El govern, governa. L’oposició, controla?

LILIANA V. CALMET

Des del passat mes de maig fins al dia d’avui he observat que un fenomen estrany afecta totes les notícies polítiques que es publiquen als diaris relatives al Vendrell: la “plataformitis”.
I m’explico: parlo del fet que la majoria de titulars relatius a qüestions polítiques comencen amb un “Plataforma per Catalunya denuncia que al Vendrell…” on en els punts suspensius vostès poden posar la notícia que més els vingui de gust, de les que s’han succeït en els últims dies (l’embolic dels plans d’ocupació o l’altre embolic sobre la “voracitat recaptatòria” en el tema del pagament dels guals) o de les que han afectat el municipi des de la constitució del govern de 16. I sí, la causa és evident però problemàtica: només PxC fa oposició.

Llegint alguns manuals de ciència política se n’extreu la idea que la figura de l’oposició és cabdal per qualsevol sistema democràtic. Complement de la funció de govern, l’oposició controla, crítica, fiscalitza i esdevé barrera i limitació de l’activitat gestora del primer, evitant doncs l’immovilisme de la classe política, al poder decantar, a través de la seva actuació, la balança electoral en les següents eleccions.

Portant la teoria a la pràctica i aplicant-la a l’àmbit municipal: CiU, PSC, PP i JxV governen i PXC controla. I en base a aquesta realitat és on podem fer-nos una sèrie de preguntes que destapen una problemàtica: està realment PxC capacitada per exercir, en exclusiva, el paper d’oposició? Ens convé, realment, que només PxC desenvolupi aquest rol? Què passarà si la gestió d’aquest govern de 16 és nefasta durant tota la legislatura? A qui votarem quan arribin els pròxims comicis?

I em diran: però si ja n’hi ha, d’oposició, al Vendrell! Cert, però filant prim, el defecte present en la configuració política actual no rau en la capacitació de PxC per exercir el paper d’oposició, sinó si, com a tal, és creïble pels ciutadans. I la resposta és un rotund no. Les tesis del partit, les quals provoquen un ampli refús social (a excepció del seu electorat) s’impregnen en qualsevol denúncia que PxC pugui fer, causant al receptor un rebuig tan immediat que li impedeix entrar a analitzar la veracitat o no de la informació donada. Controla, doncs, una oposició que no és creïble com a tal ni pels partits que governen ni pels ciutadans que observen?

La negativa natural a aquesta pregunta deixa un panorama desolador que podríem resumir en una manca d’oposició (seriosa o creïble) al consistori vendrellenc. I això comporta, externament, una falta de control, de fiscalització, de limitació a l’activitat d’un govern que, d’altra banda, deu ser ben conscient que, en els propers comicis, aquesta falta de credibilitat – d’oposició, en definitiva – els afavorirà (esperança que també devien tenir al consistori vigatà on durant la legislatura 2007-2011 es formà un govern d’unitat deixant a PxC com a principal partit a l’oposició. Els votants premiaren la maniobra amb una pèrdua de vots dels socis de govern, que comportà, en algun cas, una pèrdua de regidors devastadora, resultats contraposats a l’augment de vots i de regidor de PxC).

En definitiva doncs, tornem a plantejar-nos les preguntes d’abans: què passarà si la gestió d’aquest govern de 16 és nefasta durant tota la legislatura? A qui votarem quan arribin els pròxims comicis? I sobretot, ens convé, als ciutadans, què al Vendrell només PxC exerceixi el paper de oposició?

Anuncis

16 thoughts on “El govern, governa. L’oposició, controla?

 1. Primer de tot, enhorabona per l’esforç i les ganes que hi esteu posant tots plegats.
  En segon lloc, vull dir que estic d’acord amb el que diu l’article, si ara el quatripartit decep la tendència podrà acabar sent votar a PxC. Aquí és on els partits minoritaris (de mínima seriositat) s’haurien de posar les piles i demostrar que són una alternativa viable, que ara ja només queden 3 anys.

  • Celia, gràcies pel teu comentari. Certament, encara no sabem com anirà la resta de la legislatura però si els partits que actualment no estan representats al Consistori tinguessin una mica de vista, iniciarien una “oposició no consistorial” molt més activa (que vagi més enllà de demanar dimissions, per exemple), conscients que potser d’aquí a tres anys seran una de les opcions de vot potser més factibles per la gent desencisada per l’actual govern.

 2. Hi ha un tema també important: Què passa si el quadripartit explota, peta, s’estavella abans d’hora? Què passa si algun dels tan benavinguts (almenys de cara a tots els vendrellencs i vendrellenques) dels partits marxa?
  Si més no pot ser una estratègia política realment molt interessant: El dissident podrà tenir temps de poder-se desmarcar de l’acció de govern, argumentant que plega del quadripartit perquè no s’han complert els seus objectius. En aquest precís moment passa a una oposició que farà tenir una cara diferent, alternativa a PxC.

  • Crec que els partits salvaran els mobles només en dos situacions: o bé la gestió del govern és impecable en els 3 anys restants o bé un o més partits es desmarquen i comencen a fer una oposició seriosa, que demostri una alternativa factible pel Vendrell i que alhora doti l’aparell de la necessitat d’oposició seriosa i creïble que faci les funcions que li toca…

   Caldrà veure com es desenvolupa la legislatura i per quina opció es decanta algun que altre partit..

 3. jo crec que això saltarà perquè s’està en una situació forçada anti natural i té molts punts que a la mínima salta o es van prenen decisions per quedar bé fins que ja no es pugui quedar bé i algú es reboti i marxi. que no passa res tampoc. encara els polítics de casa nostra han de madurar.

 4. Hola! primer felicitats pel blog… Segon, estic d’acord. No tenim oposició i això fa temps que ho vinc dient pel twitter q no ens fa cap bé. Tercer… i no és el que voliem ¿? no recordem “l’esforç” que es va demanar a PSC per a que pactés amb CiU i evitar que CiU pactés amb el PxC… i… que fan els dos junts si els altres (vease Junts x Vendrell o PP) els hi diuen “ei, ens voleu? estem disposats a treballar plegats”. Crec que en el debat post eleccions es va parlar i es va demanar la situació actual. I aquesta situació té el risc que o es fa molt bé, o el proper cop, més vots a PxC…

 5. Tenim l’oposició que la majoria dels Vendrellencs van demanar, o no?. Així doncs ara no podem queixar-nos de que no tenim una oposició seriosa i de que ens manca uns dels mecanismes cabdals de la democràcia. PxC és a l’oposició perquè la resta de forces polítiques ho han volgut així, i si els que governen no saben administrar be aquesta “sociovergencia popublicana” que es van inventar, o que es varen veure obligats a inventar, precisament per enviar a l’oposició a PxC, llavors pot ser que aquesta mateixa oposició, que tant ens fa patir i que tan poc nivell veiem que te, tregui encara més vots a les properes eleccions municipals, i aleshores ens queixarem de que potser no vam triar la millor opció.

  Ara, jo crec que hem de tenir també clar que una cosa és l’opció que triem i altre molt diferent es com s’administra l’opció triada. Per tot plegat, jo també estaria d’acord en que potser aquest quatripartit no arribarà íntegra a final de legislatura, crec que un cop hi hagi el canvi d’alcalde les coses poden canviar molt!!!

  Jo no veig al Sr. Benet acabant la seva prolífera carrera política local a l’oposició i tampoc veig que a CiU l’interessi aguantar un pacte que és un càstig per a tots ells, dons no oblidem que són una excepció dins del panorama global de CiU a Catalunya, excepció que, per altra banda, haurien de meditar profundament a que ha estat deguda.

  Així doncs, jo no crec que acabem aquesta legislatura només amb aquesta pobre oposició de PxC, segur que quan comencin les estratègies partidistes, que sempre existeixen i que sempre deixen de banda les necessitats de les persones per pensar exclusivament en les seves pròpies necessitats, llavors segur que el panorama d’oposició i govern pot canviar moltíssim.

  El temps ho dirà!

  • Deixar a PxC sola a l’oposició és un error estratègic dels partits. Sobretot, si agafem precedents del què ha passat a Vic, després d’un mandat que PxC va dir el què va voler des de la tribuna de l’oposició aprofitant que la CUP va estar incapaç de ser un contrapès ideal. Per tant, el govern de concentració de Vic va acabar com el rosari de l’Aurora, electoralment parlant, ja que en aquestes eleccions la PxC ha estat la segona força política. Al Vendrell cal ser concients de què passa en entorns similars, saber que la política de tots contra un pot acabar girant-se, finalment, cap al cantó menys previst, el de qui es creu més fort. Personalment, sóc més partidari dels governs duals forts, sense haver de repartir les engrunes i permetre que l’oposició controli des d’un punt de vista constructiu.

   No tinc tant clar que el canvi d’alcalde acabi amb el trencament del pacte de govern. Em fa més la sensació que PSC i CiU porten una “conllevancia” necessària, també amb la resta de forces, per no acabar de demostrar que els seus projectes els falta renovació, com sembla que els resultats electorals van indicar. I, no cal dir, que tenir partits crossa dins de l’equip els dóna un marge de maniobra interessant per no haver d’entaular una lluita intestina a fi efecte de marcar múscul polític de cara al futur.

 6. Si volem evitar que PxC acabi pujant vots i es faci més forta d’aquí a tres anys, entenc que tampoc la volíem al govern, oi??? És que ara he recordat el maquiavèlic argument d’alguns que justificaven un pacte entre CiU i PxC per governar i deien que si es quedaven sols a l’oposició es farien forts.
  Potser l’error de la sociovergència va ser incloure PP i Junts pel Vendrell al govern? Hauria estat més lògic un govern de dos i tres partits a l’oposició? O calia un govern d’unitat en els temps que corren? Hi haurà opinions per a tot, però el que està fet, ja està fet.
  El que jo em pregunto és per què dins d’un govern no hi pot haver discrepàncies, o si més no, per què no poden ser-hi en públic. Suposo que les diferències hi són i lluny de mostrar debilitat, una mica de debat públic entre els partits del govern potser seria sa i tot!!!
  Un altre tema són els partits sense represetació que podrien fer oposició des de fora. I dic podrien perquè sembla que un cop passa la campanya desapareixen. Entenc que els partits petits tenen més dificultats per treballar, però al Vendrell cal una oposició digna, encara que sigui des de fora el consistori, que no es dediqui únicament a demanar la dimissió de tal polític o tal altre. Cal entrar a fons en certs temes, demanar explicacions i proposar mocions. Em dóna la sensació que es miren molt el melic i podrien fer una feina molt més constructiva. Crec que només així es guanyaran la confiança per ser una alternativa a les properes municipals.

 7. Una mica recopilant el que dèieu a dalt i sobretot en clara referència amb el que deia la Sylvie: sí, en part és el què volíem. Ara bé, quin hagués sigut el govern “natural” en unes circumstàncies com les que es donaren després de les eleccions de maig? Jo també estic d’acord, com s’apuntava aquí dalt, que el més natural hagués sigut una sociovergència, posició que com diu en Pemi és totalment anòmala tenint en compte els resultats de CiU en aquelles eleccions i el mapa blau de Catalunya que van mostrar per TV3 i que per tant, ni ara ni amb sociovergència, el govern actual té perspectives d’aguantar massa més.

  En tot cas, i si bé si que volíem PxC a l’oposició, el govern de concentració sempre és una cosa delicada i que, en base a la teoria política i amb l’afegit del defecte en la credibilitat de PxC, dóna per resultat una oposició que no garanteix el control del govern i un govern que se’n aprofita d’aquesta manca de credibilitat. Això, com bé diu l’Ari també “s’arreglaria” permeten les discrepàncies en el govern de 16. N’estic segura que convergents i socialistes es critiquen a les esquenes i que ERC, rep pressions d’arreu per complir amb les directrius dels partits “grans”.

  Sigui com sigui i tal i com bé dieu, ja es veurà. Potser l’any vinent canvien les coses. Qui sap!

 8. Això es com una família, si tots estan organitzats i fan la feina no passa res. Però sembla que un per l’altre encara ningú ha escombrat la casa. Estan acostumats a que ningú els xafava la guitarra i l’oposició només parlava d’allò que es podia parlar. Llavors ara no saben portar lo de l’oposició i no volen reconèixer els errors i les decisons anti socials que tal com estem n’han de ser moltes. La política actual per molts motius es insostenible a mig termini. Ex Les festes d’aquest any. A veure com evoluciona això.

 9. Retroenllaç: No aconseguiràs esgarrar la meva felicitat « Amb els ulls com a plats

 10. Retroenllaç: PxC, factures, transparència i el Síndic: sobre el ple de 27N « les4fonts

 11. Retroenllaç: No de mocions sobiranistes s’alimenta el #plevendrell « les4fonts

 12. Hola, creo que hay algo que hay que depurar. Ciu y Psc han gobernado el Vendrell desde hace muchos años. Las cuentas no estan claras, por lo que, como se ve, intentan recaudar de donde sea, lo cual repercute en la maltrecha economia familiar. Se podria crear una comision que investigue, identifique a los responsables, y les haga pagar con sus puestos politicos, con sus bienes o con la carcel si hiciera falta. El gobierno actual con su forma de actuar alimenta y a la vez se nutre de una sola oposicion fascista, porque de esa forma queda inmune de afrontar la responsabilidad del descalabro economico de la vila. Repito, les viene muy bien tener una sola oposición y que sea fascista aun mejor.
  Hay que crear una comisión que depure responsabilidades y dejarse de jueguecitos de palabras. El ayuntamiento esta enfermo y hay que tratarlo rapidamente, porque los primeros perjudicados somos todos los vecinos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s