El Vendrell: suma’t contra l’obesitat infantil!

REBECA OLLÉ. NUTRICIONISTA.

Fent un petit repàs de la situació actual, el creixement de l’obesitat infantil a Espanya és molt preocupant, ja que actualment, només Gran Bretanya ens supera dins de l’Unió Europea. La prevalença de sobrepès i obesitat en nens i adolescents presenta una tendència a l’alça i Espanya és un dels estats que es troba al capdavant de la resta de països europeus en quant a obesitat infantil, quasi superant les taxes dels Estats Units.

La prevalença d’obesitat infantil, segons l’estratègia NAOS (Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l’Obesitat) posada en marxa a l’any 2005 pel Ministeri de Sanitat i Consum, entre nens i nenes de 6-12 anys ha passat del 4,9% a l’any 1984 al 16,1% a l’any 2005. En canvi, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 26,1% de la població pateix sobrepès i el 19,1% obesitat, és a dir, el 45,2% dels alumnes espanyols d’entre 6 i 10 anys pateixen excés de pes.

No cal ser un expert per a saber que estem arribant a unes xifres desorbitades i prou preocupants sobre els nostres petits i adolescents. Per què no posem, doncs, el nostre gra de sorra i comencem a actuar al Vendrell?

Molts Ajuntaments de la província de Barcelona, Lleida i en especial de Tarragona, Sant Carles de la Ràpita, Santa Bàrbara i Tortosa son els que ja s’han posat en marxa i s’han suma’t a un programa de prevenció contra l’obesitat infantil basada en les accions en els municipis anomenat Thao-Salut Infantil.

El projecte Thao és un projecte originari de França que està tenint un gran ressò en altres països europeus inclosos Espanya. Va nàixer a l’any 2004 a partir d’una forta voluntat política mundial per a lluitar contra aquest greu problema de salut pública que actualment tenim, amb el suport de l’OMS.

Aquest programa s’ha estès ja per 7 comunitats autònomes i ha arribat a 1.430.000 habitants, però, que comporta posar en marxa un programa d’aquestes característiques?

 • Una forta implicació transversal de tota la comunitat.

 • Una gestió local directa des de el propi municipi portada a terme per un Cap de Projecte local i liderat per l’Alcalde.

 • Una avaluació i recollida de dades anual del pes i alçada (IMC o Índex de Massa Corporal) a tots els nens, nenes i adolescents de la nostra vila.

Com a dietista-nutricionista, crec que és un bon mètode per actuar sobre la ciutadania i les famílies i així poder arribar més fàcilment als nens i nenes i poder fer una bona promoció de l’activitat física, els bons hàbits alimentaris i fer una bona prevenció contra l’obesitat des de les escoles, Ajuntaments, serveis de catering escolars, metges, xarxes econòmiques locals, diverses xarxes d’associacions de pares i mares, etc.

Personalment crec que el Vendrell, com a capital de comarca, ha de donar exemple de capital i ser pioner en posar en marxa aquest tipus de projectes per a posar fre a aquest problema que afecta la salut pública a la nostra comarca, el Baix Penedès.

Anuncis

5 thoughts on “El Vendrell: suma’t contra l’obesitat infantil!

 1. Primer de tot vull felcitar als membres dels 4 fonts que hagin ampliat el seu ventall temàtic fins una cosa tan important com és l’alimentació al mateix temps que incorporen una nova firma al blog. En segon terme penso que cada dia l’alimentació és una cosa menys important en moltes famílies. La gent es decanta per la cosa més llepola i fàcil de preparar. Aquesta hauria de ser una asignatura de l’Eso o el batxillerat i seria igual d’útil que matemàtiques i literatura. Jo crec que hem de començar a estudiar la nostra condició humana i l’alimentació i la salut són dos elements que s’haurien d’estudiar que en el millor dels cassos passen de puntetes.

  • L’estrés ha fet que molta gent no tingui consciència de la importància de tenir una dieta sana i equilibrada. Realment, quan t’adones dels avantatges que té, simplement a nivell de sentir-te bé, menjar de manera equilibrada és un plaer. Trobo que és bo que aquest bloc també posi aquests temes sobre la taula, perquè la construcció d’una societat forta, sana… també es fa sobre la base de reflexionar sobre aspectes que afecte a la vida interna de les families. Felicitats Rebeca.

 2. Primer de tot felicitar l’autora de l’article…crec que està molt bé diversificar i veure com es pot avançar al Vendrell no només amb aspectes polítics i més visibles per la societat, sinó també fixant-nos en punts que poden fer millorar molt a la població, i la nutrició i l’alimentació saludable és un d’ells.

  Dit això, crec que al Vendrell, que hi ha molta tradició culinària, a més de ser la Capital del Xató, entre altres iniciatives gastronòmiques, ha de ser motor no només d’aquestes activitats, sinó també dels hàbits saludables, i el descrit en aquest article n’és un pas important! No només s’ha de promoure consumir productes de la terra, del Penedès, i vendrellencs, també cal ensenyar i educar que els hàbits alimentaris formen part i són fonamentals!

  Felicitats, de nou, per l’article!

 3. Moltes gràcies per els vostres comentaris. Estic satisfeta d’haver pogut dir la meva respecte a aquest tema, que passa prou desapercebut i crec que es convenient tenir-ho en compte de tant en tant, encara que cada cop més hauriem d’estar més sesibilitzats perquè a la llarga pot repercutir molt entre tots nosaltres i per els que han de venir.
  Com molt bé diu “F”, estic molt d’acord que el Vendrell amb la riquesa gastronòmica que gaudeix, com és el Xató, l’esqueixada de bacallà, receptes amb la famosa garrofa, com ho és el passtís de garrofa…etc, s’hauría d’explotar, aprofitant això que tenim, una mica més el tema dels bons hàbits, la cuina mediterrània, incentivar més a la canalla (i no tan canalla) i fer una concienciació i promoció de l’alimentació saludable, sense deixar de banda el tema de l’activitat física que es un altre tema que va molt lligat per a poder gaudir d’una plena qualitat de vida i així fer una prevenció del sobrepès i obesitats que ens estem trobant cada cop més.
  És essencial que tan petits com a grans ens pose’m en marxa i done’m exemple com a capital de comarca que som, sinó, qui ho farà?

 4. Abans que res felicitar l’autora per aquest fantàstic article! M’agradaria ressaltar la idea que un ajuntament i els seus regidors no només poden quedar-se amb la idea que han de millorar aquelles competències que tenen clarament atribuïdes (urbanisme, via pública, esports) sinó que també hi ha altres elements que no queden encaixats de manera exacte en aquests noms i que són importantíssims per les persones que formen part del municipi, com en aquest cas, la salut dels nostres joves que en un futur, seran el motor econòmic del Vendrell.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s