixos. No recordeu l’oportunisme d’algun partit denunciant aquest fet quan hi havia un ‘lletrero’ de 20 metres quadrats que prohibia el bany. També s’ha d’apel·lar a la responsabilitat de la gent, que de vegades, és molt poca. Salut!!

   • Home jo parlava de responsabilitat política i per aixó parlava de l’Eva Moreno com a responsable de la regidoria de festes. Tens tota la raó quan dius que la resta de l’equip de govern també n’és responsable.

    Amb el tema de les subvencions i el tema de les retallades em remeteixo al que deien per dalt el Miquel Casellas o el Titu, que feien alguna proposta. El problema, com sempre, es que mai es dóna, ni a les entitats ni a les persones, l’oportunitat de parlar i proposar.

    I de la part final del que deies no ho comparteixo en absolut ja que, com deia abans, en tot cas les mesure haurien d’anar encaminades a aconseguir que els menors no beguin, no a que ningú begui. Seguint el teu exemple amb el tema dels ofegats a les platges, seria com si per evitar aixó es prohibís a tothom banyar-se. Seria absurd! Salut!!

  • Deixem doncs de seguir polititzant el tema i plantegem alternatives. Jo crec fermament que la comissió de festes hauria de ser apolítica, amb un pressupost clar i concret i amb tot el marge de maniobra per fer i desfer. El problema és el de sempre, com triem els seus membres?

   Penseu que perquè la cosa rutlli es molt important, per no dir bàsic, que es tracti d’un grup de persones amb bon rotllo entre ells.

   Potser cada grup amb representació hauria de triar un nombre proporcional de membres? El problema es que és impossible despolititzar-ho!!!

   Pel que fa a l’Eva Moreno jo crec que ha pagat la seva bona fe i inexperiència en aquest tema, la qual cosa no hauria de ser una excusa, i ara està pagant els plats trencats d’una joventut desmotiva i la resta d’opinió pública polititzada.

   Dels errors també se’n aprèn!!!

   Ara intentem ser constructius tots i buscar solucions……….

   • Completament amb tu el tema de que s’han de plantejar alternatives i amb bona part del que dius, sobretot en que hauria de ser apolítica.

    Crec que les entitats haurien de jugar un paper molt més important, com ja es fa amb la Comissió de Foc o la Comissió de Balls Populars (o de cercavila, no sé exactament com es diu!).

    El que, per anar bé, aixó hauria d’anar acompanyat d’una potenciació, per part de l’Ajuntament, del teixit associatiu de la vila.

 10. Totalment d’acord amb els dos darrers posts. Estaria bé una major implicació de tothom en les festes. Pel que fa al teu comentari Ruben, només venia a exemplificar que la gent també ha de ser responsable dels seus actes, perquè com a tot arreu, hi ha molt brètol, que no sap beure i que fins i tot no sap anar a la platja.
  Diuen que les crisis són oportunitats, tant de bo, des de la Comissió vegin el que ha passat i aprofitin algunes de les propostes que es fan aquí per tirar-les endavant i ser un òrgan més obert i participatiu.

 11. Responent una mica a tots els comentaris en un de sol, i aprofitant que ja no hi hauran conseqüències del que pugui dir aquí:

  – Com bé apuntava l’Álvaro, amb la nova normativa de convivència i civisme es prohibeix beure alcohol a la via pública al Vendrell, a excepcions de (i cito literalment l’ordenança): “dels dies de fira, festes patronals o similars”. Aquesta és l’ordenança que ja portava temps tramitant-se i que va aprovar-se, per unanimitat, al desembre.
  Independentment de la ordenança, que ja prohibeix per se l’alcohol a la via pública a falta de concreció del “similars” (entenem Carnaval com equivalent a una festa patronal? com un dia de Fira? com un dia que es mereix fer una excepció en aquesta normativa?), qualsevol entitat, organització, partit, etc organitzador/a d’un acte té la facultat de restringir allò que vulgui en la mesura que vulgui i amb la finalitat que vulgui.

  Per tant, si bé que la “llei seca” té el seu origen en un imperatiu legal (ordenança, però també lleis autonòmiques en tema de alcohol), es troba recolzada en la facultat de l’organitzador de poder limitar allò que cregui convenient.

  – Cert és que òbviament és una mesura que suscita crítiques i que pot ser modulada o modificada amb les variacions que es vulgui, però el debat s’acaba mostrant l’ordenança. Rubèn, mentre que no hi hagi una concreció d’aquest “similars”, que pugui englobar el Carnaval, qualsevol debat sobre participació, etc perd el sentit, doncs per imperatiu legal ja hi ha la solució.

  I sobre les mesures que comentaves a la pràctica poden ser més complexes del que es pensa, per exemple: com es controla que les carrosses que portin menors no tinguin alcohol? Caldrà que el responsable de la Carrossa passi una fitxa amb tots els membres als organitzadors per què ho revisin? Sigui com sigui ja hi ha una llei que prohibeix la venta o el subministrament d’alcohols a menors. Les Carrosses ja haurien de vetllar per elles mateixes en relació a aquest tema.

  – Com ja vaig dir en algun tuit aquell dia amb aquella discussió, estic d’acord amb la poca transparència de la Comissió de Festes, i així ho vaig fer constar un dia en reunió. Tot i així, no crec que sigui un problema atribuït exclusivament a la Comissió, si no a què ningú, mai (i no des de l’estament polític, sinó també serveis jurídics, etc) ha cregut necessari que s’ha de regular. Ja som una ciutat de 37.000 hab i això requereix que les dinàmiques canviïn. Les coses, com bé diu el Pemi, ja no s’haurien de fer pels famosos “drets adquirits” i menys ara en temps de crisis. Hem de començar a regular per escrit el que abans funcionava bé quan era a petita escala. Com s’hi entra, quan se surt, quan dura el “càrrec”. Cal pensar que la Comissió actualment s’identifica plenament amb la Regidoria, ja que no hi ha cap diferència o cap norma que reguli la figura amb independència d’aquesta última i que, al cap i a la fi, gestiona la totalitat del pressupost.

  – Rubèn, tal com està el sistema montat, les decisions les pren la Comissió de Festes. En aquest cas i en aquests temes, la regidora de turno, en aquest cas la Eva Moreno, no hi tenen res a veure, per tant, buscar-la amb ella com a cap de turc és equivocar-se. I en tot cas, si s’hagués de buscar algú seria via el procediment que diu l’A.M.

  – I per últim: sí a implicar el teixit associatiu, com el cas de la Comissió de Foc o de Cercavila. Però tal traçar els límits entre comissions i Comissió de Festes, competències, maneres d’aprovar les coses, membres, procediments per adherir noves entitats, etc. La transparència és participació, però també és seguretat jurídica. Saber què pot fer cada comissió o quants vots ha de tenir cada entitat és quelcom igual que elemental que dotar de major transparència la Comissió de Festes.
  I també, sí a les entitats, però sí a la participació de tothom del Vendrell, sí a les activitats 2.0, sí a la bilateralitat de la xarxa, sí a comentaris i respostes per bloc, facebook, twitter, etc.

  • Doncs si el text de la normativa és aquest al meu entendre tant el Carnval, com el Sant Joan o les festes del barri, entra en aquest “dels dies de fira, festes patronals o similars”. Estic convençut que l’esperit d’aquesta normativa és prohibir el consum “normalment” d’alcohol al carrer, com per exemple fer un botellón un divendres nit a un parc. Una aplicació restrictiva com la que dius no permetria ni tan sols ficar una barra en qualsevol acte que es faci al carrer, com el Mostrafoc o la Festa de la Primavera de l’Esplai Zig-Zag. I suposo que estaras d’acord amb mi, que aquest no és l’objectiu de la norma. Si l’únic fonament per tal de prohibir el consum a d’alcohol és aquest malament aneu…

   Així doncs i en tot cas, tot el que es podia al·legar és el fet de que els menors no en poguin consumir i, com et comentava abans, hi ha alternatives per fer-ho, altra cosa és que hi hagin ganes o intencions de fer-ho.

   Una altra cosa que no entenc és la reiteració en dir que l’Eva Moreno no té res a veure. No ho acabo d’entendre. Ens hem tornat bojos? Els partits polítics, en qualsevol àrea de gestió municipal, han de tenir un “pla de treball”, què volen fer, com ho volen fer, terminis, i l’àrea de festes, per poca importància que tingui en comparació amb Urbanisme o Hisenda, no ha de ser una excepció. I no només no s’ha fet gairebé res en aquests temes als darrers anys, sinó que em diu que una regidora com l’Eva Moreno, amb un 85% de dedicació i 39.100€ de sou l’any, “no hi tenen res a veure amb les decisions de la Comissió de Festes”? Home, jo crec part de la seva feina és saber que és cou a l’entitat que organitza a dia d’avui bona part de les festes de la seva regidoria no? Perquè serveix, sinó, tenir una regidora de festes?

   I per no semble que no comparteixo tot el que diu, dir-te que estic completament d’acord amb tot el que diu a l’últim paràgraf 😛

   • Rubén, el problema d’aquestes remissions en blanc és que al final o en fas una aplicació restrictiva de la norma o en fas una de massa extensa i laxa, incomplint la voluntat del legislador. I l’article 16 en el seu conjunt és bastant paternalista: res d’ostentació pública de l’embriaguesa, el cost de l’assistència a una persona incívica (seguint la terminologia) se l’haurà de pagar ell/a, l’autoritat haurà d’evitar aquesta embriaguesa pública, no podrà mostrar-se cartells o demés de substàncies que causin dependència, etc, així que realment la sensació de llegir-se l’article 16 (http://www.elvendrell.net/images/stories/Ajuntament/Ordenances/secretaria/ordenana_civisme_i_convivencia.pdf) és que pretén ser un precepte d’aplicació restrictiva.

    Doncs sí, t’he de dur la contrària: no entenc la Festa de la Primavera com a “acte de fira, festes patronals o similars”. Si algun símil té fira i festes patronals es que es tracten de dates senyalades pel calendari local festiu del Vendrell, i que per tant, són de rellevància pel municipi. Però ja et dic, la culpa la té una mala confecció de la ordenança, i segurament volguda, en tant que aquest “similars” el que realment crea és una inseguretat jurídica per tothom, al no saber ben bé quan podràs montar una barra o no més enllà dels supòsits taxats per la ordenança.

    Per cert, aquest “malament aneu” ja l’has de substituir per “malament van”. Nosaltres dos hem dimitit de la Comissió de Festes!

    Entenc el que dius respecte a la Regidora Moreno. No obstant, també cal entendre que algunes decisions que es prenen a la regidoria recauen sobre la Comissió de Festes (quines? ah, les que cadascú vulgui cada any al no tenir res delimitat) i que per tant és la pròpia Comissió la que escull i decideix i comunica la seva resolució a la Regidora. És una de les virtuts o inconvenients del tema com es vulgui mirar: decisions donades a una representació de la població vendrellenca. Participació ciutadana.
    I de fet, la regidoria no és de festes sinó de ciutadania. El sou de la Regidora es justifica per tota la tasca que fa en els altres àmbits del seu departament, així com la feina interna i burocràtica que realitza en l’àmbit de festes.

  • Està molt bé que ens maregis amb termes legals, però tant molta gent com jo continuem veient aquest “i similars” com “quan a nosaltres ens doni la gana”. És així o vaig molt equivocat?

   • Clar, és que és el que he dit: “aquest “similars” el que realment crea és una inseguretat jurídica per tothom, al no saber ben bé quan podràs montar una barra o no més enllà dels supòsits taxats per la ordenança”. Sí, tot i que sembli mentida vol dir exactament el que has dit xD

    És la grandesa de deixar “coletillas” d’aquestes a les coses, que després pots fer i desfer segons la conveniència d’un mateix. I amb això vull dir l’òrgan que confecciona i aprova l’ordenança, eh? Ergo que una modificació ha de passar pels 16, i un aclariment dels termes també.

 12. Tendeixo sempre a reduïr-ho tot… potser simplificaré massa però: Per què per les festes hi ha d’haver una comisió? Que no hi ha una regidoria?? Si es tracta “s’obrir” l’organització al poble no s’ha de delegar en 10 persones que són escollides per la regidoria… q al final només reben pals per què a ningú li semblen bé les decisons… això, suposant que realment fa falta una comisió. Us asseguro q en molts pobles i ciutats no n’hi ha i no passa res. La gent critica igual (però ho fa directament a l’Ajuntament) i la gent disfruta igual.

 13. Bones!!

  Segueixo amb atenció el gran debat del primer trimestre de l’0any vendrellenc. A tot aixó, m’ha semblat llegir en alguna banda (crec que al delcamp.cat) que hi haurà tiradors de cervessa al llarg del recorregut.

  Es veritat??

  Suposu que si és cert, aquests seràn de la Moritz, i per tant, els beneficis se’ls portarà el de sempre…

  si és així, queda clar que en aquest poble o no n’aprenem o ens prenen definitivament per imbècils….

  D’altra banda, només recordar, que pel carnval tot s’hi val…després ja vindrà la quaresma (que tots celebrem jejeje)…

  Em sembla que l’any que vé s’haurà d’anar al carnval de valls, que pel que sembla, és un autèntica festa popular (realment, no ho conec, però, és el que he sentit/llegit)

  Salut a tots!

 14. Estic bastant d’acord anb el Ruben. Fer servir d’excusa que es prohibeix beure per protegir els menors es bastant absurd, pel mateix que prohibeixin l’alcohol a les festes del barri, festa major,… Pel que fa a la comissió jo trobo que efectivament, és una cosa molt tancada, que no saps d’on surten els seus membres, veus gent que no saps ni qui són o per quina raó són allà, si no són ni de cap entitat, ni han participar en festes majors o formant par de comissions del barri… Sembla bona idea que es pugui diversicar per temes (carnaval, festa major, 3 tombs, xatonda,….) i que en cada una d’elles hi participi gent que l’hagi viscut des de dins, no pot ser que es prengui una mesura tan radical com prohibir l’alcohol, sense preguntar-ho a les entitats que porten molts anys participant al carnaval (si és així, si no s’ha preguntat ni comentat amb ells, crec que és un error que se n’ha d’aprendre). És veritat, per mi, que Calafell ha jugat brut, però ha jugat les seves cartes i en tot cas són els veïns d’aquest municipi els que s’han de preguntar com és que l’ajuntament té per pagar 3 rues de carnaval, i en canvi no per segons quins serveis socials (tampoc cal oblidar, que l’ajuntmanet de calafell paga l’equip de l’ok lliga, que segurament no deu sortir molt baratet)

 15. He llegit tots els comentaris i no puc evitar donar la meva opinió.

  A vista de tots els sucessos, sembla que són 3 els descancadenants de la situació actual: La reducció de subvencions, la rua de segur i la prohibició del consum d’alcohol.

  Quasi bé tota la discussió s’ha centrat al voltant de l’alcohol, el que em portaria pensar que aquest és el màxim responsable, però he llegit que a Vilafranca l’alcohol també està prohibit. Vaja.
  La veritat és que llegit de forma aliena a la situació, sembla una conversació d’adolescents indignats perque els seus pares no els deixen sortir a les nits. Tant important és l’alcohol?
  És cert que la prohibició d’alcohol pot ser vista com una violació dels nostres drets o una imposició des de la classe política, però, de veritat, aplicant una mica de sentit comú i empatia no es pot entendre? Jo veig la rua i veig com va la gent: Carnaval és equivalent d’emborratxar-se i participar a la rua, tenint l’edat que tinguis, significa alcohol il·limitat i festa assegurada

  Però jo no crec que sigui principalment per això. És un fet que les subvencions s’han reduït degut a l’actual crisis econòmica i les carrrosses, davant d’aquest fet, han decidit vendre’s al que millor paga, òbviament.

  Donada aquesta situació podem escollir entre dues vies: invertir més diners i recuperar el Carnaval que el Vendrell és mereix o evolucionar a una consciència més madura i prioritzar les coses que són més importants.
  Procedeixo a fer una petita reflexió:

  Aquí, a Catalunya, celebrem el Carnaval al mes de febrer, amb temperatures que gràcies si superen els 0ºC. La comissió de festes (l’ajuntament) destina uns diners, dels quals m’agradaria saber si provenen de deute o d’estalvis, per a que els vendrellencs poguem veure com centenars de joves, embriagats, es passegen una nit de febrer qüasi despullats celebrant una festa que, en la meva opinió, NO ENS TOCA.

  Per que competir amb els altres municipis per veure qui té el Carnaval més maco, amb més carrosses i més gent? De veritat necessitem el carnaval? No és substituible? Com deien més amunt, l’alcohol és, serà i hauria de ser present en totes les festes, això es innegable. Partint d’això, no podriem CREAR una nova festa, més barata, més racional i que, degut a la seva originalitat, convertís al vendrell en quelcom singular enlloc de fer-lo participar en una competició de carrosses, on al final només importa qui millor paga?

  Per mi, el carnaval és totalment prescindible.

  • La teva proposta és encertada sempre vista des d’una ment sensata i madura. Però remitint-nos a l’elevat percentatge de nens i joves que hi participen, em sembla que te la pots treure del cap. Vull dir que si t’ho pares a pensar fredament, sí que és ridícul que el poble s’hagi de gastar cuartus per veure com el nostre poble (i tots els altres, vaja) es converteix en la Ciudad sin Ley.

   Però que realment hi ha molta gent a qui li agrada, que li apassiona el Carnaval. I sobretot molta canalla que tot el tema de disfressar-se els torna bojus. Canviar aquesta concepció seria algo equivalent a eliminar els Reis amb la premissa que és una festivitat feta per gastar perquè sí. Que no és el mateix,clar que no, però ara fer-lis entendre a un munt de nens i nenes (i no tant nens i nenes) que no hi haurà Carnaval perquè és una festa grollera i irracional.

 16. També hem de tenir molt en compte la gent que va al carnaval i no beuen. No tothom beu d’una forma incontrolable. Llàstima que aquests no siguin notícies i en aquest cop també hagin sortit perjudicats.

 17. Montserrat Virgili Ferrer

  Desprès d’haver llegit tantes opinions, m’he permès de mirar com regulen la festa de carnaval els pobles que hi tenen molta més tradició que El Vendrell, com són Vilanova i Sitges, per si ens pot ser d’utilitat a tots plegats, si més no per l’any vinent.
  Es poden llegir senceres a les respectives Webs municipals, m’ha semblat interessant pel debat, copiar-ne una part, però vull fer constar que el que s’intenta preservar per sobre de tot és la seguretat dels participants.
  Ah, i també parlen del consum d’alcohol…
  BONA FESTA A TOTS I TOTES!!!

  ARRIVO VILANOVA

  NORMES DE SEGURETAT

  1.‐Les Entitats participants a l’Arrivo comunicaran a la FAC si porten Carrossa, o no, dins la mascarada.
  2.‐Tant si es porta Carrossa com si no, les Entitats participants comunicaran també si porten música, i si és en viu o sonoritzada a través d’un equip de so.
  3.‐En el cas de portar equip de so, la Carrossa encapçalarà la comitiva de cada Entitat, quedant els altaveus orientats cap al darrera, on anirà la gent de l’Entitat, en cap cas a l’inversa.
  4.‐Està prohibit d’emprar qualsevol tipus d’artifici pirotècnic o efectes especials que suposin la utilització de foc i/o flames de qualsevol tipus.
  5.‐És obligatori que l’Entitat propietària de la Carrossa, disposi d’una Assegurança de Responsabilitat Civil (ARC) i d’accidents que cobreixi els seus participants. S’haurà d’entregar còpia a la FAC de les pòlisses contractades. Així mateix caldrà que el vehicle disposi d’assegurança ( al menys per aquell dia)
  6.‐L’Entitat haurà d’assignar un responsable per al control organitzatiu durant el recorregut de l’Arrivo.
  7.‐En cas de portar Carrossa, les mides màximes de la mateixa seran:
  Llargada: 8 metres com a màxim (inclòs el vehicle que remolca, si és el cas)
  Amplada: 3.5 metres com a màxim
  Alçada: 3.20 metres com a màxim
  8.‐La Carrossa podrà ser remolcada per un tractor o vehicle, sempre i quan es compleixin amb els requisits bàsics, vol dir, la col•locació del cable/fre de seguretat per reforçar l’enganxall de la plataforma o remolc.
  9.‐En cas que la Carrossa porti instal∙lació elèctrica, aquesta ha d’estar en perfectes condicions; els “empalmes” amb barres de connexió o aïllada amb cinta, els cables normalitzats, etc. …

  AVÍS
  S’haurà d’entregar una còpia de tota la documentació: ITV, assegurança responsabilitat civil, assegurança d’accidents i certificat de l’instal∙lació elèctrica com a màxim DUES SETMANES ABANS de la participació de l’entitat a l’arrivo. Si no s’entrega a l’organització, l’entitat no podrà participar en l’acte.

  ORGANITZACIÓ
  Dies abans de la celebració de l’Arrivo, s’assignarà i es lliurarà a cada Entitat participant amb Carrossa, un número identificatiu, el qual s’haurà d’enganxar en qualsevol part visible i de fàcil accés del vehicle motriu, no es col∙locarà mai al costat mateix del generador.
  Caldrà anomenar un responsable de l’Entitat perquè en cas de necessitat es pugui locailtzar.

  SUGGERIMENTS I RECOMANACIONS

  Es recomana a les Entitats que tinguin menors d’edat entre els seus participants, i que no vagin acompanyats per un dels seus tutors, que es demani l’autorització per escrit del consentiment per part d’aquests, per la participació del menor a l’Arrivo.

  Evitar la presència de cotxets a l’Arrivo. Ja hi ha actes per a infants i no creiem que l’Arrivo sigui l’ideal per aquesta franja d’edat. Recordar als participants que és un acte per adults i que hi ha massa canalla.

  Les Entitats més multitudinàries, haurien de fer un repàs als participants, explicant‐les‐hi de que van i quina és la crítica que fan.

  Realitzar una prova preventiva del generador de la Carrossa abans de sortir, durant una llarga estona per evitar que s’aturi a mig Arrivo, i comprovar el seu correcte funcionament.

  Controlar i limitar el consum d’alcohol. Recordar que està prohibit per llei, que els menors de 18 anys consumeixin alcohol. L’Entitat és la responsable dels seus integrants, per tant, millor no potenciar el consum d’alcohol durant el recorregut. Si la FAC detecta algun incompliment al respecte implicarà la no acceptació de participació en la propera edició de l’Arrivo.

  Es recomana a les Entitats participants que el caràcter de la seva mascarada tingui un marcada crítica i sàtira vilanovina, i que aquesta s’entengui visualment i/o vagi acompanyada de pancartes i “flyers” per repartir entre el públic

  “ Protocol del carnaval de Sitges 2012
  14.- La seguretat
  Els diferents cossos de seguretat i d’auxili, Policia Local, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil, Bombers Voluntaris, Creu Roja i SEM, preparen els dispositius més adients per assegurar el bon funcionament de les Rues, les quals tindran vigilància policial al començament i al final, i serà d’obligat compliment per part de tots els participants seguir les seves indicacions.

  14.1.- Dels participants
  Cal atendre en tot moment les indicacions del personal de seguretat, sanitari i d’organització.
  Es recomana que les colles que acompanyen les carrosses tinguin un mínim de 25 i un màxim de 100 persones.
  Es recomana als participants no abusar de les begudes alcohòliques.
  No es podrà tirar al públic cap altre tipus de material que confetti o paperets.
  Els conductors dels tractors hauran de complir amb totes les normes de circulació i no podran beure begudes alcohòliques.
  Al Cap de la Vila cada colla que vulgui podrà realitzar una coreografia no superior a 3 minuts.
  Caldrà fer baixar als participants de les carrosses a la cantonada dels carrers Parellades i Bonaire.
  Es recomana que els menors de 2 anys no vagin a dalt de les carrosses de les rues infantils. En cas d’anar-hi, hauran d’anar acompanyats d’un/a responsable que es recomana que vagi també disfressat/da.
  Els menors de 16 anys no podran participar en les rues de la Disbauxa i de l’Extermini.
  Les persones entre 16 i 18 anys que vulguin participar en les rues de la Disbauxa i de l’Extermini caldrà que presentin un document d’autorització signat pel pare, mare o tutor directament a l’entitat de la qual depengui el grup.
  Per qüestions de seguretat i d’organització les persones o grups que vulguin sortir lliurement o sense carrossa ho podran fer sempre que ho demanin amb un temps prudencial a una Entitat, prèvia comunicació a la regidoria corresponent.
  Els acompanyants hauran d’anar degudament acreditats. L’organització es reserva el dret de restringir l’accés en qualsevol moment i a qualsevol acompanyant.

  14.2.- De les carrosses
  La qualitat dels decorats de les carrosses seran originals, lluïts i vistosos. En cas que l’entitat participant tingui un patrocinador, aquest no desmillorarà l’estètica de la carrossa i s’haurà d’informar de la seva inclusió a la Comissió de Carnaval i/o l’Ajuntament. Si el patrocinador l’aconsegueix la Comissió o l’Ajuntament, aquests seran qui decidiran la situació del logotip o element distintiu en totes les carrosses i en d’altres espais municipals.
  En cas de disfuncions durant el recorregut de les rues l’entitat està autoritzada a sancionar al grup i/o colla a no sortir la següent rua i/o a l’expulsió de la festa. Les entitats seran lliures de decidir si poden sancionar a una carrossa de la seva entitat, mentre que la Comissió podrà avalar els acords i accions sancionadores adoptades per les entitats.
  Les carrosses han de complir les normes mínimes de seguretat que han dictat els Bombers Voluntaris de Sitges i que, en el moment de la redacció d’aquest protocol, són les que a continuació es detallen. No obstant, si la Legislació de Seguretat es modifica, aquestes normes s’adaptaran automàticament al que marqui la Llei.

  – Està prohibit portar a la carrossa aparells que puguin provocar foc com planxes, estufes, etc.

  – És prohibit qualsevol tipus de líquid inflamable al costat del generador com benzina i, fins i tot, begudes alcohòliques.

  – Al recarregar els generadors cal fer-ho amb el motor apagat i sense fumar. Es aconsellable fer-ho a la zona de La Fragata, ja que els Bombers Voluntaris tenen un camió-cisterna amb caràcter preventiu en aquell indret.

  – Els extintors han de ser accessibles i aniran a la part del darrera del tractor, en un lloc visible i a mà del conductor.”

 18. No vull acabar aquest tema sense dir que jo no trobo normal que per tot aquest assumpte hi hagi 2 membres de la comissió de festes que, a les primeres de canvi, dimiteixen i marxin. Que passa, que a la primer via d’aigua ja abandonen el vaixell? Jo personalment crec que cal una mica més de moral personal i d’implicació en les coses. Una comissió de festes vol dir un grup de gent i està clar que no sempre tothom està d’acord amb tot, només faltaria, de fet només cal veure els comentaris i veurem que sobre aquest tema (i sobre qualsevol) hi ha opinions diverses i, per tant, el fet de dimitir a tan poques setmanes de la seva elecció jo crec que diu molt poc en favor de les persones que ho han fet.

  A una comissió, com a qualsevol associació, hi has de ser per lo bo i per lo dolent. De fet jo crec que ja va ser una mala idea barrejar estar a la Comissió de festes i crear un bloc d’opinió de temes locals. Es com voler fer d’actor i de crític al mateix temps i, és clar, com be diuen, no es pot ésser a Missa i a repicar campanes al mateix temps!!!

  • Per al·lusions…T’he de dir, Pemi Gual, que la decisió de dimitir de la Comissió de Festes no és un tema del Carnaval, sinó que ve donat per altres aspectes. Personalment el veig un comentari inapropiat, acusant, crec que amb un argument equivocat i erroni, dos membres de la Comissió de Festes. Potser el moment en el que es pren aquesta decisió porta a pensar el que planteges, però no és així.

   I pregunto…perquè dius que veus malament que es “barregin” les coses com dius. Què hi té a veure? De fet, hi ha dos membres d’aquest bloc que no són de la Comissió de Festes. En què et fonamentes per plantejar aquest tema? No es pot ser crític amb moltes més coses que les festes? És que no hi ha res més per opinar que les festes que es duen a terme? Serà que no hi ha temes de què parlar…

   Et vull recordar que, de totes les entrades que s’han fet referents a les Festes i el Carnaval (com a tema més proper) una és d’una Cinquena Font, la qual respectarem com a dret fonalmental la seva llibertat d’expressió, així com la de tots els membres del bloc, i l’altre article, el present, és escrit d’un membre del bloc sense cap vinculació a la Comissió de Festes. Una persona totalment independent i que pot dir-hi la seva amb total llibertat, com ho pot fer tothom, que aquest és el principal motiu d’aquest bloc. Això és un bloc d’opinió, la funció d’aquest no és treure primícies ni exclusives informatives perquè no és un portal informatiu ni té cap mena de vocació de ser-ho. Repeteixo, això és un bloc d’opinió, i hi ha moltes coses per dir-hi la teva més enllà de les festes i de qui forma part de què.

   Potser plantegem-ho al revès: Les altres dues membres del bloc formen part de balls populars, dins de l’Embarcada. Suposem que es planteja i s’escriu un article crític sobre el funcionament d’aquesta, o la manera d’actuar o d’organitzar els esdeveniments en els què hi forma part, o es critica la Comissió de Cercavila, per dir un exemple, que també exerceix un servei “públic” com la Comissió de Festes. També trobem una mala idea barrejar això? També direm que anar a Missa i repicar campanes no pot ser?

   Crec que el més important de tot plegat és tenir esperit crític, (i també autocrític). Involucrar-se és també poder ser crític, mai tant com ho pot ser algú de “fora” d’un àmbit concret. Igualment, però, s’ha de respectar la seva opinió i no fer judicis morals de què diu molt o poc d’algú sense saber-ne les causes aparentment…o si se saben, almenys només d’una part. Però ja se sap, i passa amb tot: criticar des de l’altre costat de la barrera i acusar de forma massa subjectiva i potser sense fonament aparent ni conegudes ambdues parts implicades és, sempre, extredament massa fàcil…

   • Hem sap greu que us prengueu les coses d’aquesta manera. Crec que a aquesta vida s’ha de saber criticar però, sobre tot també, s’ha de saber encaixar els cops i dialogar tranquil•lament de les crítiques rebudes. Penseu que quan tens un càrrec “públic o notori” és molt fàcil que et puguin o alabar o criticar i, pel que veig, això que recomaneu de l’autocrítica no ho teniu gaire ben assumit.

    Penseu que tots hem format i seguim formant part de moltes comissions o juntes d’associacions o entitats i, lògicament, ens han criticat i ens critiquen per moltes coses que fem o per moltes que no fem, però sincerament ho seguim encaixant, jo penso que cada cop més, amb molta esportivitat.

    La meva era una crítica simple i gens malintencionada, només volia fer constar que jo mai he estat conforme amb que algú dimiteixi d’una junta o comissió al poc temps d’acceptar entrar-hi, suposo que voluntàriament.

    Vist com va el tema, me’n guardaré prou de tornar a opinar al vostre bloc. Em sap greu.

   • Potser el to dels comentaris que ens hem intercanviat no ha estat el més adequat, però em reitero: no crec que sigui del tot correcte dir a algú “manca de moral personal, o en tot cas, que diu poc de qui dimiteix abans d’hora” si no se’n saben els motius d’ambdues parts. Quan tenim tota la informació, llavors jutgem si ha estat correcte o no el fet que s’ha esdevingut, i cadascú en podrà tenir una opinió igual de vàlida que la d’una altra persona. Tots els presents estem involucrats en moltes coses i és bo ser crític, (ser-ho dins per mi és el més important, perquè repeteixo que és molt fàcil opinar des de la barrera) i també saber encaixar les crítiques, et dono tota la raó. Però les que són infundades potser costen més d’assimilar perquè en parlem amb involucrats directes i porta, com ha passat, a centrar-ho d’un punt de vista per part d’una part implicada. Com dius, el que planteges són una crítica simple i gens malintencionada i no ho posem en dubte. Potser hi ha altres maneres (no dic ni millors ni pitjors) de formular-ho.

    En tot cas, ens sabria greu perdre un lector tan actiu com has demostrat ser perquè, com en l’anterior comentari, estar implicat en moltes coses també vol poder dir ser crític però sabent-ho separar, sinó estem perduts. La Comissió de Festes és un tema, i Les 4 Fonts n’és un altre qualsevol, com ho pot ser l’Embarcada, les Comissións de Barris, els Grallers, o qui sigui, tant hi fa.

    En qualsevol cas esperem que et repensis el fet de no visitar-nos més i deixar-hi la teva opinió. O escriure’ns com una cinquena font, en aquest bloc tothom hi té cabuda i hi té paraula, i per descomptat opinió.

  • Subscrit totalment el que ha dit en Frede, posant especial ènfasis en que no hem dimitit per la polèmica entorn el Carnaval del Vendrell i que si ens recrimines la poca implicació personal que hem tingut crec, i això serà un fet pacífic entre totes les parts, que la crítica serà totalment injusta i plena de ressentiment perquè hem intentat estar sempre a l’altura del que s’ha demanat en el si de la Comissió quan encara hi érem.
   Però hi afegiré alguns casos més a l’exemple que t’ha donat el Frede: també hem de demanar a la Laia Gomis, per exemple, que tanqui el seu bloc d’opinió per incompatibilitat amb el seu càrrec? O als escrits de l’Albert Solé al bloc dels socialistes? O, vist alguns tuits d’ahir, hem de demanar a alguns membres de la JNC del Vendrell que no critiquin obertament decisions de regidors que actuen sota el paraigües del seu “cap”, per coherència de partit? O inclús, vist alguns comentaris d’alguns treballadors de l’Ajuntament del Vendrell fets en hores de feina, no podríem dir que estan a missa i repicant també? Ja veus Pemi, si trobem malament una cosa, trobem-ho tot malament. Però fins i tot aquest tema és molt més delicat que la prohibició d’alcohol, ja que estàs tocant la tan poca entesa (al Vendrell) llibertat d’expressió.

 19. A mi m’agradaria trencar una llança en favor del Frederic i la Liliana, en el sentit que jo també penso en que s’ha de saber diferenciar entre ells dos com a membres de la Comissió de Festes, de totes les altres coses en que puguin estar implicats. Crec que tothom ha de ser lliure d’expressar alló que pensa, idependentment si forma part d’una entitat, organització o si té un càrrec públic. Jo, per exemple, aquí no opino com a Rubén Suan, portaveu o excap de llista de la CUP del Vendrell, sinó a nivell personal.Per aquest motiu no crec que, en absolut, sigui incompatible la tasca que fa en aquest bloc amb la de la Comissió (o la que sigui). Altra cosa serà que després estiguim d’acord o no amb el que cadascú opinió.

  A vegades tincs la sensació que en aquest poble no es sap diferenciar, o potser és deu a que estem acostumats a que, si es forma part d’un partit, entitat o ens, tothom hagi d’expressar les mateixes idees i ningú es surti del guió. De fet, la pluralitat d’opinions és el que enriqueix el debat i qualsevol entitat.

  Per altra banda, jo tampoc crec que haguem d’entrar a valorar perquè han marxat de la Comissió de Festes perque, simplement, en desconeixem les circumstàncies.

  • Rubén, vagi per endavant que no tinc res personal en contra de ningú, però crec fermament que la gent ha de ser conseqüent amb els càrrecs que ocupa. Estem d’acord amb que tothom ha de tenir llibertat d’expressió, però el que no trobaria normal és que tu fessis articles d’opinió criticant a la CUP o que la Laia Gomis o o el Albert Solé fessin articles d’opinió criticant al PSC o, com va fer el Jaume Domingo i que tanta polèmica i crítiques va causar en el seu moment, de donar la seva opinió sobre els pactes post electorals al seu bloc personal, és llavors quan jo dic que estàs o vols estar a missa i repicant les campanes al mateix temps.

   Dit això estic totalment d’acord, i no dubteu que ho defensaré sempre aferrissadament, de que tothom te dret a opinar on i el que vulgui, faltaria mes. És per això mateix que jo ho faig!

   Es per tot plegat que us demano que respecteu la meva humil opinió en quant a la dimissió d’un membres d’una comissió de festes que és publica i que per tant pot ser valorada públicament per part de qualsevol Vendrellenc. O és que defenses això pels demès i no per a mi?

   I per últim, per què no hem de valorar el motiu de que hagin dimitit 2 dels membres de la Comissió de Festes? Tan dolent és això? Es quelcom secret o esotèric? Jo defenso la llibertat d’opinió i la llibertat d’informació, però també estic en contra de la desinformació.

 20. Jo crec que, com diu el Diari del Baix Penedès no s’hauria de donar subvencions a les carrosses.A canvi donar premis als millors o més nombrosos. Sobre el tema de l’alcohol. Suposo que vau veure la rua de carnaval. “A buen entendedor sobran las palabras”. Això de l’alcohol és una xorrada. Això si hem de ser grandets per controlar una mica i a la gent que es passa es penalitza i visca el seny que se suposa que tenim.

 21. En primer lloc, aplaudir el debat que s’ha generat al voltant d’aquest article. M’agradaria comentar però, que la intenció d’aquest bloc és que sigui un espai on tothom hi tingui veu i on s’hi publiquin articles de temes diversos i amb diversos autors. La funció de les quatre persones que l’hem creat és garantir que cada setmana es publiquin articles, mantenir-lo actiu vaja, ja sigui amb articles nostres o de qualsevol de vosaltres. Dir també que qui signa l’article és qui l’escriu. Si alguna vegada es publiquen articles escrits per més d’una persona, apareixeran els noms de tots els autors.
  Un altre objectiu, és perdre la por a opinar. I parlo per mi mateixa. No sempre és fàcil opinar de temes locals sense perdre amics, tot i intentar tractar els temes amb el màxim respecte i sabent que no tens la veritat absoluta de les coses. Està clar que el que escrius no agrada a tothom, però per això hi ha l’espai de debat que, sovint, acaba sent més interessant que el propi article. En aquest sentit, agrair a tots aquells que opineu donant el vostre nom.
  Res més, crec que eren necessàries aquestes quatre puntualitzacions. Espero que hàgiu passat un bon Carnaval!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s