I el ciutadà… què?

M.CARME JUNCOSA

Les Administracions locals, per la seva proximitat al ciutadà, són les que han de vetllar per materialitzar i fer efectives les grans decisions adoptades pels governs estatal i autonòmic. Dur a terme aquesta tasca no és gens fàcil, i més encara, ateses les circumstàncies actuals. Per això, és fonamental que els seus habitants confiïn en el govern municipal i s’impliquin en la vida política i social sentint-se “ciutadans”.

Malauradament, sovint hi ha actuacions que no contribueixen gens a fomentar la confiança dels ciutadans en la gestió política i que poden dificultar molt la tasca d’un Ajuntament, a més de suposar un impediment molt greu a l’evolució i creixement d’un municipi.
Al Vendrell, com probablement succeeix en altres municipis, s’aprecia una falta de proximitat i de confiança del ciutadà cap al governant, fruït d’actuacions que, lluny de ser irregulars o no, responen a decisions unilaterals de l’ Administració a partir de les quals, un es qüestiona quins són els interessos que realment es pretenen protegir.

Atenent a l’actualitat del moment, és inevitable parlar de les conseqüències de l’incendi de COSBAPSA, un dels casos on probablement s’ha fet més evident el distanciament entre el govern i la població.
Després d’aconseguir extingir l’incendi, s’ha generat una onada d’acusacions en la que tothom busca culpables i, pel que sembla, es preveu reclamar responsabilitats a COSBAPSA, que actuava en base a una llicència provisional concedida per l’Ajuntament. Com és ben sabut, un cop detectats diversos incompliments de les condicions de la llicència, es va iniciar la tramitació de dos expedients sancionadors (orientats a penalitzar l’excés d’escombraries i la no presentació d’informes periòdics). Posteriorment, l’empresa va entrar en concurs de creditors… Es van adoptar mesures preventives? Perquè es van arribar a acumular fins a 4.000 tones de residus? Es va garantir una vigilància adequada? Quina és la finalitat última que va moure l’administració? Vetllar per la seguretat de les persones i del medi o prioritzar fer efectives les sancions? Hem de parlar de lentitud de l’Ajuntament o simplement, de “passivitat”? Pot ser que tot plegat hagi estat conseqüència d’un error? Sigui com sigui, i sigui quina sigui la resposta a aquestes preguntes, calia adoptar mesures més efectives de prevenció i control i, iniciat l’incendi, facilitar informació als vendrellencs i advertir-los amb detall de les conseqüències sobre la salut i el medi ambient.

Veient això, no és d’extranyar que al Vendrell es digui que hi ha “poca iniciativa” i poca participació a la vida política i social. Si no es facilita informació cabdal, si no es treballa perquè els habitants del Vendrell es sentin “ciutadans” del Vendrell (amb tots els drets i deures que comporta el reconeixement d’aquesta condició), si no es demostra que es treballa per al poble i no es garanteix més proximitat del ciutadà al govern, l’únic que s’aconsegueix és que la població es qüestioni quins són els interessos que mouen realment les administracions i que es percebi la gestió pública com una cosa llunyana respecte el que no hi ha res a dir. I tot plegat, només comporta que es posi en dubte tota acció que s’emprengui des del govern, dificultant l’execució de polítiques i  d’actuacions que serien, probablement, molt favorables per la Vila. Podria dir-se, fins i tot, que si no es compta amb la confiança del ciutadà, El Vendrell difícilment serà el que pot arribar a ser.

Les Administracions no poden oblidar quina és la finalitat última de la seva actuació i l’interès que han de protegir. Cal començar informant al ciutadà dels fets que l’ afecten directament i de les decisions adoptades, amb independència de qui pugui estar-hi d’acord o no. Només així, i adoptant mesures orientades a la garantia i protecció dels seus drets, s’aconseguirà que no es sentin  “els grans oblidats”.

Anuncis

15 thoughts on “I el ciutadà… què?

 1. Malauradament,a Vendrell sempre ha guanyat el passotisme tant pel que mana com pel que viu aquí… Es de fa ben poc que el ciutadà ha agafat força degut a tot el que està passant al nostre voltant.

  La desinformació i desafecció es brutal,crec que hi ha un cercle molt petit que sap el que passa a El Vendrell,i un de molt gran que no li interessa o es refia del que s’explica.Per sort les noves generacions estan agafant forma,s’interessen més per la política i la gestió dels governs,està mes atent a les decisions que es prenen i actuen,com per exemple el resorgiment del GEVEN( http://www.geven.cat ),un grup de persones anonimes que estan treballant i revisant actuacions que es prenen,per la protecció del territori.

  Tambe estic plenament segura que hi ha gent que des de l’ajuntament vol fer una bona feina,pero que es veuen bloquejats per altres que no deixen fer(poder,interessos…)

  Potser el que hauriem de fer tots els vendrellencs es aixecar-nos de la poltrona i reivindicar una millor gestió,transparència i comunicació.

  Com exemple voltria resaltar la gestió,informació i transparència del poble de Copons( http://www.copons.net ) ens falta molt a aprendre….

 2. Els politics basen la seva accio de govern en guanyar eleccions i anar vivint del copy paste. Lo de cosbapsa ha demostrat que shan de canviar moltes coses i formes dactuar. Sort que a ningu en principi li ha passat res. Sort

 3. És cabdal que s’informi al ciutadà del què s’està coent, així com de què està passant. Avui en dia és tot molt més fàcil amb les noves tecnologies, però això també compromet una resposta ràpida a tots els mitjans de comunicació oficials. Vist des de fora la gestió s’ha dut amb passeres, més aviat malament. La classe política no pot viure en un núvol…i no baixar-ne cada quatre anys: mirem-ho des de l’altre costat, ells també voldrien estar informats del què passa. S’han d’entendre, o almenys fer esforços visibles que ho estan intentant.

  • Les noves tecnologies faciliten la comunicació, la transparència i també la participació, i n’és un exemple el cas de Copons que ha tret la Sònia. Tot i així, fins i tot l’Ajuntament del Vendrell, que s’ha volgut pujar al carro a través de la creació de comptes de Facebook i Twitter, ha comès un greu defecte: establir que des d’aquests canals no es contestarà al ciutadà que vulgui preguntar, suggerir, etc, sinó canalitzar-ho per un procés tancat i no públic. Un cop més estem davant una mala utilització dels mitjans 2.0 (convertits en mitjà unidireccional, 1.0) i on hi sortim perdent els ciutadans del municipi…

 4. Massa carta de llibertat tenen les administracions i massa poder per amagar i no fer saber al ciutadà el que no interessa o el que no els hi convé.

  Si els polítics que són els primers que han de donar exemple en tots els camps no ho fan, com volem que la resta de la gent ho faci ? I si és així, ens ho mereixem ? O millor dit, s’ho mereixen ?

  Moltes més coses haurien de passar per començar a posar les caselles en el seu lloc…

 5. El cas de Cosbapsa és lamentable i indignant. Un dels pitjors incidents d’agressió al medi ambient que s’han viscut al nostre poble durant els darrers anys. Un incident que pot ocasionar problemes de salut als veïns i veïnes que han estat en contacte durant 22 dies amb la columna de fum (encara que segons en Benet Jané “no hi havia cap tipus de perillositat”. Un incident que pot haver contaminat un aqüífer, amb les greus conseqüències que això comporta. Un incident que s’ha allargat gairebé un mes, i durant tot aquest temps els vendrellencs i vendrellenques hem restat totalment desinformats “per no crear alarmismes”…quina cara!

  Si l’Ajuntament hagués sigut conseqüent i hagués actuat a temps, potser no hauriem de lamentar aquests fets. Cosbapsa fa més de 10 anys que treballa d’una manera negligent, acumulant tones i tones d’escombraries, atemptant d’una manera o altre contra l’entorn. Sabem que d’això l’Ajuntament n’era conscient, i per això vull que els darres governs que han passat pel Consistori vendrellenc, i obviament l’actual, assumeixin la seva part de culpa. Que no ens enganyin més!

  Deixo un link amb el posicionament de la CUP del Vendrell sobre aquests fets, per si a algú li interessa.
  http://elvendrell.cup.cat/noticia/comunicat-de-la-cup-davant-de-lincendi-de-la-planta-de-transferència-de-residus-de-cosbapsa

  Bon article, Ma Carme!

 6. Estic molt d’acord amb el teu article Carme, però sobretot amb una de les últimes afirmacions que fas: “Podria dir-se, fins i tot, que si no es compta amb la confiança del ciutadà, El Vendrell difícilment serà el que pot arribar a ser.” Certament, si no s’incentiva la participació, la transparència, la bidireccionalitat dels mitjans tecnològics, la informació, etc, el Vendrell només serà el que les persones que conformen el govern volen que sigui, sense comptar amb la opinió de la resta dels 37 mil i escaig habitants que la conformen. I això, a part d’incentivar encara més la percepció que els polítics estan allunyats de la ciutadania, ens acabarà fent nàixer la sensació que el Vendrell ja no és el nostre poble.

  • Però què ha de passar més per que la gent se n’acabi de donar compte que els polítics només ens volen per recaptar vots. A ells els hi és igual que tu tinguis problemes econòmics, de salut, que el poble estigui endeutat, amb problemes medi ambientals, etc.,

   La politica ja fa molt de temps que ha deixat de servir al poble i ha passat a ser una professió més on guanyar-se molt bé la vida i això és lamentable, i que passi amb pobles petits encara ho és més!

   • Estic d’acord amb el Rami…tot i que hi afegiria un apunt, i que per mi és el pitjor i principal motiu que origina la deixadesa política: viure de les inèrcies generades pels anys i panys que uns i altres hi estan posats, encara que es canvïin alguns cromos cada quatre anys.

    No pot ser que estiguem vivint contínuament de l'”això tota la vida s’ha fet així”…i innovar, canviar i generar noves situacions que poden ser beneficioses per tots no estigui contemplat. Per molt que vagin canviant-se coses que se’n fan (faltaria més) en segons quines matèries i àrees no és un prou rellevant com per justificar que s’està duent a terme un avanç significatiu de les formes de treballar. Potser més que un problema de forma, és un problema de fons.

   • Rami: la política o la fas o te la fan. Potser ja és hora que tots plegats comencem a assumir responsabilitats en el fer (no fer, de fet) polític que es té al Vendrell i comencem a treballar per a millorar-lo, ja sigui o posar-s’hi dins, o començar a castigar amb el vot…

  • Tot s’acaba resumint que no hi ha una alternativa “clara”, i és que ens hem de remetre a l’article de la Lili de la setmana passada: els partits de sempre només es mouen cada quatre anys, per recaptar el vot fidel, i això és un fet constatable. PxC lidera l’única oposició dins el consistori…i crec que no és el més viable. Els partits que van quedar fora, tot aquell reguitzell de partits que ens van copsar la informació d’aquelles dates de tantes opcions que es plantejaven…no apareixen: Des de Solidaritat Catalana per la Independència fins al Fòrum Vendrellenc, passant per Ciutadans, Els Verds… Tret de la CUP la resta ha desaparegut.

   Potser seria una estratègia interessant que algun dels partits actualment al govern hagi vist que no pot complir amb els seus objectius de legislatura i se’n desentengui, passant a una oposició més creïble i de garanties (almenys més) que PxC, per tant quedant-se “sol” per poder fer una oposició constructiva, intel·ligent i amb temps suficient per encara la propera legislatura havent estat una oposició responsable i amb dos dits de front.

 7. Moltes gràcies pels vostres comentaris!!!

  Són molt interessants totes les aportacions, però voldria afegir que, al marge del distanciament de la classe política, no tinc cap dubte de què hi ha gent que treballa per millorar les coses, però cal anar més enllà.

  En un context en el que no hi ha feina, es limiten serveis i s’apugen impostos és cabdal que es compti amb el ciutadà, i no només com a “votant” o com a “contribuent”, sinó com algú més. És evident que el ciutadà està “cansat” de tanta restricció i veu que tot “li queda lluny”. Per això, crec fonamental que es busqui recuperar la seva confiança, i el que ha passat a l’incendi de Cosbapsa no hi contrubeix. Dirigir un Govern i un poble no ha de ser gens fàcil, però si més no, és fonamental comptar amb la confiança dels seus habitants.

  També és cert que hi ha un “passotisme” generalitzat, però no deixa de ser una “roda”: Si no es rep, tampoc es dóna.

  El que sí que crec és que el poble hauria de moure’s al marge del que es faci a nivell polític.La millor pressió que es pot fer a un govern, la millor oposició contra els partits que són al capdavant, és la que es fa des del poble. Només els ciutadans sabem què necessita el Vendrell. Per tant, els que treballen al poble, els que tenen comerços, els que han creat empreses, els que viuen el dia a dia amb sous que amb prou feines arriben a finals de mes, els que estudien, els que busquen feina, els grans i joves… són els únics que saben què cal fer per millorar. Que se’ls consulti què es necessita! Que s’organitzin assamblees. O ni això… n’hi hauria prou en fer una cosa tant simple com observar !!!

  Estic molt d’acord quan dieu que cal mirar en una altra direcció, un canvi! Aconseguir això no és gens fàcil però, com també apunteu, cal buscar la bidireccionalitat ciutadà/govern i les TIC són una molt bona sortida. Com es pot “treballar” pel poble si no se l’escolta ni se’l té en compte? Rami crec que tens raó en el que dius, especialment quan parles de què la política ha passat a ser una professió més per guanyar-se la vida. El pitjor de tot, és que això ho pensa la gran majoria de la població… i costarà molt de canviar aquest pensament. Caldria que algún dels bàndols fes el primer pas…

  Suposo i espero que algun dia es farà aquest canvi… donar el torn de paraula al ciutadà és més fàcil avui que fa uns anys. Hi ha eines i mecanismes per fer-ho possible! A què esperen? Només cal obrir els ulls!

 8. Bon dia a tots. Bon article i crida a tota la ciutadania.

  Cal participar més en la societat, començant a un nivell local i fins i tot global (encara que a vegades sembli que no hi ha res a fer, sí que ho hi ha!).

  Ara es dona la situació de que moltes persones estem reaccionant i exigint responsabilitats per totes les accions i decisions amb conseqüències fatals que estem sofrint tots els ciutadans pràcticament en aquest sistema capitalista en el que vivim.

  Al igual que quan treballes per a una empresa com assalariat et demanen “compromís” doncs traslladem aquest COMPROMÍS a la participació en el nostre municipi, sigui on sigui, i actuem.

  No es ni serà fàcil però cal que despertem la consciència primer individualment per després fer-lo col•lectivament. A partir d’aquest moment tindrem força per “lluitar intel•ligentment” contra aquestes irresponsabilitats que ens afecten a “tots”, torno a recordar.

  Ara tenim l’altaveu d’Internet com a eina de difusió “independent” (espero que durant molt de temps) però mai hem d’oblidar la veu al carrer fent força entre tots.
  Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s