De la informació a la participació

ARIADNA CABALLERO

Fa uns dies, l’ajuntament de Bellvei feia un interessantíssim acte al Centre Cívic: una reunió informativa on cada regidor del govern va explicar als veïns la situació de la seva àrea, el que s’ha fet en aquests darrers mesos i els projectes previstos a partir d’ara. També es van explicar detalladament, i de manera molt entenedora, els pressupostos del 2012, amb la qual cosa, els veïns van poder copsar quina és la realitat econòmica del municipi. Actes com aquests haurien de ser habituals o gairebé obligatoris en l’àmbit local.

Aquells que governen han de començar a entendre que la política no és només cosa seva. La seva feina del dia a dia és fonamental, han de prendre decisions i per això han estat escollits. Ara bé, no poden fer-se amos i senyors de fer política i, encara menys, no explicar les seves decisions. Totes i tots hem de fer política o, si més no, interessar-nos per entendre el que passa als ajuntaments. Per fer-ho, però ens calen eines i informació que tothom ha de tenir al seu abast, ja sigui a través de reunions entre regidors, tècnics i veïns, amb butlletins municipals, a través dels mitjans de comunicació locals i comarcals, de la pàgina web municipal, o de les xarxes socials.

 La regidora d’urbanisme del Vendrell, Laia Gomis, ha avançat que l’ajuntament es posarà a treballar amb el nou Pla General. Gomis diu també que la redacció del nou POUM comptarà amb un procés de participació ciutadana, on els vendrellencs hi podrem dir la nostra. Per a molts de nosaltres, si ara ens pregunten com ha de ser el nou Pla General, o ens donen un projecte i ens diuen que hi podem fer al·legacions, no sabrem per on començar. La participació ciutadana és fonamental en democràcia, però és impossible sense informació i sense un procés adaptat al temps i als coneixements de la gent.

La transparència d’un govern facilita que la ciutadania entengui algunes decisions que, fins i tot, sense la informació corresponent haurien generat polèmica. O provoca les queixes d’aquells que hi estan en contra. Això és la democràcia. M’esgarrifa sentir polítics dient que han amagat informació per no crear alarmisme. L’alarma, precisament, es crea quan no hi ha informació i la gent sap que se’ls amaga alguna cosa. Els ciutadans som molt més capaços d’entendre la política del que ens han fet creure i, per tant, som també capaços d’incidir-hi i participar-hi.

 Després de dues hores al Centre Cívic de Bellvei, vaig pensar que actes com aquell són la millor campanya electoral que existeix. Treballar durant quatre anys comptant amb l’opinió ciutadana, explicant què es fa amb els seus diners i creant espais de participació política. Penso que això genera molta més implicació i confiança que inauguracions, mítings i banderoles als fanals.

Anuncis

7 thoughts on “De la informació a la participació

 1. Jo crec que la clau d’un govern és la transparència. ELs polítics han de ser capaços d’assumir la seva decissió que per això estan. Si no són capaços d’això que s’ho faci mirar o algun partit els farà fora del poder. Potser serà el partit menys esperat. Això s’agreuja en èpoques de crisi que tothom està al tanto de tot.

 2. Vaig assistir al balanç de l’equip de govern de Bellvei com ciutadà del poble ja que un acte com aquest no es habitual i tenia curiositat per veure com es desenvoluparia el mateix. Desprès de 2 hores d’exposició vaig valorar l’acte molt positivament. Necessitem que les persones participin en un procés de transformació desde l’ambit local i necessitem politics que estiguin al servei de les persones. Necessitem unió i la força de la gent en les places del poble. La paraula del poble en la plaça (Jose Luis Sampedro). Aprofintant aquest comentari, voldria plantejar a la ràdio de Bellvei la possibilitat de creació d’un espai de debat crític i de reflexió dins de la programació on participi la ciutadania. Salut.

  • Certament, estic d’acord amb tu David. També conec un cas d’una reunió d’aquestes característiques en un municipi d’Osona. Les impresions, tant de participants com de polítics organitzadors de l’acte van ser molt bones, incidint en la importància que aquest petit gest presta a la transparència i a la participació de la ciutadania.
   De fet hauria de ser quelcom de preceptiu, o com a mínim, moralment preceptiu per qualsevol govern de qualsevol municipi. Al capdavall, no tenim el dret, els administrats, els possibles votants de saber què està fent el partit què ens governa o el partit que hem votat?

 3. Vist l’interessant article de l’Ariadna i les aportacions anteriors, em sumo a l’opinió del caràcter fonamental de la participació ciutadana. Els municipis estan obligats constitucionalment a estructurar i fomentar vies adequades de participació en assumptes de la vida pública. (L’acte de l’Ajuntament de Bellvei n’és un exemple) El problema seria la “intensitat” amb què cada Ajuntament porta a terme aquestes actuacions.
  La importància de la participació ve perquè dota de legitimació les decisions polítiques impulsant, fins i tot, estratègies de “codecisió” amb la ciutadania. A més, garanteix una major eficàcia dels actes impulsats des del govern (s’incorporarien nous punts de vista,hi hauria un millor anàlisi del context i les decisions serien millors), contribueix a enfortir la consciència individual i col•lectiva de “ciutadania” i atenua la desconfiança del poble cap als polítics. En qualsevol cas, està clar que, a més participació, més transparencia, més democràcia i, en conseqüència, més legitimitat dels actes de govern i més confiança cap als polítics. Així com en la revisió d’un POUM, el “Programa de participació ciutadana” articularà nous espais de participació (a més dels legalment previstos) cal comptar, en altres àmbits temàtics, amb mecanismes que possibilitin la intervenció ciutadana i que siguin suficients (tenint en compte les característiques i necessitats de cada municipi).

  En aquest sentit, i ja d’entrada, és molt interessant comptar, a més dels mecanismes preexistents, amb un “Pla Municipal de Participació”, que ordeni i sistematitzi els canals de participació en diferents assumptes públics, i fins i tot, amb un “Reglament de Participació” que reguli les bases legals sobre les que es desenvoluparia.

 4. Del Pla General, o més ben dit, del nou POUM del Vendrell (Pla General ja no existeix com a denominació tècnica) en parlarem ben aviat, concretament el dia 26 de gener!

 5. Retroenllaç: No aconseguiràs esgarrar la meva felicitat « Amb els ulls com a plats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s